آگاه: انتصابها و برکناریهای کلیدی ترامپ هم طی این مدت، نشانهای از تغییر سیاست خارجی او در دوره جدیدش است. «جان بولتون» مشاور امنیت ملی سابق، «مایک پمپئو» وزیر امورخارجه سابق و «برایان هوک» نماینده ویژه پیشین در امور ایران که در دولت نخست ترامپ سردمدار کارزار مقابله با جمهوری اسلامی ایران بودند، در دولت کنونی ترامپ جایی ندارند و حتی رییسجمهوری جدید دستور لغو فرآیندهای حفاظتی از بولتون و پمپئو را صادر کرده است.
خبری نیز در برخی رسانههای آمریکایی منتشر شد مبنیبر اینکه ترامپ «استیون ویتکاف» فرستاده خود در خاورمیانه را مامور رسیدگی به نگرانیهای ایالاتمتحده درمورد ایران کرده است؛ خبری که البته بعدا ترامپ آن را تکذیب کرد.
به نوشته «فایننشال تایمز»، ترامپ و دستیارانش در این مدت بارها تاکید کردهاند که میخواهند برای جلوگیری از درگیری گستردهتر با ایران راهی را باز نگه دارند. برخی مقامهای دولت ترامپ گفتهاند که انتظار دارند چهرههایی نظیر ویتکاف تلاشهایی را برای بررسی امکان توافق دیپلماتیک راهبری کند.
به نوشته این رسانه آمریکایی، خطوط کلی رویکرد ترامپ نسبتبه تهران درحال تغییر است. برخی از انتصابهای اخیر ترامپ اردوگاهی در دولت ایجاد کرده که احتمال مذاکره با ایران را در نظر دارد و نسبتبه حمله به برنامه هستهای آن که مورد حمایت مخالفان ایران در دولتهای آمریکا و اسراییل است، تردید و مخالفت دارد.
اما در این بین، یک خبر حسابی اپوزیسیون خارجنشین را شاکی کرد. جریان پول دولتی اختصاص پیداکرده به گروههای اپوزیسیون جمهوری اسلامی در آمریکا متوقف شد تا برنامه «کمکهای خارجی آمریکا» براساس سیاستهای جدید دولت مورد بازنگری و تنظیم مجدد قرار بگیرد.
احتمال اینکه در برنامه جدید، کمک مالی به اپوزیسیون ایران بهطورکلی قطع شود وجود دارد، چراکه مبنا و شرط دریافت کمک دولتی، قرارگیری فعالیت این گروهها در چارچوب و مسیر کلی سیاست خارجی آمریکا خواهد بود. اگر خطوط کلی سیاست ترامپ بر پرهیز از تقابل با ایران تنظیم شده باشد، گروههای اپوزیسیون خارج از کشور که در ایرانستیزی و تنشآلود کردن رابطه آمریکا با ایران سبقهای دیرینه دارند، در برنامه جدید جایی نخواهند داشت.
بسیاری از گروههای اپوزیسیون و فعالان جریان براندازی مقیم آمریکا تحت عنوانهایی چون فعال حقوق بشر، حقوق زنان، آزادی اینترنت، اقلیتهای جنسی، اقلیتهای دینی، آزادی رسانه و... فعالیت دارند که بهویژه از سال۲۰۰۹ در چارچوب برنامه توسعه دموکراسی در شرق نزدیک (NERD) از دولت آمریکا پول دریافت میکنند.
حال قطع این کمکها نگرانی و واکنش افرادی چون «لادن بازرگان» عضو سازمان موسوم به دادخواهان ایران را برانگیخته است. «مسیح علینژاد» هم برای اینکه نشان بدهد فرمان ترامپ فعالیتهای او را متاثر نمیکند، در صفحهاش نوشته فرمان ترامپ برای قطع کمکهای مالی خارجی هیچ تاثیری روی عملکرد من نخواهد داشت، زیرا هنوز از خزانه ۳.۵میلیون دلاریام میخورم که به این زودی تمامشدنی نیست.رویکرد سیاست خارجی ترامپ به مذاق رسانههای صهیونیستها خوش نیامد. «کانال ۱۲اسراییل» به نقل از مقامات آمریکایی مدعی شده که دولت ترامپ پیامهایی جدی به اسراییل ارسال کرده است با این مضمون که علاقهای به آغاز دوره ریاستجمهوری خود با جنگ علیه ایران ندارد.
نشریه اسراییلی «جروزالمپست» هم در تحلیلی آورده است که اسراییل باید آماده مذاکرات سریع ایران و آمریکا باشد. این رسانه افزوده است که این مذاکرات به آن دلیل مهم است که ترامپ بیشتر به حل مناقشه هستهای با ایران از طریق مذاکره معتقد است تا جنگ و رویکرد کلی او پایان جنگهاست، نه آغاز جنگها.
این رسانه صهیونیستی درحالی تحلیل و تفسیر خود را پیرامون دورنمای مذاکره ایران و آمریکا ارائه داد که رهبر انقلاب بارها دیدگاه نظام را دراینباره اعلام کردهاند؛ ازاینرو باید پرسید در مقطع فعلی هدف سفر نتانیاهو به آمریکا و دیدارش با ترامپ چیست و چرا صهیونیستها با آدرس غلط میخواهند موضوع مذاکره ایران و آمریکا را برجسته کنند؟
ماجرا از آنجا شروع شد که تارنمای آکسیوس به نقل از سه منبع اسراییلی و آمریکایی گفت که نتانیاهو قصد دارد برای دیدار با ترامپ در کاخ سفید به واشنگتن سفر کند.در صورت انجام این دیدار، نتانیاهو اولین رهبر خارجی خواهد بود که برای دیدار با ترامپ به کاخ سفید دعوت شده است.
