آگاه: روز گذشته، دفتر رسانهای دولت فلسطین در غزه اعلام کرد که در ادامه سیاستهای سیستماتیک نسلکشی و محاصره، رژیم اشغالگر برق ایستگاه آب شیرین کن جنوب را که از طریق خط انتقالی F۱۱ تغذیه میشد، قطع کرد. این ایستگاه، تنها مرکز تامین آب در غزه بود که هنوز برق دریافتی از رژیم اشغالگر داشت. این اقدام چند ساعت پس از اعلام وزیر انرژی رژیم صهیونیستی مبنی بر قطع کامل برق غزه صورت گرفت.
دفتر مذکور در بیانیه خود افزود: ما این اقدام را بهشدت محکوم میکنیم، بهویژه که این ایستگاه پس از تلاشهای بینالمللی چند ماه پیش به شبکه برق متصل شده بود. دفتر اطلاعرسانی دولت فلسطین در غزه همچنین گفت: یادآور میشویم که اسراییل از اکتبر ۲۰۲۳، همزمان با آغاز جنگ علیه مردم فلسطین، برق کل نوار غزه را بهطور کامل قطع کرده است. این اقدام بحران انسانی بیسابقهای را به همراه داشته و بخشهای حیاتی ازجمله بیمارستانها، مراکز بهداشتی، چاههای آب، ایستگاههای آبشیرینکن و تاسیسات تصفیه فاضلاب را با فاجعه مواجه کردهاست.
مصداق آشکار نسلکشی
در همین رابطه «فرانچسکا آلبانیز» گزارشگر ویژه سازمان ملل در سرزمینهای فلسطینی تاکید کرد که قطع برق و جلوگیری از تامین نیازهای اساسی در غزه ازسوی رژیم صهیونیستی، مصداق آشکار نسلکشی است. وی هشدار داد که عدم اعمال تحریمها یا ممنوعیت ارسال تسلیحات به اسراییل، این رژیم را در ارتکاب یکی از قابل پیشگیریترین جنایات نسلکشی در تاریخ معاصر یاری میدهد.
در تحولی دیگر مرتبط با غزه، جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) با تاکید بر اینکه طرح اشغالگران برای ازسرگیری جنگ در نوار غزه شکست خورده است، اعلام کرد که اسرای صهیونیست تنها از طریق مذاکره آزاد خواهند شد. جنبش حماس در بیانیهای اعلام کرد که نسبتبه تلاشهای واسطهها و فرستادههای بینالمللی انعطاف نشان داده و اکنون منتظر نتایج مذاکرات، ملزم کردن رژیم صهیونیستی به توافق و رفتن به مرحله دوم است.
این جنبش تاکید کرد: مذاکراتی که با واسطههای مصری و قطری و فرستاده ترامپ انجام شد، بر مسئله پایان جنگ و خروج صهیونیستها از غزه و بازسازی این منطقه متمرکز است. حماس ادامه داد: بهطور کامل به مرحله اول توافق پایبند بودیم و اولویت اول ما اکنون پناه دادن به مردم، نجات آنها و تضمین آتشبس دائمی در غزه است. جنبش حماس در این بیانیه اعلام کرد که با پیشنهاد مصر برای ایجاد کمیتهای در غزه و آغاز فعالیت آن بهمنظور تحکیم مقاومت مردم و ایستادگی در خاک خود موافقت کرده است.
حماس در بخش دیگری از بیانیه خود افزود: هدف رژیم اشغالگر از تشدید محاصره و بستن گذرگاهها و ممانعت از کمکرسانی به غزه، مجبور کردن مردم به مهاجرت است اما این امر تنها یک خواب و رویاست. این جنبش تاکید کرد: اظهارات اشغالگران مبنی بر ازسرگیری جنگ در غزه و قطع کردن برق گزینههایی شکستخورده و این طرحها تهدیدی برای اسرای صهیونیست است که تنها از طریق مذاکره آزاد میشوند.
پیش از این «حازم قاسم» سخنگوی جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) در اظهاراتی تاکید کرد قطع برق نوار غزه ادامه جنگ نسلکشی علیه مردم این منطقه است. وی افزود: اعلام تصمیم روز یکشنبه اشغالگران برای قطع جریان برق نوار غزه حاکی از رفتار آنان در راستای تکمیل جنگ نسلکشی علیه این منطقه با استفاده از سیاست گرسنگی بوده و این اقدام بهطور واضح بیتوجهی و به سخره گرفتن تمام قوانین و عرفهای بینالمللی است.
سخنگوی جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) گفت: ما خواستار عملی شدن سریع تصمیمهای اتخاذشده اخیر در کنفرانس سران عربی هستیم که برمخالفت با محاصره نوار غزه و گرسنگی دادن به ساکنان این منطقه تاکید دارد.
