آگاه: برنامه «یکی از ما» درمورد روحانیون و طلبههایی است که بعد از گذراندن دروس حوزوی، برای کار تبلیغی به مناطق مختلف میروند. مجری برنامه «یکی از ما» معتقد است که نکتهای که درمورد این افراد وجود دارد این است که ۹۹درصد این آدمها وقتی به منطقه محرومی میروند همانجا ماندگار میشوند. حتی اگر بعد از دوره تبلیغیشان قرار باشد جابهجا شوند، به مناطقی محرومتر میروند. این در حالی است که در بسیاری از مشاغل مختلف میبینیم که افراد معمولا بعد از مدتی کار در مناطق محروم، به شهرهای بزرگتر میروند و زندگی راحتتری برای خودشان انتخاب میکنند اما این عزیزان نهتنها به مناطق محروم میروند، بلکه اغلب برای مدت طولانی در همانجا میمانند و این موضوع را چیزی جز عشق به مردم و به وطن نمیتواند توجیه کند.
رسالتی بزرگ برای طلبهها
«طلبهها در مناطق محروم به دلیل عشق و ایمان به رسالتشان، به مردم و به وطنشان خدمت میکنند. آنها لباس روحانیت را بر تن کردهاند و خود را متعهد به رسالت بزرگی میدانند. به همین دلیل با وجود سختیها و شرایط دشوار زندگی در مناطق محروم، به هیچ عنوان از کارشان دست نمیکشند.» این موضوعی است که همراه، مجری این برنامه به آن اشاره کرده و ادامه میدهد: این ایثار و فداکاری برای خدمت به مردم و حل مشکلاتشان چیزی است که من هم بسیار به آن احترام میگذارم. این افراد بهشدت برای لباسی که بر تن دارند ارزش قائل هستند و میدانند که وظیفهای بزرگ دارند.
رسانههای بیگانه و معرفی وارونه از جامعه روحانیت
رسانههای بیگانه، فداکاری و ایثار روحانیون و طلبهها را وارونه جلوه میدهند و همیشه میگویند روحانیت از مردم فاصله گرفته است. به اعتقاد این مجری، برنامه «یکی از ما» میخواهد نشان دهد که نهتنها چنین چیزی نیست، بلکه روحانیون زیادی هستند که در صف مقدم فعالیتهای اجتماعی و جهادی در کنار مردم قرار دارند. متاسفانه رسانههای بیگانه بهاشتباه روی این مسئله پافشاری کرده و تلاش میکنند تا فاصلهای را بین روحانیت و مردم ایجاد کنند. ابوالفضل همراه تاکید میکند: واقعیت کاملا متفاوت است. بسیاری از روحانیون از تمام زندگی شخصیشان گذشتهاند و در مناطق محروم به مردم خدمت میکنند؛ البته لازم است اشاره کنم که به برخی از روحانیون عزیز هم انتقاداتی وارد است که از رسالت اصلی خود فاصله گرفته و بیشتر درگیر مناصب و پستهای اجرایی شدهاند اما این نباید به تمام روحانیت تعمیم داده شود. این برنامه دقیقا برای نشاندادن همین حقیقت ساخته شده است که در کنار برخی موارد منفی، بسیاری از روحانیون همچنان با عشق و علاقه در خدمت مردم هستند.
تبلیغ بدون رسانه
این روحانیون و طلبهها معمولا رسانهای در اختیار ندارند و فعالیتهایشان معمولا در همان محدوده منطقهای که در آن هستند، باقی میماند. همراه در ادامه توضیح میدهد که «این عزیزان بیشتر در رسانههای محلی و منطقهای فعالیت میکنند و فعالیتهایشان بهطور گسترده به اطلاع مردم نمیرسد. به همین دلیل نقش رسانهها بسیار مهم است. باید سازمان تبلیغات اسلامی و رسانههای کشوربه این فعالیتهای جهادی و اجتماعی بیشتر توجه کنند و آنها را به مردم معرفی کنند. این کار میتواند به مردم نشان دهد که روحانیون علاوهبر نقش دینی، در فعالیتهای اجتماعی و جهادی هم نقش دارند و این به نوعی میتواند باعث تقویت اعتماد مردم به روحانیت شود. با انعکاس این اقدامات، جامعه میتواند آگاهی بیشتری پیدا کند و الگوهای مثبت در مقابل مشکلات و بحرانها معرفی شود.»
