آگاه: این درحالی است که به رغم عدم افزایش قیمت گندم یارانهای و اعلام قیمت مصوب نان، اما نانوایان به بهانههای متعدد افزایش هزینههای حقوق و دستمزد و سربار، دیگر حاضر به تمکین قیمتهای مصوب قبل نیستند.
بررسیهای میدانی حاکی از آن است که تمامی واحدهای نانوایی اقدام به افزایش قیمت نان کردهاند و از طرفی به بهانه کنجد، سبزیجات و افزایش حجم نان اقدام به عرضه ۲ تا ۴ برابر قیمت مصوب کردهاند که بسیاری از کارشناسان کمبود نظارت دستگاههای مسئول را عامل اصلی این گرانی میدانند. در شرایط فعلی بیشترین یارانه به حوزه آرد و نان اختصاص دارد که متاسفانه بهدلیل سواستفادههای متعدد شاهد هدررفت آن هستیم، از این رو کارشناسان حوزه آرد و نان یکسانسازی نرخ نان و پرداخت یارانه مستقیم به خانوارها را راهکار کاهش تخلفات این حوزه میدانند.
ناگفته نماند که رئیس اتاق اصناف تهران انتقاداتی از موضوع تصمیمگیری استانداریها در قیمتگذاری نان دارد و همواره معتقد است که نظارت و تصمیمگیری دستگاههای متعدد در این حوزه کار را سخت میکند و باید کار به اتحادیه واگذار شود تا دیگر شاهد قیمت متفاوت نان از شمال تا جنوب شهر و شهرها با یکدیگر نباشیم.
حمیدرضا رستگار، رئیس اتاق اصناف تهران با اشاره به نابهسامانیهای قیمت و کیفیت نان گفت: موضوع طبخ نان، قیمتگذاری و بازرسی توسط دستگاههای مختلف و اتحادیه مربوطه انجام میشود. در نتیجه بهدلیل آنکه متولی واحدی را برای این موضوع تعیین نکردند و دستگاههای مختلف در این ارتباط برنامهریزی و پیگیری میکنند که متاسفانه چندوجهی بودن موضوع کمکی به حل این مسئله نمیکند.
رستگار افزود نرخ آردی که به اتحادیه و اعضای صنف داده میشود، دولتی و آزادپز است و کیفیت بر مبنای نوع یک، نوع ۲ و ۶ متفاوت است، باید کاری انجام شود که نظارت دقیق شود چراکه تاکنون نظارت و جرایم ما بازدارنده نبوده است و به این نتیجه رسیدیم که اتحادیهها متولی امور صنف هستند و موظف هستند که بر واحدها نظارت داشته باشند تا بازار را کنترل کنند. رئیس اتاق اصناف تهران با تاکید بر واقعی شدن قیمت نان بیان کرد: پیشنهاد ما این است که قیمت نان برمبنای آنالیزی که اتحادیه صنفی و کارشناسان اتاق اصناف گرفتند، واقعی شود و بهترین پیشنهاد این است که یارانه مستقیم به مردم پرداخت شود.
فرآیند قیمتگذاری نان باید مورد بررسی قرار بگیرد
پیمان فلسفی، نایب رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی گفت: مسئولیت قیمتگذاری آرد و نان به استانداران واگذار شده است که براین اساس هر استانی برمبنای شرایط دستمزد کارگران و دیگر عوامل تصمیمگیری میکند. هرچند قیمت آرد یارانهای مشخص و ثابت است که واحدهای نانوا با توجه به تحویل آرد یارانهای باید نان را عرضه کنند.
به گفته وی، واحدهای خبازی مشمول آرد یارانهای برمبنای قیمت مصوب مکلف به عرضه نان هستند و تنها واحدهای نانوایی آزادپز و صنف و صنعت باید متناسب با افزایش قیمت آرد دستخوش تغییراتی قرار گرفتند. فلسفی ادامه داد: افزایش قیمت نان باید با دقت صورت بگیرد و در نهایت استانداریها باید نسبت به این موضوع پاسخگو باشند به طوری که هرگونه افزایش غیرمنطقی قیمت نان در سایه عدم نظارتها را نمیپذیریم و باید استانداران پاسخگو باشند. همچنین توصیه میکنیم که شورای آرد و نان استان با حضور اتحادیههای هر استان روی قیمت نان توافق کنند و سازمان حمایت از تولیدکننده و مصرف کننده در این جلسات حضور داشته باشند. از سوی دیگر حتما باید نظارت مستمر صورت بگیرد که نان با کیفیت و با قیمت مناسب بهدست مردم برسد و از طرفی هزینههای تولید را پوشش بدهد. به عنوان مثال امکان افزایش ۱۰۰ درصدی قیمت نان وجود ندارد و چنانچه قیمت نان ۵ هزارتومان است و هزینههای کارگری ۲۰ تا ۳۰ درصد افزایش پیدا کرده، در فرآیند قیمتگذاری باید دقت شود به طوری که متناسب با شرایط اقتصادی مردم تعریف شود.
