آگاه: هر سال با نزدیکشدن به روزهای پایانی سال و آغاز سنت خانهتکانی، نگرانیها درباره مصرف بیرویه آب در کشور بهویژه استان تهران افزایش پیدا میکند براساس آمار اعلامی حجم آب ذخیرهشده در سدهای پنجگانه تامینکننده آب استان تهران به ۲۷۲میلیون مترمکعب رسیده که تنها ۱۳درصد ظرفیت نرمال این سدهاست. در همین راستا هم به تازگی بهزاد پارسا، مدیرعامل شرکت آب منطقهای تهران، گفته است: سدهای امیرکبیر (کرج) و لتیان به پایینترین سطح ذخیره آب خود از زمان بهرهبرداری رسیدهاند. این کاهش چشمگیر، نتیجه بارشهای اندک در سال آبی جاری و ادامه کمآبی از سال گذشته است.
پارسا توضیح داد که بارندگیهای امسال با ثبت ۸۸.۳میلیمتر از ابتدای سال آبی تاکنون، ۴۵درصد کمتر از متوسط بلندمدت بوده است. همچنین با گذشت نیمی از اسفند، تنها ۴.۳میلیمتر بارش ثبت شده که نسبتبه سال گذشته ۵۳درصد و نسبتبه متوسط بلندمدت ۷۷درصد کاهش نشان میدهد. ذخیره برفی در حوضههای آبریز سدها نیز بهشدت کاهش یافته و انتظار نمیرود روانآب ناشی از ذوب برف به میزان معمول شکل بگیرد. وی با اشاره به نزدیک شدن به روزهای پایانی سال و سنت حسنه خانهتکانی، از شهروندان درخواست کرد با مصرف بهینه آب و صرفهجویی حداکثری، به مدیریت شرایط کمک کنند. پارسا تاکید کرد که با تلاش شبانهروزی و مدیریت منابع آب سطحی و زیرزمینی، تاکنون مشکلی در تامین آب کلانشهر تهران پیش نیامده و با همکاری مردم، این روند میتواند ادامه یابد. مدیرعامل شرکت آب منطقهای تهران خاطرنشان کرد: «منابع آب ما محدود است و با کاهش بارشها و سطح آبخوانها، تامین آب بیش از این با چالش مواجه خواهد بود. اما با همدلی و همراهی شما مردم عزیز، میتوانیم روزهای پایانی سال و تابستان پیش رو را بدون مشکل سپری کنیم. کافی است همه با دقت بیشتری از این نعمت خدادادی و ارزشمند استفاده کنیم.»
راهکارهایی برای مدیریت مصرف آب در ایام خانه تکانی
اما چه راهکارهایی برای مدیریت مصرف در ایان خانه تکانی وجود دارد؟ شستوشوی وسایلی چون فرش، پرده، روفرشی و... در منزل معمولا با مصرف آب فراوانی همراه است که میتوان با سپردن این کارها به خشکشویی در مصرف آب به شکل قابلتوجهی صرفهجویی کرد. همچنین برای پاکسازی راهروها و معابر تا جای ممکن میتوان استفاده از آب را حذف و اگر هم قرار است شستوشو با آب انجام شود، از مواد شوینده کمتری استفاده شود. همچنین هنگام پاک کردن پنجرهها میتوان از دستمال استفاده کرد.درنهایت خانهتکانی نه تنها به معنای نظافت است، بلکه فرصتی برای بازنگری در عادات مصرف و بهینهسازی منابع نیز به شمار میآید. با توجه به اهمیت مدیریت مصرف در این فرآیند، خانوادهها میتوانند به حفظ محیطزیست و کاهش هزینهها نیز کمک کنند. امیدواریم در این ایام، خانوادهها با آگاهی و مسئولیت بیشتری به خانهتکانی بپردازند.
نظر شما