روحانیون در مناطق محروم
ارتباط با مردم در همه جای کشور برای طلبهای که تازه وارد یک روستا یا شهر میشود، کار آسانی نیست.
همراه که تجربه گفتوگو با آنها را در برنامه «یکی از ما» دارد تعریف میکند که ابتدا ممکن است مردم به دلیل غریبه بودن و ناآشنایی با روحانیون، بااحتیاط و حتی شک به آنها نگاه کنند اما نکتهای که در اینجا بسیار مهم است، رویکرد خود روحانیون است. آنها هیچگاه از تلاش برای جلب اعتماد مردم دست نمیکشند. این عزیزان معمولا بهصورت خانه به خانه و فرد به فرد با مردم ارتباط برقرار میکنند ممکن است این ارتباطها کمی سخت باشد اما بهمرور با نشان دادن صداقت، فداکاری و اهتمام به مشکلات مردم، این ارتباط به اعتماد تبدیل میشود. آنها در هیچ مرحلهای خود را از مردم جدا نمیکنند؛ در واقع در تمام فعالیتهای اجتماعی، جهادی و فرهنگی، خودشان در صف مقدم حضور دارند. این رفتار باعث میشود مردم به آنها اعتماد کنند و در کنارشان بیایند.
جزئی از جامعه محلی
اعتماد باعث میشود بسیاری از این روحانیون در همان مناطق باقی بمانند و درنهایت به جزئی از جامعه محلی تبدیل شوند و این اعتماد نهتنها در زندگی روزمره، بلکه در پروژههای بزرگتر هم تاثیرگذار است.
مجری برنامه «یکی از ما» در ادامه به خبرنگار روزنامه «آگاه» میگوید: جالب است که اکثر این روحانیون از حمایتهای سازمانی و دولتی کمترین بهره را میبرند. پروژههایی مانند ساخت مسجد، مدرسه یا حتی تهیه امکانات اولیه برای مردم در این مناطق، عمدتا با همکاری و مشارکت مستقیم خود مردم انجام میشود. این روحانیون با حضور خود در میان مردم، ارتباطی بسیار نزدیک و صمیمانه برقرار میکنند و وقتی مردم ببینند که این افراد از مال و وقت خود برای خدمت به آنها میگذرند، خودشان را مسئول میدانند که کمک کنند. به همین دلیل است که بسیاری از پروژههای عمرانی و خدماتی در این مناطق، با کمکهای مردمی انجام میشود و خود مردم بهعنوان شریک اصلی در این امور مشارکت میکنند.
عضو جداییناپذیر جامعه محلی
مردم بهراحتی نمیخواهند از افرادی که به آنها کمک کردهاند، جدا شوند. این نشان میدهد که وقتی انسانی با صداقت و نیت خیر وارد جامعهای میشود، آن جامعه هم او را بهعنوان عضوی از خود پذیرفته و حتی نمیخواهد او را از دست بدهد.
