مرحله اصلی رزمایش مشترک ذوالفقار۱۴۰۳ ارتش با شعار «امنیت و اقتدار پایدار» و با رمز «یا بقیه الله الاعظم عجل الله تعالی فرجه‌الشریف» در گستره سواحل مکران، دریای عمان و شمال اقیانوس هند تا مدار ۱۰درجه کلید خورد.

خط و نشان ارتش برای دشمنان

آگاه: هدف از اجرای این رزمایش، ارتقای توان دفاعی و توان بازدارندگی نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران در مقابل هر گونه تهدید زمینی، هوایی و دریایی است؛ هر دشمنی که بخواهد تصور کند که می‌تواند به تمامیت ارضی ما یا به منافع ما در زمین، هوا و دریا آسیب وارد کند قطعا می‌داند آسیب‌های زیادی به آن وارد خواهد شد.
فرماندهی این رزمایش ازسوی فرمانده کل ارتش در قرارگاه ذوالفقار آجا و با نظارت کامل ستاد کل نیروهای مسلح و قرارگاه مرکزی حضرت خاتم(ص) انجام شد، نمایندگانی هم از وزارت دفاع در عرصه رزمایش حضور داشتند تا محصولاتی را که تولید شده مشاهده کنند.
دریادار حبیب‌الله سیاری در نشست خبری پیش از آغاز رزمایش به جزئیات بیشتری از رزمایش اشاره کرد و گفت: باتوجه‌به تجربیات گذشته و تهدیدات موجود و نگاه به آینده و رصد تهدیدات آینده این رزمایش از نظر نوع تاکتیک‌ها و سلاح‌های به‌کار گرفته شده با رزمایش‌های قبل کاملا متفاوت است. خلاقیت و نوآوری در اجرای این رزمایش بزرگ در سطح ارتش جمهوری اسلامی ایران کاملا متفاوت است و به نمایش گذاشته خواهد شد. نیروهای جوان ما خلاقیت‌ها و ابتکار لازم را به‌کار خواهند گرفت تا ثابت کنند توانمندی انجام ماموریت ارتقای توان دفاعی و بالابردن توان بازدارندگی کشور را دارند.
او تاکید کرد که هدف از اجرای این رزمایش، ارتقای توان دفاعی و توان بازدارندگی نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران در مقابل هر گونه تهدید زمینی، هوایی و دریایی است؛ هر دشمنی که بخواهد تصور کند که می‌تواند به تمامیت ارضی ما یا به منافع ما در زمین، هوا و دریا آسیب وارد کند قطعا می‌داند آسیب‌های زیادی به آن وارد خواهد شد. در این رزمایش به برخی از مسائل مهم و روز از جمله عملیات جنگ الکترونیک، سایبر، بدون سرنشین‌ها، پهپادها و فناوری‌های نوظهور توجه ویژه شده است که می‌تواند عرصه رزم و نبرد را تغییر دهد.
در روز نخست رزمایش، بالگردهای تهاجمی کبرای هوانیروز ارتش طی یک عملیات مشترک با بالگردهای RH, SH و ۲۱۲ AB روی عرشه شناورهای نیروی دریایی ارتش عملیات نشست و برخاست را انجام دادند و به اجرای عملیات ترکیبی پرداختند.
این عملیات باتوجه‌به تمامی ظرفیت‌ها و توانمندی‌های هوانیروز ارتش، ازسوی بالگردهای تک‌ور و شکاری هوانیروز در سواحل مکران به‌صورت مشترک با هوادریا با بالگردهای هوانیروز انجام شد.

پرتاب اژدر ازسوی زیردریایی فاتح و بالگرد SH
در مرحله عملیاتی رزمایش مشترک ذوالفقار ۱۴۰۳، اژدرهای ایرانی اکسیژنی و الکتریکی والفجر نیز با شلیک از زیردریایی‌های طارق، فاتح و غدیر اهداف خود را در دریای عمان منهدم کردند.
