دونالد ترامپ، رییس‌جمهوری آمریکا روز چهارشنبه برابر با دوم آوریل ۲۰۲۵ (۱۳فروردین ۱۴۰۴) وضعیت اضطراری اقتصادی در آمریکا اعلام کرد و با هدف ادعایی بهبود تراز تجاری با کشورها و جذب سرمایه و تشویق آنها برای برگشت به آمریکا، تعرفه‌های گمرکی با نرخ پایه حداقل ۱۰درصدی را برای همه کشورها اعلام کرد. این نرخ‌ها حتی برای ۶۰کشور یا بلوک تجاری که کسری تجاری بالایی با آمریکا دارند، اعلام شد. 

وال‌استریت در بحران

آگاه: ترامپ همچنین از تعرفه ۱۰درصدی بر کالاهای انگلیسی و ۲۰درصدی بر کالاهای اتحادیه اروپا رونمایی کرد. ایالات‌متحده آمریکا برخی کشورها را نیز با تعرفه‌های بسیار شدیدتری تا ۵۰درصد، هدف قرار داد. ترامپ یک روز پس از اجرای تعرفه‌ها با تشبیه اقدام خود به یک جراحی اقتصادی ادعا کرد که «جراحی به پایان رسیده است و بیمار زنده ماند و درحال بهبودی است!»

انداختن یک بمب اتم در اقتصاد جهان
اما برخلاف ادعای ترامپ مبنی بر موفقیت‌آمیز بودن جراحی تعرفه‌ای، در روز پنجشنبه ۱۴فروردین، لحظاتی پس از بازگشایی بازارهای آمریکا، ارزش سهام‌ بازارها در این کشور با سقوطی چشمگیر مواجه شدند و سهام بسیاری از شرکت‌های حاضر در بازار آمریکا میلیاردها دلار از ارزش خود را از دست دادند. در همین راستا، اقتصاددانان برجسته جهان، سیاست تعرفه‌ای جدید آمریکا را به «انداختن یک بمب اتم در اقتصاد جهان» تشبیه کردند. بازارهای سهام در سراسر آسیا-اقیانوسیه و اروپا نیز پس از اعلام خبر جنگ تعرفه‌ای ترامپ در روز پنجشنبه ۱۴فروردین با رشد منفی مواجه شدند.
«کارولین لیویت» سخنگوی دولت ترامپ روز پنجشنبه در واکنش به التهاب در بازار جهانی درنتیجه جنگ تجاری ترامپ گفت:  به هر کسی که امروز صبح در وال‌استریت است، می‌گویم به رییس‌جمهور ترامپ اعتماد کنید. این رییس‌جمهوری است که فرمول اقتصادی اثبات‌شده‌اش را از دوره اول ریاست‌جمهوری به همراه دارد. اما کشورهای غربی و اروپایی با لحنی تند به تصمیم تعرفه‌ای واشنگتن واکنش نشان داده‌اند. «اورسولا فون‌درلاین» رییس کمیسیون اروپا تعرفه‌های جدید آمریکا را «ضربه‌ای بزرگ به اقتصاد جهانی» توصیف کرد و از تدوین نخستین بسته اقدام تلافی‌جویانه اتحادیه اروپا خبر داد. وی هشدار داد که این تصمیم می‌تواند به افزایش قیمت‌ها، کاهش رشد اقتصادی و گسترش موج حمایت‌گرایی منجر شود.

