«فروش نفت ایران ربطی به ترامپ ندارد» این را نماینده تهران در واکنش به دستورالعمل تازه ترامپ مبنی برای کاهش صادرات نفتی ایران به سطح صفر، گفته است.احمد نادری در گفت‌وگو با خبرنگار روزنامه «آگاه» رفتارهای ترامپ و موضع‌گیری‌های آن را برخاسته از یک ذهن استعماری آمریکایی دانست و گفت: ایالات‌متحده آمریکا حق دخالت در فروش نفت ایران را ندارد و نمی‌تواند در این زمینه برای ایران تعیین تکلیف کند.

آگاه: عضو هیات‌رییسه مجلس شورای اسلامی، با بیان اینکه ایران نفت خود را در هرجای جهان و به هر که دلش خواست می‌فروشد، بیان کرد: سازوکارهای فروش نفت ایران از گذشته دنبال شده و درحال‌حاضر هم این سازوکارها پابرجا خواهد ماند.
دونالد ترامپ، رییس‌جمهور ایالات‌متحده، روز چهارشنبه دستورالعملی را امضا کرد که بازگشت سیاست فشار حداکثری علیه جمهوری اسلامی ایران را در پی دارد؛ سیاستی که هدف آن ازجمله شامل کاهش صادرات نفتی ایران به سطح صفر است. این تحریم‌ها در دوره اول دولت ترامپ نیز اجرا می‌شد و بااین‌حال به گفته مقام‌های آمریکایی، «شبکه پیچیده و گسترده» انتقال نفت ایران به چین هدف این تحریم‌ها هستند. تحریم‌های نفتی ترامپ علیه ایران درحالی از سر گرفته می‌شود که در زمان دولت جو بایدن، با اتخاذ رویکردی متفاوت از اجرای کامل این تحریم‌ها ممانعت شد و فضایی فراهم شد که برخلاف قوانین تصویب‌شده، امکان فروش نفت ایران به چین و تامین درآمد برای ایران فراهم شود.بااین‌حال احمد نادری تحریم‌های آمریکایی را بی‌اثر دانسته و تاکید بر فروش نفت ایران دارد. وی می‌گوید: ایران در اوج تحریم‌های سخت آمریکا موفق به فروش نفت خود شده و به نحو احسن صادرات و فروش نفت خود را انجام داده و می‌دهد.
با این حال مسعود پزشکیان، رییس‌جمهوری هم در واکنش به اظهارات اخیر رییس‌جمهوری آمریکا مبنی بر به صفر رساندن صادرات نفت ایران دو روز گذشته تصریح کرد: «خیال کردند همه‌چیز ما به نفت وابسته است و می‌خواهند جلوی آن را بگیرند، اما برای ما و مردم ما مسیرهای بسیار زیادی وجود دارد که هم مشکلات خود و هم مردم را حل کنیم و هم مسیری ایجاد کنیم که ما و همسایگانمان که مسلمان هستیم، باعزت زندگی کنیم. با دید بلند اگر جلو برویم، سال آینده مشکلات را با کمک همه و نیز تدبیر رهبری انقلاب حل خواهیم کرد.»
اما در حالی رییس‌جمهور تاکید داشته که همه منابع درآمدی ایران وابسته به نفت نیست، احمد نادری این قبیل رویکردهای ترامپ و ایالات متحده آمریکا در تحریم نفتی ایران را ادامه دولت اول وی دانسته و بر پاسخ قطعی ایران به ادامه این قبیل رویکردهای ایالات‌متحده آمریکا نیز تاکید داشته است. وی متذکر می‌شود: اگر آمریکا به‌دنبال جلوگیری از فروش نفت ایران باشد، حتما ایران متقابلا پاسخ قطعی به این قبیل رویکردهای آمریکایی خواهد داد.
نادری تصریح می‌کند: درواقع یا فروش نفت ایران به‌درستی اتفاق می‌افتد؛ یعنی هم ما نفت می‌فروشیم و دیگران هم نفت می‌فروشند یا اگر قرار باشد ما نفت نفروشیم، دیگران هم نفتی نخواهند فروخت! و این یک سیاست قطعی است و ما اجازه نمی‌دهیم آمریکایی‌ها بخواهند با زور؛ زوری که البته روبه افول است، جلوی فروش نفت ما را بگیرند، چراکه فروش نفت، حق طبیعی ایران است و آمریکا نه این حق را به ایران داده و نه می‌تواند آن را بگیرد.
وی در بخش دیگری از این مصاحبه با اشاره به‌دنبال کردن موضوعات مربوط به ایران ازسوی ترامپ بیان کرد: ترامپ در دوره اول ریاست‌جمهوری خود فشار حداکثری را علیه ایران را اعمال کرد. همچنین ترامپ در ادامه اقدامات خود نیز شهید حاج قاسم سلیمانی را به شهادت رساند و جنایات زیادی را در حق ملت ایران روا داشت.
