آگاه: در همین یک ماه گذشته از سال ۱۴۰۴، خبر ۷۰ مورد ابتلا به سرخک در هرمزگان اعلام شده و در روزهای گذشته نیز سه مورد ابتلا در یزد تایید شده است. حالا هم معاون بهداشت وزارت بهداشت با اشاره به شناسایی ۶۷۴ مورد ابتلا به سرخک در کشور در سال گذشته، از شیوع گسترده این بیماری در سه کشور همسایه افغانستان، پاکستان و عراق خبر داده است.
دکتر علیرضا رییسی، معاون بهداشت وزارت بهداشت، در نشست خبری هفته ملی سلامت درباره شیوع سرخک در کشور بیان کرد: سرخک یکی از بیماریهای واگیر است که بهسرعت شیوع پیدا میکند. پوشش واکسن در کشور ما ۹۵ تا ۹۸ درصد است اما در همسایگی ایران در سه کشور افغانستان، پاکستان و عراق پوشش واکسیناسیون کم و شیوع سرخک بسیار بالاست. او با اشاره به حضور حدود هفت تا هشت میلیون اتباع در کشور عنوان کرد: این افراد ممکن است واکسننزده باشند. افرادی هم که وارد میشوند بیماری را با خودشان میآورند به همین دلیل کسانی که واکسن نگرفته باشند در معرض خطر هستند. البته هر سال با شیوع سرخک مواجه میشویم و در دیگر کشورها هم رخ میدهد. حتی در آمریکا این رقم بسیار بالاست چون پوشش ۶۰ درصدی واکسن دارند.
رییسی درباره اقدامات انجام شده برای پیشگیری از شیوع بیماری گفت: در استانهای مختلف این افراد شناسایی میشوند که شامل افراد زیر یک سال-چون واکسیناسیون از ۹ ماهگی آغاز میشود- و پنج درصد باقیمانده واکسننزده هستند. ابتلای سالانه در استانهای مختلف را داریم و اقدام ما این است که در یک منطقه با اپیدمی سرخک مجبور به تزریق دوباره واکسن به ساکنان هستیم که بسیار هزینهبر است. در ۱۴۰۳ حدود ۶۷۰ مورد پیدا شد که ما مجبور شدیم ۵۶ هزار واکسن در آن مناطق تزریق کنیم. رییسی همچنین به باورهای غلط درباره عدم تزریق واکسن هم اشاره کرد و گفت: در دنیا بحث شبه علم وجود دارد و باید مراقب باشیم. البته ما در بحث واکسن جزو کشورهای مترقی هستیم و مطالبه درباره آن وجود دارد. به محض کمبود واکسن در هر منطقهای بلافاصله خبرها منتشر میشود و نشاندهنده توجه درست به واکسنهاست.
علیرضا رییسی درباره وضعیت سرخک در ایران هم اظهار کرد: سرخک یکی از بیماریهای واگیرداری است که بهسرعت شیوع مییابد. برای پیشگیری از این بیماری، واکسن MMR در ۹ ماهگی و ۱۸ ماهگی به کودکان تزریق میشود. پوشش واکسیناسیون کودکان در کشور ما نزدیک به ۹۵ درصد است؛ اما سه کشور همسایه ما، شامل افغانستان، پاکستان و عراق، پوشش واکسیناسیون پایین و شیوع بالای سرخک دارند.
حدود هفت تا هشت میلیون نفر اتباع واکسن نزدهاند
وی افزود: در کشور حدود هفت تا هشت میلیون نفر اتباع خارجی زندگی میکنند که ممکن است واکسن سرخک دریافت نکرده باشند. از سوی دیگر، ورود اتباع از مرزها میتواند موجب ورود بیماری به کشور شود و افراد را در معرض ابتلا قرار دهد.