نایب رئیس کمیسیون کشاورزی با بیان اینکه برخی استانداریها و اتحادیههای نانوایان از عدم تغییر قیمت نان خبر دادهاند، افزود: استانداران در چارچوب هزینههای تولید و شرایط اقتصادی مردم و همچنین احتساب آرد یارانهای و آزاد باید تصمیمات لازم را اتخاذ کنند. همچنین با هر مکانیزمی نانوایان نباید قیمت نان را افزایش دهند. حتی انواع مختلف نان توسط نانواییها طبخ و عرضه میشود، خود آسیبی وارد میکند و عملا درآمدهایی ایجاد میکند که خارج از چارچوب است. به عنوان مثال وقتی قیمت نان کنجدی ۲ برابر قیمت مصوب عرضه میشود، کجا محاسبه شده است یا نانوا به بهانه نان بزرگتر و کنجدی ۴ برابر قیمت مصوب عرضه میکنند و برای افراد ۴ بار کارت میکشند، این درحالی است که نان پنج هزار تومانی با قیمت ۲۰ هزار تومان در سایه بازرسیهای ضعیف عرضه میکنند. این گزارش میافزاید: علی رغم آنکه هنوز در حوزه افزایش قیمت نان تصمیمگیری نشده و موضوع در حال بررسی است، اما قیمت نان در واحدهای نانوایی افزایش یافته که این امر با واکنش مردم روبرو شده چراکه نان قوت اصلی مردم است و آنها معتقدند که گرانی نان در سکوت و عدم شفافیت در حوزه پرداخت یارانه اتفاق افتاده است.
یکسان سازی قیمت، گرهگشای مشکلات حوزه آرد و نان
در ادامه عطااللّه هاشمی، رئیس بنیاد ملی گندمکاران گفت: نانوایان مدعی بودند که باتوجه به افزایش هزینههای جانبی از جمله کارگری، خدمات و انرژی، قیمت نان باید متعادل شود تا آنها متضرر نشوند.
هاشمی ادامه داد: بحث هوشمندسازی واحدهای نانوایی مشگل گشا نیستند و هیچ مشکلی را حل نخواهند کرد و تنها با واقعیسازی قیمت آرد و گندم مشکل مرتفع میشود. وی با اشاره به تاثیر واقعیشدن قیمت نان در میزان مصرف گندم بیان کرد: با واقعی شدن قیمت نان و پرداخت یارانه به دهکهایی که مستلزم حمایت دولت هستند، علاوه بر کاهش هدررفت یارانه شاهد افت ۲۵ تا ۳۰ درصدی گندم مصرفی به جهت کاهش ضایعات و دورریز این حوزه هستیم.
رئیس بنیاد ملی گندمکاران گفت: تا زمانی که اختلاف میان قیمت آرد آزاد و دولتی وجود دارد به طوری که قیمت تمام شده گندم بالای ۲۳ تا ۲۴ هزارتومان است و با نرخ ۶۰۰ و ۹۰۰ تومان در اختیار واحدها قرار میگیرد، هیچ راهی جز آزادسازی قیمت و پرداخت یارانه مستقیم به خانوار نمیتواند جلوی فساد را بگیرد.
گفتنی است سالانه ۲۵۰ هزار میلیارد تومان یارانه به حوزه آرد و نان داده میشود که متاسفانه بخشی از این میزان یارانه هدر میرود، درحالی که برای واقعی شدن مصرف گندم و جلوگیری از سودجویی و تخلفات این حوزه، یکسانسازی قیمت نان بهترین راهکار است که بسیاری از کارشناسان عنوان میکنند این موضوع با در نظرگرفتن تمامی جوانب باید صورت بگیرد.
نظر شما