این عضو هیات‌رییسه مجلس شورای اسلامی در تحلیل خود نسبت‌به دلایل این قبیل موضع‌گیری‌های ترامپ گفت: این قبیل موضع‌گیری‌ها به دو رویداد تاریخی بازمی‌گردد؛ نخست، ساختار سیاسی ایالات‌متحده آمریکا و دوم، رفتار آمریکا با کشورها پس از جنگ‌جهانی دوم. این نماینده مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه آمریکا پس از جنگ‌جهانی دوم خود را ابرقدرت جهان می‌دانست، تاکید کرد: ازاین‌رو آمریکا رفتارهایی همچون رفتار ابرقدرت‌هایی مثل انگلیس و روسیه در قرن هجدهم را بروز می‌دهد.
نادری با بیان اینکه آمریکا رفتاری توأم با استعمارگری را در پیش گرفته است، ادامه داد: اینگونه رفتار آمریکا همچنان ادامه دارد. بااین‌حال دولت‌های دموکرات همواره سعی می‌کردند این قبیل رویکرد آمریکا را در قالب‌های نرم مطرح کنند اما ترامپ همواره درصدد این است که آن واقعیت اصلی ایالات‌متحده آمریکا را که یک واقعیت استعماری بوده روایت کند. وی در ادامه با اشاره به ساختار ذهنی ترامپ در مواجهه با کشورها تاکید کرد: درواقع ترامپ یک شخصیت و فرد خودپسند بوده که ثروت و مکنت زیادی داشته و یک نگاه بالا به پایین به امور دارد؛ ازاین‌رو این رویکرد در حوزه حکمرانی ایالات‌متحده نیز تاثیر خود را گذاشته است.
این نماینده مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه بخشی از این سیاست‌ها در دوره اول ترامپ نیز دنبال شده بود، بیان کرد: ترامپ در دوره دوم ریاست‌جمهوری خود برخی از تحریم‌ها و تهدیدهای خود را شدت بخشیده است. وی با اشاره به ایجاد جنگ تعرفه‌ها و جنگ تجاری ازسوی ترامپ پس از پیروزی در انتخابات ریاست‌جمهوری ایالات‌متحده آمریکا، بیان کرد: اساسا پیرو این قبیل اقدامات ترامپ، کل کشورهای دنیا نیز از این تصمیمات ناراضی هستند. ترامپ در این مدت کوتاه علیه کشور چین اعلام جنگ اقتصادی داشته و علیه برخی از کشورهای اروپایی نظیر کانادا و رویکردهای توسعه‌طلبانه در گرینلند را دنبال می‌کند؛ ازاین‌رو ترامپ مشغول نمایان‌سازی ذات خبیثانه آمریکا به جهان است.
به اذعان بسیاری از کارشناسان مسائل بین‌المللی، هدف دولت ترامپ از تمرکز بر شبکه نفت و منابع مالی آن، نشان‌دهنده تلاش‌هایی برای کنترل و مدیریت منابع حیاتی اقتصادی ایران است. این امر در شرایطی صورت می‌گیرد که طبق الزامات تعیین‌شده در قانون بودجه پیشنهادی برای سال آینده ازسوی دولت مسعود پزشکیان، صادرات روزانه ۱.۸میلیون بشکه نفت به‌عنوان یک رقم قابل‌توجه در نظر گرفته شده است. 
با این حال سخنگوی وزارت امورخارجه جمهوری اسلامی ایران در واکنش به اقدام جدید دولت ایالات‌متحده، این حرکت را کاملا بدون توجیه و ناسازگار با اصول و موازین پذیرفته‌شده بین‌المللی قلمداد کرد. او همچنین دولت آمریکا را متهم کرد که با این اقدامات، عملا مانع از انجام تجارت قانونی و مشروع ایران با سایر کشورهای جهان می‌شود و با ایجاد محدودیت‌های غیرمنطقی، ضربه‌ای جدی به اصول تعاملات اقتصادی بین کشورها وارد کرده است.
علاوه‌برآن محسن زنگنه در گفت‌وگویی، با اشاره به اظهارات ترامپ مبنی بر اینکه «ما حق داریم جلوی فروش نفت ایران را بگیریم» گفت: ترامپ می‌داند که مطرح‌کردن چنین اظهاراتی روی فروش نفت کشورمان خیلی تاثیرگذار نیست و در چهار سالی هم که رییس‌جمهور بود از این نوع اظهارات مطرح کرده بود و بیشتر به‌دنبال ایجاد عملیات روانی است و در زمان ریاست‌جمهوری‌اش هم توفیقاتی آن‌چنانی در عمل به دست نیاورد. این نماینده مجلس تصریح کرد: اکنون ما از شدیدترین تحریم‌ها که همان تحریم‌های اواخر دهه۹۰ بودند عبور کردیم؛ لذا دیگر شدیدتر از این را بعید می‌دانم انجام دهند ولی ترامپ روش مقابله با ایران را بیش از آنکه بحث‌های عملی تحریم باشد، بحث‌های شناختی و روانی را دنبال می‌کند و مهم این است که ما چندان به این حرف‌ها توجه نکنیم و مسیر خودمان را برویم. حرف‌های ترامپ حرف‌های جدیدی نیست، زیرا درمورد همه کشورها حرف‌های تهدیدگونه می‌زند ولی کشورها دارند کار خودشان را می‌کنند و اقتصادشان را پیش می‌برند؛ لذا همه حرف‌های ترامپ گفتاردرمانی برای پیشبرد اهداف آمریکاست.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.