معاون بهداشت وزارت بهداشت با اشاره به اپیدمیهای گسترده سرخک در آمریکا به دلیل پایین بودن میزان واکسیناسیون، گفت: به دلیل پوشش واکسیناسیون پایین در افغانستان و پاکستان، تعداد زیادی از افراد در این کشورها به سرخک مبتلا میشوند، اما سیستم مراقبت بهداشتی کشور ما این افراد را در استانهای مختلف شناسایی کرده و موارد شناسایی شده به چند دسته تقسیم میشوند. یک دسته شامل افرادی هستند که زیر ۹ ماه سن دارند و هنوز واکسن سرخک دریافت نکردهاند، دسته دیگر شامل افرادی است که بهطورکلی واکسن دریافت نکردهاند و دسته سوم شامل افرادی هستند که از کشورهایی وارد ایران میشوند که شیوع سرخک در آنها بالاست. وی ادامه داد: در سال ۱۴۰۳، تعداد ۶۷۴ مورد سرخک در کشور شناسایی شده است و برای مقابله با آن، مجبور شدیم ۵۶ هزار واکسن را مجدد در مناطق با شیوع بالای سرخک تزریق کنیم.
معاون بهداشت وزارت بهداشت همچنین با بیان اینکه فلج اطفال و آبله در کشور وجود ندارد، افزود: ما جزو اولین کشورهای منطقه بودیم که موفق به حذف سرخک شدیم، اما متاسفانه کشور ما در کنار برخی کشورهای با شیوع بالای سرخک قرار گرفته است. هر بیمار مبتلا به سرخک میتواند موجب ابتلای هشت تا ۱۰ نفر دیگر شود. بنابراین، واکسیناسیون مهمترین سد حفاظتی در برابر این بیماری است و باید پوشش واکسیناسیون در سطح بالایی باقی بماند تا از شیوع و گردش ویروس جلوگیری شود.
دلایل ابتلا به سرخک
سرخک یک بیماری بسیار مسری است که توسط ویروسی ایجاد میشود که در بینی و گلوی کودک یا بزرگسال مبتلا تکثیر میشود، سپس هنگامی که فرد مبتلا به سرخک سرفه، عطسه یا صحبت میکند، قطرات آلوده در هوا پخش میشوند، جایی که سایر افراد میتوانند آنها را تنفس کنند.
قطرات آلوده همچنین ممکن است روی سطحی فرود بیایند، جایی که برای چند ساعت فعال و مسری باقی میمانند، شما میتوانید با قراردادن انگشتان در دهان یا بینی خود یا مالیدن چشمهای خود پس از لمسکردن سطح آلوده، به ویروس آلوده شوید. حدود ۹۰ درصد از افراد مستعد که در معرض شخص آلوده به ویروس قرار دارند، آلوده خواهند شد.
علائم سرخک
علائم سرخک حدود ۱۰ تا ۱۴ روز پس از قرارگرفتن در معرض ویروس ظاهر میشود و علائم و نشانههای سرخک شامل موارد زیر است: تب، سرفه خشک، آبریزش بینی، گلودرد و چشمهای ملتهب (ورم ملتحمه). لکههای سفید ریز با مرکز سفید مایل به آبی روی یک پسزمینه قرمز که داخل دهان و روی لایه داخلی گونه وجود دارد و به آنها لکههای کوپلیک نیز میگویند. نوعی بثورات پوستی که از لکههای بزرگ و مسطح تشکیل شده که اغلب روی یکدیگر میافتند.
عوامل خطرزا
مسافرتهای بینالمللی
اگر به کشورهای درحالتوسعه مسافرت کنید، جایی که سرخک رایجتر است، خطر اینکه این بیماری را بگیرید بیشتر است.
کمبود ویتامین A
اگر ویتامین A کافی در رژیم غذایی خود نداشته باشید احتمال اینکه علائم و عوارض شدیدتری داشته باشید بیشتر است.
غیر واکسینه بودن
اگر واکسینه نشدهاید احتمال ابتلا به این بیماری در شما بسیار بیشتر است.
نظر شما