شایان ذکر است، توافق آتشبس بین حماس و رژیم صهیونیستی، صبح یکشنبه ۱۹ژانویه ۲۰۲۵ (۳۰دی ۱۴۰۳) اجرایی شد که شامل سه مرحله است که هر مرحله ۴۲روز به طول میانجامد و قرار بود در طول مرحله اول، درباره اجرای توافق در مرحله دوم و سپس سوم آن، مذاکره شود. درحالیکه قرار بود مذاکرات برای مرحله دوم توافق در شانزدهمین روز از مرحله اول توافق (سوم فوریه / پانزدهم بهمن) آغاز شود، بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی مانع از آن شد. مرحله اول توافق روز شنبه ۱۱اسفند ۱۴۰۳ بدون توافق برای ورود به مرحله دوم پایان یافت.
دلایل تعلل صهیونیستها در ورود به مرحله دوم آتشبس
وزیر نیروی رژیم صهیونیستی نیز بهصراحت اعلام کرده که برق را هماکنون روی غزه قطع میکند و مرحله بعد نیز قطع آب مردم غزه است. این رویکرد ظالمانه و خصمانه نشان میدهد که اسراییل برخلاف توافق، نمیخواهد وارد مرحله دوم مذاکرات شود؛ مرحلهای که نهایتا منجر به تخلیه غزه و آتشبس دائمی میشود. صهیونیستها تلاش دارند در همین مرحله نخست و بدون خروج از غزه، همه اسرای خود را آزاد کنند.
بهطورکلی، تلاشها برای پایان دادن به جنگ یا دستیابی به آتشبس دائمی در غزه از زمان جنگ در هفتم اکتبر ۲۰۲۳ با کارشکنیهای نتانیاهو برای به شکست کشاندن این تلاشها روبهرو شده است. پس از امضای توافق آتشبس و شروع تحویل اسیران، نخستوزیر رژیم صهیونیستی به تعلل روی آورد و شروع به بهانهتراشی برای فرار از پذیرش تعهدات مربوط به آتشبس کرد و آخرین آن نیز خودداری از مذاکرات مرحله دوم توافق آتشبس و توقف ورود کمکها به غزه است.
«فراس یاغی» کارشناس مسائل رژیم صهیونیستی در این خصوص معتقد است که نتانیاهو عزم خود را برای کارشکنی در مسیر مرحله دوم آتشبس غزه جزم کرده، زیرا موارد مندرج در مرحله دوم آتشبس با خواستههای او در تضاد است. وی افزود: مرحله دوم، پایان جنگ و عقبنشینی از غزه را به همراه دارد؛ از اینرو چیزی به نام پیروزی مطلق وجود ندارد و برعکس شکست بزرگ را به همراه دارد، به همین دلیل نتانیاهو خواهان بازگرداندن اسیران بدون دادن هیچ امتیازی درباره توقف جنگ است. فراس یاغی تصریح کرد: گزینهای در برابر نتانیاهو جز با بازگشت به جنگ یا پایبندی به توافق وجود ندارد. گزینه بازگشت به جنگ با سوالات بسیاری همراه است، بهویژه که امکان آن جز با هماهنگی با آمریکا میسر نیست.
علاوهبر موضوع کمک آمریکا، نتانیاهو بدون حمایت داخلی در اراضی اشغالی نیز توان اتخاذ تصمیم پیرامون ادامه تجاوز به غزه را ندارد و این حمایت نیز با تمایلات او در تناقض است، زیرا ۶۷درصد از ساکنان اراضی اشغالی خواهان استعفای او و بیشتر آنها خواهان تداوم مبادله اسیران هستند. کارشناسان نظامی در اراضی اشغالی معتقدند که از مشکلات مربوط به بازگشت به جنگ عدم آمادگی ارتش رژیم اسراییل و کمبود نیرو و تجهیزات است. ارتش این رژیم برای آغاز تجاوزات به غزه و نبرد با حماس، به آموزش و بازپروری نیاز دارد. از سویی بسیاری از افسران ذخیره با بازگشت به جنگ مخالفاند، زیرا بر این باورند که در این بین، پای اهداف سیاسی نه نظامی در میان است.
افزایش آمار شهدای غزه
اما در تحولی دیگر مرتبط با مقاومت مردم فلسطین، روز گذشته وزارت بهداشت فلسطین در غزه اعلام کرد که طی ۲۴ساعت گذشته، پیکر ۹شهید به بیمارستانهای غزه انتقال داده شد که اجساد پنج نفر از آنها بهتازگی کشف شده و چهار نفر دیگر بهتازگی به شهادت رسیدند. طبق این گزارش، ۱۶فلسطینی دیگر نیز طی ۲۴ساعت گذشته مجروح شدند. با احتساب این شهدا، شمار شهدای غزه از هفتم اکتبر ۲۰۲۳ و همزمان با آغاز عملیات طوفانالاقصی تاکنون به ۴۸هزار و ۴۶۷نفر و شمار مجروحان به ۱۱۱هزار و ۹۱۳نفر رسید.
نظر شما