جنگ تجاری و اقتصادی میان آمریکا و چین به اوج خود رسیده است و طرفین روزانه در حال افزایش نرخ‌های تعرفه‌ای علیه یکدیگر هستند. دونالد ترامپ روز چهارشنبه (۲۰ فروردین) اعلام کرد که سیاست افزایش تعرفه‌ها در قبال همه ۱۸۰ طرف تجاری با آمریکا را به مدت ۹۰ روز به حالت تعلیق درمی‌آورد؛ البته ترامپ، چین را از این رویکرد تعلیقی استثنا کرد تا ثابت کند از ابتدا هم هدفش از اِعمال سیاست‌های تعرفه‌ای، فقط پکن بوده است. 

سیگنال‌فروشی به نام ترامپ!

آگاه: روزنامه گاردین در این رابطه گزارش داد که تصمیم غیرمنتظره دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا برای متوقف‌کردن موقتی تعرفه‌های سنگینی که به‌تازگی علیه بیش از ۱۸۰ کشور اعمال کرده بود، اگرچه همزمان با افزایش تنش‌های تجاری با چین بود، اما باعث آرامش در بازارهای سهام جهان شد.
بازارهای آسیا روز پنجشنبه با نشانه‌هایی از اینکه جنگ تجاری رئیس‌جمهور آمریکا ممکن است آن‌گونه که پیش‌تر تصور می‌شد، به اقتصاد جهانی آسیب نزند، رشد چشم‌گیری را تجربه کردند. بازارهای اروپا که هنگام اعلام توقف ۹۰ روزه تعرفه‌ها در روز چهارشنبه بسته بودند، در آغاز معاملات پنجشنبه با جهش روبه‌رو شدند.
روند مثبت بازار همچنین با امتیازدهی‌هایی از سوی اتحادیه اروپا تقویت شد. اورسولا فون‌درلاین، رئیس کمیسیون اروپا، روز پنجشنبه تأیید کرد که اتحادیه اروپا اقدامات متقابل تعرفه‌ای خود علیه ایالات‌متحده را که قرار بود از ۲۷ فروردین اجرایی شوند، به مدت ۹۰ روز به تعویق می‌اندازد. این تصمیم باعث رشد ارزش یورو شد و این ارز بیش از یک سنت در برابر دلار آمریکا افزایش یافت و با رشد ۱.۱ درصد به ۱.۱۰۸ دلار رسید.
چرخش ناگهانی ترامپ که کم‌تر از ۲۴ ساعت پس از اجرای تعرفه‌های سنگین علیه اکثر شرکای تجاری آمریکا رخ داد، در پی شدیدترین سقوط بازارهای مالی از زمان آغاز همه‌گیری کرونا شکل گرفت. این سقوط میلیاردها دلار از ارزش بازارهای سهام کاست و باعث افزایش نگران‌کننده بازدهی اوراق قرضه دولتی آمریکا شد که ظاهرا توجه ترامپ را جلب کرد.

اتهام دستکاری بازار، متوجه ترامپ است
اما شاخص‌های بورس آمریکا نیز با انتشار تصمیم روز چهارشنبه ترامپ به‌شدت رشد کردند؛ پس از این جهش بازار، مقامات کاخ سفید گفتند: این از ابتدا بخشی از استراتژی ترامپ بود و نشان‌دهنده «هنر معامله» در عمل است. این تحولات باعث شد برخی ترامپ را به دست‌کاری بازار متهم کنند. آدام شیف، سناتور حزب دموکرات آمریکا، خواستار انجام تحقیقات شد و گفت: این نوسانات مداوم در سیاست، فرصت‌های خطرناکی برای معاملات داخلی (براساس اطلاعات محرمانه) فراهم می‌کنند. وی افزود: چه کسانی در دولت از تغییر موضع ترامپ در مورد تعرفه‌ها پیش از اعلام رسمی خبر داشتند؟ آیا کسی سهامی خریده یا فروخته و به قیمت زیان مردم سود کرده است؟ من نامه‌ای به کاخ سفید می‌نویسم؛ مردم حق دارند بدانند.

