آگاه: علیاکبر تورانیان در گفتوگویی درباره حذف کتابفروشان از شرکت در سیوششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران گفت: از حذف کتابفروشان ناراحت شدم، توقع داشتیم دولت جدید دستاوردهای دولت قبل را ادامه بدهد. فعالیت نمایشگاه کتاب در بخش مجازی از زمان همهگیری کرونا شروع شد و دستاوردهای متعدد و بازخورد خوبی داشت. به گفته وی فعالیت بخش مجازی نمایشگاه کتاب، در بحث کتاب و کتابخوانی و عدالت دسترسی تاثیر داشت. مردم از تمام شهرهای ایران و روستاها میتوانستند از نمایشگاه خرید کنند و این به همه انگیزه میداد.
عضو هیات مدیره مجمع ناشران انقلاباسلامی با تاکید بر نقش کتابفروشان بر چرخه نشر ادامه داد: کتابفروشان رکن اصلی چرخه نشر هستند و با سختترین شرایط امورات خود را میگذرانند. کتابفروشان در فروشگاههایی فعالیت میکنند که میلیاردها تومان میارزد و فروش روزانه اندکی دارند. فعالیت کتابفروشان هیچ توجیه اقتصادی ندارد، به همین دلیل آنها به دلیل نبود بازار، از ادامه فعالیت ناامید شدند.
مدیر انتشارات شهرآب حضور کتابفروشان در بخش مجازی نمایشگاه بینالمللی کتاب را بهعنوان بارقه امیدی برای آنها دانست و افزود: موقعیت حضور کتابفروشان از نمایشگاه کتاب را از آنها دریغ کردیم درحالی که یارانهای که برای آنها درنظر گرفته میشد، از ناشران و بخش فیزیکی جدا بود. بهگفته او در این روزها تغییر کاربری کتابفروشی بسیار اتفاق افتاده تا جایی که بافت راسته انقلاب تغییرکرده است. این درحالی است که در کشور ۲۲ هزار ناشر و فقط دو هزار کتابفروشی و ویترین وجود دارد.
چرا اعضای اتحادیه در این مساله کوتاه آمدند؟
تورانیان با تاکید بر اینکه اگر کتابی در بخش مجازی نمایشگاه کتاب، توسط کتابفروشان بهفروش برسد، در نهایت کتاب ناشر است که فروخته میشود، گفت: ممکن است کتابفروش مدتها قبل هزینه کتاب را به ناشر پرداختکرده باشد، همچنین اگر کتاب در کتابفروشی تمام شود، باید از ناشر آن را تهیه کنند.
او با انتقاد به عملکرد اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران ادامه داد: چرا اعضای اتحادیه در این مساله کوتاه آمدند؟ درحالی که کتابفروشان به اعضای این اتحادیه رای دادند تا از آنها حمایت کنند، میتوان گفت آنها رای کتابفروشان را گرفتند و علیه آنها عمل کردند و منافع کتابفروشان را بهخطر انداختند. بهنظرم باید اسامی افرادی که با حضور کتابفروشان در نمایشگاه مخالفت کردند، اعلام شود.
عضو هیاتمدیره مجمع ناشران انقلاباسلامی افزود: باید بدانیم که اگر کتابفروش نباشد، ناشر نمیتواند کارش را عرضه کند. باید بتوانیم ویترینها را حفظ کنیم و آنها را به سرمایهای که در حوزه فرهنگ گذاشتند امیدوار کنیم. کتابفروشان بهسختی و همراه ناامیدی کار میکنند، اما فروش به اندازهای نیست که یک فروشگاه کتاب بتواند هزینههای خود را تامین کند.
فعالیت ناشران در بخش مجازی نمایشگاه کتاب آزمایشخود را پسداده است
تورانیان با اشاره به اینکه برخی نمایشگاه کتاب را همانند بازار مکاره میدانند، ادامه داد: نمایشگاه کتاب باید به شکل نمایشگاهی برگزار شود، این درحالی است که حتی کتابفروشان را که میتوانستند شکل برگزاری نمایشگاه کتاب را اصلاح کنند، کنار میگذارند. توصیه من به مسئولان وزارت فرهنگوارشاد این است که این طرح را بازگردانند، اگر کتابفروش را نادیده بگیرند، در طولسال کتاب به چه شکلی و با کدام ویترین عرضه خواهد شد. به گفته مدیر نشر شهرآب درست نیست که در طول نمایشگاه کتاب چراغ کتابفروشان خاموش نگه داشته شود، ناشر و کتابفروش لازم و ملزوم یکدیگر هستند و نمیتوان آنها را از هم تفکیک کرد، زیرا در کتابفروشی کالایی فروخته میشود که برای ناشر است. اگر کتابفروشان در نمایشگاه نباشند؛ ۶ ماهاول سال را ازدست میدهند و با شرایط کنونی دیگر کسی پای این کسب نخواهد ماند و در نتیجه کتابفروشان تغییر ماهیت میدهند. هر کتابفروشی که بسته میشود، بذر ناامیدی و هر کتابفروشی که تاسیس میشود، بذر امید در دل ناشران کاشته میشود.
او با اشاره به اینکه طرح فعالیت کتابفروشان در بخش مجازی نمایشگاه کتاب آزمایش خود را پسداده است، ادامه داد: در طول دوسال مشکلات این طرح حلشده است. برگزاری این طرح، کتابفروشان را به حفط موقعیتشان امیدوار کرده است و با جلوگیری از اجرای آن کتابفروشان را ازبین میبریم.
تورانیان با اشاره به اینکه هر طرح تعدادی موافق و مخالف دارد، گفت: باید در این طرح همه مشارکت داشته باشند و باید منافع همه و مصلحت کلی درنظر گرفته شود. در کل همه منافع به ناشر باز میگردد، زیرا مخاطبان نمایشگاه کتاب کالایی را میخرند که مربوط به ناشر است. امیدوارم مسئولان وزارت ارشاد به این مساله توجه کنند و امیدوارم برای بهبود عملکرد نمایشگاه کتاب بتوانیم کتابفروشان را در این دوره داشته باشیم.
نظر شما