آگاه: دکتر حمید خسروی، متخصص علوموصنایع غذایی و مشاور و مدرس صنایع لبنیات، میگوید: چون کشک در مقایسه با ماست رطوبت ازدست میدهد، بنابراین هر ۱۰۰ گرم آن ارزش غذایی بالاتری دارد و از نظر کلسیم و پروتئین از ماست ارزشمندتر است؛ اما ازنظر ویتامینهای گروه B و C فقیر است. کشک مایع ۱۳ درصد و کشک جامد ۵۰ درصد پروتئین دارد و نباید در هر وعده به میزان زیاد از آن استفاده شود.
دلیل طعم ماستی کشک چیست؟
دکتر خسروی میگوید: در صنعت برای تولید کشک، ماست را طی فرآیند حرارتی جوشانده و آب آن را تبخیر میکنند. محصول بهدست آمده کشکی است که طعمی مشابه ماست دارد؛ اما برخی شرکتهای معروف برای تولید محصولی با طعم بهتر در کنار تغلیظ ماست از کشک محلی یا سنتی ساییده و فیلترشده نیز استفاده کرده و به این واسطه نوعی کشک با طعم مشابه کشکهای محلی تولید میکنند. کشکها در گروه محصولات پرنمک و بدون مواد نگهدارنده قرار دارند. مقدار نمک در کشکهای مایع ۳ درصد و در کشکهای جامد حداکثر ۹ درصد است.
تاریخ مصرف کشک چه میگوید؟
روی بستهبندی همه محصولات غذایی موجود در بازار که کشک هم جزو آن است، تاریخ تولیدوانقضا درج شده که این تاریخ مصرف صرفا مربوط به دورانی است که هنوز بستهبندی محصول باز نشده باشد. بهمحض بازشدن بستهبندی، باید ماست بهخصوص اگر از انواع پروبیوتیک و غنیشده با امگا ۳ باشد، در کوتاهترین زمان ممکن مصرف شود. در مورد کشک نیز وضعیت به همین منوال است. کشک پساز بازشدن، نباید بهمدت طولانی در یخچال نگهداری شود.
چه زمانی کشک را دور بریزیم؟
علائم کشک فاسد شامل تغییر بو و رنگ، ظاهرشدن رنگدانههای قرمز، صورتی، سبز و سیاه در آن است. البته در برخی انواع فساد کشک، فقط سم تولید میشود و علائمی بروز نمیکند. جوشاندن کشک برای زمانی که علامت فساد دیده نمیشود لازم است، اما اگر علامت فساد قابلمشاهده باشد، کشک غیرقابل مصرف است و باید دور ریخته شود.
کشکهای شیشه ای را بجوشانید
کشکهای صنعتی نوعی محصول پاستوریزه هستند و توصیه میشود بهخصوص انواع کشک مایع در یخچال نگهداری شود. متاسفانه برخی مغازهدارها انواع کشک را داخل قفسه و بهدور از محیط یخچال نگهداری میکنند. از آنجا که اسپورهای مسمومیتزا طی فرآیند پاستوریزاسیون ازبین نمیروند، توصیه میشود کشکهایی که در شرایط نامساعد نگهداری شدهاند، با وجود تاریخمصرف طولانی به مدت ۲۰ دقیقه در آب جوشانده شوند.
نظر شما