آگاه: میعادفر درحالی این گزارشها را رسانهای میکند که امسال هنوز به چهارشنبه آخر سال نرسیده، حوادث ناشی از آن در ۲۵روز ابتدایی اسفند، حدود ۴۵۸مصدوم برجا گذاشته که از این تعداد، ۴۲۸نفر آقا و ۳۰نفر خانم بودند. ۴۳۹نفر از این مصدومان به بیمارستان منتقل شدهاند و ۶۰نفر هنوز بستری هستند. این افراد آسیبهای جدیتری نسبتبه دیگر مصدومان دیدهاند.
در این میان تکرار حوادث منجر به جرح و فوت ناشی از اتفاقات مرتبط با چهارشنبه آخر سال باعث شده کاهش و جلوگیری از بروز آنها به یک مطالبه ملی تبدیل شود که مسئولیت آن لاجرم برعهده نهادهای انتظامی و قضایی از طرف و نهادهای نظارتی و پیشگیر ازسوی دیگر گذاشته شده است. اتاق اصناف یکی از همین نهادهای ناظر است که میتواند دسترسی به مواد محترقه و منفجره را محدود کند. بر همین اساس است که حمیدرضا رستگار، رییس اتاق اصناف تهران از نظارت بر بازار در آستانه چهارشنبهسوری خبر میدهد و اعلام میکند فروش مواد محترقه ازسوی صنوف ممنوع است. هرچند این ممنوعیت راه به جایی نبرده و احتمالا در میان اصناف جایی نشتی نظارت است که به گفته سردار قاسم رضایی، جانشین فرمانده انتظامی کشور بیش از ۴۰۰نفر در ۲۵روز گذشته بهدلیل انفجار مواد محترقه مصدوم شدهاند. باوجوداین، رستگار در گفتوگو با رسانهها اعلام کرده است: فروش موادمحترقه در واحدهای صنفی ممنوع است و مردم میتوانند در صورت مشاهده این موضوع را گزارش کنند اما درحالحاضر عمده این محصولات ازسوی دستفروشان عرضه میشود.
وی با بیان اینکه واحدهای صنفی عموما از فروش کالاهای غیرمجاز خودداری میکنند و مواد محترقه چهارشنبهسوری هم شامل کالاهای غیرمجاز میشود، تصریح کرده است: برخی محصولاتی که در ایام چهارشنبهسوری استفاده میشود رسمی و دارای استاندارد تایید شده است که خطرناک نیستند و در جشنها و تولدها هم استفاده میشود و فروش آنها ایرادی ندارد. اما اگر واحدهای صنفی اقدام به فروش مواد محترقه غیرمجاز خطرآفرین کنند، تخلف است و با آنها برخورد میشود.
رییس اتاق اصناف تهران با بیان اینکه فروش کالاهای محترقه خطرناک عموما ازسوی دستفروشها انجام میشود، گفت: مشکل درحالحاضر فروش محصولات محترقه خطرناک ازسوی دستفروشان در معابر است.
نشتی نظارت در شهرداری
به گفته رییس اتاق اصناف تهران، شهروندان درصورت مشاهده فروش مواد محترقه در واحدهای صنفی میتوانند موضوع را به اتاق اصناف گزارش دهند؛ البته درحالحاضر بازرسان هم بر واحدهای صنفی نظارت دارند اما نظارت بر دستفروشان برعهده اتاق اصناف نیست و این موضوع به شهرداری مربوط است.
رستگار در ادامه از واحدهای صنفی درخواست کرد از فروش مواد محترقه غیرمجاز خودداری کنند و تاکید کرد: اگر گزارشی در این رابطه دریافت کنیم، رسما و قانونا با آنها برخورد میکنیم. بخشی از این کالاها بهطور قاچاق وارد کشور میشود و برخی بهصورت غیرقانونی در کشور تولید میشود که هیچ استانداردی ندارد و موردتایید هیچ سازمان و ارگانی نیست.