اژدر اکسیژنی دیگر سلاح راهبردی ساخت متخصصان جوان و نخبه دفاعی کشورمان است که به‌جای هوای فشرده به‌عنوان سوخت از اکسیژن خالص فشرده استفاده می‌کند. اژدر مشقی الکتریکی از زیردریایی طارق علیه اهداف زیر سطحی شلیک شده و طراحی این اژدر نسبت‌به نسل‌های قبلی آن به‌روزرسانی و بهینه شده است.
همچنین یک فروند بالگرد SH نیز در ادامه این رزمایش، با پرتاب اژدر مارک ۴۶، هدف خود را در دریا مورد اصابت قرار داد. این نوع اژدرها ازسوی متخصصان جوان نیروی دریایی ارتش با همکاری مراکز علمی و صنایع دفاعی کشور طراحی و ساخته شده که تفاوت آن با سایر اژدرها در ایمن‌بودن است.
رهگیری پهپاد کرّار ازسوی جنگنده رهگیر میگ۲۹ یکی دیگر از عملیات رزمایش بود؛ قدرت نمایش دلاوران ارتش ادامه یافت و جنگنده بمب‌افکن‌های راهبردی F۴ نیروی هوایی ارتش که از پایگاه‌های مختلف این نیرو به پرواز درآمده بودند؛ پس از انجام عملیات سوختگیری هوایی از هواپیمای تانکر، توانستند اهداف ازپیش‌تعیین‌شده را با موفقیت منهدم کنند.این جنگنده‌ها با پرتاب بمب‌های ۲۵۰پوندی قائم۵ و شلیک موشک‌های ماوریک اهداف موردنظر را منهدم و با تیراندازی علیه اهداف، عملیات پشتیبانی هوایی از نیروی زمینی ارتش را با موفقیت اجرا کردند و نیروی هوایی با جنگنده‌های بمب‌افکن سنگین و هواپیماهای رهگیری که از پایگاه‌های مختلف به پرواز درآمده بودند باعث برتری هوایی بر نیروهای عمل‌کننده در منطقه شد.
یگان‌های توپخانه نیروی زمینی ارتش در روز شنبه با عملیات پدافندی و توپخانه و همچنین تکاوران با استفاده از سلاح‌های دوش‌پرتاب میثاق در برابر تک هجومی دشمن، دفاع ساحلی را اجرا کردند.

اولین حضور عملیاتی جنگنده «یاک ۱۳۰»
 در رزمایش مشترک ذوالفقار۱۴۰۳ ارتش
در ادامه رزمایش مشترک ذوالفقار۱۴۰۳ ارتش، برای اولین‌بار جنگنده یاک در یک عملیات مشترک هوایی شرکت کرد و گوشه‌ای از قابلیت‌های پیشرفته و منحصربه‌فرد خود را به نمایش گذاشت. به‌نحوی‌که طی آن، جنگنده یاک در کنار دو فروند جنگنده میگ۲۹، در عملیات رهگیری و منهدم کردن پهپاد هدف مشارکت داشت.
در این مرحله خلبانان جنگنده‌های میگ۲۹ با مهارت بالا موفق به شناسایی و رهگیری پهپاد هدف شدند. در ادامه، جنگنده یاک۱۳۰ با شلیک موشک‌های پیشرفته، این پهپاد را به‌طور کامل منهدم کرد. این عملیات نشان‌دهنده هماهنگی و توانایی بالای نیروی هوایی ارتش در اجرای ماموریت‌های پیچیده هوایی بود.
سخنگوی رزمایش خاطر نشان کرد: اولین حضور جنگنده یاک۱۳۰ در این رزمایش، نقطه‌عطفی در نمایش توانمندی‌های نیروی هوایی ارتش محسوب می‌شود. این جنگنده با طراحی مدرن و قابلیت‌های عملیاتی بالا، توانست در اولین حضور خود، عملکردی چشمگیر و قابل‌توجه از خود نشان دهد.
امیر سرتیپ علیرضا شیخ ادامه داد: حضور جنگنده یاک در رزمایش ذوالفقار ۱۴۰۳، نشان‌دهنده پیشرفت‌های چشمگیر نیروی هوایی ارتش در زمینه به‌روزرسانی ناوگان هوایی و استفاده از فناوری‌های پیشرفته است. این جنگنده با قابلیت‌های منحصربه‌فرد خود، توانایی نیروی هوایی را در مقابله با تهدیدها افزایش داده است.
