انجام دومین مرحله از مذاکرات غیرمستقیم بین ایران و آمریکا با میانجیگری عمان، توجه بیشتر رسانه‌های منطقه و جهان را به خود جلب کرده است. دور اول این مذاکرات در مسقط برگزار شد و طرف‌های مذاکره‌کننده جزییات زیادی درباره موارد مطرح شده به رسانه‌ها اعلام نکردند؛ اما برگزاری دور دوم این مذاکرات در پایتخت یک کشور اروپایی موجب شد تا خبرنگاران رسانه‌های مختلف خود را به محل سفارت عمان در شهر رم برسانند تا بلکه بتوانند اطلاعات و جزییات بیشتری از مذاکرات منتشر کنند.

راه باز دیپلماسی؛ همزمان با آمادگی برای راه‌های دیگر

آگاه: اگرچه تیم‌های مذاکره‌کننده این بار جزییات بیشتری درباره نشست برگزار شده، اعلام کردند. با این وجود روز گذشته سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه کشورمان در مصاحبه با شبکه راشاتودی روسیه به تشریح رخدادها و تحولات سیاسی، منطقه‌ای و بین‌المللی و روابط راهبردی ایران و روسیه پرداخت. محورهای سخنان عراقچی در این گفت‌وگو را در ادامه می‌خوانید:

به نظر من روابط ایران و روسیه، هیچگاه این‌قدر به هم نزدیک نبوده و این‌قدر مستحکم نبوده است. ما الان دارای یک معاهده جامع مشارکت راهبردی هستیم که سطح روابط ما را به سطح راهبردی ارتقا می‌دهد. ما همکاری‌های اقتصادی خودمان را باتوجه‌به تحریم‌ها طراحی کردیم و لذا منتظر رفع تحریم‌ها نیستیم، بلکه در همین شرایط روابط خودمان را گسترش می‌دهیم. 
به لحاظ سیاسی مشورت‌های بین ما بسیار نزدیک است، ما در بسیاری از موضوعات بین‌المللی، مواضع بسیار یکسان و نزدیک به هم داریم. نمی‌خواهم بگویم هیچ اختلافی بین ما نیست. چرا در بعضی موارد اختلاف‌نظر هست؛ اما در غالب موارد ما با هم مواضع نزدیکی داریم و از همه مهم‌تر با هم در تبادل نظر، مشورت و رایزنی مستمر هستیم و مواضع خودمان را هماهنگ می‌کنیم. سفر من به مسکو، یک روز قبل از دور دوم مذاکرات غیرمستقیم با آمریکا، نشان‌دهنده جدیت ما در روابطمان با روسیه هست. ما دوستان خودمان را در زمان سختی، فراموش نمی‌کنیم؛ در شرایط سختی در کنار دوستانمان بودیم و الان هم طبیعی هست که مواضع خودمان را با همدیگر هماهنگ می‌کنیم.
مجلس ایران هم طی روزهای آینده این معاهده را تصویب خواهد کرد و فکر می‌کنم ظرف هفته‌های آینده، این معاهده اجرایی خواهد شد. این معاهده چشم‌انداز درازمدتی را به روابط ایران و روسیه می‌دهد. همکاری‌هایی که بین دو کشور وجود دارد، قبل از این معاهده شروع شده و ما الان در شرایط بسیار خوبی به سر می‌بریم، ولی این معاهده هم‌پایه‌های قوی‌تری برای روابط ایجاد می‌کند و هم اینکه چون دوره توافق ۲۰ ساله است و قابل‌تمدید هم هست، چشم‌انداز بلندمدتی را ایجاد می‌کند. در ضمن به بقیه دنیا هم این پیام را هم می‌دهد که ایران و روسیه به دنبال همکاری‌های درازمدت هستند و مسائل مقطعی نمی‌تواند این رابطه را دچار خدشه کند؛ بنابراین معتقدم با اجرایی‌شدن این معاهده، مسیر همکاری‌های ما قوی‌تر و سریع‌تر جلو خواهد رفت.
روسیه برای کمک به حل‌وفصل مسالمت‌آمیز این موضوع و استفاده از دیپلماسی همواره پیش‌قدم بوده، همواره ایده‌های خوبی را معرفی کرده و در جریان مذاکرات گذشته که ما داشتیم و منتهی شد به برجام، روسیه یکی از شرکای این مذاکره بود و در طول مذاکرات هم با راهنمایی‌ها و پیشنهادات خودشان خیلی جاها راهگشا بودند و کمک کردند که ما به یک توافقی برسیم که البته آمریکا بعدا از آن خارج شد و ما فکر می‌کنیم روسیه بتواند کماکان به این نقش خودش ادامه دهد.
در صحبت‌های من با آقای لاوروف و پیش از آن هم با رییس‌جمهور محترم، جناب آقای پوتین، همین نکته موردبحث قرار گرفت که چگونه روسیه باتوجه‌به تجربه‌ای که در این زمینه دارد، می‌تواند در ادامه راه مذاکرات [غیرمستقیم] ایران و آمریکا، برای رسیدن سریع‌تر به یک راه‌حل عادلانه و توافق عادلانه کمک کند.
ما فکر می‌کنیم که آن دانش‌دوستان ما در روسیه، نسبت به موضوع هسته‌ای و همچنین حضور آنها در شورای امنیت و روابط خوب ایران و روسیه، عواملی هستند که کمک می‌کنند، روسیه نقش سازنده خودش را در این داستان ایفا کند.

