آگاه: در این دیدار سایر معاونان قوای مجریه و قضاییه نیز حضور داشتند و رهبرانقلاب به نکات مهمی همچون لزوم تحقق شعار سال، موضوع جنایات بیسابقه باند تبهکار در غزه و مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا در مسقط اشاره کردند؛ اما دو نکته برای رسانهایها و فعالان سیاسی قابلتوجه بود:
۱- مسائل کشور نباید به این گفتوگوها گره زده شود
۲- به گفتوگوهای عمان نه افراطی خوشبین و نه بدبین هستیم
از آنجا که مذاکرات از عصر شنبه به میزبانی عمان برگزار شد، همگان منتظر موضعگیری شخصاول کشور پیرامون گفتوگوهای جدید بودند. از اینرو اظهارات ایشان تکلیف را برای دولتیها، اصحاب رسانه و سیاسیون مشخص کرد. نباید معطل مذاکرات ماند، باید با ظرفیتها و پتانسیلهایی که در اختیار داریم، مسائل و گرههای موجود را باز کنیم و اولویت هم باید سرمایهگذاری برای تولید باشد. همانطور که حضرت آیتالله خامنهای فرمودند: اگر سرمایهگذاری داخلی رونق یابد، سرمایهگذار خارجی نیز به فعالیت در ایران مشتاق میشود. به همینجهت نباید فلشها کامل سمت مذاکرات زده شود، آن هم مذاکره با طرفی که به آنها خوشبین نیستیم و بدعهدیهایشان در برجام را هم بهخوبی ثابت کردند.
بنابراین از هماکنون نباید فرشقرمز برای نتایج مذاکرات پهن کرد و آن را منتج به حل مشکلات دانست و نه باید افراط کرد و چهره سیاه از رفتوآمدهای غیرمستقیم در عمان ترسیم و به افکار عمومی مخابره کرد. به هرحال جمعبندی نظام بر این بود که مذاکرات با شرطوشروطهایی ازسرگرفته شود؛ اما تجربه مذاکرات برجام نیز باید پیشروی ما، بهویژه تیم مذاکرهکننده قرار گیرد تا دیگر تکرار نشود.
در جریان توافق برجام و در تمامی گفتوگوهای فرعی پیش و پس از آن، تجربه تلخ انتظارات هیجانی و وعدههای توخالی، بارها منجر به نوسانات در بازارهای مالی کشور شد و کار بهجایی رسید که صدای وزیروقت دستگاه دیپلماسی درآمد. محمدجواد ظریف، وزیر امورخارجه وقت ایران در تاریخ ۱۲ شهریور ۱۳۹۵، نامهای به فدریکا موگرینی، مسئول سیاستخارجی اتحادیهاروپا و هماهنگکننده اصلی برجام، ارسال کرد به صراحت، به مشکلات جدی در زمینه اجرای توافق هستهای برجام اشاره و موارد متعددی از نقض تعهدات طرفهای مقابل را برجسته کرد. او در نامهای که بهصورت رسمی به موگرینی ارسال کرد، بهوضوح اشاره میکند که با وجود آنکه ایران بهطور کامل به تعهدات خود در برجام عمل کرده است، طرفهای مقابل بهویژه ایالاتمتحده و برخی کشورهای اروپایی، به هیچوجه به تعهدات خود عمل نکردهاند. او تاکید میکند که «مردم ایران هیچ بهرهای از برجام نبردهاند» و این امر بهویژه از بعد اقتصادی و تجاری مشهود است.
وزیر امورخارجه دولتهای یازدهم و دوازدهم در نامه خود، با جزییات و مستندات دقیق به نقضهای متعدد برجام توسط آمریکا و کشورهای اروپایی اشاره کرده است. این نقضها نشاندهنده بدعهدی طرفمقابل و عدم اجرای تعهدات برجامی است. حال باتوجه به گذشته آمریکاییها روشن است که چرا نباید مسائل کشور را به گفتوگوها گره زد؟!
