آگاه: مدتزمان کوتاهی پس از توافق صلح و عادیسازی روابط بین کشورهای امارات و بحرین با رژیم صهیونیستی در چارچوب «پیمانهای ابراهیم» صدها تن از یهودیان اسرائیلی، اروپا و کشورهای دیگر برای زندگی و تجارت راهی منطقه و حوزه خلیجفارس شدند و اکثر آنها در این دو کشور به تجارت و کار مشغول هستند. این در حالی است که به دلیل اندک بودن یهودیان مهاجر در حوزه جنوبی خلیجفارس تا چندی پیش زندگی محتاطانهای داشتند و از علنی کردن نمادهای یهود خودداری میکردند و اصراری برای علنی و برجستهکردن آئینها و مناسک خود بهصورت علنی و آزادانه نداشتند.
احتیاط دهها ساله آنها ناشی از افکار حاکم بر جوامع عربی به دلیل نزاع اسرائیلی- فلسطینی بود. بهطوری که کشورهای عرب منطقه در طول این دهها سال، هر نوع رابطه با اسرائیل را به حل نزاع اسرائیلی- فلسطینی و تحقق حقوق فلسطینیها، مشروط میکردند. اما اکنون سران امیرنشینها در توجیه روابط با اسرائیل میگویند به این باور رسیدهاند که از این راه بهتر و بیشتر میتوانند به تشکیل کشور فلسطین کمک کنند.
با تاسیس رژیم صهیونیستی در سال ۱۹۴۸ و همبستگی روبهرشدی که اکثریت مسلمانان و کشورهای مسلمان نسبت به فلسطین نشان دادند. یهودیان عملا زندگی و کسب و پیشه خودشان را در این کشورها جمع کردند و به کشورهای اروپایی و بعضا بهناچار به سرزمینهای اشغالی مهاجرت کردند.
باتوجهبه حضور گسترده فلسطینیان، لبنانیها، مصریها و پاکستانیها در کشورهای حوزه جنوبی خلیجفارس، جامعه کوچک یهودیان مستقر در کشور بحرین یا گردشگران و تجار یهودی با گذرنامههای کشورهای دیگر در امارات و بحرین کار میکردند، از علنی کردن هویت مذهبی خودشان معذب بودند. کشور امارات نیز تا چندی پیش در برگههای مجوز اقامت، گزینه دین یهودی را برای خود ذکر نکرده بودند تا دچار مشکلات و گرفتاریهای سیاسی در مناسبات خود با دیگر افراد جامعه مسلمان در کشور امارات نشوند.
اما وضعیت جامعه یهودیان اسرائیلی در کشور امارات در یک سال پیش، کاملا زیرورو و بسیار در تغییرات سیاسی و اجتماعی روبهرشدی در این کشور مواجه شد. بهطوری که پابهپای حضور علنی اسرائیلیها در امیرنشینهای خلیجفارس، هاله احتیاط و نگرانی از زندگی یهودیان یا گردشگران یهودی در کشورهای حوزه جنوبی خلیجفارس رخت بر بست.
آیینهای دینی و مناسک مذهبی یهودیان بهصورت علنی و آشکار جشن گرفته میشود. آخرین آنها عید «پوریم» بود که دو هفته پیش در کشور امارات توسط جامعه یهودیان این کشور برگزار شد. چند روز پیش (۲۷ فروردینماه ۱۴۰۴) هم برای نخستینبار در کشور امارات جشنهای «پسح» یا «فطیر» را که همزمان با جشن بهار است در ابوظبی، دبی، منامه و ریاض برگزار کردند. یهودیان در حوزه جنوبی خلیجفارس بدون موانع و مشکلی میتوانند مانند سایر شهروندان عرب و سایر کشورها آئینها و مناسک خودشان را بهصورت علنی و آشکار برگزار کنند و حتی کسی نمیتواند به آنها تعرض کند؛ چون بلافاصله با برخورد شدید نیروهای امنیتی این کشورها روبهرو میشود.
یهودیانی که از اروپا، روسیه، آفریقا و سرزمینهای اشغالی برای کار و زندگی و تجارت راهی امارات شدهاند و این کشور را موطن دوم خود قرار دادهاند؛ بهسرعت نهادها و مناسک مذهبی خود را برپا میکنند که دادگاههای مذهبی آخرین نهادهای است که ایجاد میکنند. و این دادگاههای مذهبی نهادی است که میتوانند به امور طلاق و ازدواج آنها رسیدگی کند.