وی با تاکید بر اینکه این عملیات مشترک، هماهنگی و همکاری بین جنگنده‌های مختلف نیروی هوایی را به‌خوبی نشان داد تصریح کرد: حضور موفقیت‌آمیز جنگنده یاک در این رزمایش، نویدبخش استفاده گسترده‌تر از این جنگنده در ماموریت‌های آینده و تقویت هرچه بیشتر توان دفاعی کشور است.

رزمایش ذوالفقار ۱۴۰۳ و نوآوری در تجهیز سلاح و نفرات
این نیروها، با وجود عوارض و موانع متنوع طبیعی در مقابله با عملیات تهاجمی سنگین، یگان‌های حمله‌ور در نقش دشمن، با تسلط بر راهبردهای رزمی و رصد اطلاعاتی و عملیاتی یگان‌های نفوذکننده مانع هرگونه فعالیت عملیاتی و تجسس اطلاعاتی دشمن شده و با پشتیبانی یگان‌های پدافند ساحلی نسبت‌به اجرای آتش سبک و سنگین توپخانه‌ای روی اهداف ازپیش‌تعیین‌شده اقدام کردند و در مدت زمان بسیار کم توانستند مانع از پیشروی یگان‌های مهاجم شوند.
سرتیپ شیخ سخنگوی رزمایش درباره تمرین دفاع مستحکم یگان‌های نیروی دریایی ارتش، گفته بود: «اگر دشمن بخواهد به جغرافیای ما تعرض کند، ناچار است از همین کمینگاه‌ها وارد شود؛ تکاوران ارتش، تاکتیک‌های غافلگیرانه و فریبکارانه را برای مقابله با دشمن تمرین کردند. از این رو طرح‌ریزی رزمایش در مقایسه با گذشته از نظر تاکتیکی تغییر کرده و سلاح‌ها ارتقا یافته است، نوآوری ارتش در رزمایش ذوالفقار ۱۴۰۳، در تجهیز سلاح و نفرات است.»یکی دیگر از مهم‌ترین ویژگی‌های این مرحله از رزمایش، به‌کارگیری فاکتورهای فریب تاکتیکی است که ازسوی تکاوران اجرا شد. این تاکتیک‌ها باعث غافلگیری دشمن شده و تمرکز آن را از نقاط اصلی عملیات منحرف می‌کند. اجرای همزمان عملیات در چندین نقطه، موجب سردرگمی نیروهای مهاجم شده و اجازه تصمیم‌گیری و واکنش سریع را از آنها می‌گیرد.همچنان اخبار رزمایش در رسانه‌ها بازنشر داده می‌شد که عصر ۴اسفند دریادار شهرام ایرانی فرمانده نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی یک خبر را رسانه‌ای کرد و آن اعزام همزمان پنج ناوگروه عملیاتی و آموزشی به دریاها بود. اسفند دومین روز رزمایش ارتش بود. در این مرحله، تکاوران نیروی دریایی با وجود عوارض و موانع متنوع طبیعی ضمن تسلط بر راهبردهای رزمی و رصد اطلاعاتی و عملیاتی یگان‌های نفوذکننده، مانع هرگونه فعالیت عملیاتی و تجسس اطلاعاتی دشمن شده و با پشتیبانی یگان‌های پدافند ساحلی که نسبت به اجرای آتش سبک و سنگین توپخانه‌ای روی اهداف ازپیش‌تعیین‌شده اقدام کردند؛ در مدت زمان بسیار اندک توانستند پیشروی یگان‌های مهاجم را مهار و نفرات و ستون‌های تجمعی دشمن را منهدم کنند.
بنا به اعلام سخنگوی رزمایش، اجرای سلسله عملیات رزمی ازجمله انهدام واحدهای شناور دشمن ازسوی قایق‌های آذرخش و شهاب مجهز به راکت‌انداز، عملیات مین‌ریزی غیرکلاسیک از سوی قایق‌های هجومی رعد، عملیات دفاع ساحلی ازسوی توپخانه ساحلی و عملیات تخریبات ساحلی با موفقیت انجام شد.
