سفیر ایران در مسکو با اشاره به ابلاغ پیام رهبر انقلاب به رییس‌جمهور روسیه توسط وزیر امور خارجه کشورمان، گفت: این پیام ابعاد مختلفی داشت. خود این پیام همان‌طور که آقای دکتر عراقچی گفتند این بود که روابط خود با دوستان را استمرار خواهیم بخشید و این روابط ربطی به مذاکرات و گفت‌وگوهایمان نخواهد داشت.

روایت سفیر ایران از پیام رهبر انقلاب به رییس‌جمهور روسیه و پاسخ پوتین

آگاه: کاظم جلالی ادامه داد: معمولا یکی از اتفاقاتی که هم در ایران و هم در روسیه می‌افتد، این هست که روس‌ها وقتی به طرف غرب می‌روند، جریانی در ایران شکل می‌گیرد که روس‌ها ما را فروختند و رفتند؛ کمااینکه در ایام اخیر از این مطالب زیاد شنیدیم. به محض اینکه ما هم مذاکرات را شروع کردیم در روسیه هم در برخی محافل صحبت می‌شود که اگر ایران رابطه‌اش با غرب تنظیم شود، طبعا این به ضرر روسیه خواهد بود و ایران رابطه‌اش با روسیه را کم‌رنگ خواهد کرد. اولین پیام این بود که ما دوست داریم با همه دنیا رابطه متوازن و درست داشته باشیم، مشکلی نداریم، این را مسئولان عالی مطرح کردند که ما برای رابطه با کشورها، مشکلی نداریم، با دوستان خودمان هم قرار نیست که رابطه را کم کنیم.
جلالی با اشاره به دیدار وزیر امور خارجه کشورمان با رییس جمهور روسیه خاطرنشان کرد: به نظر من این ملاقاتی که آقای دکتر عراقچی داشتند و پیام مقام رهبری را تسلیم کردند، نکته مهمی بود که هم رابطه ما سیاست همسایگی است و هم رویکردهای مشترکی که در عرصه منطقه‌ای و بین‌المللی و منطقه‌ای داریم، استمرار خواهد داشت و ارتباطی با سایر کشورها ندارد. موضوع دیگر نیاز به مشورت متقابل با همدیگر در این مقطع هست. هم روس‌ها و هم ما علاقه‌مند هستیم مشورت کنیم. در ملاقات با آقای پوتین، وزیر خارجه ما گزارشی هم از مذاکرات دادند آنها هم در موضوع اوکراین و اینکه چه کارهایی می‌خواهند انجام دهند، خطوط قرمزشان و مذاکرات با آمریکا گزارش‌هایی را به ما دادند. ما هم به آنها گفتیم که ما در مذاکرات با آمریکا چه مباحثی را داشتیم و خطوط قرمز ما مشخص است و چگونه حرکت خواهیم کرد.
سفیر ایران در روسیه تصریح کرد: مسئله دیگر موضوعاتی است که اروپایی‌ها دنبال می‌کنند. در بحث هسته‌ای پرونده ما شفاف هست همکاری‌هایی با آژانس داریم. دیدیم که مدیرکل آژانس هم به تهران سفر داشت، اما اروپا در پرتو این جدی‌نگرفتن اروپا توسط آمریکا، آنها هم دست‌وپا می‌زنند. در حوزه‌هایی نشان دهند که دارای نقش هستند که یکی از آن مباحث، مباحث مربوط به ایران و اسنپ بک است. در این حوزه‌ها با چین و روسیه به عنوان شرکای راهبردی ما، باید گفت‌وگو و مشورت کنیم، کمااینکه معاونین وزرای خارجه سه کشور هم در پکن جلسه داشتند. بعد هم معاونین سیاسی و حقوقی تشریف آوردند و ما مرتب در این خصوص گفت‌وگو داریم. در حوزه‌های دیگر هم همین‌طور. ما در مسائل دیگر مثل قفقاز، خزر، مسائل مربوط به منطقه و حتی چالش‌هایی که با غرب و آمریکا داریم. بعضی‌ها در ایران تصور می‌کنند که چالش روسیه با غرب تمام شده است.