این در حالی است که گزارشهای رسیده حاکی از این است که در میان دستفروشان ساماندهیشده ازسوی شهرداریها در سراسر کشور بهویژه شهرداری پایتخت، فروشندگان مواد محترقه و منفجره مخصوص چهارشنبه آخر سال حضور دارند. این مورد تنها در شهری مانند تهران و در بخشی از خیابان ولیعصر(عج) حدفاصل خیابانهای انقلاب تا جمهوری هر پنج متر یک فروشنده لوازم چهارشنبهسوری بساط کرده است که دستکم نیمی از وسایل موجود در بساط آن استانداردهای ایمنی را برای اقشار مختلف مردم ندارند. تعدادی از شهروندان در واکنش به این امر معتقدند منظور شهرداری در ساماندهی دستفروشان فقط گرفتن پول از آنها و اجاره گوشههای پیادهروها به این افراد است، وگرنه روی کالای عرضهشده ازسوی آنها و نحوه عرضه آنها هیچ نظارتی ندارد. بههررو و طبق گفتههای سردار رضایی در حاشیه رزمایش ترافیک نوروزی که در دانشگاه علوم انتظامی امین برگزار شد در ۲۵روز گذشته بیش از ۴۰۰نفر با ترقه و انفجار مصدوم و مجروح شدند که از تعداد نصفی از آنها قطع عضو و مجروحیت از ناحیه چشم شدند. وی با تاکید بر اینکه راهبندی و ترافیک سنگین در شب چهارشنبهسوری خطقرمز پلیس است، خاطرنشان کرد: کسانی که هنجارشکنی کرده و در جادهها ایجاد مزاحمت کنند و مسیر تردد را برهم بزنند، پلیس با آنها مماشات نخواهد کرد.
جانشین فرمانده انتظامی کل کشور درباره برخورد با رانندگان خودروهای شوتی و اینکه آیا قوانین در این حوزه بازدارنده است؟ گفت: پلیس به قانون عمل میکند اما باید هزینه کسانی که قانون را رعایت نمیکنند، بالا برود.
خلاصه که مجموع گفتههای این مسئولان نشان میدهد درحالحاضر ۳۴۰۸پایگاه اورژانس شهری، ۱۹۳۳پایگاه جادهای، ۵۳پایگاه هوایی، دو پایگاه دریایی، چهارهزار آمبولانس و ۶۸اتوبوس آمبولانس و ۴۰۶موتورلانس برای داشتن تعطیلات پیش رو آمادهباش هستند. تا تجربه سال گذشته تکرار نشود که در آن بیشترین آمار مصدومیتها در استانهای آذربایجان شرقی، تهران و آذربایجان غربی گزارش شده است. استان آذربایجان شرقی با ۱۱۸نفر بیشترین آمار را داشته است. همچنین ۱۳درصد از مصدومان از عابران بودند و یک درصد از عوامل امدادی و انتظامی بودند و ۸۶درصد از کسانی که در این حوادث نقش داشتند، به خرید و فروش موادمنفجره مربوط بودند.
با تمام این تمهیدات همچنان میعادفر به ایفای نقش موثرتر خانوادهها در کاهش حوادث چهارشنبه آخر سال و تصادفات جادهای امیدوار است.
وی از همکاریهای دیگر سازمانها برای مستقرکردن ایستگاههای امدادی در محدودههای پرترافیک خارج از شهرها خبر داد و گفت: بیشتر حوادث ترافیکی در فاصله ۳۰ تا ۴۰کیلومتری شهرها اتفاق میافتند؛ بنابراین در این مناطق ایستگاههای امدادی مستقر کردهایم. رییس سازمان اورژانس کشور با تاکید بر نقش عامل انسانی در بیش از ۵۰درصد تصادفات جادهای، از رانندگان خواست با رعایت سرعت مطمئنه، پرهیز از خوابآلودگی و خستگی، سفری ایمن را برای خود و دیگران رقم بزنند. جادهها و خودروها ممکن است دارای نقصهایی باشند اما این هوش و درایت انسان است که میتواند از بروز حوادث جلوگیری کند.
وی همچنین به آمار تصادفات ترافیکی در سال جاری اشاره کرد و گفت: در ۱۱ماه گذشته، بیش از ۷۵۶هزار نفر مصدوم حوادث ترافیکی به بیمارستان منتقل شدهاند. بسیاری از این افراد دچار قطع عضو یا معلولیت شدهاند.
چهارشنبهسوری یکی از آیینها و جشنهای ایرانی است که از غروب آخرین سهشنبه اسفند، تا پس از نیمهشب تا آخرین چهارشنبه سال، برگزار میشود و برافروختن و پریدن از روی آتش مشخصه اصلی آن است. این جشن، نخستین جشن از مجموعه جشنها و مناسبتهای نوروزی است که با برافروختن آتش و برخی رفتارهای نمادین دیگر، بهصورت جمعی در فضای باز برگزار میشود.
اما در سالهای اخیر با بدعتهایی همراه بوده که شکل این جشن را به یک جنگ خیابانی تمام عیار تبدیل کرده که در آن بسیاری از نهادهای درمانی و انتظامی به حالت آمادهباش درمیآیند. درعینحال یکی دو سالی است برخی سازمانهای مردم نهاد و مدارس و مراکز تربیتی نیز با ورود به مسئله و بازتعریف این آیین ایرانی سعی دارند آن را از زیر آوار تحریف و بدعت و ترقهبازی و چهارشنبهسوزی و انفجار و هیاهو نجات دهند.