این را ابوالفضل همراه میگوید و تاکید میکند: این نوع فعالیتها میتوانند بهطور مستقیم در تقویت همبستگی اجتماعی و ایجاد حس همدلی در سطح ملی تاثیرگذار باشند. در واقع، این روحانیون و طلبهها به نوعی الگویی از کار جهادی و خدمت به مردم هستند که میتواند در سطح گستردهتر در جامعه ایران توسعه یابد. اگر این روحیه در سطح ملی گسترش پیدا کند، میتوانیم شاهد جامعهای باشیم که در آن مردم به یکدیگر کمک میکنند و در کنار هم برای حل مشکلات اجتماعی تلاش میکنند. به اعتقاد او، این روحیه کمک به همدیگر و همدلی باید در تمام ابعاد جامعه رواج پیدا کند و میگوید: ما در برنامه «یکی از ما» تلاش میکنیم بتوانیم پیام این عزیزان را به گوش مردم رسانده و بتوانیم این حس مثبت را در جامعه خود بیشتر از قبل ببینیم. او معتقد است خدمت به مردم چیزی نیست که در کلمات گنجانده شود، بلکه باید در عمل نشان داده شود. وقتی قلبا بخواهید به دیگران کمک کنید، شرایط سخت زندگی به هیچ عنوان مانع نخواهد شد؛ البته باید در نظر داشته باشیم که این مسیر به صبر و ایثار نیاز دارد اما نتایج آن بسیار شیرین و رضایتبخش است. کسانی که این مسیر را انتخاب میکنند، درنهایت نهتنها برای مردم بلکه برای خودشان هم به رشد و کمال میرسند.
خاطره شیرین
او به «آگاه» میگوید: خاطرات بسیار زیادی از این عزیزان دارم؛ مثلا یکی از روحانیون عزیزی که از کرمان آمده بود، با فرزند کوچک و همسرش سفر کرده بود. این عزیزان مدتها در راه بودند و وقتی رسیدند، بلافاصله با پسربچهاش شروع به بازی در حیاط استودیو کردند. این لحظات نشان داد که این روحانیون فقط درگیر کارهای فرهنگی و اجتماعی نیستند، بلکه به خانواده و تربیت فرزند خود هم اهمیت میدهند. از طرفی، خاطراتی هم از برخی از روحانیون دارم که بسیار باصفا و شاد بودند و با تمام وجود میخواستند به مردم خدمت کنند. اما بهطور کلی این افراد همگی با عشق و علاقه به خدمترسانی به مردم روزگار میگذرانند. او ادامه میدهد: یکی از روحانیون عزیزی که به یک روستای بسیار دورافتاده در غرب کشور رفته بود، تعریف میکرد که در ابتدای ورود به آن روستا، مردم بهشدت با احتیاط با او برخورد کردند اما پس از مدتی که دیدند او واقعا برای خدمت آمده است، بهتدریج پذیرای او شدند. جالب اینجاست که بعد از چند ماه، وقتی قرار بود این روحانی به منطقهای دیگر منتقل شود، مردم بهشدت مخالفت کردند و خواستند که او همانجا بماند. حتی یک شب، مردم دور او جمع شدند و بهصورت گروهی از او خواستند که نرود. این نمونهای از اعتماد و علاقهای است که مردم به این عزیزان پیدا میکنند. زمانی که فرد با عشق و صداقت وارد یک جامعه میشود، نتیجه آن یک ارتباط عمیق و پایدار است و در واقع اینها قهرمانان واقعی مردم هستند.
یکی از ما
حجتالاسلام علی هاشمی
استان: اصفهان
فوتبال، عشق و خدمت
پذیرش مردم خیلی سخت بود؛ خیلی سخت پذیرش شد اما او بین خود و خدا را اصلاح کرد. خودبهخود ارتباط او با مردم اصلاح شد. در ابتدای طلبگی و تبلیغ شرایط سختی داشت، در فضای عرفانی معنوی خاص قرار گرفت و قصد انتقال آن به دیگران را داشت، پذیرش آن برای برخی از افراد جامعه سخت بود، بعد وارد مباحث مطالبهگری شد، به مباحث سیاسی، اجتماعی و فرهنگی ورود کرد.ارتباط با مردم را با حضور در مزارع و باغات آغاز کرد، ازآنجاییکه کشاورزی بلد بود با لباس روحانیت به مزارع میرفت و در کنار کشاورزان مشغول میشد. در ابتدا باورشان نمیشد اما بعد متوجه میشدند حتی کار را بهتر از آنها بلد است. به مرور وارد مدارس شد و گاهی در زنگ ورزش با بچهها مشغول بازی فوتبال میکرد، به محض آغاز بازی و توانمندی که داشت بچهها راحتتر بازی میکردند و حتی در بسیاری از موارد به آنها آموزش میداد، تصاویری از بازیهای او در فضای مجازی منتشر و بسیار فراگیر شد و از همانجا به او لقب «حاج آقا برگردون» دادند.