جلالی در خصوص مذاکرات ایران و آمریکا و تاثیر این مذاکرات بر روابط با آمریکا گفت: آقای پوتین چندین بار تکرار کرد که رابطه ما با آمریکا، به رابطه با ایران ارتباطی نخواهد داشت، ما رابطه‌مان را بسیار مهم می‌دانیم. شراکت ما نزدیک بود، اما با امضای معاهده جامع مشارکت راهبردی، رابطه ما کاملا راهبردی شده است و در همه حوزه باید روابطمان را گسترش بدهیم. مقام رهبری در پیامشان به برخی حوزه‌ها اشاره کرده بودند و آقای پوتین هم به همان حوزه‌ها اشاره کردند و روز بعد که با آقای لاوروف مذاکره داشتیم، ایشان هم گفت که آقای پوتین خیلی از مجموعه پیام و ملاقات، راضی بودند. فکر می‌کنم کاملا این حالت گفت‌وگو داشت. برخی‌ها در داخل ایران متأسفانه در کنار آن خودکم‌بینی‌ها و خودتحقیری‌ها، به ملت ایران تلقین می‌کنند که رابطه ما متوازن نیست، خیلی از چیزها را نمی‌توانیم مطرح کنیم و الا رابطه ما رابطه متوازنی است، ادبیاتی که ایران به کار می‌برد کاملا مستقلانه است و سیاست خارجی ما بر اساس سه اصل حکمت، عزت و مصلحت پیش می‌رود.
وی در خصوص گلایه‌مندی اروپایی‌ها برای عدم حضور در مذاکرات و اینکه آیا روس‌ها نیز گلایه‌ای دارند، گفت: نه، روس‌ها گلایه‌ای ندارند، ولی مرتب می‌گویند: «ما آماده‌ایم که در هر حوزه‌ای که شما بخواهید ایفای نقش کنیم.» یعنی روس‌ها بدون اینکه محدودیتی ایجاد بکنند، این آمادگی را دارند. این را من بارها و بارها هم در ملاقات‌های خودم، چه زمانی که همراه جناب وزیر بودیم در ملاقات‌های ایران و روسیه، دیده‌ام. روس‌ها کاملا به این نکته واقف هستند که ما علاقه‌مندیم با روسیه و چین کار جدی کنیم. همان‌طور که شما اشاره کردید، روس‌ها همیشه در مذاکرات حضور نداشتند. ما ابتدا با سه کشور اروپایی شروع کردیم، و پس از آن، روسیه و چین نیز به مذاکرات اضافه شدند. سپس آمریکایی‌ها هم وارد شدند، ولی بعدا آمریکا کنار کشید و ما با بقیه ادامه دادیم. سپس مسئله اوکراین پیش آمد و پس از آن، گفت‌وگوهای جدیدمان با سه کشور اروپایی آغاز شد. ما همیشه گفته‌ایم که آماده‌ایم روسیه و انگلیس در گفت‌وگوها حضور داشته و طبیعتا این کار نیز در حال انجام است. از طرف دیگر، قرار ما این است که مرتب با یکدیگر مشورت داشته باشیم. این را هم بدانید که در ایران، بعضی‌ها این‌گونه القا می‌کنند که گویی روسیه از طرف ما خودسرانه با آمریکایی‌ها صحبت می‌کند، در حالی که این‌گونه نیست. بنای ما با روس‌ها این است که تمام گفت‌وگوهایی که اگر قرار باشد از طرف ایران انجام شود، باید قبلش با ما تنظیم و هماهنگ شود.
روز ۲۸ فروردین سیدعباس عراقچی، وزیر امورخارجه کشورمان در کرملین با ولادیمیر پوتین دیدار و گفت‌وگو کرد و پیام مکتوب رهبر معظم انقلاب در این دیدار به رئیس جمهور روسیه ارائه شد. وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در این دیدار ضمن تقدیم پیام مکتوب مقام معظم رهبری به رئیس جمهور روسیه، نقطه‌نظرات و مواضع جمهوری اسلامی ایران را در خصوص موضوعات دستور کار روابط دوجانبه، همچنین تحولات منطقه‌ای و بین‌المللی را تشریح کرد. عراقچی با اشاره به اهمیت امضای معاهده جامع مشارکت راهبردی میان جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه به عنوان مهمترین جلوه‌ همکاری میان دو کشور، بر عزم جمهوری اسلامی ایران برای تقویت و گسترش مناسبت دوجانبه با فدراسیون روسیه در همه سطوح تاکید کرد.ولادمیر پوتین رییس جمهور روسیه نیز ضمن ابلاغ سلام و آرزوی سلامتی برای رهبر انقلاب، بر اهمیت شراکت راهبردی ایران و روسیه تاکید و تصریح کرد تقویت پیوندهای دو کشور در کنار همکاری و هماهنگی در رابطه با مباحث منطقه‌ای و بین‌المللی، تامین‌کننده منافع دو ملت و در راستای حفظ و تقویت صلح و ثبات می‌باشد. در این دیدار علاوه بر روابط دوجانبه، مسائل منطقه‌ای و تهدیدات موجود، آخرین وضعیت مذاکرات مربوط به اوکراین و موضوع هسته‌ای و مسائل بین‌المللی مورد بحث قرار گرفت.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.