آگاه: اما برخلاف تصور عموم، مقدار کلسیم آب قلم بالا نیست. همچنین مقدار ترکیبات موثر آب قلم برای غضروفسازی و التیام دردهای مفصلی که اغلب توصیه و تجویز میشود، شاید بهقدری نباشد که بتوان آنها را در این خصوص بسیار موثر قلمداد کرد.»
دکتر نسرین مویدنیا، متخصص علوم و صنایع غذایی میگوید: مهمترین ترکیبات قلم دام، مواد معدنی و بهطور خاص، کلسیم، پروتئین کلاژن، چربی اشباع مغز زرد استخوان و مقدار کمی ترکیبات کربوهیدراتی خاص در کنار سایر مینرالها و برخی ویتامینهاست.
میزان کلسیم چشمگیر نیست
به گفته این متخصص، مقدار کلسیم آب قلم برخلاف تصور عموم، بالا نیست و این بستگی زیاد به نحوه و شرایط پخت، نوع استخوان و مهمتر از همه غلظت آب قلم نهایی دارد و شاید بهطور بسیار تقریبی بتوان گفت که محتوای کلسیم پنج لیوان آب قلم معادل با محتوای کلسیم یک لیوان شیر باشد!
تقویتکننده سیستم ایمنی بدن
آب قلم، پروتئین بسیار خوبی دارد، هرچند که این پروتئین به دلیل نداشتن یکی از اسیدهای آمینه ضروری پروتئین کاملی به حساب نمیآید اما به گفته دکتر مویدنیا، از آن جا که حاوی اسیدآمینههای ضروری مشروط بالایی است میتواند در شرایط بیماری، ضعف بدن، مواجهه بدن با شرایط استرس شدید، فعالیتهای فیزیکی بالا، ضعف سیستم ایمنی بدن و شرایط التهابی در التیام درد مفاصل و آرتروز و ... کمککننده باشد. چراکه در شرایط التهابزایی، بدن تا حدودی با کاهش توانایی تولید و ساخت این اسیدهای آمینه مواجه است. ضمن اینکه آب قلم و آب پای مرغ به جهت داشتن روی، آهن، منیزیم و ویتامینهای گروه بی و ای هم میتواند به تقویت سیستم ایمنی کمک کند.
چربی زرد آب قلم بالاست
نکته بسیار حایزاهمیت این است که چربی آب قلم از نوع اشباع و مربوط به مغز زرد استخوان است که میزان این چربی در قلم گوسفند بیشتر از گاو است و حتما توصیه میشود قبل از مصرف گرفته شود، چراکه بهعنوان چربی اشباع میتواند از جهات دیگر، موجبات افزایش مارکرهای التهابی را در بدن زمینهسازی کند؛ البته جدای از کالریزایی بالای آن.
آب پای مرغ غضروف بیشتری دارد
ترکیبات کربوهیدراتی خاص موجود در آب قلم که بیشتر ناشی از بخشهای غضروفی است، هر چند در شکل مکملیشان گاهی برای دردهای مفصلی توصیه و تجویز میشوند ولی مقدارشان در آب قلم بنا به شرایط پخت شاید بهقدری نباشد که بتوان آنها را در این خصوص بسیار موثر قلمداد کرد. توجه داشته باشید که این ترکیبات در آب پای مرغ بهدلیل محتوای غضروفی بیشتر، بالاتر است.
انتظار معجزه، دور از واقعیت
نتیجه کلی و خلاصه اینکه مصرف آب قلم و آب پای مرغ، در شرایطی که چربیشان را بعد از پخت جدا کرده باشیم، در حد و اندازه خود بسیار هم خوب بوده و حتی در شرایط بیماریهای خاص هم میتواند کمککننده باشد، اما واقعا داشتن انتظار معجزه سلامتی از آنها دور از واقعیت تغذیهای و علمی است. پس در حد متعادل میتوانید از آنها در پخت انواع غذاهای مصرفیتان استفاده کنید و از خواص مفیدشان بهرهمند شوید.