زهرا بذرافکن-خبرنگار گروه فرهنگ: در روزهای گذشته، اعلام یک حکم تازه در بریتانیا، موجی از واکنش‌های گسترده را برانگیخت: «تعریف زن حالا تنها به جنسیت بیولوژیک هنگام تولد بستگی دارد.» اعلام این حکم به نحوی به نام نویسنده ثروتمند انگلیسی، جی.کی رولینگ برای تلاش‌های او از سال۲۰۱۸ گره خورد و از این رو، نوک تیز اعتراض‌ مخالفان این حکم و ازجمله اقلیت‌های جنسی بیش از همه متوجه او شد. 

خالق هری‌پاتر، قربانی بایکوت!

آگاه: سی.ان.ان در این باره نوشت: دادگاه عالی بریتانیا حکم داده است که طبق قانون برابری این کشور - به استثنای زنان تراجنسیتی - زن با «جنس بیولوژیکی» تعریف می‌شود. حکم دادگاه در روز چهارشنبه محدود به تعریف واژه «زن» در قانون برابری این کشور در سال۲۰۱۰ است. به این معنی که زنان ترنس دیگر به عنوان یک زن در برابر تبعیض محافظت نمی‌شوند، اگرچه از تبعیض در اشکال دیگر محافظت می‌شوند. اما در عمل، احتمالا تاثیرات این حکم گسترده‌تر از آن چیزی است که دادگاه پیشنهاد کرده است. قانون‌گذار برابری بریتانیا گفته است که پس از این تصمیم، دستورالعمل جدیدی در مورد فضاهای تک جنسیتی صادر خواهد کرد. این حکم به بحث‌های قطبی پیرامون حقوق تراجنسیتی‌ها دامن زده است. قضات گفته‌اند که این حکم نباید به عنوان پیروزی یک طرف بر طرف دیگر تلقی شود. اما گروه‌های حامی حقوق ترنس‌ها آن را «توهین» خوانده و تصمیم دادگاه را انحصاری، متناقض و نگران‌کننده برای جوامع ترنس و بدون جنسیت، محکوم کرده‌اند. اما گروه فعالان حقوق زنان به نام «برای زنان اسکاتلند» که این پرونده را مطرح کردند بعد از اعلام این حکم جشن گرفتند.