در مقابل تهدیدها و فشارها مقاومت می‌کنیم
ما در گذشته ثابت کردیم که به زبان زور، فشار و تهدید پاسخ نمی‌دهیم و در مقابل تهدیدها و فشارها مقاومت می‌کنیم. شاید یک‌بار دیگر آمریکایی‌ها خواستند عزم و اراده ما را امتحان کنند. فکر می‌کنم نتیجه امتحان خودشان را دیدند. در دولت جدید آمریکا، سیاست حداکثری اعمال شد، تهدیدهای نظامی شکل جدیدی به خودش گرفت؛ حتی آرایش نظامی در اطراف ما توسط نیروهای مسلح آمریکایی صورت گرفت؛ اما جمهوری اسلامی ایران از هیچ یک از مواضع عادلانه و منصفانه خودش کوتاه نیامد. ما عزت، حیثیت و منافع خودمان را به خاطر فشارها و تهدیدات دیگران، زیر پا نخواهیم گذاشت.
من تصور نمی‌کنم که تهدیدات نظامی، به مرحله عملی‌شدن برسد. چرا؟ چون که فکر می‌کنم دنیا ما را شناخته، آمریکایی‌ها هم ایران را شناختند که ما خوب می‌دانیم از خودمان دفاع کنیم. برای ما راه دیپلماسی باز است، اما برای راه‌های دیگر هم آمادگی داریم و اگر به شرایط سخت منجر شود، ما راه دفاع‌کردن از خودمان را خیلی خوب بلد هستیم؛ بنابراین من تصور نمی‌کنم که انگیزه‌ای برای عملی‌کردن تهدیدات وجود داشته باشد.
اسرائیل هیچ‌وقت قادر به این کار نیست، نه در گذشته و نه اکنون و نه آینده. حتی با وجود کمک و حمایت آمریکا هم قادر به عملیات نظامی نیستند، حتی در مقابل آمریکا قادر هستیم که از خودمان دفاع کنیم و آمریکایی‌ها هم می‌دانند که چگونه قادر هستیم. رژیم اسرائیل هم می‌داند که توانایی‌های ما برای دفاع از خودمان چگونه است و قدرت واکنش ما به هر حمله‌ای چگونه است. بنابراین نه‌تنها اسرائیل چنین فکری را نخواهد کرد و چنین امکانی را نخواهد داشت؛ فکر می‌کنم آمریکا نیز وارد چنین ریسک خطرناکی نخواهد شد.
سیاست‌های ما در منطقه قفقاز به صورت هماهنگ هست؛ ما در مشورت‌های دائم با همدیگر هستیم؛ از گذشته اجلاس‌های مشترک با حضور کشورهای منطقه داشتیم و اخیرا ابتکاری را تحت عنوان «سه به اضافه سه: شروع کردیم که سه کشور آذربایجان، گرجستان و ارمنستان به اضافه سه کشور ایران، ترکیه و روسیه هستند. جلسات این مکانیسم تشکیل شده، البته دوستان ما در گرجستان، هنوز تردیدهایی دارند. امیدوار هستم در جلسات آینده، این تردیدها هم برطرف شود و این موضع مشترک ایران و روسیه است که ما فکر می‌کنیم مسائل این منطقه، فقط با حضور کشورهای منطقه، می‌تواند حل‌وفصل شود.