عملیات تاخت، سقوط آزاد، ایجاد تله‌های انفجاری، عملیات هلی برن و تبادل عمودی یگان‌های تکاور نیز ازجمله اقدامات تاکتیکی تیپ‌های تفنگدار و تکاور نیروی دریایی ارتش بود.عصر روز گذشته خبر اجرای عملیات رهگیری ازسوی پهپاد کرار مسلح به موشک مجید در رسانه‌ها منتشر شد. در این شیوه دفاع هوایی در کنار دو روش پدافند هوایی در جهان که شامل پدافند زمین پایه و هواپایه با سرنشین است، مفهوم جدیدی از پدافند با سبک پدافند هوایی هواپایه بدون سرنشین ازسوی جوانان این مرز و بوم به جهانیان معرفی شده و در رزمایش‌های اخیر آجا با موفقیت ماموریت خود را انجام داده‌اند.افزایش عمق دفاعی، ارتقای ظرفیت پدافند تاکتیکی، انعطاف تغییر فضای درگیری پدافند از سکوی زمینی به سکوی هوایی، صرفه‌جویی در اقتصاد جنگ، افزایش قابلیت تحرک و جابه‌جایی مولفه‌های توان رزم پدافندی و کاهش خطرات مربوط به استفاده از نیروی انسانی از ویژگی‌های برجسته این طرح محسوب می‌شود که حاصل یک اقدام مشترک میان دانشمندان و متخصصان نیروی پدافند هوایی ارتش در تعامل هم‌افزا با صنایع دفاعی کشور است.در ادامه مراحل اصلی رزمایش ذوالفقار ۱۴۰۳ و در یک عملیات مشترک ازسوی نیروی دریایی و نیروی زمینی، یک فروند ناو آبی خاکی تنب، تانک‌های کرار و نفربرهای بی‌ام‌پی۲، برای اجرای عملیات بیچینگ یا تصرف سرپل از دریا به ساحل دشمن موسوم به نیروی نارنجی منتقل شد و ناو آبی خاکی تنب به‌حدی خود را به نزدیکی ساحل رساند که بتواند تجهیزات زرهی را در ساحل پیاده کند.
عملیات آبی خاکی یک حمله طرح‌ریزی‌شده از دریاست که ازسوی نیروی دریایی و نیروی پیاده‌شونده مستقر در ناوها به ساحل دشمن انجام گرفت و منجر به پیاده‌شدن نیروها در ساحل دشمن شد. این نوع عملیات دارای پنج مرحله کلی شامل «طرح‌ریزی»، «بارگیری و سوارشدن»، «تمرین»، «حرکت» و «هجوم» بوده از طرفی لازمه پایان یک عملیات آبی خاکی استقرار نیروها در ساحل دشمن است که در این رزمایش با موفقیت انجام شد.باتوجه‌به برگزاری این رزمایش احتمالا برای بخشی از جامعه سوال پیش می‌آید که چرا نیروهای مسلح پی در پی رزمایش برگزار می‌کنند؟ این رزمایش‌ها چه بازتاب‌هایی را خواهد داشت؟
قطعا رزمایش‌ها برگرفته از پیام اقتدار و بازدارندگی نیروهای مسلح به داخل و خارج از کشور است. بالاخره دشمنان باید بدانند که اگر مرتکب خطا شوند، نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران، اعم از ارتش، سپاه، فرماندهی انتظامی، بسیج و وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح از آمادگی کامل برخوردار هستند و می‌توانند در مقابل هرگونه تهدید زمینی، هوایی و دریایی ایستادگی کنند، ضمن آنکه رزمایش‌ها به مسئولان اجرایی (دولتمردان) کمک می‌کند تا در مذاکره با سایر کشورها برگ‌های بیشتری از اقتدار و توانمندی‌های ایران را روی میز قرار دهند. همین قدرت بازدرندگی جمهوری اسلامی ایران است که دشمنان نتوانسته‌اند تهدیدات نظامی خود را علیه کشورمان پیاده کنند. بااین‌حال باید همچنان نیروهای مسلح در راستای توانایی و بازدارندگی با شتاب حرکت کنند.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.