رییسجمهور جدید آمریکا در راستای حمایت از اسراییل، در نخستین هفته از دور دوم ریاستجمهوری خود، توقف ارسال بمبهای دوهزار پوندی (تقریبا یک تنی) مرگبار به این رژیم را که در دوره جو بایدن متوقف شده بود، لغو کرد و در روزهای آینده یکهزار و ۸۰۰بمب را روانه تلآویو میکند.
تارنمای آکسیوس نیز به نقل از سه مقام اسراییلی گزارش داد که کاخ سفید به ارتش آمریکا دستور داده است تا محدودیتهای ارائه بمبهای سنگین دوهزار پوندی به اسراییل که ازسوی دولت جو بایدن وضع شده بود، لغو کند.
بایدن تحویل این بمبهای دوهزار پوندی را بهدلیل نگرانی درمورد استفاده از آنها ازسوی ارتش اسراییل در نوار غزه متوقف کرده بود.
تصمیم بایدن برای توقف ارائه یک محموله بمب دوهزار پوندی در ماه مه گذشته منجر به یکی از بزرگترین بحرانها در روابط آمریکا و اسراییل در طول جنگ ۱۵ماهه غزه شد.
بههرحال آنچه مشخص است بسیاری از صهیونیستها نسبتبه مدیریت جنگ غزه و شکست در برابر حماس و حزبالله شدیدا ناراضی هستند. تنها ۲۹درصد از ساکنان اراضی اشغالی خواستار بقای نتانیاهو در رأس هرم قدرت در تلآویو هستند و ۱۹درصد نیز تاکید کردهاند این مسئله اهمیتی نداشته یا نظری درخصوص آن ندارند.
در میان رأیدهندگان مخالف، ۹۳درصد از استعفای نتانیاهو حمایت میکنند، درحالیکه ۳۱درصد از طرفداران ائتلاف کنونی در تلآویو نیز خواستار خروج وی از قدرت هستند. تجمیع این ارقام نشان میدهد نتانیاهو حتی در میان طرفداران قبلی خود بهسبب عدم تحقق وعدههایی ازجمله نابودی حماس، اشغال کامل نوار غزه و آزادی کامل اسرای صهیونیست بدون انعقاد پیمان آتشبس، محبوبیت خود را از دست داده و به نماد شکست و تباهی تبدیل شده است.
مسئله مهم دیگر، مربوط به مخالفتهایی است که در حزب لیکود (حزب متبوع نتانیاهو) شکل گرفته و زمزمههای کودتای درونحزبی علیه وی را تاحدودی پررنگ ساخته است. ۱۸درصد از رأیدهندگان لیکود، حزب تحت رهبری نتانیاهو نیز معتقدند که او باید هرچه سریعتر بهسبب رخدادهای ۱۶ماه اخیر، از سمت خود کنارهگیری کند تا هزینههای بیشتری بر حزب متبوعش وارد نشود.
در این میان افرادی مانند «یسرائیل زیو» رییس سابق شعبه عملیات در ارتش رژیمصهیونیستی هم هستند که میگویند نتانیاهو با یک تنگنای سخت مواجه است، چراکه فرصتهایش برای ازسرگیری جنگ در غزه یا ایجاد یک جنگ جدید بهدلیل مخالفت دولت آمریکا درحال کاهش است.
باوجود انتقادها، نتانیاهو پیوسته از پذیرفتن مسئولیت خودداری کرده و درعوض مسئولیت را بر گردن ارتش انداخته است. درمقابل، گزارشها و مستنداتی که ازسوی نهادهای رسمی و رسانههای رژیم اشغالگر منتشر شده، ادعای نتانیاهو را تایید نمیکند. این نظرسنجی همچنین نشان داد که تنها ۲۸درصد از اسراییلیها معتقدند که توافق تبادل اسرا و آتشبس در غزه بهطور کامل اجرا میشود.
نکته حائزاهمیت اینکه اکثر بستگان اسرای صهیونیست نیز نسبتبه امتیازات یکجانبهای که نتانیاهو در راستای انعقاد پیمان آتشبس داده ناراضی هستند. این نظرسنجی همچنین نشان داد که اگر انتخابات امروز برگزار شود، بلوک مخالف ۵۹کرسی از ۱۲۰کرسی کنست را به دست میآورد، درحالیکه ائتلاف نتانیاهو ۵۱کرسی را به دست میآورد.
با این اوصاف، نتانیاهو قصد سفر به نیویورک کرده تا بتواند با حمایت ترامپ حضور خود را در قدرت حفظ کند. حال باید دید رییسجمهور آمریکا چه برگهای از خود رو میکند و به چه اندازه به دوام او در قدرت کمک میکند؟
۱۴ بهمن ۱۴۰۳ - ۲۳:۱۳
کد خبر: ۱۰٬۶۲۲
۱۴روز از ورود دوباره «دونالد ترامپ» به کاخ سفید میگذرد و در این مدت نگاه بسیاری به سیاستهای تازه رییسجمهور جدید آمریکا دوخته شده است.
نظر شما