حضور نیروهای خارجی در منطقه مضر است
حضور نیروهای خارجی، هیچ کمکی به امنیت در این منطقه نخواهد کرد؛ بلکه مضر خواهد بود. بنابراین ما فکر می‌کنیم در چارچوب سه به علاوه سه و در چارچوب مشورت‌های دوجانبه، مسائل کشورهای منطقه قفقاز، قابل حل‌شدن است. ما از این معاهده، پشتیبانی می‌کنیم و فکر می‌کنیم که با امضا این معاهده، منطقه وارد مرحله جدیدتری خواهد شد و ارتباطات و همکاری‌های اقتصادی، سیاسی و... شکل بهتری به خودش خواهد دید. درخصوص سوریه ما همیشه مشورت‌های نزدیکی داشتیم. من به طور مفصل‌تر با رییس‌جمهور و وزیر امور خارجه روسیه صحبت کردیم.
تحولات سوریه، شکل نگران‌کننده‌ای را به خودش گرفته است. متاسفانه هم اشغال سرزمین‌های سوریه توسط رژیم اسرائیل ادامه دارد و بیشتر هم شده، میزان اراضی که اسرائیل در همین مدت اخیر اشغال کرده، به لحاظ سرزمینی، حتی بزرگ‌تر از غزه هست و این بسیار نگران‌کننده است. اختلافات و درگیری‌ها در قسمت‌های مختلف سوریه ادامه دارد. اختلافات بین کشورهای منطقه در خصوص سوریه هم وجود دارد.برای جمهوری اسلامی ایران و مطمئنا برای روسیه، صلح و آرامش، حفظ وحدت سرزمینی و حفظ تمامیت ارضی سوریه، از اهمیت بسیار زیادی برخوردار هست و این اهمیت برای ثبات و صلح در منطقه، بسیار ضروری است. ما با دولت فعلی سوریه، تعاملات و ارتباطاتی نداریم، عجله‌ای هم برای این کار نداریم و در گذشته به‌اندازه کافی ما در سوریه با دولت وقت، همکاری و حضور داشتیم که بدانیم چگونه می‌توان به صلح در سوریه کمک کرد؛ اما این منوط به خواست دولت سوریه است.

ضرورت تداوم گفت‌وگوهای ایران، روسیه و چین
فکر می‌کنم این (همکاری‌های سه‌جانبه بین ایران و روسیه چین برای مقابله با چالش‌های بین‌المللی) یک ضرورتی در شرایط فعلی دنیا هست. ما البته مدتی است که گفت‌وگوهای سه‌جانبه بین ایران، روسیه و چین را درباره موضوع هسته‌ای ایران شروع کرده‌ایم و چند جلسه برگزار کردیم؛ آمادگی داریم که این گفت‌وگوها را ادامه دهیم و آمادگی داریم که این گفت‌وگوها را به موضوعات دیگر هم گسترش دهیم. فکر می‌کنم که ایران، چین و روسیه، در یک حرکت هماهنگ می‌توانند گام‌های موثری را در راستای صلح و امنیت بین‌الملل بردارند و ما در این جهت جدی هستیم. متاسفانه دنیای حاضر، تحت تاثیر رسانه‌های غربی و عمدتا آمریکایی قرار دارد که اخبار دنیا را از زاویه خودشان البته با روش‌های پیچیده منتشر می‌کنند و به خاطر گستردگی که دارند، سعی می‌کنند افکار عمومی دنیا را کنترل کنند. تلاش شبکه راشاتودی برای ایجاد فضای جدید و یک کانال جدید اطلاع‌رسانی، خیلی ارزشمند و مفید هست؛ تلاش این شبکه برای مقابله با انحصار خبری در جهان غرب، تلاش موثری بوده و امیدوار هستم به همین مسیر ادامه دهد و شبکه‌های ایرانی آمادگی همکاری با شما را دارند و من برای شما آرزوی موفقیت می‌کنم.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.