امیرعلی ابوالفتح، کارشناس مسائل آمریکا در اینباره میگوید: هدف ایران از ورود به مذاکرات، رفع تحریمها است. همزمان، ایران در حال پیشبرد برنامههستهای خود، تحتنظارت آژانس است و موضوع مذاکره، تبادل محدودیتهای پذیرفتهشده ازسوی ایران در برنامههستهای با رفع تحریمها از جانب آمریکا است. وی با بیان این موضوع که جزییات مربوط به نوع نظارت و بازرسیها و بخشهایی از تعهدات هستهای ایران هنوز مشخص نیست، گفت در ازای توافق و همراهی ایران، انتظار میرود آمریکا تحریمها را بردارد، اما سخنقطعیگفتن از این اتفاق هنوز زود است. کارشناس مسائل امریکا اظهار کرد: در خوشبینانهترین حالت و در صورت حسننیت واقعی دولت آمریکا، تنها تحریمهای هستهای رفع خواهند شد، بخشهای دیگری از اقتصاد ایران از جمله افراد حقیقی و حقوقی و بخشهای تولیدی و صنعتی، به بهانههای مختلف تحریم شدهاند. گستردگی تحریمها که شامل تحریمهای هستهای و موشکی تا منطقهای، ضدتروریستی و حقوقبشری میشود، کلاف سردرگم و تارعنکبوت هزارپیچ را تشکیل دادهاند. ابوالفتح با بیان اینکه آمریکاییها برداشتن تحریم را بلد نیستند و فقط وضعتحریم را بلدند، گفت: رفع تحریمها دشوار است و به این سادگی رفع نخواهد شد. او گذری هم به برجام زد و خاطرنشان کرد: اگرچه تحریمهای هستهای روی کاغذ برداشته شد و بخشهایی از اقتصاد از زیر تحریمهای هستهای خارج شد، اما رژیم تحریمی آمریکا بهگونهای است که عمل به تعهدات برای آنها دشوار است و به موارد دیگر موکول میکنند. در عینحال بدبین هم نباید بود چون به اعتقاد صاحبنظران، آمریکا که خود پرونده مذاکرات را گشوده، علاقهای ندارد وارد فاز نظامی جنگ شود و از نگاه آمریکاییها، هرگونه حمله نظامی ممکن است ایران را سریعتر بهسمت استفاده تسلیحاتی از صنعت هستهای ببرد؛ کما اینکه قبلا علی لاریجانی، مشاور رهبرانقلاب، به این موضوع پرداخته بود. ضمن آنکه لحن نامه ترامپ نسبت به ابتدای ورودش به کاخ سفید تعدیل شد. نکته دیگر آنکه آمریکا مشکلات و مسائل فراوانی دارد و طبیعی است که دسترسی به توافق با ایران، زمینه را برای ورودشان به سایر چالشها تسهیل میکند. با تحلیل ارائهشده میتوان به این جمعبندی رسید که رویکردهای آمریکاییها در قبال ایران در سالهای اخیر تقریبا یکسان بوده، اما نوسانات رفتاری و سیاسی ترامپ بسیار زیاد است. رییس تیم مذاکرهکننده در گفتوگوهای غیرمستقیم، ماهیت آمریکا را نشان میدهد. این شخص بهعنوان نیروی سفید در تیم ترامپ نسبت به ایران شناخته میشود، اما همین فرد پیشنهاد بمباران یمن را داد و از کشتار راحت مردم یمن بهدلیل عدم توانایی در دفاعازخود سخن گفت.
با اینحال، نگاهها به سمت مذاکرات معطوف است تا نتیجه نهایی حاصل و اعلام شود. نتیجه هرچه باشد ما نباید مسائل کلان کشور را به گفتوگوها گره بزنیم؛ حل مشکلات، در داخل و سرمایهگذاری برای تولید است. سرمایهگذاری، هم تولید را رونق میدهد و هم سرمایهگذاران خارجی رغبت پیدا میکنند با سرمایهگذاری در کشور ما نقش ایفا کنند. از این رو نگاههای سیاهوسفید به گفتوگوهای مسقط را کنار بگذاریم. نقشهراه همان است که رهبرانقلاب نشان دادند.
۲۶ فروردین ۱۴۰۴ - ۲۲:۵۱
کد خبر: ۱۲٬۱۷۴
مجلس شورایاسلامی روزگذشته سهشنبه، پس از دوساعت بحثوبررسی درباره بررسی کیفیت خدمات و اقدامات اجرایی دستگاههای مسئول در شبکه حملونقل کشور به مسافران در ایام نوروز ۱۴۰۴، جلسه هرم سبز بهارستان را پایان داد تا اعضای هیاترییسه به انتهای خیابان فلسطین بروند و با مقام رهبری دیدار کنند.

نظر شما