آگاه: مسعود پزشکیان، رییسجمهور در اختتامیه سیوهشتمین دوره جشنواره بینالمللی خوارزمی یاد شهید سیدحسن نصرالله و دیگر شهیدان جبهه مقاومت را گرامی داشت و اظهار کرد: مشکل کشور ما اگر قرار است حل شود ازسوی کسانی که درد دارند، میدانند و میفهمند و اراده حل مسئله دارند، صورت میگیرد. اگر انسانها نسبتبه مشکلات موجود دردی داشته باشند به دنبال راهحل میشوند و هیچ مشکلی وجود ندارد که نتوان برای آن راهحل یا راهحلهایی پیدا کرد.وی با اشاره به پیشرفتهای بشر و سفر به دیگر سیارات، ادامه داد: بشر امروزی به فکر خروج از این سیاره و حتی خارج از این منظومه شمسی است چه برسد به این مشکلاتی که با آن دستوپنجه نرم میکنیم.
دانشگاههای نسل ۳ و ۴، دانشگاههای جامعهمحور هستند
رییسجمهور با طرح این موضوع که کافی است توانایی حل مسئله و مشکلاتمان را باور کنیم، بیان کرد: باید درد حل کردن مسئله را داشته باشیم و بنشینیم و برای آن چارهاندیشی کنیم. باید به سراغ سیستم دانشگاهی برویم که میخواهد مشکل جامعه را حل کند. شما بهتر میدانید که دانشگاههای نسل۳ و ۴ دانشگاههای جامعهمحور هستند. صرفا دانشگاه علمی و تحقیقاتی نیستند و حل مسئله را پیگیری میکنند و حتی درحال تبدیل شدن به دانشگاههای نسل۵ هستند، دیگر چیزی بهعنوان رشته خاص وجود نخواهد داشت.
پزشکیان همچنین عنوان کرد: ما میتوانیم با تکیه به جوانان، اساتید و دانشگاههایمان مشکلات کشورمان را حل کنیم اما شرط اصلی این است که دانشگاهها جامعهمحور و مشکلمحور شوند. اگر براساس جامعه آموزش ببینیم و بر همین اساس تحقیق کنیم و برای حل مشکلات حرکت کنیم، چطور ممکن است با وجود این همه نخبه نتوانیم جواب گرفتاریهایمان را بدهیم.
برخی مدیران در یک قالب هستند و نمیتوانند از آن خارج شوند
رییسجمهور ذهن برخی مدیران موجود را فریزشده دانست، خاطرنشان کرد: برخی مدیران در قالبی هستند و نمیتوانند از آن خارج شوند و طور دیگری برنامهریزی و حرکت کنند. برای برنامههای راهبردی تا در قالب سیستم هستید نمیتوانید راهی پیدا کنید. باید از چارچوب خارج شد تا راهی پیدا کرد همانطور که بشر توانسته است برای همه مشکلات خود راهی پیدا کند. پزشکیان با طرح این موضوع که بشر درصدد زندگی در مریخ است و میخواهد بدون آب زندگی کند و محصولات کشاورزی را کشت کند، ادامه داد: چطور است که ما -در زمین- آب داریم اما آن را درست مصرف نمیکنیم، گاز و برقمان را درست مصرف نمیکنیم یعنی این راهی که در پیش گرفتهایم بنبست است و نمیتوان با آن کاری کرد. اما اگر جور دیگری نگاه کنیم بسیاری از مسائل را حل میکنیم؛ حل این مسائل از دست شما دانشگاهیان و نخبگان ساخته است.
۹۰ درصد تحقیقات در طاقچهها خاک میخورند
رییسجمهور حل مشکلات را وابسته به افرادی دانست که میخواهند راههای جدید پیدا کنند و از روزمرگی خارج شوند و گفت: قول میدهیم که هر کاری که از دستمان بربیاید برای آماده کردن بستر فعالیت و کمک شما دانشگاهیان در امور و رفع مشکلات کشور، فراهم کنیم. در اقتصاد و روند موجود مشکلاتی داریم و در ساختار آموزش ما پراکندگی بسیاری وجود دارد؛ بهطور مثال، در استان ما، ابزار تحقیقاتی شاید هفته یک بار مورد استفاده قرار میگیرد و همینطور ابزار آزمایشگاهی شاید صرفا روزی دو مراجعهکننده دارد درحالیکه میتواند روزانه ۴۰مراجعهکننده داشته باشد.پزشکیان در همین رابطه افزود: ابزاری داریم که متخصص بالای سر آنها نیست و متخصصان داریم که مواد اولیه در دسترس ندارند. این عدم تمرکز منابع ما را هدر میدهد، این مباحثی است که دانشگاهیان باید برای استفاده از امکانات و منابع برای آنها چارهجویی کنند. باید متمرکز شویم تا مشکلات را حل کنیم.
وی همچنین به استفاده کردن از تحقیقات اشاره کرد و گفت: تحقیقات در طاقچهها خاک میخورند و تنها ۱۰درصد تحقیقات مورد استفاده قرار میگیرد و شاید در کشور ما همان ۱۰درصد هم مورد استفاده قرار نگیرد و اگر تحقیق به میدان عمل بیاید، محقق شادمان میشود و احساس تاثیرگذاری میکند و همچنین تولیدکننده و مصرفکننده نیز از این تلاش بهره میبرند.
رییسجمهور اظهار کرد: من مطمئنم آینده را فکر و ذهن ما و فکر شما خواهد ساخت. از نظر علمی و مدیریتی میتوانیم آینده را بسیار خوب بسازیم و برای زیبا کردن آن باید دست به دست هم دهیم و پشتیبانی کنیم، کسی که میگوید آینده درست نمیشود باوری بر درست کردن ندارد. مدیری که اینطور فکر میکند باور درست کردن را ندارد باید به بهترین فکر کنیم و برای آن تلاش کنیم؛ اگر لازم باشد برای پاسخگویی به نیاز کشورمان اساتید و دانشجویانمان را اعزام میکنیم تا دورههای کافی ببینند.پزشکیان خطاب به شرکتکنندگان حاضر در اختتامیه سیوهشتمین دوره جشنواره بینالمللی خوارزمی بهعنوان نمایندگان جامعه دانشگاهی و علمی کشور، گفت: شما میتوانید به کشورمان و آینده امید دهید، اگر شما امید نداشته باشید مشکلات جامعه غیرقابل حل خواهد ماند و روزبهروز روی هم انباشته میشود. شما تحقیق میکنید تا مشکلات حل شوند. امیدوارم در جلساتی که با وزیر علوم خواهیم داشت جامعهنگری را برای حل مشکلات جامعه در فضای دانشگاهی کشور پیش ببریم.
نظر شما