آگاه: دونالد ترامپ، رییسجمهور آمریکا برای اعمال تعرفهها در قبال کالاهای چینی، مکزیکی و کانادایی با استناد به «قانون اختیارات اقتصادی اضطراری بینالمللی»، وضعیت اضطراری ملی اعلام کرده است که به رییسجمهور اختیارات ویژهای برای حل بحرانها میدهد.
طبق دستور ترامپ، در گمرک آمریکا، تعرفههایی ۲۵درصدی برای کالاهای وارداتی از کانادا و مکزیک و مالیاتی ۱۰درصدی بر کالاهای چینی اعمال شده است.
جاستین ترودو، نخستوزیر کانادا، در پاسخ به جنگ تجاری ترامپ، تعرفه ۲۵درصدی بر ۱۵۵میلیارد دلار از کالاهای آمریکایی را اعلام کرد. ترودو همچنین درحال بررسی محدودکردن صادرات مواد معدنی مهم و «دیگر مشارکتها» با ایالاتمتحده، فراتر از تعرفههاست.
نخستوزیر کانادا طی سخنانی در واکنش به جنگ تجاری و تعرفهای آمریکا علیه همسایه و متحد شمالی خود گفت: پاسخ ما گسترده خواهد بود و شامل اعمال تعرفههایی در موارد روزمره مانند میوهها، سبزیجات، عطر، لباس، کفش، لوازم خانگی، مبلمان، تجهیزات ورزشی، مواد مختلف و خیلی از محصولات میشود.
خداحافظی پالایشگاههای آمریکا با نفت مرغوب کانادا
پیشتر، «ملانی ژولی» وزیر خارجه کانادا طی اظهاراتی به تهدیدات دونالد ترامپ درباره اعمال تعرفه علیه این کشور پاسخ داده و گفته بود که اگر آمریکا تجارت با کانادا را مختل کند، مجبور خواهد شد نفت خود را از رقبای ژئوپلیتیکی خود مانند ونزوئلا خریداری کند.
ژولی در گفتوگو با فایننشالتایمز گفت که تهدید رییسجمهور آمریکا برای اعمال تعرفه ۲۵درصدی برای کالاهای وارداتی از کانادا، در صورت تشدید تنشهای تجاری بین دو کشور، به «مردم عادی» آسیب خواهد رساند. وی با اشاره به نفت سنگین تولیدشده در ونزوئلا و کانادا که بسیاری از پالایشگاههای آمریکا به آن وابسته هستند، گفت: ما نفت را با تخفیف به آمریکا صادر میکنیم که درنهایت در تگزاس پالایش میشود. اگر نفت ما نباشد، ونزوئلا جایگزین خواهد شد.
با این حال، ترامپ گفته که درحال بررسی معافکردن واردات نفت از این تعرفههاست که نشاندهنده وابستگی آمریکا به همسایه شمالی خود برای تامین انرژی است.
باوجود افزایش تولید نفت شیل در ایالتهایی مانند تگزاس، کانادا حدود یکپنجم از نفت مصرفی آمریکا و ۶۰درصد از نفت خام وارداتی این کشور را تامین میکند. بسیاری از پالایشگاههای آمریکا به نفت سنگین تولیدشده در کانادا یا ونزوئلا وابسته هستند، نه نفت سبکی که ازسوی صنعت شیل آمریکا تولید میشود.
ترامپ در هفتههای اخیر بارها به کانادا حمله کرده و جاستین ترودو، نخستوزیر این کشور را «فرماندار» خوانده و ادعا کرده است که کانادا باید بهعنوان پنجاهویکمین ایالت آمریکا درآید. او در یکی از سخنرانیهای خود گفت که الحاق کانادا به آمریکا «چیز جالبی خواهد بود» و میتواند از «زور اقتصادی» برای این کار استفاده کند.
اما کارشناسان معتقدند که مصرفکنندگان آمریکایی درنتیجه تصمیم دونالد ترامپ، رییسجمهوری این کشور برای اعمال تعرفه بر نفت کانادا و مکزیک، بهزودی شاهد افزایش قیمت سوخت در پمپبنزینها خواهند بود. آمارها نشان میدهند ایالاتمتحده حدود چهار میلیون بشکه در روز نفت از کانادا وارد میکند که ۷۰درصد آن ازسوی پالایشگاههای غربی آمریکا فرآوری میشود. واشنگتن همچنین روزانه بیش از ۴۵۰هزار بشکه نفت مکزیک را وارد میکند.
انجمن تولیدکنندگان سوخت و پتروشیمی آمریکا در واکنش به تصمیم تعرفهای ترامپ، اعلام کرد که امیدوار است قبل از اینکه مصرفکنندگان آمریکایی افزایش قیمتها را احساس کنند، تعرفهها برداشته شوند.
