آگاه: احمد نجاتیان، در جلسه دیدار مسئولان سازمان و اعضای شورای عالی نظام پرستاری با اعضای کمیسیون بهداشت و درمان مجلس اظهار کرد: پرستاران مشکلات عدیدهای دارند و همه مسئولان ازجمله رییسجمهوری و رییس کمیسیون بهداشت این مشکلات را تایید کردهاند و به آن واقف هستند. وی ادامه داد: از جمله این مشکلات کمبود شدید نیروی پرستاری، مبلغ پایین اضافه کار، اضافه کاری اجباری و مهاجرت نیروهای پرستاری است.
رییس کل سازمان نظام پرستاری گفت: پرستاران بهطور متوسط ۲۵هزار تومان بابت هر ساعت اضافهکار دریافت میکنند، یکی دیگر از مشکلات نیز اضافهکار اجباری است که به پرستاران بعد از کامل شدن شیفت، ۸۰ساعت اضافه کار اجباری داده میشود؛ این زحمات زیاد با پرداخت کم باعث نارضایتی پرستار شده که میتواند به اختلال در نظام سلامت منجر شود.
وی ادامه داد: بحث مهاجرت نیروهای پرستاری امروز به یک مسئله نگرانکننده تبدیل شده است. جلسه برای بررسی این موضوع را با حضور وزارت بهداشت و وزارت کار در سازمان نظام پرستاری داشتیم. در این جلسه اعلام شد که موضوع مهاجرت پرستاران در حال تبدیل شدن به یک بحران است.
نجاتیان گفت: سالانه در سازمان نظام پرستاری دوهزار گواهی گوداستندینگ (گواهی صلاحیت حرفهای برای مهاجرت) برای پرستارانی صادر میکنیم که بهترین پرستاران کشور هستند، پرستارانی که خواستار خدمت در خارج از کشور هستند. وی افزود: هماکنون در دانمارک دوهزار پرستار ایرانی در حال ارائه خدمت هستند. با بررسیای که در حوزه مشکلات پرستاری داشتیم دستهبندی برای این موضوعات انجام دادیم که هر کدام باید در یک دستگاه مسئول پیگیری و رسیدگی شود. وی ادامه داد: مسائلی که در حوزه وزارت بهداشت باید انجام شود شامل بازنگری دستورالعمل تعرفه پرستاران است. تعرفهگذاری خدمات پرستاری قانونی است که مجلس آن را تصویب کرده و با دستور رهبر انقلاب از سه سال پیش اجرای آن آغاز شد.
نجاتیان تصریح کرد: بحث استخدام نیرو یکی دیگر از خواستههای جدی پرستاران است زیرا بهعلت کمبود نیرو خدمات پرستاران دچار مشکل شده و در تهران ظرفیتهای استخدام پرستاران کامل نمیشود. وی گفت: سازمان تأمین اجتماعی گزارش داده که با ترک خدمت زیادی در جامعه پرستاری مواجه است. همچنین در برخی استانها بخشهای بیمارستانی و اتاق عملها در حال تعطیل شدن هستند زیرا پرستاران به این نتیجه رسیدهاند که بههرحال مجبور هستند در ساعات اضافه کاری اجباری حضور پیدا کنند.
رییس کل سازمان نظام پرستاری افزود: پرستاران موظف شدهاند که علاوه بر ساعات کار موظفی خود به سرکار بیایند اما اضافهکار اجباری براساس احکامی که از دیوان عدالت اداری دریافت کردهاند ممنوع است و قانون، اجازه اضافهکار اجباری دادن به پرستاران را نمیدهد. وی خاطرنشان کرد: باید تا روز پرستار که زمان زیادی نیز باقینمانده هر چه زودتر حداقل دو یا سه مشکل مهم پرستاران را حل کنیم در غیر این صورت نظام سلامت با چالش بزرگی مواجه میشود.
نجاتیان گفت: به نظر میرسد افزایش میزان مبلغ اضافه کار ساعتی، موظف کردن سازمان اداری استخدامی به پذیرش استاندارد ۱.۸پرستار به ازای هر تخت بیمارستانی و دادن مجوز به وزارت بهداشت برای جذب نیروهای جدید برای رسیدن به استاندارد و اجرای صحیح دستورالعمل بازتوزیع منابع تعرفهگذاری تا حدی به رفع دغدغه پرستاران کمک کند. وی ادامه داد: در عینحال از دولت تقاضا داریم نسبتبه تبدیل وضعیت نیروهای پرستاری اقدام کند زیرا بخشی از پرستاران بهصورت شرکتی در حال کار کردن هستند و چهار تا پنج هزار پرستار دوران کرونا بهصورت شرکتی در حال کار کردن هستند یا بیکار و منتظر استخدام هستند.
رییس کل سازمان نظام پرستاری گفت: در حوزه بازنشستگی پرستاران علیرغم اینکه مجلس در قانون بهرهوری این شغل را سخت و زیانآور توصیف کرده و قانون بازنشستگی مشاغل سخت ۲۵سال را تعیین کرده اما هیچیک از پرستاران بخش دولتی هنوز از این مزایا برخوردار نیستند. وی افزود: بحث مالیات پلکانی نیز باعث شده پرستارانی که امروز در دو بیمارستان کار میکنند ۸ تا ۹میلیون تومان مالیات پرداخت کنند که عدد بسیار قابلتوجهی است.
نجاتیان گفت: مجلس سال گذشته ترمیم حقوق را برای کارکنان وزارت بهداشت پیشبینی کرد اما این ترمیم در حکم پرستاران وارد نشد. از سوی دیگر، محل تامین آن از محل بودجههای عمومی و درآمد اختصاصی بود درحالیکه بیمارستانها نمیتوانند این مبالغ را پرداخت کنند. وی افزود: برخی قوانین در حوزه تعرفهگذاری و قانون ارتقای بهرهوری در بخش دولتی و خصوصی متولی ندارد. در بخش دولتی قسمتی را وزارت بهداشت دنبال کرده اما در بخش غیردولتی عملا این اتفاق نیفتاده است.
رییس کل سازمان نظام پرستاری گفت: سازمان نظام پرستاری مولود مجلس است و بهعنوان یک سازمان مردمنهاد قانونی، چند درخواست داریم؛ اول اینکه فلسفه تشکیل سازمان نظام پرستاری بهبود کیفیت مراقبتهای پرستاری بوده است اما اکنون طبق این قانون هیچ وظیفه مشخص و اجباری نداریم که در حوزه کنترل مراقبتها و نظارت بر ارائه خدمات مداخله کنیم و همه نقشهای ما مبتنی بر همکاری و مشارکت است. وی افزود: برخلاف همه نظامهای صنفی، عضویت در سازمان نظام پرستاری اختیاری است و با وجود این ۲۸۸هزار پرستار عضو سازمان نظام پرستاری ستند اما به نظر میرسد بعد از ۲۰سال از زمان تصویب قانون سازمان، سازمان نظام پرستاری میتواند در کنار وزارت بهداشت برای نظارت در حوزه آموزش نقش مهمی ایفا کند.
۱۰ مهر ۱۴۰۳ - ۱۱:۳۲
کد خبر: ۷٬۱۴۸
رییس سازمان نظام پرستاری گفت: سالانه در سازمان نظام پرستاری دوهزار گواهی گوداستندینگ (گواهی صلاحیت حرفهای برای مهاجرت) برای پرستارانی صادر میکنیم که بهترین پرستاران کشور هستند.
نظر شما