آگاه: خانم اسفندیاری از ۱۲ اسفند ۱۴۰۳ صرفا بهواسطه اعتراض به کشتار مردم غزه توسط رژیم صهیونیستی در زندان فرسن فرانسه در بازداشت موقت بهسر میبرد. اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امورخارجه کشورمان در جریان نشست خبری خود در تاریخ ۱۸ فروردین در مورد آخرین وضعیت مهدیه اسفندیاری شهروند ایرانی بازداشت شده در فرانسه گفت: متاسفانه یکی از شهروندان ایرانی حدود سه تا چهار هفته است که بدون اطلاعرسانی درخصوص دلیل بازداشت یا اعطای اجازه دسترسی کنسولی سفارت ایران، در فرانسه بازداشت شده است. اجازه دسترسی کنسولی، حق مسلم اتباع خارجی است که به هردلیلی، در کشور دیگری دچار مشکل یا بازداشت میشوند. ماده ۳۶ کنوانسیون روابط کنسولی نیز بر این موضوع تصریح دارد. ما در راستای حمایت از اتباع خود، این موضوع را با جدیت از طریق سفارت ایران در پاریس و سفارت فرانسه در تهران پیگیری میکنیم.وی گفت: همکاران من در بخش دوجانبه و کنسولی، در روزهای اخیر نیز با سفارت فرانسه در تهران در تماس بودهاند و موضوع را پیگیری کردهاند. امیدواریم دولت فرانسه هرچه سریعتر، در جهت تبعیت از تعهدات بینالمللی، حقوقی و حقوقبشری خود، امکان دسترسی به این شهروند ایرانی را فراهم کند و دلیل بازداشت وی مشخص شود.
قصه بشیر
اما این نخستینبار نیست که رژیم فرانسه در قبال اعتراض به جنایات رژیم صهیونیستی به بازداشت و دستگیری ایرانیان مبادرت میورزد. پانزدهم خردادماه سال گذشته بود که «بشیر بیآزار» فعال رسانهای و مدیرسابق دفتر موسیقی و سرود سازمان صداوسیما که در فرانسه حضور داشت، ازسوی پلیس این کشور احضار و بدون ذکر دلیل و توضیح بازداشت شد.
در ابتدا دلیل بازداشت و محکومیت این فعال رسانهای مشخص نشد اما برخی گمانهزنیها حاکی از آن بود که بیآزار بهدلیل فعالیتهای ضد صهیونیستی در شبکههای مجازی، بازداشتشده است. این فعال رسانهای همچنین با انتشار مطالب مختلفی در فضای مجازی تلاش بر افشاگری علیه رسانههای صهیونیستی فارسیزبان نیز کرده بود. بشیر بیآزار در آخرین پست خود در فضای مجازی قبل از بازداشت در فرانسه اینگونه نوشته بود: «هفته گذشته فرصتی پیش آمد تا در نشستی در سازمان ملل، درباره تحریمهای ایران، جنایات اسرائیل و بیخاصیتی سازمان ملل صحبت کنم! جالب اینکه هر سخنرانی بیشتر علیه اسرائیل حرف میزد، بیشتر توسط حضار تشویق میشد! صهیونیستها، هیچگاه تا این حد تنها، منفور، شکستخورده و ذلیل نبودهاند!»از همان روز بازداشت غیرقانونی بشیر بیآزار، شهروند ایرانی ازسوی پلیس فرانسه، تلاشهای دیپلماتیک برای آزادی او آغاز شد. کاظم غریبآبادی، معاون وقت امور بینالملل قوه قضاییه و دبیر ستاد حقوق بشر کشورمان، در پیامی در شبکه اجتماعی ایکس از آخرین وضعیت پرونده بشیر بیآزار خبر داد و نوشت: تصمیم غیرقانونی و مغایر حقوقبشر دادگاه فرانسه، اخراج بشیر بیآزار ظرف ۲۸ روز است. نکته قابلتامل آنکه با وجود اینکه بلیت برگشت برای بشیر بیآزار این تبعه ایرانی فراهمشده بود و خروج او از فرانسه با مانعی روبهرو نبود، اما فرانسه همچنان به بازداشت خودسرانه این تبعه ایرانی ادامه میداد؛ امری که با موازین حقوق بشر در تناقض آشکار بود و ایران آن را محکوم کرد.
در روز سوم تیر ۱۴۰۳، غریبآبادی، دبیر ستاد حقوقبشر کشورمان درباره آخرین وضعیت بشیر بیآزار، شهروند ایرانی بازداشتشده در فرانسه توضیحاتی ارائه کرد و گفت: ما بر این باوریم که بشیر بیآزار، بیگناه در بازداشت بهسر میبرد. دبیر ستاد حقوقبشر با بیان اینکه فرانسویها اعلام کرده بودند که بیآزار باید ظرف ۲۸ روز از فرانسه اخراج شود، گفت: اکنون تقریباً ۲۰ روز است که بیآزار در بازداشت است و این قابل درک نیست که چرا فرانسویها میخواهند وی را تا روز آخر در بازداشت نگه دارند؛ فرانسویها میتوانستند هرچه سریعتر بیآزار را به ایران بازگردانند.
براساس اعلام غریبآبادی، اخراج بیآزار از منظر حقوق بشری با سوال و اشکال مواجه است؛ چراکه وی، همسر و فرزندش در فرانسه درحال تحصیل هستند و جدایی انداختن میان اعضای خانواده یک موضوع ضد حقوقبشری است. باوجود این، همچنان برای ما جای سوال است که با وجود همه این مسائل، چرا فرانسویها میخواهند بیآزار را تا روز آخر در زندان نگه دارند.