برخورد با فروشندگان موادمحترقه غیرمجاز
علاوهبراین، سردار علی مویدی خرمآبادی، رییس پلیس پیشگیری فراجا با بیان اینکه پلیس بهواسطه وظیفه ذاتی خود حفظ امنیت عمومی جامعه را برعهده دارد به تشریح مخاطرات آتشبازیهای چهارشنبه آخر سال پرداخت. وی به تشریح مخاطرات چهارشنبهسوری پرداخت و گفت: برگزاری مراسم چهارشنبهسوری، در پایان سال به زمینهای برای قاچاق و فروش اقلام نورافشانی، مواد محترقه غیرمجاز و فاقد استاندارد و ایمنی لازم برای افراد سودجو تبدیل شده و پلیس پیشگیری فراجا بهطور جد با آن برخورد خواهد کرد. این مقام ارشد انتظامی افزود: هر سال با نزدیکشدن به چهارشنبه آخر سال متاسفانه شاهد حوادث دلخراش و ناگواری ازسوی برخی نوجوانان و جوانان ناآگاه هستیم که با رفتارهای پرخطر خود چهارشنبهسوری و ماهیت جشن و شادی این روز را با پشیمانیهای جبرانناپذیری عوض و عید نوروز را برای خود و خانواده تلخ میکنند. رییس پلیس پیشگیری فراجا در پایان به والدین توصیه کرد: در شب چهارشنبهسوری بر رفتار و عملکرد فرزندان خود نظارت و کنترل بیشتری داشته باشند تا انشاءالله با مجموعه این اقدامات در کنار اقدامات سایر دستگاهها و همراهی مردم چهارشنبه آخر سالی کمحادثهای را شاهد باشیم.
جوانان، قربانیان اصلی حوادث چهارشنبهسوری
براساس این گزارش، بیشترین افراد فوتشده در حوادث چهارشنبه آخر سال افراد جوان و عمدتا در گروه سنی کمتر از ۳۰سال قرار دارند.
در چهار سال گذشته، رده سنی افراد فوتشده در حوادث چهارشنبهسوری بین ۵/۲ تا ۶۴سال بود که متاسفانه بیشتر این افراد یعنی حدود ۷۰درصد از آنان در گروه سنی کمتر از ۳۰سال قرار داشتند. این در حالی است که در بین افراد فوتشده شاهد مرگ کودکان ۵/۲، چهار و پنجسالهای هستیم که قربانی بیمبالاتی والدین یا اطرافیان خود در تولید و استفاده از مواد محترقه شدهاند.
سازمان پزشکی قانونی کشور بار دیگر با تاکید بر زنده نگهداشتن سنتها در مناسبتهای ملی با پرهیز جدی از هر گونه اقدام خطرآفرین و استفاده از مواد محترقه و آتشزا، از تمام هموطنان میخواهد که نکات و توصیههای ایمنی را مورد توجه قرار دهند و والدین گرامی با نظارت کافی بر کودکان، نوجوانان و جوانان خود مانع آسیبدیدگی، معلولیت و صدمات جبرانناپذیر عزیزانشان شوند.
امید است امسال با رعایت حقوق یکدیگر و اجتناب از رفتارهای پرمخاطره، شاهد پایان سالی آرام، ایمن و بسیار کمخطرتر نسبتبه سالهای گذشته باشیم و جان و سلامت خود و دیگران را برای شادیهای لحظهای به مخاطره نیندازیم.
هشدار درمورد انتشار گازهای سمی مواد محترقه
مدیرعامل شرکت کنترل کیفیت هوا گفت: افزایش آلودگی هوا و آلودگی صوتی تهران در چهارشنبه آخر سال برای سلامت شهروندان مضر است.
فاطمه کریمی، مدیرعامل شرکت کنترل کیفیت هوای تهران اظهار کرد: مواد محترقه و انفجاری که در این شب استفاده میشوند، ترکیبات شیمیایی خطرناکی مانند نیترات پتاسیم، پودر آلومینیوم و گوگرد دارد که پس از انفجار، گازهای سمی و ذرات معلق را وارد هوا میکنند. این آلایندهها بهویژه برای کودکان، سالمندان و بیماران قلبی و تنفسی خطرناک است و میتواند مشکلات جدی ایجاد کنند. سوزاندن لاستیک و پلاستیک نیز باعث انتشار گازهای سرطانزا و میکروپلاستیکهایی میشود که آسیبهای جبرانناپذیری به سلامت انسانها و محیطزیست وارد میکند. وی اضافه کرد: علاوهبر آلودگی هوا، افزایش سطح صدا در این شب یکی از چالشهای دیگر کلانشهر تهران است. گزارشهای شرکت کنترل کیفیت هوا نشان میدهد که تراز صوت در ساعات ۱۸ تا ۲۱ چهارشنبهسوریهای گذشته بین یک تا چهار دسیبل نسبتبه روزهای عادی افزایش داشته است. این افزایش میتواند منجر به آسیب به سیستم شنوایی، استرس، اختلال خواب و آزار حیوانات شهری شود.
