آگاه: کشت گلخانهای به دلیل تاثیر فراوان در کاهش مصرف آب، افزایش بهرهوری محصول و کاهش خسارتهای ناشی از بارندگی و حوادث غیرمترقبه به عنوان بهترین گزینه برای کشاورزان محسوب میشود.
در برنامه هفتم بر اصلاح الگوی مصرف آب در بخش کشاورزی تاکید و مقرر شده است که مصرف آب به ۶۵ میلیارد مترمکعب برسد که دستیابی به این امر تنها از طریق توسعه کشت گلخانه و اصلاح شیوههای آبیاری امکانپذیر است؛ چراکه براساس آمارهای اعلامی برای تولید محصولات صیفی در فضای گلخانه نسبت به فضای باز ۲۵ تا ۳۰ درصد کاهش مصرف آب را داریم. بسیاری از کارشناسان بر این باورند که برای گذر از بحران کمبود آب کشاورزی و افزایش تولید محصولات و توسعهبخش کشاورزی در برابر محدودیت آب باید به سمت کشت گلخانهای حرکت کنیم تا آب موجود را مدیریت کنیم. عبدالرحمن حسینیفر، رییس انجمن گلخانهسازان کشور، گفت: باتوجهبه شرایط بارش امسال، وزارت نیرو برای رفع ناترازیها نصف سال گذشته آب به وزارت جهاد تخصیص داد که برایناساس نقش گلخانهها برجستهتر میشود. وی توسعه گلخانه و ایجاد سایبان را راهکار برونرفت جبران کمبود منابع آب و رفع ناترازیها و حفظ باغات اعلام کرد و افزود: باتوجهبه آنکه امکان تامین سبزی و صیفی در فضای گلخانه وجود دارد، به همین خاطر امسال تمرکز بر گلخانه و سایهبان تابع اقلیم است، گلخانههایی بدون هیچ هزینهای برای سیستم گرمایشی و سرمایشی تولید سبزی و صیفی میکنند. حسینیفر ادامه داد: گلخانههای مدرن به سبب بهرهوری بالا، با برق و گاز کمی که در اختیار دارند، محصولات باکیفیت تولید میکنند. بهطوریکه قابلرقابت با بازارهای جهانی است و برگشت سرمایه دارد. رییس انجمن گلخانه سازان گفت: دولت از نظر تسهیلات منابع مالی ندارد، اما بهدلیل شرایط اقلیم و کاهش بارشها قرار است بودجهای که در اختیار دارد به گلخانه تخصیص دهد چراکه میتواند به معضلات رفع ناترازی کمک کند.
توسعه کشت گلخانه با هدف خودکفایی
در ادامه محمدشفیع ملکزاده، رییس اسبق نظام صنفی کشاورزی و کارشناس کشاورزی گفت: بیش از یک تا دو دهه است که رویکرد و سیاست دولت بر آن است که کشاورزی را از فضای باز به سمت گلخانه سوق دهد تا علاوه بر کشاورزی اقتصادی در آینده، مصرف بهینه آب و منابع خاکی را داشته باشیم. به گفته وی، در راستای تحقق شعار سال در بخش تولید، اقتصادی کردن کشاورزی، افزایش عملکرد در واحد سطح و مصرف بهینه آبوخاک باید در دستور کار قرار بگیرد که متاسفانه عزم جدی برای آن وجود ندارد.
ملکزاده ادامه داد: در هریک از شهرها، تقاضا و سرمایهگذار برای توسعه گلخانه وجود دارد، اما سرمایهگذار انتظار دارد که دولت حمایتهای لازم مبنی بر تسهیلات بدون بهره یا کمبهره در اختیار کشاورز قرار دهد، در غیر این صورت امکان تحقق وجود ندارد.
کارشناس کشاورزی با بیان اینکه ظرفیت و پتانسیل توسعه گلخانه در کشور وجود دارد، گفت: در شرایط بحران کنونی آب، توسعه گلخانه و انتقال محصولات سبزی و صیفی به فضای گلخانه و اختصاص کشت فضای باز به محیط باز در رسیدن به خودکفایی تاثیر بسزایی دارد و تنها برای تحقق این امر نیاز است که زیرساختهای لازم در ارتباط با زنجیره تامین، تولید و ارزش و همچنین توسعه صنایع تبدیلی و ایجاد برند فراهم شود. باتوجهبه شرایط فعلی کشور و مشکلات کمآبی، چارهای بجز مصرف بهینه آب و توسعه کشت گلخانه نداریم، در غیر این صورت بهدلیل محدودیت منابع آب امکان توسعهبخش کشاورزی و خودکفایی وجود ندارد.
نظر شما