آگاه: به نقل از معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاستجمهوری، قانون «حمایت از شرکتها و موسسات دانشبنیان و تجاریسازی نوآوریها و اختراعات» که از سوی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رییسجمهور تدوین و در سال ۱۳۸۹ به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید، سرآغاز گستردهترین برنامه دولت برای حمایت از شرکتها و موسسات دانشبنیان در سالهای اخیر بوده است.
در این قانون موضوعات مهمی نظیر تشکیل صندوق نوآوری و شکوفایی و ارائه معافیتهای مالیاتی و گمرکی به شرکتهای دانشبنیان، مورد تاکید قرار گرفته است. به دنبال ابلاغ آئیننامه اجرایی قانون و به استناد ماده سه این آئیننامه، «کارگروه ارزیابی و تشخیص صلاحیت شرکتها و موسسات دانشبنیان و نظارت بر اجرا» در آذرماه ۱۳۹۱ به دستور رییسجمهور و رییس شورای عالی علوم، تحقیقات و فناوری (عتف) تشکیل و معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رییسجمهور به عنوان رییس این کارگروه منصوب شد.
با تصویب جهش تولید دانشبنیان در سال ۱۴۰۱ سیاستها و ظرفیتهای قانونی برای توسعه علم و فناوری کشور تبیین شد. هم اکنون این قانون به همراه آئیننامههای اجرایی آن از طریق شورای راهبری فناوریها و تولیدات دانشبنیان در حال اجرا است. دبیرخانه شورای راهبری فناوریها و تولیدات دانشبنیان دارای چهار دبیرخانه تخصصی شامل «دبیرخانه تخصصی ارزیابی و تشخیص صلاحیت شرکتهای دانشبنیان»، «دبیرخانه تخصصی حمایتهای مالیاتی»، «دبیرخانه کارگروه تولید بار اول» و «دبیرخانه تخصصی صندوقهای پژوهش و فناوری» است که سه دبیرخانه نخست در معاونت توسعه شرکتهای دانشبنیان مستقر هستند.
بر همین اساس، مهمترین وظایف معاونت توسعه شرکتهای دانشبنیان شامل ارزیابی صلاحیت، حمایت، توانمندسازی و توسعه شرکتهای دانشبنیان، تهیه پیشنویس آئیننامهها و دستورالعملهای مورد نیاز برای طرح در کارگروه دائمی و بهروزرسانی فهرست کالاها و خدمات دانشبنیان برای ارائه به کارگروه دائمی برای تصویب، تدوین برنامههای ارزیابی و شناسایی شرکتهای دانشبنیان بر اساس قانون حمایت از شرکتها و موسسات دانشبنیان و تجاریسازی نوآوری و اختراعات، هماهنگی با سایر دستگاهها برای تدوین دستورالعملها و ارائه حمایتهای مورد نیاز به شرکتها و موسسات دانشبنیان، تدوین برنامههای حمایتی با هدف توانمندسازی و توسعه شرکتهای دانشبنیان، نظارت و هماهنگی فرآیندهای بررسی، تصویب و اجرای طرحهای شرکتها و موسسات دانشبنیان، راهبری کارگزاران ارزیابی و شناسایی شرکتها و موسسات دانشبنیان است. تورج امرایی، معاون توسعه شرکتهای دانشبنیان در تشریح عملکرد این معاونت در شاخصهای مختلف گفت: تا پایان سال ۱۴۰۳ تعداد کل شرکتهای دانشبنیان به ۱۰۱۱۵ عدد رسیده است. در این سال تعداد ۸۳۳ شرکت دانشبنیان جدید به اکوسیستم علم و فناوری افزوده شده است، تعداد کل شرکتهای دانشبنیان با درنظرگرفتن ریزش شرکتها به طور خالص ۳۸۲ شرکت نسبت به سال گذشته افزایش داشته است. وی همچنین در بخش حمایتهای گمرکی، از راهاندازی گمرک تخصصی، استقرار نماینده مستقر در گمرکهای اصلی کشور برای تسهیل هرچه بهتر امور صادرات و واردات دانشبنیانها هم خبر داد.
