رییس‌جمهور آمریکا پس از ورود مجدد به کاخ سفید در بهمن ماه سال گذشته، بسیار برای یمنی‌ها شاخ‌وشانه کشید که چنین‌وچنان می‌کند. دونالد ترامپ در اواسط بهمن ماه، به خیال خودش به یمنی‌ها اولتیماتوم داد و گفت که دوروزه یمن را نابود می‌کند. 

روایتی از یک نبرد ۵۲ روزه

آگاه: در اواخر اسفندماه سال گذشته دونالد ترامپ که بارها گفته بود قصد جنگ نداشته و تنها می‌خواهد به جنگ‌های موجود در جهان خاتمه دهد، دستور حمله به یمن را داد تا بدعهدی خود را تکرار کرده باشد. ترامپ که دوست داشت به‌عنوان یک شخصیت مقتدر و صلح‌طلب از او یاد شود و برنده جایزه نوبل شود، در برابر یمنی‌های سلحشور، عنان از کف داد و در اواخر اسفندماه ۱۴۰۳ فرمان حمله به یمن را صادر کرد. در همان مقطع زمانی، برخی منابع گفتند که ممکن است واشنگتن بخواهد نیروهای نظامی ایالات متحده را وارد خاک یمن کرده و رسما این کشور را اشغال کند. چیزی شبیه به سناریویی که در عراق رخ داد. در همان مقطع زمانی، آکسیوس به نقل از مسئولین آمریکایی اعلام کرد که حملاتی که با دستور ترامپ علیه یمن صورت پذیرفته، پس از اضافه شدن نیروهای نظامی یمن به فهرست گروه‌های تروریستی انجام شده است. در نخستین روزهای حمله آمریکا به یمن، رسانه‌های آمریکایی به نقل از مقامات سیاسی و نظامی این کشور با آب‌وتاب گزارش می‌دادند که تمامی ظرفیت‌ها و استعدادهای نظامی و زیرساختی یمن را ویران کرده‌اند!

ویتنامِ ترامپ!
در همان زمانی که آمریکایی‌ها در باد تجاوز به یمن خوابیده بودند، بسیاری از تحلیلگران منطقه‌ای پیش‌بینی می‌کردند که کاخ سفید اشرافی نسبت به ابعاد تاب‌آوری گروه‌های مقاومت ندارد و روحیه متفاوت نیروهای نظامی یمنی، می‌تواند یمن را تبدیل به ویتنام ترامپ کند. این تحلیلگران در همان آغاز حمله آمریکا به یمن تاکید می‌کردند که هزینه‌های بالای جنگ فرسایشی در یمن، احتمالا به‌زودی سیاست‌های ترامپ در قبال رویدادهای منطقه را دستخوش تغییر می‌کند و قمار نظامی ترامپ در یمن به یک شکست حتمی منتهی می‌شود. از اواخر اسفند ۱۴۰۳ تا اواسط اردیبهشت ۱۴۰۴، کمتر از دو ماه زمان لازم بود که ترامپ بفهمد حریف سلحشوران یمنی نمی‌شود. در هفدهم اردیبهشت ترامپ طی سخنانی در اتاق بیضی‌شکل کاخ سفید به قدرت یمنی‌ها اذعان کرد و تلویحا گفت که یارای مقابله با آنان را ندارد.ترامپ در این روز گفت: با یمنی‌ها به نتایج خوبی دست‌یافته‌ایم. ما به وعده یمنی‌ها درباره خودداری از حمله به کشتی‌ها احترام می‌گذاریم. او در ادامه مدعی شد: یمنی‌ها تعهد داده‌اند که حمله‌ای به کشتی‌ها نداشته باشند و ما به این تعهد احترام می‌گذاریم. ترامپ در ادامه ضمن نادیده‌گرفتن شکست‌های آمریکا در تقابل با یمن مدعی شد: ضربات سنگینی به یمنی‌ها وارد کردیم، اما آنها توان تحمل مجازات ما را داشتند. وی با اذعان به قدرت و شجاعت یمنی‌ها افزود: یمنی‌ها شجاعت زیادی از خود نشان دادند. در واقع این سخنان ترامپ بیانگر آن بود که رییس‌جمهور ایالات متحده که دو ماه قبل از آن، وعده با خاک یکسان کردن یمن را داده بود، در میدان عمل فهمید که باید تسلیم یمنی‌ها شود و نه‌تنها توان نابودکردن یمن را ندارد بلکه برای حفظ جان نیروهای متجاوزش هم که شده باید با صنعا به یک توافق دست یابد. 