ایدئولوژی به نفع اقلیت‌های جنسی
به‌طور کلی، ابعاد اجرای این حکم در جغرافیای بریتانیا هنوز مشخص نیست و نهادهای مربوط با مکان‌های عمومی منتظر هستند تا دستورالعمل‌های اجرایی این حکم تازه را درباره مدیریت مکان‌های عمومی دریافت کنند.
اما قبل از این، حضور دو ورزشکار زن، ایمان خلیف از الجزایر و لین یوو تینگ از تایوان، در مسابقات المپیک۲۰۲۴ پاریس حاشیه‌های فراوانی به همراه داشت و اعتراض‌های جدی‌ای را در حمایت از زنان در برابر قانون‌های نابرابر حامی جوامع اقلیت جنسی برانگیخت. در پی این رویداد، خلیف از ایلان ماسک، مدیرعامل اسپیس‌اکس و مالک شبکه اجتماعی ایکس و جی‌کی‌ رولینگ، نویسنده اثر مشهور «هری پاتر» به‌دلیل دامن زدن به حملات ترنس‌ستیزانه علیه او به دستگاه قضایی فرانسه شکایت کرده بود. این مورد اولین و آخرین اتفاقی که موجب اعتراض زنان در سراسر جهان شد، نبود.
جین فا، یکی از مدیران گروه حمایتی TransActual UK، در پی اعلام این حکم به سی.ان.ان گفته: ۲۰سال پیش قانون حمایت از اقلیت‌های جنسی در بریتانیا اعلام شده و حالا با این حکم به کلی زیر سئوال رفته است. این قانون که در ۲۰۰۴ به تصویب رسیده بود، تنها گواهی تشخیص جنسیت (GRC) را برای به رسمیت شناختن جنسیت افراد به عنوان زن، کافی اعلام کرده بود. جالب آنکه، انجمن‌های حمایت از اقلیت‌های جنسی این حکم تازه را «جنگی فرهنگی» اعلام کرده، این سیاست را تفرقه برانگیز و تحمیل سبک آمریکایی خوانده‌اند: «این ترامپ است!»
علاوه بر این، ائتلافی از سازمان‌ها و اتحادیه‌های حامی ترنس‌ها، خواستار تظاهرات اعتراضی در لندن در روز شنبه (۳۰ فروردین) شدند و گفتند که این حکم نهایت ترنس‌هراسی‌ای است که در سال‌های اخیر شاهد آن بوده‌ایم.»
در سال۲۰۲۲ دولت نیکولا استورجن، نخست‌وزیر اسکاتلند آرمان‌های ووکیسم و ال‌جی‌بی‌تی را در اولویت قرار داد. بعد از آنکه قانونگذاران اسکاتلندی طرحی را تصویب کردند که به موجب آن افراد می‌توانستند جنسیت خود را به لحاظ قانونی راحت‌تر تغییر دهند و ۱۶ تا ۱۷ساله‌ها نیز مشمول نظام جدید هویت‌یابی جنسی شدند، دولت اسکاتلند در دسامبر ۲۰۲۲، این روز را «روز تاریخی برابری» نامید. مطابق این قانون، فرد آنچه را که احساس می‌کند هویت جنسی‌اش است را اعلام می‌کند و این هویت همان‌طور که می‌خواهد ثبت می‌شود. 
اما در ادامه مشکلی قابل‌پیش‌بینی به‌وجود آمد: آیلا برایسون، فردی که به لحاظ بیولوژیکی مرد محسوب می‌شد و به تجاوز محکوم شده بود به زندان زنان در شهر استیرلینگ فرستاده شد. برایسون زمانی که به خاطر اتهام تجاوز در دادگاه حضور پیدا کرده بود، تصمیم گرفت که دیگر مرد نباشد! بنابراین، فردی که به لحاظ بیولوژیکی مرد بود و به اتهام تجاوز به دو زن به زندان افتاده بود، به زندان زنان منتقل شد! بعد از اعتراض گسترده به این اتفاق، برایسون به زندان مردان منتقل شد اما این هم باز طبق قوانین اسکاتلند مسئله‌ساز بود، زیرا اکنون فردی که خودش را زن می‌داند در زندان مردان است. استورجن از سمت خود استعفا داد، زیرا او طیفی را که مخالف دگرباشان جنسی نبودند اما این پیامدها را نمی‌پذیرفتند، از دست داد.
به نحوی، تجربه اجرای ایدئولوژی‌های حمایت از اقلیت‌های جنسی نشان می‌دهد، راه‌حل ساده‌ای وجود ندارد، چون هویت جنسی به ‌خودی ‌خود شکل ساده‌ای از هویت نیست؛ بلکه ابعاد پیچیده‌ای دارد و پر از تناقض و ویژگی‌های ناخودآگاه است و به‌هیچ‌عنوان چیزی نیست که فرد بتواند آن را با ارجاع مستقیم به احساسات خود ثابت کند.