حجتالاسلام مهدی سوری
استان: ایلام
آشتی بین مردم
او که ۱۲سالی میشود در زمینه تبلیغ فعال است، از سال ۱۴۰۰ به روستای «چم ژاب» آمده تا در زمینه تبلیغ، به مردم روستا کمک کند؛ فعالیتی که باعث ارتباط خوب او با مردم شده است. در ابتدای ورود او به روستا، مردم بهخاطر اختلافات و درگیریهای گستردهای که بر سر زمینهای کشاورزی یا دامداری داشتند، استقبال زیادی از حسینیهها و مساجد نمیکردند و بین اهالی روستا کدورت وجود داشت و با اندک اختلافی، کار به دعوای بین دو طرف و چاقوکشی هم میرسید. اما توصیههای این امام محله اوضاع را بهبود بخشید. او از ریشسفیدان و بزرگان و اعضای شورای حل اختلاف شهرستان کمک گرفت و به منزل یکیک افرادی رفت که درگیر دعوا و مرافعه شده بودند. جمعا در این جلسات توانست ۲۰خانواده را آشتی دهد و حدود ۸۰۰میلیون تومان دیه بخشیده شد. با پادرمیانی و حل اختلافاتی از این دست، درحالحاضر هیچ اختلافی بین اهالی روستا نیست و در دهه محرم هم با کمک و همکاری یکدیگر، در روستایی که به مسجد استقبال چندانی نداشتند حدود ۲۵۰۰پرس غذای نذری هم پخته شد.
حجتالاسلام جعفر کهنسال
استان: گیلان
از قلیانسرا تا مسجد
این روحانی بهجای نشستن پشت میزها و منبرها، پا به دل روستاهای گیلان زده تا شاید منشأ اثر و تحول باشد، این طلبه با اخلاق گیلانی با روحیه جهادی کارهای ماندگاری را در یکی از روستاهای شرق استان ثبت خاطرهها کرده است. این طلبه گیلانی که مدتی را بهعنوان امام جماعت در یکی از روستاهای لنگرود فعالیت میکرد، در یک حرکت جهادی و انقلابی و با گفتمان منطق و معنویت، یک جوان را از «خودکشی» منصرف کرده و با ادبیات اعتقادی و فرهنگی و نرمش قهرمانانه وی را به مسیر درست «خودسازی» هدایت کند. شکل دهی «طیب» از دیگر کارهای ماندگار حاج جعفر قصه در روستای کلیدبر لنگرود بوده که افراد مورد دار و دارای اشکال روستا را دور هم جمع کرد و در دستگاه امام حسین(ع) در ایام محرم و مناسبتهای مختلف به آنها مسئولیت داد و اینگونه شد که گروه جهادی «طیب» شکل گرفت. جوانانی که تا دیروز در قلیانسراها معطل سفارش بودند حالا پایشان به مکتب امام حسین(ع) باز شده و در موکب دلدادگی ارباب، چای و شربت توزیع میکنند.
این طلبه گیلانی که با منطق و گفتمان اسلامی و انسانیاش در دل اهالی و بهویژه جوانان جا باز کرده، در یک اردوی چند روزه با آنها به سفر کربلا رفته تا جایی که این سفر معنوی به لطف نگاه ارباب، در رفتار، آداب و خلق و خوی ناپسند افراد تاثیر مثبت گذاشت و کلید «اصلاح رفتاری» را در آنها روشن کرد.
