ییلاق‌ها و روستاهای اطراف تهران به‌دلیل برخورداری از آب‌وهوای دل‌انگیز، آرامش وصف‌نشدنی، تاریخ غنی، آداب و رسوم شنیدنی و طبیعت بی‌نظیر، گردشگران بسیاری را جذب می‌کنند. این روستاها از بهترین گزینه‌ها برای فرار از فضای شهری و سفری یک‌روزه محسوب می‌شوند. روستای آبنیک نیز با جاذبه‌های طبیعی و تاریخی فراوان، یکی از جاهای دیدنی تهران است.

آبنیک؛ روستایی زیبا با مناظری دل‌انگیز

آگاه: در شمال‌غربی استان تهران و نزدیک به مرز استان مازندران، روستای زیبایی به نام آبنیک قرار دارد. این روستای ییلاقی در شهرستان شمیرانات و ۱۵کیلومتری شمال‌شرقی فشم واقع شده است و یکی از روستاهای معروف بخش رودبار قصران محسوب می‌شود. آبنیک با جاذبه‌های طبیعی و تاریخی منحصربه‌فرد، در دامنه رشته کوه البرز جا خوش کرده است و حدود ۲,۴۰۰متر از سطح دریا ارتفاع دارد.
روستای آبنیک در بستر رودخانه کلارود شکل گرفته و بخشی از آب‌وهوای دل‌انگیز خود را مدیون همین رود است. دامنه کوه‌های اطراف روستا سرشار از قارچ‌های خوراکی، والک، سیرک و تره کوهی است و چشم‌اندازی بکر و دیدنی دارند. این منطقه از مسیرهای اصلی کوهنوردی و گزینه‌ای عالی برای این ورزش و تفریح است. قله‌های آتشکوه، ریزان، جانستون و خرسنگ، معروف‌ترین قله‌های اطراف روستای آبنیک هستند.آبنیک در منطقه‌ای کوهستانی قرار دارد و از آب‌وهوایی ییلاقی و سرد برخوردار است؛ به‌همین جهت، جمعیت روستا در زمستان تا یک‌سوم کاهش پیدا می‌کند. بر اساس آخرین سرشماری نفوس و مسکن کشور در سال۱۳۹۵، جمعیت این روستا ۱۷۵خانوار و ۵۱۲نفر بوده است.آبنیک در گویش محلی به «آب نک» یا «اونک» نیز معروف است و به سه محله بالا محل (جور سره) پایین محل (جیرسره) و ملامحله تقسیم می‌شود. گویش اصلی اهالی آبنیک «مازنی» است؛ البته به‌دلیل نزدیکی این روستا به مرز استان مازندران، لهجه آنها بیشتر به مردمان آمل و بابل شباهت دارد.اهالی آبنیک غالبا به شغل‌های کشاورزی، باغداری و دامداری مشغول هستند. در گذشته، چند معدن زغال‌سنگ اطراف روستا فعال بودند و برخی از اهالی در این معادن کار می‌کردند. محصولات لبنی طبیعی و تازه و عسل ارگانیک ازجمله سوغات این روستا است. مسافران می‌توانند با خرید این محصولات، به رونق اقتصاد و بهبود وضع معیشت اهالی کمک بسیاری کنند.
روستای آبنیک از ییلاقات اطراف استان تهران است؛ این بدان معنی است که بهار و تابستان بهترین زمان سفر به آن محسوب می‌شود. اوج سرسبزی و زیبایی آبنیک از اواسط خردادماه تا اوایل مردادماه است. اگر به قصد برف‌بازی یا یخ‌نوردی راهی آبنیک می‌شوید، باید فصل زمستان را انتخاب کنید. اطراف رودخانه آبنیک در روزهای تعطیل و آخر هفته مملو از خانواده‌هایی است که برای گذراندن اوقات فراغت دل به طبیعت زده‌اند. اگر شما نیز قصد اتراق در کنار رودخانه را دارید، بهتر است صبح زود خود را به منطقه برسانید و عصر نیز زودتر قصد بازگشت کنید تا به ترافیک روزهای تعطیل برنخورید. عبور رودخانه از میان روستای آبنیک و جاذبه‌های طبیعی چون آبشار یخی، کوهستان و غار سبب شده است تا مردم برای تفریحاتی چون پیک‌نیک، کوهنوردی، یخ‌نوردی، پیاده‌روی و جمع‌آوری گیاهان دارویی به این روستا سفر کنند. 

دیدنی‌های روستای آبنیک
چشمه آبنیک از جاذبه‌های طبیعی روستای آبنیک است و از دل کوه‌های جانستون سرچشمه می‌گیرد. آب تازه، گوارا و سرشار از مواد معدنی این چشمه سال‌ها سلامت اهالی آبنیک را تضمین کرده است؛ تا جایی که ویژگی‌های زندگی‌بخش آن توجه شاهان قاجار را نیز به خود معطوف کرد. آب چشمه آبنیک از خواص ویژه‌ای برخوردار است و مردمان آبنیک دلیل قامت‌های بلند و اندام تنومند خود را نوشیدن آب آن می‌دانند. یکی از دلایل نامگذاری این چشمه و روستا به نام «آب نیک» همین ویژگی‌های آب گوارای چشمه است.
رودخانه کلارود یا آبنیک با طول حدود هفت کیلومتر از کوه‌های جانستون و خرسنگ سرچشمه می‌گیرد و از میان روستای آبنیک عبور می‌کند. این رود یکی از سرشاخه‌های رودخانه جاجرود است که تا سد لتیان ادامه می یابد. خنکای هوای کنار رودخانه و طبیعت زیبای اطراف آن، سبب شده است تا افراد زیادی در کنار آن به تفریح بپردازند.پل تاریخی آبنیک ازجمله آثار دوره پهلوی اول محسوب می‌شود و در مهر سال۱۳۸۲ با شماره ۱۰۳۹۷ به ثبت ملی رسیده است. این پل در محل تقاطع سه‌راهی فشم، آبنیک و گرمابدر، روی رودخانه آبنیک قرار دارد. سنگ مالون تراشیده و سیمان،  مصالح به‌کاررفته در پل تاریخی آبنیک هستند. این پل به سبک پل‌های راه‌آهن سراسری ساخته شده است.آبشار آبنیک یا آبشار یخی از مهم‌ترین و معروف‌ترین جاذبه‌های طبیعی روستای آبنیک است. این آبشار که بعد از لالون، در مسیر گرمابدر و در انتهای دره آبنیک قرار دارد، زمستان‌ها یخ می‌بندد و منظره باشکوهی ایجاد می‌کند. سالانه یخ‌نوردان بسیاری برای تمرین این ورزش راهی آبنیک می‌شوند.قله جانستون از معروف‌ترین قله‌های البرز مرکزی و اطراف روستای آبنیک است و حدود چهارهزار متر ارتفاع دارد. کوهنوردان بسیاری برای فتح این قله راهی آبنیک می‌شوند. جانستون نام بومی جانستان است؛ برخی نیز این قله را «یونزا» یا یونجه‌زار می‌نامند.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.