مدیرعامل شرکت کنترل کیفیت هوای تهران تاکید کرد: شهروندان میتوانند با رعایت نکاتی ساده از آسیبهای این شب جلوگیری کنند. استفاده از وسایل آتشبازی کمصدا، پرهیز از سوزاندن لاستیک و مواد پلاستیکی و رعایت حقوق شهروندی ازجمله راهکارهایی هستند که میتوانند چهارشنبهسوری را به جشنی ایمن و دوستدار محیطزیست تبدیل کند. وی از تمامی شهروندان درخواست کرد که با همکاری و مسئولیتپذیری، مانع از افزایش آلودگی هوا و آلودگی صوتی در این شب شوند. کریمی در پایان اظهارکرد: چهارشنبهسوری میتواند فرصتی برای شادی باشد اما نباید سلامتی شهروندان و محیطزیست را به خطر بیندازیم.
توصیههایی برای پیشگیری
متخصص طب اورژانس و عضو هیاتعلمی دانشگاه علوم پزشکی اهواز با اشاره به خطرات ناشی از استفاده مواد آتشزا و محترقه در چهارشنبه آخر سال، گفت: شایعترین نوع سوختگیها در این ایام، سوختگیهای حرارتی ناشی از مواد محترقه و آتشزا، مواد گرم مانند آبجوش و آب رادیاتور (در صورت بازکردن ناگهانی)، مواد شیمیایی یا الکتریکی است.
دکتر علیرضا رفعتی نوایی، درباره زمان مراجعه به بیمارستان بهدلیل سوختگی اظهار کرد: کودکان با سوختگی بیش از پنج درصد و بزرگسالان با سوختگی بیش از ۱۰درصد سطح بدن و همچنین در صورت آسیب به سر، صورت، دست، پا و مفاصل بزرگ یا سوختگیهای عمیق، باید سریعتر به بیمارستان مراجعه کنند؛ باید توجه داشت که سوختگیهای عمیق در آینده زمینهساز سرطان پوست میشوند. وی درمورد محاسبه درصد سوختگی افزود: درصد سوختگی با معاینه پزشک متخصص مشخص میشود. یک درصد سطح بدن معادل اندازه کف دست و انگشتان فرد است.
این متخصص طب اورژانس عنوان کرد: استفاده نادرست و بیرویه از وسایل آتشبازی و روشنکردن آتشهای بزرگ حوادث ناگواری بهدنبال دارد؛ ازاینرو باید از نگهداری مواد محترقه، تهیه و ساخت وسایل آتشبازی در منزل، زیر زمین، محل کار و سایر مکانها خودداری کنیم. کودکان در آیین چهارشنبهسوری، هرگز نباید بهتنهایی از مواد آتشبازی و محترقه استفاده کنند و باید با نظارت والدین در این مراسم حضور یابند.
وی درخصوص تفاوت درمان سوختگی در کودکان و بزرگسالان گفت: روش درمان سوختگی در کودکان و بزرگسالان یکسان است اما نتیجه درمان در کودکان بهدلیل آسیبپذیری بیشتر و تفاوت در ذخایر بدنی، متفاوت است. کودکان با سوختگیهای سطحی هم باید بهسرعت به بیمارستان منتقل شوند.
این مختصص طب اورژانس در مورد اقدامات اولیه هنگام وقوع سوختگی گفت: اولین اقدام، حفظ ایمنی فرد کمککننده است تا از افزایش مصدومان جلوگیری شود. حفظ خونسردی و دور کردن مصدوم از محل حادثه و خاموش کردن آتش با استفاده از پتو یا غلتاندن مصدوم روی زمین، جدا کردن لباسهای سوخته از بدن مصدوم بهجز در مواردی که به بدن چسبیدهاند، همچنین خنک کردن محل سوختگی با آب معمولی بهمدت ۲۰دقیقه ازجمله اقدامات مهم هنگام وقوع سوختگی است.
وی با بیان اینکه انتقال سریع مصدوم دچار سوختگی به مرکز درمانی از مهمترین اقداماتی است که برای این فرد باید بهسرعت انجام شود، افزود: شستشوی فوری چشمها در صورت آسیبدیدگی، پرهیز از استفاده از موادی مانند شیر، یخ، خمیردندان، ربگوجه و سایر مواد غیربهداشتی از دیگر اقدامات مهم در این زمینه است. هنگام سوختگی چون بافت پوست مرده است و خونرسانی به آن انجام نمیشود، استعمال مواد غیربهداشتی ممکن است باعث عفونتهای باکتریایی یا قارچی شود.
نظر شما