افشاگری نشریه آمریکایی از تلفات در یمن
نیویورک‌تایمز اخیرا طی یک مقاله به دلایل کوتاه‌آمدن ترامپ در مقابل یمنی‌ها اشاره کرده و نوشته که عملیات علیه یمن ناامیدکننده‌تر از آنچه بوده که ترامپ توقع داشته و این عملیات نتوانست حوثی‌ها را از هدف خود در ضربه‌زدن به اسرائیل باز دارد و توان رزمی آنها را کاهش نداد. نیویورک‌تایمز با اشاره به اینکه چندین مورد نزدیک بود حوثی‌ها موفق به سرنگونی جنگنده‌های اف ۱۶ و حتی یک اف ۳۵ آمریکایی شوند، اذعان کرد: ترس از سرنگون‌شدن یک جنگنده و اسیر شدن خلبان آن، همچنین ازدست‌رفتن دو فروند اف۱۸ بر اثر حوادث غیررزمی و سرنگونی دست‌کم هفت فروند پهپاد ام‌کیو ۹، طی یک برهه زمانی تنها طی همین عملیات در یمن باعث شد تا ترامپ تصمیم بگیرد با پیشنهاد عمانی‌ها با یمنی‌ها وارد مذاکره و آتش‌بس شود. همچنین در این مطلب نیویورک‌تایمز آمده که سرانجام بعد از مذاکرات، ایالات متحده نتوانسته است با بازیگران کلیدی نبرد با یمنی‌ها مانند عربستان و امارات نیز به نقطه مشترکی برسد. نیویورک‌تایمز در مقاله خود اعلام کرده که اگرچه حملات آمریکا به یمن توانسته به حوثی‌ها خسارت وارد کند، ولی ارزیابی مقامات امنیتی آمریکا این بوده که در نهایت آنها می‌توانستند به‌سرعت خسارت به وجود آمده را جبران کنند.

جزییات جالب از حماسه‌آفرینی یمنی‌ها
پایگاه خبری المسیره نیز در گزارشی به بیان جزئیات آماری مربوط به دور دوم تنش بین آمریکا و یمن پرداخت که طی ۵۲ روز از ۱۵ مارس (۲۵ اسفند ۱۴۰۳) با تشدید حملات آمریکا به بخش‌های مختلف یمن آغاز شده و تا هفت می (۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۴) استمرار داشت. بر اساس این گزارش، جزئیات جالبی در خصوص درگیری‌های نظامی گسترده بین نیروهای مسلح یمنی و دو ناو هواپیمابر آمریکایی با نام‌های «یواس‌اس هری ترومن» و «یو اس‌اس وینسون» و کشتی‌های جنگی وابسته به آنها صورت گرفت. یحیی سریع، سخنگوی نیروهای مسلح یمن در ۱۶ مارس ۲۰۲۵ از عملیات مشترک موشکی و پهپادی یمن علیه ناو ترومن خبر داد که با ۱۸ موشک بالستیک و بالدار و پهپاد صورت گرفته و آغازی شوکه‌کننده برای آمریکا رقم زد. ناو هواپیمابر وینسون نیز بعد از ورود به منطقه، سه بار در روزهای ۱۸ و ۲۱ و ۲۲ آوریل هدف حمله نیروهای مسلح یمن قرار گرفت و درنتیجه این حملات به عمق اقیانوس هند تغییر مکان داد. این ناو یک‌بار دیگر نیز در روز ۳۰ آوریل حمله دیگری را از نیروهای یمنی دریافت کرد.ناو هواپیمابر ترومن بارها مجبور به عقب‌نشینی به شمالی‌ترین نقطه دریای سرخ در نزدیکی کانال سوئز شد تا شاید بتواند از تیررس حملات نیروهای یمنی در امان بماند. این منطقه جایی بود که ناو وینسون و کشتی‌های جنگی مرتبط با آن در بحرالعرب مستقر بودند. سرنوشت‌سازترین حمله اما در روزهای ۲۸ آوریل و هفت می صورت گرفت. نیروی هوایی آمریکا در روز ۲۸ آوریل اذعان کرد که ناو ترومن هدف اصابت موشک‌های یمنی قرار گرفته و در روز هفت می نیز درنتیجه حمله موشکی و پهپادی یمنی‌ها، این ناو هدف قرار گرفت و تعدادی از جنگنده‌های اف ۱۸ این ناو به دریا سقوط کردند.
خشم تل‌آویو
اما تسلیم ترامپ در برابر یمنی‌ها، برای صهیونیست‌ها نیز گران تمام شد؛ اوریل داسکال، نویسنده اسرائیلی در مقاله‌ای که در روزنامه عبری معاریو منتشر کرده، استدلال می‌کند که دونالد ترامپ، رییس‌جمهور آمریکا به‌عنوان بخشی از تلاش‌هایش برای جلوگیری از بحران اقتصادی داخلی این کشور که دوره دوم ریاست‌جمهوری وی را تهدید می‌کند، اسرائیل را به خاطر منافع اقتصادی و معاملات تاکتیکی با انصارالله (حوثی‌ها) و شاید حتی به‌زودی با ایرانی‌ها، فروخته است. به نوشته داسکال، ارزیابی‌ها درباره این اقدام ترامپ در اسرائیل اغلب این است که ترامپ نه‌تنها به دلیل اختلافاتش با بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، با یمنی‌ها مصالحه کرده بلکه به این دلیل با صنعا صلح کرده که اسرائیل دیگر در محاسبات جدید او اولویت ندارد و تل‌آویو به یک ابزار چانه‌زنی برای ترامپ تبدیل شده است که اگر منافع کاخ سفید اقتضا کند، می‌توان آن را نادیده گرفت.
 

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.