۲۱ بهمن ۱۴۰۳ - ۱۰:۰۲
کد خبر: ۱۰٬۷۷۰

آگاه: اول: یکی از روزهای سرد زمستان اوایل دهه۷۰ بود که در تهران برف سنگینی بارید و مدارس تعطیل شدند. ما هم خوشحال از این ماجرا به خانه پدربزرگ در یکی از محله‌های قدیمی که حالا جنوب شهر حساب می‌شود، رفتیم. حیاط خانه بزرگ بود و کلی برف پاروشده وسط حیاط جمع کرده بودند. با آن همه برف سرسره ساختیم و کلی بازی کردیم به‌حدی‌که دیگر دستکش‌های بافتنی خیس شدند و ما هم رمقی برای ادامه دادن نداشتیم. بچه‌ها ردیف شدیم زیر کرسی و خوابیدیم، آن هم چه خواب شیرینی. خوب یادم هست که پدربزرگ مرحوم می‌گفت: «شما بچه‌ها هنوز برف ندیده‌اید. یکبار در همین تهران بیش از نیم‌متر برف باریده بود و وضعیت فلان بود و بیسار.»
اشاره او به بارش برف سنگین در بهمن ۱۳۵۰ بود که کل ایران را دربرگرفت و روایت‌های زیادی از آن در رسانه‌ها ثبت شد. 
دوم: بیش از ۳۰سال از آن بارش خاطره‌انگیز برف در تهران گذشته است. در سال‌های بعد هم البته بارش‌هایی داشتیم اما هر بار شدت آن کمتر شد و دامنه رویت برف در شهر بالاتر رفت تاجایی‌که الان اگر برف هم ببارد، محله‌هایی مانند شمیران، قیطریه و قلهک هم برای چند دقیقه سفیدپوش می‌شوند. بسیاری به‌شوخی می‌گویند از بزرگراه همت به پایین هم که هوا در تهران آفتابی است. علت این وضعیت هم تغییرات اقلیمی است که باعث شده حتی میانگین دما در ایران و منطقه نیز بالاتر برود؛ به‌عبارت‌دیگر، وضعیت جغرافیایی کشور حالا به‌طور کامل به منطقه خشک تبدیل شده و دیگر نمی‌توان انتظار بارش‌های چندباره زمستانی مثل دو دهه قبل و قدیم‌تر از آن را داشت. اما هرازگاهی استثناهایی هم وجود دارد. درست مثل همین بارش برف این چندروزه در استان‌های مختلف کشور و برودتی که به تهران هم رسیده است؛ البته همین برف و سرما هم در مقایسه با قبل چیزی نیست. 
سوم: روز شنبه در تهران و بسیاری از استان‌های کشور تعطیلی اعلام شد. علت این امر برودت هوا و «ناترازی انرژی» اعلام شد که از پاییز امسال وارد فرهنگ لغات کاربردی کشور شده است. اما نکته جالب‌تر اینکه ظهر دیروز استانداری تهران در بیانیه رسمی اعلام کرد که روز یکشنبه (امروز) تمام ادارات و مدارس باز هستند. این در حالی است که سامانه‌های هواشناسی نشان می‌دهند امروز سردتر از دیروز و فردا سردتر از روز یکشنبه خواهد بود و این سوال به وجود آمده که پس برودت چه شد؟ 
چهارم: گاهی با خود فکر می‌کنم که خوب شد تغییرات اقلیمی اتفاق افتاد. یعنی اینکه استانی مانند اردبیل که از نیمه مهر درگیر یخبندان می‌شد و شاهد بارش برف بود تا نیمه فروردین سال بعد، حالا دیگر در سال شاید یکی دوبار شاهد بارش برف باشد و دمای هوا هم خیلی زور بزند به ۵درجه زیر صفر می‌رسد، نه ۱۰ و ۲۰درجه قدیم. در بقیه استان‌ها هم همین‌طور است؛ زنجان، همدان، کردستان، آذربایجان‌های شرقی و غربی و... . اگر تغییرات اقلیمی اتفاق نمی‌افتاد و این روزها، سرما مثل قدیم‌ها یقه ما را می‌گرفت با این وضعیت زیرساخت‌های تامین انرژی و ناترازی که به وجود آمده باید چه می‌کردیم؟ البته پاسخ این سوال را باید دولتمردانی بدهند که در سه دهه گذشته بار سنگین مسئولیت را به دوش داشته‌اند اما اهمیتی به سنگینی آن نداده‌اند و حالا با یکی دو بارش کوچک و برودت معمولی که در مقایسه با قدیم چیزی نیست کل کشور درگیر مشکلات می‌شود.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.