۳۰ مرداد ۱۴۰۳ - ۱۱:۳۵

پرداخت مالیات در قبال درآمد، یک امر قانونی است که جامعه پزشکی نیز از آن مستثنا نیست؛ اما همواره حرف و حدیث‌هایی پیرامون فرار مالیاتی این حرفه مطرح می‌شود که چندان با واقعیت‌ها همخوانی ندارد.

آگاه: موضوع پرداخت مالیات ازسوی جامعه پزشکی، یکی از چالش‌های اقتصاد سلامت است که همواره با حاشیه‌هایی همراه بوده است؛ به‌طوری‌که از این حرفه در پرداخت مالیات به‌خوبی نام برده نمی‌شود. اما، واقعیت آن چیزی نیست که به زبان آورده می‌شود، درحالی‌که مسئولان سازمان امور مالیاتی بر این نکته اعتراف کرده‌اند که جامعه پزشکی از خوش‌حساب‌ترین مشاغل در پرداخت مالیات است؛ هر چند نمی‌توان منکر فرار مالیاتی معدود افرادی از جنس جامعه پزشکی شد، درست مثل دیگر حِرَف و اصناف و مشاغل که فرار مالیاتی دارند.
از نظر سازمان مالیاتی، تمامی صاحبان مشاغل از جمله پزشکان که به فعالیتی اشتغال دارند طبق آیین‌نامه اجرایی ماده۹۵ قانون مالیات‌های مستقیم به سه گروه اول، دوم و سوم مالیاتی تقسیم‌بندی می‌شوند که هرکدام تکالیف مالیاتی متفاوتی دارند. 
شاهین مستوفی، رییس مرکز بازرسی و پول‌شویی سازمان امور مالیاتی اظهار کرد: سه‌هزار و ۷۰۰ پزشک متخلف که به‌جای استفاده از دستگاه کارتخوان نسبت به اخذ وجه نقد یا اجبار بیماران به واریز وجه به حساب‌های بانکی معرفی‌شده ازسوی آنها اقدام کرده بودند، شناسایی شدند. وی افزود: بخشی از مسئله عدم شناسایی فراریان مالیاتی در کشور مربوط به روزنه‌های تخلفی همچون حساب‌های اجاره‌ای است که یکی از عوامل فرارهای مالیاتی در کشور محسوب می‌شود.

همه مکلف به استفاده کارتخوان هستند
رییس مرکز بازرسی، مبارزه با فرار مالیاتی و پول‌شویی سازمان امور مالیاتی ادامه داد: در سه سال گذشته ۵.۵میلیون مودی جدید به‌واسطه بهره‌برداری از اطلاعاتی که در اختیار سازمان قرار گرفته است، شناسایی شده‌اند. همچنین در سال۱۴۰۰ آمار مودیان شناسایی شده نزدیک به چهار میلیون نفر بود که این میزان در سال۱۴۰۳ به حدود ۹.۵میلیون نفر رسیده است. وی در مورد پزشکانی که از کارت‌خوان استفاده نمی‌کنند، گفت: براساس جز۲ بند «ط» تبصره۶ قانون بودجه سال۱۴۰۲، همه حرف پزشکی مکلف بودند از دستگاه کارت‌خوان برای دریافت وجوه حاصل از معالجه بیمار خود استفاده کنند. در این زمینه تخلفاتی ازسوی برخی افراد وجود داشت که ما هم مکلف بودیم گزارش اقدامات خود را به مجلس و هم مرجع صدور مجوز پزشکان ارائه دهیم. در سال۱۴۰۳ نیز افراد مکلف به استفاده از پایانه‌های فروشگاهی در صورت تخلف، مشمول جرایم ماده۲۴ قانون پایانه‌های فروشگاهی خواهند بود. مستوفی با اشاره به امکان گزارش تخلفات پزشکان توسط مردم، بیان کرد: سازمان امور مالیاتی سامانه‌ای را با عنوان «سوت‌زنی» ایجاد کرده که مردم می‌توانند تخلفات فرار مالیاتی را از طریق این سامانه در اختیار سازمان قرار دهند. شهروندان با مراجعه به درگاه ملی مالیات به نشانی intamedia.ir/tax-fraud در قسمت ویژه «سوت‌زنی» گزارش‌های خود را ارسال کنند و از پاداش ویژه آنکه تا یک درصد مبلغ مالیات قطعی وصول شده خواهد بود، بهره‌مند شوند. وی افزود: مردم می‌توانند شکایات، پیشنهادها و سوالات مالیاتی خود را از طریق سامانه ۱۵۲۶، مرکز ارتباط مردمی سازمان امور مالیاتی کشور مطرح کنند تا این موارد ازسوی سازمان مورد رسیدگی قرار گیرد. البته سازمان، صرف دریافت گزارشات مردمی فرد را متخلف اعلام نمی‌کند، بلکه از طریق واحدهای اجرایی که در سازمان امور مالیاتی تاسیس شده، بازدید میدانی انجام داده و راستی‌آزمایی می‌کند.
این مقام مسئول ادامه داد: ناظر بر این اقدام، سازمان امور مالیاتی کشور سه‌هزار و ۷۰۰پزشک متخلف در سال۱۴۰۲ را که به‌جای استفاده از دستگاه کارت‌خوان نسبت به اخذ وجه نقد یا اجبار بیماران به واریز وجه به حساب‌های بانکی معرفی شده از سوی آنان اقدام کردند، شناسایی کرده است. وی افزود: همچنین در دو فقره عملیات بازرسی بر اساس ماده۱۸۱ قانون مالیات‌های مستقیم و با بهره‌گیری از اطلاعاتی که وجود داشت، بیش از پنج‌هزار میلیارد تومان در دو استان خراسان رضوی و آذربایجان غربی از ابتدای سال تاکنون فرار مالیاتی شناسایی شد که بخشی از آن در حال وصول است.
رییس مرکز بازرسی، مبارزه با فرار مالیاتی و پول‌شویی سازمان امور مالیاتی تاکید کرد: سعی می‌کنیم بر اساس پایگاه‌های اطلاعاتی سازمان و اختیاراتی که قانون به ما داده است از روش‌های نوین برای شناسایی مودیان استفاده کنیم. در حال‌حاضر اقداماتی برای شناسایی همه فراریان مالیاتی و نه فقط پزشکان در دستور کار قرار دارد و تا انتهای سال خبرهای خوبی به اطلاع مردم خواهیم رساند.