حجتالاسلام سید مرتضی اسماعیلی
استان: خراسان رضوی
ابتکار یک روحانی
این روحانی مسجد جامع شهرستان خلیلآباد با انجام فعالیتهای فرهنگی و ترویجی، ضمن ایجاد همدلی در بین مردم، از لحاظ فرهنگی شهر را متحول کرده است. یکی از برنامههای او توجه به مسائل فرهنگی است که در کنار امور تبلیغی، زمانی را برای حضور در جمع جوانان و نوجوانان اختصاص میدهد از سال۱۴۰۲ که عنوان امام محله را دارد خود را در کنار مردم و در برنامههای مردم شریک میداند. اقدامات او سبب شد تعداد افرادی که در منطقه کندر به تولید مشروبات الکلی میپرداختند از این مسیر جدا شده و برایشان مسیرهای فعالیت دیگری جایگزین شد که امروز میتوان بهجرات گفت که در شهر کندر دیگر کسی که از این میوه خوب انگور مشروبات الکلی تولید و توزیع کند، وجود ندارد. با پیگیریهای صورتگرفته، در ابتدای امسال یک نیروگاه سه مگاواتی را با کمک کشاورزان آغاز کردند که بیش از ۷۰میلیارد تومان هزینه خواهد داشت و تا چند ماه آینده به پایان میرسد تا برای سال آینده مشکلات کشاورزان و باغداران از لحاظ خاموشیها کمتر شود.
حجتالاسلام ایرج قاسمی
استان: لرستان
در انتظار کمک دولت نماندیم
از کارهای عمرانی تا رفع اختلافات محلی و جلوگیری از طلاق زوجها، روایت تلاش ۱۳ساله طلبه مستقر در روستای «رومیانی» رومشکان است که با مشارکت خود مردم انجام میدهد. یکی از اقدامات او ساخت غسالخانه و همچنین خرید یک دستگاه آمبولانس برای روستا بود. برای ساخت غسالخانه حدود یک میلیارد تومان و خرید آمبولانس هم حدود ۵۰۰میلیون تومان هزینه شد، که با کمک مردم تهیه شد همچنین مرمت و بازسازی مسجد روستا را در دستورکار قرار دادهاند.
در این راستا، حدود دوهزار متر زمین وقف شد، درمانگاه ساخته شد، تجهیزات آن هم اختصاص پیدا کرد اما متاسفانه بهدلیل نداشتن پزشک بعد از مدتی تجهیزات آن را جمع کردند و بردند. درحالحاضر این روستا درمانگاه دارد اما پزشک ندارد. با پیگیریهای صورتگرفته و علیرغم همه مشکلاتی که بر سر راه بود، با پیگیریهای این روحانی انشعاب آب برای روستا در نظر گرفته شد و الان مردم از آب آشامیدنی سالم بهرهمند هستند.
حجتالاسلام ابراهیم انجم شعاع
استان: قم
یک همراه همیشگی
او دارای تحصیلات حوزوی سطح۴ است و طی سالها به شهرهای مختلف ازجمله کرمان، اصفهان، مشهد و دیگر شهرهای ایران سفرهای تبلیغی متعددی داشته است. او چندین سال سرگروه جهادی مبلغان اربعین در کشور عراق بوده و هماکنون در مقطع دکتری در رشته تفسیر تنزیلی در مرکز فرهنگی قرآنی تمهید مشغول به تحصیل است. فعالیتهای پژوهشی و فرهنگی در فضای مجازی را در مؤسسه بینش وابسته به حوزه علمیه قم دنبال میکند و سردبیری کانال نویسندگان حوزوی کرمان را برعهده دارد و از سخنرانان سامانه شمع اداره کل تبلیغات اسلامی استان قم و همچنین سامانه ثاقب اصفهان است. دورههای داستاننویسی مقدماتی و پیشرفته را در دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم گذرانده و عضو انجمن داستاننویسی حوزه علمیه قم است و دو دوره نیز برگزیده جشنواره سراسری خاطرهنگاری اشراق و جشنواره اخلاق تبلیغ دین شد. او تجربه تبلیغ در بند هشت زندان کرمان را دارد که به گفته مسئول فرهنگی زندان، بند۸ انتهای خط است و افرادی که در این بند حضور داشتند به ته خط رسیده بودند و جالب بود هر لحظه احتمال قتل روحانی مبلغ در آن بند هم میرفت. او توانست با حضور در این بند و صحبت با زندانیان بسیاری از آنها را به زندگی عادی برگرداند.