آگاه: بعد از نشست با سیاسیون، احمد شریف، فعالسیاسی و عضو جبههاصلاحات در گفتوگویی، جزئیات بیشتری از این دیدار را رسانهای کرد و با بیان اینکه رئیسجمهور از جلسات با فعالانسیاسی استقبال میکند، گفت: ما به این جلسه دعوت شدیم و رئیسجمهور اعلام کرد میتوانیم کارگروههایی تشکیل دهیم و فاصله برگزاری جلسات را کوتاه کنیم و قرار است این جلسات بهطور مستمر برگزار شود. ستاد انتخاباتی محدود به دوره برگزاری انتخابات نیست و شامل افرادی است که همفکر رئیسجمهور هستند. همچنین ابزار انتقال مطالبات جامعه به شخص رئیسجمهور هستند. او تاکید کرد: رئیسجمهور تمایل زیادی دارد انسجامی که در حمایت از وی در ستاد انتخاباتی شکل گرفته بود، کماکان بهعنوان پشتوانه دولت حفظ شود.
بالاخره رفتوآمدهای حزبیها در پاستورـ در عصر وفاق ـ نشاندهنده آن است که رئیس قوهمجریه به نظرات و پیشنهادات احزاب بها میدهد. براین اساس مشاور امور احزاب و تشکلهای سیاسی را منصوب کرده تا بهصورت ویژه به این حوزه رسیدگی کند. با توجه به اینکه احزاب فعال را کنشگرانی تشکیل میدهند که خودشان یک کارشناس به حساب میآیند، میتوانند بهعنوان مشاور کمکرسان دولتمردان و رئیس دولت برای پیگیری برنامهها و حل مشکلات جاری کشور باشند، بهویژه که امسال از سوی رهبر انقلاب به نام «سرمایهگذاری برای تولید» نامیده شده و طبیعتا تشکلها میتوانند با دریافت نظرات از سوی اساتید و صاحبنظران موضوع را بیشتر پردازش کنند و گزارش آن را به دولتیها ارائه دهند.
اسماعیل گرامیمقدم، قائممقام دبیرکل حزب اعتمادملی، حزبی که دبیرکل آن، هم اکنون رئیس شورای اطلاعرسانی دولت در گفتوگو با خبرنگار ما، با بیان اینکه اگر در کشور سرمایهگذاری بهمعنای واقعی خود شکل بگیرد و سرمایهداران احساس امنیت و آرامش کنند، قطعاً سرمایهگذاران داخلی نیز در افزایش تولید مؤثر خواهند بود، گفت: همچنین، اگر شرایط عادی فراهم شود، میتوانیم از سرمایهگذاری خارجی نیز برای کمک به تولید در کشور بهرهمند شویم. وی با اعتقاد به اینکه احزابسیاسی میتوانند در کمیتههای اقتصادی خود، راهها، ظرفیتها و استعدادهای کشور را شناسایی کنند و مسیرهای کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدت را طراحی و تدوین کنند، خاطرنشان کرد: این طرحها میتوانند به دولت تقدیم شوند تا دولت در راستای تحقق شعار سال مقامرهبری، آنها را بهمرحله عمل درآورد. این وظیفهای است که احزابسیاسی میتوانند انجام دهند.
نقشآفرینی احزابسیاسی در حوزههای اقتصادی و سیاسی
این فعالسیاسی با بیان اینکه واقعیت این است که دولت نیز باید به احزابسیاسی نقش بدهد، تصریح کرد: بهاین معنا که احزابسیاسی باید از توانمندیها و کادرهای مجربی که دارند، در حوزههای اقتصادی و سیاسی بهرهبرداری کنند. اگر دولتها به احزاب سیاسی در ارکان دولت و ساختار نظام اداری نقش بدهند، قطعاً میتوانند به پویایی و نقشآفرینی بیشتر احزاب کمک کنند.
قائممقام دبیرکل حزب اعتماد ملی با بیان اینکه از اینرو اگر جامعه فعال ما، بهویژه جامعه زنان و جوانان و پیشکسوتان، مشاهده کنند که دولت به احزابسیاسی اهمیت میدهد، از آنها برنامه میخواهد و آنها را در قدرت شریک میداند، قطعاً به احزابسیاسی گرایش پیدا خواهند کرد، یادآور شد: این احزابسیاسی هستند که میتوانند در جهت توسعه، اقدامات مثبتی انجام دهند و در جهانمدرن امروز، نمیتوانیم ساختار یا نظامی را پیدا کنیم که احزاب در آن موتور محرکه تشکیلدهنده دولتها نبوده یا نقشی در توسعه ایفا نکرده باشند. اگر احزاب سیاسی در دولتها نقش پیدا کنند، پاسخگوی عملکرد خود خواهند بود.