حبس در زندان مخوف فرانسوی به جرم حمایت از مظلوم!
در روز ۱۳ تیر ۱۴۰۳ سرانجام «بشیر بیآزار» از بازداشت غیرقانونی در فرانسه آزاد شد و به کشور بازگشت. وی در بازگشت به کشور طی مصاحبهای با خبرنگاران به تبیین و تشریح دلایلی بازداشت خودسرانه و غیرقانونی خود توسط پلیس فرانسه پرداخت و گفت: به نظرم ارزش دارد که این وقایعی که رخ داده ثبت و ضبط شود و به کسانی که این موارد را نمیدانند انتقال داده شود؛ من خودم به شخصه آگاه هستم که در غرب، آزادی بیان و حقوقبشر وجود ندارد، ولی در مدت یکماه گذشته که این اتفاقات برای من رخ داد و من در فرانسه زندانی شدم، با یک چهره دیگری از غرب و حکومت غرب آشنا شدم. بیآزار با تاکید بر اینکه در غرب مطلقا به آزادیبیان اعتقادی ندارند، افزود: در غرب به انواع حقوق مردم مطلقا اعتقادی ندارند و تمام آنچه مطرح میکنند یک روبناست و پشت آن با آنچه در ظاهر هست کاملا متفاوت است، من شعار نمیدهم و این را با گوشت و پوست و استخوانم در این یکماه گذشته لمس کردم. در فرانسه حتی به وکلای من پاسخ نمیدادند، در همین حد که بگویند چه اتفاقی درحال وقوع است. این هنرمند حامی فلسطین با طرح این موضوع که امیدوارم بتوانم اتفاقهایی را که از سر گذراندهام بهصورت مستند ارائه دهم، گفت: فکر میکنم این کار وظیفه من است که این اتفاقها را منتقل بکنم.بیآزار درمورد ماجرای دستگیریاش در فرانسه اظهار کرد: یک احضاریه در اول ژوئن بهدست من رسید که باید به یک آدرسی میرفتم برای بررسی برخی از مدارکم و متن این احضاریه بسیار تند و تیز بود. پیش از این هم سابقه احضار برای من وجود داشت و این موضوع را برای چند وکیل بهسرعت ارسال کردم. نکته جالب این بود که همه وکلا اولین سوالشان از من این بود که آیا مطلبی در فضای مجازی منتشر کردهای و همه آنها نیز فرانسوی بودند. این هنرمند کشورمان که حامی فلسطین است و بهطور غیرقانونی در فرانسه بازداشت شده بود، ادامه داد: پرسش وکلا از من برایم عجیب بود چراکه همه مردم در فضای مجازی فعالیت میکنند؛ وکلا از من پرسیدند که آیا درمورد فلسطین و اسرائیل در فضای مجازی اظهارنظر کردهای؟ و من پاسخم مثبت بود و تاکید کردم که همه دنیا درمورد نسلکشی در غزه و فلسطین صحبت میکنند و من نیز در این رابطه حرف زدهام.
بیآزار بیان کرد: باور نمیکردم که بخواهند من را دستگیر کنند یا بهخاطر اینکه در فضای مجازی در مورد فلسطین مطلب گذاشتهام من را به زندان بیندازند؛ پیش از آنکه وارد اداره پلیسی که من را دستگیر کردند بشوم، یک ویدئو ضبط کردم و این ماجرا را توضیح دادم که یک احضاریه دریافت کردم و در حال ورود به اداره پلیس هستم و وکلا گفتند احتمالا بهخاطر مطالبی است که در فضای مجازی منتشر شده است. قبل از اینکه این ویدئو را در یک پست به اشتراک بگذارم با خودم فکر میکردم خیلی بعید است که فرانسه با من برخورد کند و آن پست را منتشر نکردم. وی افزود: از همان لحظه و ثانیه اولی که وارد اداره پلیس فرانسه شدم تحت بازداشت قرار گرفتم و تلفن همراه و تمام وسایل من را گرفتند و بدون هیچ توضیحی من را مستقیم به زندان منتقل کردند و در مسیر زندانی که چهارساعت به طول انجامید به من برگههایی را دادند و آنجا متوجه شدم که چه اتفاقی افتاده و در آن ۱۰ صفحه برگه در کمال ناباوری دیدم که پستهای من در فضای مجازی در ایکس و اینستاگرام تکبهتک مستند آنها قرار گرفته و تکبهتک آنها را بهعنوان جرم اطلاق کرده بودند.
این هنرمند کشورمان که حامی فلسطین است همچنین بیان کرد: تکبهتک عناوین مجرمانه من بهدلیل پستهای مختلف و حتی به دلیل ریتوییتکردن یک پست از آقای مهاجرانی راجع به فلسطین بود. به هر ترتیب من را به زندان بردند؛ زندانی زیر نظر وزارت کشور فرانسه در شهری نزدیک مرز لوکزامبورگ که فضایی بسیار سختگیرانه داشت. اسم آنجا بازداشتگاه وزارت کشور بود که از زندان بهمراتب شرایط سختتری داشت؛ کسانی که آنجا بودند محکومیتهای طولانیمدت داشتند و اظهار میکردند که زندان بسیار راحتتر از اینجاست.
نظر شما