واکنش انگلیس و سایر کشورهای غربی به جنگ اقتصادی آمریکا
همچنین ۲۴ساعت پس از اعلام تعرفه‌ها از ناحیه ترامپ، دولت انگلیس در میانه تنش‌های تجاری میان واشنگتن و متحدان غربی، فهرستی از کالاهای وارداتی از آمریکا را برای اعمال تعرفه‌های تلافی‌جویانه منتشر کرد. وزارت تجارت و بازرگانی انگلیس روز پنجشنبه ۱۴فروردین فهرستی ۴۰۰صفحه‌ای از کالاهای مشمول احتمالی تعرفه‌های تلافی‌جویانه منتشر کرد و اعلام کرد که بازرگانان، صاحبان صنایع و ذی‌نفعان می‌توانند طی یک مشورت عمومی چهار هفته‌ای، دیدگاه‌های خود را درباره این اقدام ارائه دهند. این فهرست شامل بیش از هشت‌هزار گروه کالایی از جمله کالاهای نمادین یا غیرمعمولی مانند چوب گلف، پیانو، دوچرخه، چتر، موهای انسانی، ماهی فاسدشده، سلاح گرم، قارچ‌های دارویی، ماشین‌های قمار و حتی گهواره نوزاد است. براساس اعلام وزارت تجارت انگلیس، این فهرست پیشنهادی نزدیک به ۲۷‌درصد از کل واردات کالاهای آمریکایی به انگلیس در سال‌۲۰۲۴ را پوشش می‌دهد.
وزیر اقتصاد اتریش خواستار آن شد که واکنش اروپا «مستقیما ایالت‌های جمهوری‌خواه و شرکت‌های نزدیک به ترامپ» را هدف بگیرد. در فرانسه نیز «امانوئل مکرون» رییس‌جمهوری این کشور با لحنی بی‌سابقه، اقدام آمریکا را «بی‌رحمانه و غیرمنطقی» خواند و وعده داد که پاسخ اروپا «بیش از گذشته گسترده خواهد بود.» رییس‌جمهور فرانسه همچنین از شرکت‌های اتحادیه اروپا خواست در واکنش به تعرفه‌های وضع شده ازسوی دونالد ترامپ، سرمایه‌گذاری را در آمریکا متوقف کنند.
شبکه سی‌بی‌سی کانادا نیز روز پنجشنبه گزارش داد که کانادا با اعمال تعرفه ۲۵درصدی بر خودروهای وارداتی از ایالات‌متحده که با توافقنامه ایالات‌متحده - مکزیک - کانادا (USMCA) مطابقت نداشته باشند، سیاست تجاری ترامپ را تلافی خواهد کرد.
«شیگرو ایشیبا» نخست‌وزیر ژاپن نیز به تعرفه‌های گمرکی اعمال‌شده ازسوی ترامپ واکنش نشان داد و گفت: تصمیم واشنگتن برای وضع تعرفه‌های گمرکی با وجود درخواست ما از آمریکا مبنی بر عدم اتخاذ تصمیمات یکجانبه تاسف‌بار و ناامیدکننده است. وزارت بازرگانی چین نیز در واکنش به نبرد تعرفه‌ای آمریکا اعلام کرد که از ۱۶فروردین، صادرات هفت دسته از عناصر نادر خاکی شامل ساماریوم، گادولینیوم، تربیم، دیسپروزیوم، لوتتیوم، اسکاندیوم و ایتریم به آمریکا تحت کنترل قرار می‌گیرد. رویترز در این زمینه گزارش داد این اقدام چین که بخشی از پاسخ گسترده پکن به افزایش تعرفه‌های آمریکا بر کالاهای چینی به ۵۴درصد است، تنش‌های تجاری میان دو غول اقتصادی جهان را به سطح جدیدی رسانده و صنایع کلیدی آمریکا را در تنگنا قرار داده است.