وقتی می‌گوییم «فرهنگ طرد» از چه حرف می‌زنیم
جی.کی رولینگ ۵۹ساله که او را با مجموعه فانتزی «هری پاتر» می‌شناسیم، مدت‌هاست که از رسانه‌های اجتماعی برای حمایت از حقوق زنان استفاده می‌کند. او از حامیان مالی اصلی کمپین «برای زنان اسکاتلند» بوده و آن طور که روزنامه گاردین نوشته، تاکنون چیزی حدود ۷۰هزارپوند به این کمپین اهدا کرده است. این روزنامه او را نویسنده‌ای خوانده که از برنده مشهور ادبیات کودک و نوجوان به شخصیتی بی باک برای مبارزان منتقد نابرابری‌های جنسیتی تبدیل شده است.
اولین بایکوت و حمله عمومی به رولینگ در سال۲۰۱۹ اتفاق افتاد. این بایکوت عمومی که حالا واژه اختصاصی Cancel culture به آن اطلاق می‌شود، زمانی شروع شد که او در یک توئیت درباره اینکه زنان تراجنسیتی نمی‌توانند جنسیت بیولوژیکی خود را تغییر دهند، صحبت کرد. بعد از این توئیت او شغل خود در یک اتاق فکر را از دست داد. این مورد به‌خاطر قانونی بود که در سال۲۰۱۸ توسط پارلمان اسکاتلند تصویب شد مبنی بر اینکه باید ۵۰درصد از زنان در هیات‌مدیره نهادهای دولتی اسکاتلند حضور داشته باشند. این قانون زنان تراجنسیتی را در تعریف خود از زنان اضافه کرده بود.
 بعد از آن، در سال۲۰۲۰، رولینگ با انتشار یک مقاله آنلاین به نام «ایجاد جهانی برابرتر پس از کووید-۱۹ برای افرادی که عادت ماهیانه می‌شوند» مورد حمله قرار گرفت. او در این متن به نحوی گفته بود که زنان تنها کسانی هستند که عادت ماهیانه دارند و برای آنها واژه‌ای اختصاصی وجود دارد!
رولینگ که جایزه ادبی Ripple of Hope (موج امید) را از سازمان حقوق بشر رابرت اف کندی گرفته بود، بعد از انتقاد کری کندی، رئیس‌ این سازمان، از دیدگاه‌های این نویسنده، این جایزه را پس داد.
علاوه بر این، انجمن بین المللی کوئیدیچ (بازی‌ای خیالی در سری داستان‌های هری پاتر) در سال۲۰۲۲ اعلام کرد که نام خود را به Quadball به دلیل مواضع جی.کی رولینگ تغییر می‌دهد. روزنامه گاردین در روزهای گذشته درباره این نویسنده نوشت: رولینگ یک انسان دوست جدی است. او از طیف گسترده‌ای از اهداف بشردوستانه از طریق اعتماد خیریه خود Volant، از جمله خیریه‌هایی که با زنان و کودکان کار می‌کنند، حمایت می‌کند و ۱۰‌میلیون پوند برای راه‌اندازی یک مرکز تحقیقاتی و درمانی پیشرو در جهان برای ام اس در اسکاتلند به نام مادرش، آن رولینگ، که بر اثر این بیماری درگذشت، تاسیس کرد. در سال۲۰۲۲، او Beira’s Place را که یک سرویس حمایت از خشونت جنسی برای زنان در ادینبورگ بود، تامین مالی کرد.

و اما سلبریتی‌ها...
واکنش‌های گسترده سلبریتی‌ها نسبت به اقلیت‌های جنسی و پیامدهایی که برای آزادی و حقوق زنان و مردان در سراسر دنیا داشته و دارد را تنها می‌توان در واژه «محافظه‌کاری» گنجاند. این واکنش‌ها بعد از اعلام صریح موضع نویسنده مجموعه فانتزی هری پاتر، به شکل گسترده‌ای در سلبریتی‌ها، حتی بازیگران آثار اقتباسی رولینگ نیز تسری یافت. سلبریتی‌ها آشکارا مخالفتشان نسبت به جنبش و رولینگ را اعلام کردند و «مردانی که فکر می‌کنند زن هستند را زن دانستند.» از سویی، این اعلام نظرات سلبریتی‌ها همیشه محل انتقاد بوده و ذیل پوپولیسم و تقویت آگاهانه یا ناآگاهانه آن قرار گرفته است.
با این حال، فعالان حقوق زنان و منتقدان جنسیتی در سراسر دنیا نسبت به این حکم تازه دادگاه بریتانیا اعلام خوشحالی کردند. مایا فورستاتر، یک فعال منتقد جنسیتی در شبکه اجتماعی X نوشت: «کاملا از این موضوع خوشحالم. این حکم، حقوق زنان را در گرمای قانون برابری قرار می‌دهد.»
 

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.