تسهیلات نظام وظیفه تخصصی شامل امریه شرکتهای دانشبنیان به ۱۴۵۷ نفر و تعداد ۴۲۳ نفر به عنوان جایگزین خدمت در سال ۱۴۰۳ بخشی دیگری از عملکرد معاون توسعه شرکتهای دانشبنیان معاونت علمی است که امرایی به آن اشاره کرد. معاون توسعه شرکتهای دانشبنیان با اشاره به میزان اشتغال ۴۲۱ هزار و ۱۰۱ نفری در شرکتهای دانشبنیان در سال ۱۴۰۳، میزان فروش کل دانشبنیانها در سال ۱۴۰۳ را ۱۲۷۳ همت عنوان کرد که به گفته او، حدود ۲۷۵ همت از آن فروش محصولات دانشبنیان بوده است. این مقام مسئول، در ادامه از ارائه ۷ هزار و ۶۳ مورد مشاوره تخصصی، برگزاری ۱۲۸ مورد نشست و ارائه ۶۶۹ مورد خدمت توانمندسازی به شرکتها و موسسات دانشبنیان در سال ۱۴۰۳ خبر داد. وی همچنین با اشاره به میزان صدور جواز تاسیس و پروانه بهرهبرداری در مناطق شهری به مجموعههای دانشبنیان تصریح کرد: از ۶۹۲ درخواست تعداد ۵۳۸ درخواست تایید شده است و شرکتهای دانشبنیان از این ظرفیت استفاده کردهاند.
معاون توسعه شرکتهای دانشبنیان معاونت علمی، افزود: در رابطه با موضوع اعطای مجوز به دفاتر شرکتهای دانشبنیان برای استقرار در اماکن مسکونی از ۲۴۶ درخواست، ۱۸۴ مورد از شرایط لازم برای استفاده از این مجوز برخوردار بودهاند. وی معافیتهای بیمهای را بخش دیگری از تسهیلات معاونت توسعه شرکتهای دانشبنیان دانست و در این راستا، از بررسی ۳۵۰۸ درخواست معافیت بیمهای قراردادهای شرکتهای دانشبنیان و تایید ۲۴۰۰ مورد از آنها خبر داد.
به گفته او، در مجموع در سال ۱۴۰۳ مبلغ ۷.۷ همت قرارداد شرکتهای دانشبنیان برای انتفاع از معافیت بیمه مورد تایید قرار گرفته است و بر اساس متوسط ضریب ۱۲ درصد مبلغ ۹۲۴ میلیارد تومان معافیت بیمه قراردادهای دانشبنیان تخصیص یافته است. امرایی همچنین تاسیس صندوق پژوهش و فناوری غیردولتی بیمه، برای صدور انواع ضمانتنامه با کارکرد بیمه با همکاری بیمه مرکزی، بیمه ایران و برخی بیمههای غیردولتی برای پوشش ریسک محصولات دانشبنیان در سال گذشته خبر داد.
این مقام مسئول، ارائه ۱۲۴۱ مورد جلسه مشاوره در خصوص حلوفصل مسائل بیمهای از طریق کارگروههای استانی، پیگیری حدود ۵۶۵ درخواست بیمهای به شکل حضوری توسط کارگروههای استانی که ۱۹۰ مورد از مسائل در سال ۱۴۰۳ حل شده را بخش دیگری از عملکرد معاونت توسعه شرکتهای دانشبنیان برشمرد. وی ادامه داد: از ۱۴۴ مورد معافیت گمرکی به ارزش ۱۰۴ میلیارد تومان، ۷۵۰ مورد تسهیل و تشریفات ترخیص کالا از گمرک، ۱۰۰ مورد درخواست بند یک ماده ۳۸ آئیننامه اجرایی قانون مقررات صادرات و واردات به ارزش ۱۰۵ میلیون دلار و ۷۰ مورد گواهی مجوز انطباق استاندارد اجباری به ارزش ۱.۸ میلیون دلار دریافت کردهاند. معاون توسعه شرکتهای دانشبنیان معاونت علمی در ادامه با اشاره به اعتبار مالیاتی ذیل مواد ۱۱ و ۱۳ قانون جهش تولید دانشبنیان گفت: ۲۱۷۷ طرح از ۶۷۶ شرکت با مجموع مبلغ مصوب حدود هفت همت شامل طرحهای تحقیق و توسعه، سرمایهگذاری و توسعه زیستبوم تایید شده است.
این مقام مسئول همچنین در خصوص برنامه تولید بار اول در سال ۱۴۰۳ خاطرنشان کرد: پس از بررسی ۱۶۰ پرونده در دبیرخانه تولید بار اول ۴۰ ابلاغیه تولید بار اول به ارزش مجموع ۱۴۸ میلیون دلار صادر شده است.
۶ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۱۱:۴۹
کد خبر: ۱۲٬۴۰۸
معاون توسعه شرکتهای دانشبنیان میزان فروش کل دانشبنیانها در سال ۱۴۰۳ را ۱۲۷۳ همت عنوان کرد و گفت: حدود ۲۷۵ همت از آن فروش محصولات دانشبنیان بوده است.

نظر شما