واکنش چین به سیاست‌های خصمانه آمریکا در حوزه اقتصاد
اما وزارت دارایی چین در واکنش به سیاست خصمانه اقتصادی ترامپ، از افزایش نرخ تعرفه‌های گمرکی بر کالاهای وارداتی از آمریکا به ۱۲۵ درصد خبر داد. تعرفه‌های گمرکی چین بر کالاهای آمریکایی پیش‌تر به ۸۴ درصد رسیده بود. آمریکا نیز نرخ تعرفه‌های گمرکی بر کالاهای وارداتی از چین را به ۱۴۵ درصد افزایش داده است.
در کشاکش اوج‌گیری جنگ تجاری میان دو اقتصاد برتر جهان، چین از ابتدای سال جاری تاکنون، حجم کمتری از نفت خام آمریکا را خریداری کرده است و خرید این کشور در بحبوحه تشدید تعرفه‌ها و جنگ تجاری میان دو اقتصاد بزرگ جهان متوقف می‌شود. نفت خام آمریکا، از ابتدای سال جاری تاکنون، فقط حدود یک درصد از واردات به چین را به خود اختصاص داده است. اما جنگ تعرفه‌ای که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا در اوایل فوریه علیه چین به‌راه انداخت، خریداران چینی باقی‌مانده را از خرید نفت خام آمریکا منصرف کرد.
تعرفه ۱۲۵ درصدی آمریکا بر کالاهای چینی و تعرفه بالای متقابل چین بر کالاهای آمریکایی، باعث می‌شود قیمت نفت آمریکا در چین در مقایسه با سال گذشته، تقریبا دو برابر شود. در همین رابطه، ایوان ماتیوس، رئیس تحلیل آسیا اقیانوسیه شرکت تحلیل جریان انرژی ورتکسا به بلومبرگ گفت: با اعمال تعرفه‌های بالای چین بر کالاهای ایالات متحده، هزینه نفت خام آمریکا تقریبا دو برابر خواهد شد و براساس قیمت ۶۱ دلار وست تگزاس اینترمدیت، ۵۱ دلار در هر بشکه گران‌تر می‌شود. ماتیوس افزود: این امر استفاده از نفت خام آمریکا را برای پالایشگاه‌های چینی غیراقتصادی می‌کند. تحلیلگران انتظار دارند واردات نفت خام آمریکا از چین، به دلیل تشدید تنش‌های تجاری، متوقف شود.

همکاری چین و اتحادیه اروپا برای مقابله با آمریکا
رئیس‌جمهور چین، شی جین‌پینگ، دیروز (جمعه) به جنگ تجاری افسارگیسخته آمریکا علیه کشورش واکنش نشان داد و در دیدار با نخست‌وزیر اسپانیا در پکن گفت: چین و اتحادیه اروپا باید برای مقاومت در برابر قلدری یک‌جانبه آمریکا برای محافظت از منافع خود و قوانین بین‌المللی با یکدیگر همکاری کنند.
«شی» خطاب به «پدرو سانچز» گفت: چین و اتحادیه اروپا باید به‌طور مشترک با ارعاب یک‌جانبه آمریکا نه‌تنها برای محافظت از حقوق و منافع مشروع خود، بلکه برای حمایت از عدالت و انصاف بین‌المللی و برای محافظت از قوانین و نظم بین‌المللی مقابله و مخالفت کنند. «شی» گفت که هیچ برنده‌ای در جنگ‌های تعرفه‌ای وجود ندارد و افزود که مخالفت سردمداران آمریکا با جهان، به‌معنای منزوی‌کردن خود است. در همین حال اعلام شد رهبران اتحادیه اروپا قصد دارند در اواخر ژوئیه برای دیدار با «شی» از پکن بازدید کنند. منابع خبری می‌گویند: آنتونیو کاستا، رئیس شورای اروپا و اورزولا فون درلاین، رئیس کمیسیون اروپا قصد دارند اواخر ژوئیه برای دیدار با شی جین‌پینگ به پکن سفر کنند.
تحلیلگران معتقدند تمایل رهبران اتحادیه اروپا برای سفر به پکن نشان‌دهنده تلاش‌های جدی بروکسل برای از سرگیری همکاری با چین در زمانی است که روابط اتحادیه اروپا و آمریکا در بحبوحه تعرفه‌های تجاری و سایر مسائل در حال فروپاشی است.
به‌طور کلی، هیئت حاکمه چین عزم خود را برای نبرد تمام عیار اقتصادی و تجاری با آمریکا جزم کرده است؛ «وانگ ونتاو» وزیر تجارت چین، با انتقاد شدید از سیاست‌های تجاری آمریکا اعلام کرد که پکن همچنان برای حل اختلافات از مسیر دیپلماسی و مذاکره آمادگی دارد، اما اگر واشنگتن به مسیر تحمیل تعرفه‌های گمرکی ادامه دهد، «چین تا آخر خواهد جنگید».
وی در گفت‌وگو با کمیسر تجارت اتحادیه اروپا گفت: آمریکا مدام به افزایش تعرفه‌ها علیه چین مبادرت می‌ورزد و یک اشتباه را به‌صورت مداوم تکرار می‌کند؛ باید یادآوری کرد که در جنگ‌های تجاری هیچ برنده‌ای وجود ندارد و سیاست «حمایت‌گرایی مبتنی بر تعرفه‌گذاری» راه‌حل نیست. «وانگ» همچنین تأکید کرد که سیاست تعرفه‌های متقابل آمریکا، نه‌تنها منافع مشروع همه کشورها را به خطر می‌اندازد، بلکه به‌وضوح با قواعد سازمان تجارت جهانی (WTO) در تضاد است و ساختار تجارت چندجانبه مبتنی بر قانون را تضعیف می‌کند؛ مسئله‌ای که ثبات اقتصاد جهانی را در معرض تهدید قرار می‌دهد.
حامد وفایی، کارشناس مسائل چین معتقد است: در فضای داخل چین، بازار حمایت از اقدام متقابل پکن در برابر تعرفه‌های ترامپ گرم است. حفظ رقابت با آمریکا در زمین اقتصاد و تجارت (که پکن در آن مزیت نسبی یافته) در ابعاد کلان توفیقی برای چینی‌ها محسوب می‌شود؛ درگیری امنیتی واشنگتن در اوکراین و غرب آسیا هم در تکامل این فضا بی‌تاثیر نیست.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.