قتل‌عام مالی
شبکه تلویزیونی سی‌ان‌ان در گزارشی با اشاره به پیامدهای گسترده تعرفه‌های وضع‌شده ازسوی دونالد ترامپ، آن را یک «قتل‌عام مالی» توصیف کرد که دلیل آن ناشی از امیال و توهمات رییس‌جمهوری آمریکاست.
اما پس از اعلام تاریخی تعرفه‌های دونالد ترامپ، رییس‌جمهوری آمریکا بازارهای سهام این کشور روز پنجشنبه ۱۴فروردین به‌شدت متزلزل شد. یورونیوز در این زمینه گزارش داد که بازار بورس آمریکا روز پنجشنبه در پی شوک ناشی از تعرفه‌های دونالد ترامپ، رییس‌جمهور این کشور، سقوطی سنگین را تجربه کرد. طبق گزارش یورونیوز، تصمیم رییس‌جمهور آمریکا برای اعمال تعرفه‌های تلافی‌جویانه علیه ۱۸۰کشور جهان، تنها در عرض چند ساعت، وال‌استریت را به بحرانی کم‌سابقه کشاند و حدود دوهزار میلیارد دلار از ارزش بازار سهام ایالات‌متحده را نابود کرد. طبق اعلام رسانه‌های آمریکایی، وال‌استریت در فردای اعلام تعرفه‌های ترامپ بدترین روز معاملاتی خود را از زمان همه‌گیری کرونا در سال ۲۰۲۰ پشت سر گذاشت. 
به‌دنبال سقوط سلسله‌وار سهام‌های آمریکایی در پی جنگ تجاری ترامپ، شاخص «داوجونز» در معاملات صبح پنجشنبه ۱۵۰۰واحد یا ۳.۶درصد سقوط کرد. همچنین شاخص «اس‌ اند پی ۵۰۰» نیز با ۳.۵درصد کاهش کار خود را آغاز کرد و در بدترین عملکرد خود از زمان بحران تورم سال۲۰۲۲ قرار گرفت. علاوه‌بر اینها، شاخص«نزدک» که شامل شرکت‌های فناوری می‌شود، ابتدا ۴.۹درصد و سپس ۴.۲درصد در بازار آزاد سقوط کرد. این کاهش قابل‌توجه سهام در بازارهای آمریکا پس از آن اتفاق افتاد که تعرفه‌های هنگفت ترامپ بر تمام کالاهای وارداتی به آمریکا، نگرانی‌هایی درخصوص واکنش شدید شرکای تجاری آمریکا به سیاست ترامپ و آسیب به اقتصاد جهانی، ایجاد کرد.
اما این فقط بازارهای سهام در آمریکا نبود که به‌واسطه جنگ تعرفه‌ای ترامپ سقوط کرد، بلکه دلار آمریکا نیز ارزش خود را به‌واسطه این جنگ تجاری در برابر سایر ارزها از دست داد. این در حالی است که تعرفه‌ها در تئوری باید دلار را تقویت کنند اما نگرانی سرمایه‌گذاران جهانی مبنی بر اینکه آمریکا با اِعمال تعرفه‌ها درحال ضربه به خود است، سبب شد قیمت دلار در برابر سایر ارزهای جهانی کاهش یابد.    

ضرر هنگفت برندهای آمریکایی
علاوه‌بر موارد مذکور، روزنامه «گاردین» با اشاره به جنگ تعرفه‌ای دونالد ترامپ، رییس‌جمهوری آمریکا نوشت که بسیاری از برندهای آمریکایی متحمل شدیدترین کاهش قیمت سهام و ارزش بازار شده‌اند. گاردین با اشاره به پاسخ سریع چین در اعمال تعرفه‌های ۵۴درصدی بر کالاهای آمریکایی نوشت: بسیاری از برندهای آمریکایی در سراسر جهان به‌ویژه کشورهای آسیایی با ضرر مالی بسیاری مواجه شده‌اند. در این گزارش آمده است: اپل، باارزش‌ترین شرکت بورسی جهان، در روز پنج‌شنبه شاهد کاهش بیش از ۳۰۰میلیارد دلاری (۲۳۰میلیارد پوند) ارزش بازار خود و بدترین افت یک روزه پس از سال‌۲۰۲۰ (۱۳۹۸) بود، موضوعی که دلیل آن ترس از افزایش چشمگیر تعرفه‌ها و افزایش قیمت سوخت برای محصولاتی مانند آیفون است. اپل بیشتر سخت‌افزار خود را در سه کشور چین، هند و ویتنام تولید می‌کند؛ سه کشوری که آنها نیز هدف جنگ تجاری ترامپ قرار گرفته‌اند. بنا بر گزارش گاردین، دیگر شرکت‌های فناوری نیز به همین ترتیب از جنگ تجاری ترامپ آسیب دیدند. آمازون، فروشنده پیشرو کالاهای وارداتی از سراسر جهان نیز تقریبا ۱۹۰میلیارد دلار از ارزش بازار خود را به‌واسطه نبرد تعرفه‌ای از دست داد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.