احتمال پیوستن کانادا به اتحادیه اروپا
اما با شدتگرفتن تنشهای میان آمریکا و کانادا، کارشناسان معتقدند که اتاوا ممکن است بهدنبال پیوستن به اتحادیه اروپا باشد. برخی کارشناسان معتقدند ازآنجاکه بهدلیل ارزشهای مشترک، کاناداییها بهعنوان «اروپاییهای افتخاری» شناخته میشوند، ممکن است شرایط برای پیوستن این کشور به اتحادیه قاره سبز هموار و میسر باشد. الحاق کانادا به اتحادیه اروپا میتواند برای هر دو طرف امتیازات زیادی داشته باشد. تحلیلگران سیاسی معتقدند که بهرهگیری کانادا از بازار کار ماهر اروپا، میتواند وابستگی این کشور به ایالاتمتحده و سیاست بیثبات آن را کاهش دهد.
«تئونا لاورلاشویلی» یکی از اعضای اندیشکده «مارتنز» مستقر در بروکسل پایتخت اتحادیه اروپا، در همین ارتباط معتقد است که اتاوا باید برای جهانی آماده شود که در آن واشنگتن کمتر قابل اعتماد باشد.
«کلودیا شینباوم» رییسجمهور مکزیک نیز در واکنش به جنگ تعرفهای ترامپ به وزیر اقتصادش دستور داده در جهت دفاع از منافع مکزیک دست به اقدامات متقابل از جمله وضع تعرفه بزند. رییسجمهور مکزیک هشدار داده که دولت او با «تدابیر تعرفهای و غیرتعرفهای» به ایالاتمتحده پاسخ خواهد داد؛ روندی که به نظر میرسد آغازی برای جنگ تجاری میان این دو نزدیکترین شریک آمریکای شمالی باشد. رییسجمهور مکزیک به کابینه خود دستور داد تا «طرح بی» (Plan B) را اجرا کند؛ برنامهای که طراحی شده بود تا در صورت تصمیم واشنگتن برای اعمال تعرفه ۲۵درصدی بر کالاهای مکزیکی اجرا شود.
واکنش دومین اقتصاد دنیا به جنگ تجاری ترامپ
اما وزارتهای دارایی و بازرگانی چین نیز اعلام کرد که پکن تعرفههای دولت ترامپ را در سازمان تجارت جهانی به چالش میکشد و «اقدامات متقابلی» را در پاسخ به این حرکت اتخاذ خواهد کرد که از روز سهشنبه اجرایی میشود. وزارت بازرگانی چین در بیانیهای اعلام کرد که اقدام ترامپ بهشدت ناقض قوانین تجارت بینالمللی است و از واشنگتن خواست تا در گفتوگویی صریح شرکت داشته باشد و همکاریها را تقویت کند.
مائو نینگ، سخنگوی وزارت امورخارجه چین گفته که پکن معتقد است در جنگ تجاری برندهای وجود ندارد اما بهانه دولت ترامپ برای وضع تعرفهها علیه چین مسئله گسترش فنتانیل در ایالاتمتحده است و واشنگتن، پکن را مقصر این موضوع میداند. وزارت امورخارجه چین اعلام کرده که فنتانیل مشکل آمریکاست. طرف چینی همکاریهای گستردهای در مبارزه با مواد مخدر با آمریکا انجام داده و نتایج قابلتوجهی به دست آورده است.
ترامپ اذعان کرده که تعرفهها ممکن است باعث ایجاد آشفتگی موقت در زندگی مردم آمریکا و بالارفتن قیمت کالاها و خدمات شود. این در حالی است که ترامپ در کارزار انتخاباتی خود وعده داده بود قیمت مواد غذایی و کالاها را کاهش دهد، نه افزایش. انتظار میرود تعرفههای ترامپ بیش از هرچیز تاثیر قابلتوجهی بر صنعت خودرو داشته باشد، چراکه بسیاری از خودروهای وارداتی به آمریکا در کانادا و مکزیک مونتاژ میشوند.
ترامپ همچنین اعلام کرده است وضع تعرفههای بیشتر بر واردات کالا به آمریکا از مناطق دیگر، خصوصا اروپا، درحال تدوین است. این تعرفهها میتواند واردات فولاد، آلومینیوم، مس، دارو و نیمههادیها را شامل شود. کارشناسان معتقدند واکنش متقابل کشورها به جنگ تعرفهای ترامپ، حدود ۲.۱تریلیون دلار از تجارت آمریکا را تحتتاثیر قرار خواهد داد.
نظر شما