گرامیمقدم گفت: بنابراین، اگر احزابسیاسی در دولتها نقش پیدا کنند، قطعاً پاسخگوی عملکرد خود خواهند بود و مردم از نظامی که پاسخگوی خواستههای آنان باشد، رضایت خواهند داشت. در غیر این صورت، اگر نارضایتی وجود داشته باشد، مردم رویکرد خود را به سمت احزاب مخالف تغییر خواهند داد و این رقابت میان احزاب، موجب پیشرفت و توسعه کشور خواهد شد.
لزوم ارتباط ساختاری دولت با احزاب
محمود صادقی، دبیرکل انجمن اسلامی مدرسین دانشگاهها، دیگر اصلاحطلبی است که در گفتوگو با خبرنگار روزنامه «آگاه» پیرامون دیدارهای رئیسجمهور با احزاب، گفت: بهنظر میرسد که رئیسجمهور، بهرغم اینکه فردی تشکیلاتی و حزبی نیستند اما درعین حال ارتباط نسبتا مناسب و سازندهای را با احزاب برقرار کردهاند. با این حال، میتوان انتظار داشت که این ارتباطها تقویت شود و بهویژه به حالت نهادینهتری درآید و این ارتباطها محدود به دیدارهای موردی نباشد، بلکه خوب است از طریق وزرا و معاونتهای ذیربط دولت، مانند وزیرکشور و معاونسیاسی رییسجمهور، ارتباط ساختاری، منظم و نهادمندی با احزاب برقرار شود. وی با بیان اینکه احزاب باید بهعنوان نهاد واسط و جامعهمدنی میان دولت و مردم ارتباط برقرار کنند، تصریح کرد: این ارتباطها نباید صرفاً به درخواستهای احزاب محدود باشد، بلکه بهتر است خود دولت از طریق دستگاههای ذیربط با احزاب و دیگر نهادهای مدنی مرتبط شوند و در پیگیری مطالبات و پیشنهادات جامعه گام بردارد.
این فعال سیاسی با بیان اینکه ما احزاب مختلفی داریم که هر کدام نماینده بخشهای مختلف جامعه هستند، گفت: برخی احزاب وسیعپایه و نماینده اقشار گستردهای از جامعه هستند، درحالی که برخی دیگر بهصورت تخصصی و صنفمحور فعالیت میکنند؛ مانند انجمن اسلامی مدرسین دانشگاهها که درحالحاضر من دبیرکل آن هستم، یا انجمن اسلامی جامعه پزشکی، انجمن اسلامی معلمان سازمان معلمان، مجمع فرهنگیان یا احزاب حوزه زنان و حوزه کارگران که هر کدام بخشی از اقشار جامعه را پوشش میدهند و دولت میتواند از ظرفیتهای این احزاب برای شنیدن مطالبات، انتظارات و پیشنهادات جامعه بهرهبرداری کند.
پیش از این نورالدین آهی، مشاور رئیسجمهور در امور احزاب و تشکلها که در نشست اخیر نیز حضور داشت، درخواست خود را که بهعبارتی میتوان درخواست دولت از احزاب دانست مطرح کرد و با بیان اینکه تشکلها میتوانند موانع قانونی، مقررات زائد و بروکراسیهای دستوپاگیر را به زبانی تخصصی و مستند منتقل کنند، گفت: سرمایهگذاران داخلی و خارجی را با شبکههای واقعی تولید آشنا ساخته و به آنها متصل کنند و اعتمادسازی اجتماعی و محلی را برای سرمایهگذاری تسهیل کنند. وی با بیان اینکه نقش احزاب، رسانهها و نهادهای مدنی فراتر از فعالیتهای سیاسی است، تاکید کرد: این نهادها میتوانند در تبیین اهمیت سرمایهگذاری، حمایت از تولید داخلی، مبارزه با سوداگری و ترجیح اقتصاد ملی بر منافع کوتاهمدت، فرهنگسازی کنند.
فعالان حزبی همواره در ادوار گذشته بر تعامل دولتیها با احزاب تاکید میکردند، این ارتباط در دولتهای پساجنگ از دوره هاشمیرفسنجانی گرفته تا دولت شهیدجمهور با فراز و فرودهایی روبهرو بود اما درحالحاضر دولت وفاق چترش را بر سر احزاب گشوده است. بر این اساس امید میرود بازیگران عرصه سیاست در سال ۱۴۰۴ دستی از دولت گرفته و با تحرکاتی که انجام میدهند، نگاه جامعه به تحزبگرایی را تغییر دهند؛ قطعا اگر تحزب در کشور ما قدرت بگیرد میتواند هم به مردم و هم به مسئولان کمک کند. بهشرط آنکه اولا فضا برای آنها فراهم شود و ثانیا تشکلهای صاحب نام در صحنه بلند گام بردارند و حرفی برای گفتن داشته باشند.
نظر شما