آگاه: درگیری بر سر قرهباغ سابقه طولانی و تاریخی دارد اما درگیرهای معاصر در قرهباغ از ابتدای سال۱۹۹۰ میلادی و همزمان با فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی میان جمهوریهای تازه استقلالیافته جمهوری آذربایجان و ارمنستان آغاز و در سال۱۹۹۴ پس از کشتهشدن ۳۰هزار نفر از دو طرف متوقف شد. بحران قرهباغ که در فوریه سال۱۹۸۸ به یک جنگ ویرانگر تبدیل شد و تا مارس۱۹۹۴ ادامه یافت، در ناحیهای به همین نام در جنوب جمهوری آذربایجان رخ داد.
در این منطقه که عمده جمعیت آن ارمنی هستند با پشتیبانی ارمنستان و مقابله جمهوری آذربایجان، یک جنگ تمامعیار شکل گرفت و حدود ۶سال به طول انجامید که طی آن حدود ۳۵هزار نفر کشته و بیش از ۸۰۰هزار نفر نیز آواره شدند. پس از جنگ دوم قرهباغ در سال۲۰۲۰ که با قرارداد آتشبس به میانجیگری روسیه به پایان رسید، سه تا ۶هزار نیروی حافظ صلح روسی در منطقه مستقر شدند و تلاش برای برقراری آتشبس بین طرفین را آغاز کردند ولی در ۳۳ماه گذشته، آتشبس بین طرفین آذری و ارمنی بارها نقض شده است. دولت ارمنستان برای برقراری ثبات و امضای معاهده صلح، با واگذاری چهار روستا به جمهوری آذربایجان موافقت کرد.
بر همین اساس، نیکول پاشینیان، نخستوزیر ارمنستان روز سهشنبه در نشستی با نمایندگان جامعه محلی ارمنی در نشستی تحت عنوان «نجات ارمنستان» در واشنگتن اذعان کرد که شکست در عملیات نظامی در «قرهباغ» در پاییز ۲۰۲۰، امکان داشتن یک کشور مستقل را فراهم کرد. پاشینیان همچنین خاطرنشان کرد که بهدلیل برخی مسائل در قفقاز جنوبی نسبتبه ارمنستان دیدگاههای منفی زیادی وجود دارد. وی تاکید کرد که کنار آمدن با این دیدگاههای منفی اهمیت زیادی دارد و باید با درستترین و موثرترین روشها با آنها مقابله کرد.
نخستوزیر ارمنستان پیشتر گفته بود او مفهوم «ارمنستان واقعی» را که همان نبود ادعاهای ارضی علیه همسایگان این کشور است ایجاده کرده است.
گروههای اپوزیسیون نیز در همین ارتباط بارها تصریح کردهاند که اینگونه اظهارات و ارزیابیهای پاشینیان، تلاشی برای توجیه مسائل و برای مشروعیت بخشیدن به شکست ۲۰۲۰ است.
آنها معتقدند که نخستوزیر ارمنستان در تلاش است تا ثابت کند که شکست در جنگ اجتنابناپذیر بوده و به سیاستهای ناکارآمد خارجی و داخلی او ارتباطی ندارد. پاشینیان همچنین طی این دیدار در واشنگتن اظهار کرد که ایروان امیدوار است برقراری صلح در قفقاز جنوبی از اولویتهای سیاستمداران ایالاتمتحده باشد.
این سیاستمدار ارشد ارمنستانی تاکید کرد که قراردادن دستورکار دستیابی به صلح در قفقاز جنوبی در فهرست اقدامات آمریکا، موثرترین راه برای حمایت از ارمنستان است. وی خاطرنشان کرد که بهترین و مهمترین ابزار برای حفاظت از آزادی و حقوق مردم «صلح» پایدار است، چراکه در محیطی که درگیری و مناقشه وجود داشته باشد، بهراحتی امکان نقض حقوق بشر نیز وجود دارد. وی افزود: دقیقا به همین دلیل است که ما اکنون بر ایجاد صلح متمرکز هستیم، چراکه به این باور رسیدهایم که در منطقه ما وجود صلح پایدار تنها تضمین برای حفظ یک محیط مناسب برای دموکراسی، حمایت از حقوق بشر و توسعه و پیشرفت ارمنستان است.
نخستوزیر ارمنستان تصریح کرد که اکنون کشورش درحال حرکت بهسمت دموکراسی است و تلاش میشود این دموکراسی به اراده سیاسی نیروهای حاکم وابسته نباشد. پاشینیان یادآور شد که تنها ابزاری که از طریق آن ممکن است دموکراسی ارمنستان از مسیر خود خارج شود، جنگ و تشدید تنش و درگیری است. وی در پایان این نشست ضمن قدردانی از همه اقداماتی که تاکنون انجام شده، اذعان کرد که ایروان امیدوار است این حمایتها مستمر باشند.
۱۷ بهمن ۱۴۰۳ - ۰۹:۱۰
کد خبر: ۱۰٬۶۸۵
نخستوزیر ارمنستان گفت که قراردادن دستورکار دستیابی به صلح در قفقاز جنوبی در فهرست اقدامات آمریکا، موثرترین راه برای حمایت از ارمنستان است.
![امیدواریم حمایت از صلح در قفقاز جنوبی از اولویتهای دولت جدید آمریکا باشد امیدواریم حمایت از صلح در قفقاز جنوبی از اولویتهای دولت جدید آمریکا باشد](https://media.agaah.ir/d/agaah/2025/02/05/4/5363747.jpg?ts=1738733990202)
نظر شما