در کنار امارات، کشور بحرین نیز پابهپای دولت امارات تا چندی پیش پذیرای یک جامعه یهودی ۲۰۰ تا ۳۰۰ نفره بود؛ تا اینکه پس از برقراری روابط نزدیک و رسمی با رژیم صهیونیستی، فضای بازتری برای زندگی یهودیان تدارک دیده و زمینه افزایش یهودیان در این کشور را با توسعه امکانات زیر بنایی و رفاهی و مذهبی فراهم کرده است.
دولت بحرین تمام شرایط لازم برای امنیت و آرامش یهودیان را در این کشور فراهم کرده تا آنها بتوانند مراسم و مناسک مذهبی و دینی خود را آزادانه فراهم کنند؛ تا در زمینه توسعه کسبوکار و دادوستد با سایر اقوام و مذاهب در این کشور رویه معمولی و طبیعی خود را داشته باشند و بدون مشکلی مناسبات سیاسی و اجتماعی خود را مانند سایر شهروندان بحرینی بهصورت طبیعی برگزار کنند.
اکنون جامعه یهودیان در کشور بحرین دارای رضایتمندی از شیوه زندگی و مراودات سیاسی، اجتماعی و اقتصادی در این کشور است. حتی دولت بحرین کار را برای این اقلیت کوچک به جایی رسانده است که برای نزدیک به ۳۵۰ نفر از یهودیان ساکن در این کشور، نماینده مجلس تعیین و انتخاب کردهاند و در مجلس نمایندگان این کشور دارای کرسی برای سیاستگذاری و حق رای و اظهارنظر به سیاستهای اقتصادی و سیاسی جاری در کشور امارات هستند. این دلیل میتواند ادعایی بر راضیبودن جامعه بسیار کوچک یهودی در این کشور باشد.
همچنین انجمن یهودیان بحرین با پیشرفتهای خوبی که در حوزه سیاستگذاری و نفوذ در طبقات حاکم در این کشور به دست آورده است، اکنون با هدف جلب پذیرش بیشتر یهودیان در منطقه به چتری برای جامعه یهودیان در سایر امیرنشینهای خلیجفارس مبدل شده است.
تا پیش از توافق عادیسازی روابط امارات و بحرین با رژیم صهیونیستی، به دلیل هراس از آزردهخاطر کردن میزبانان مسلمان، برگزاری حتی یک گردهمایی آنلاین برای مناسبتهای مذهبی یهودیان غیرقابلتصور بود و اجازه برگزاری این گردهمایی را دولت بحرین به اقلیت یهودی نمیداد. اکنون با سرازیرشدن هزاران یهودی گردشگر و بازرگان، بهویژه از سرزمینهای اشغالی (رژیم صهیونیستی) اکنون صنعت نوپای عروسیهای یهودی و جشنهای دیگر در امارات حتی با حضور میهمانانی از طبقه حاکم در این کشور بهصورت علنی و آشکار برگزار میشود.
هرچند ادعا میشود که هدف از تشکیل این انجمن یا اتحادیه یهودیان در این منطقه، فراهمکردن زیر ساختهای لازم برای عبادت و مدارس یهودی است؛ اما این ادعا یادآور نفوذ چگونگی صهیونیستها در سرزمین فلسطین و شهرکسازی و توسعهطلبی برای اشغال این سرزمین است.
رژیم صهیونیستی هنوز پروازهای عادی خود را بعد از کرونا با شیخنشینها و امیرنشینهای امارات و بحرین باز نکرده است. در صورت عملیشدن پروازها از سرزمینهای اشغالی پیشبینی میشود که سالانه صدها هزار نفر از سرزمینهای اشغالی به کشورهای امارات و بحرین سرازیر شوند، به گونهای که دهها هنرمند و حتی بسیاری از روزنامهنگاران اسرائیلی محل زندگی و کار خود را به امارات و بحرین تغییر داده و میدهند.
سران امیرنشین امارات و بحرین به شهروندان رژیم صهیونیستی این اطمینان و آرامش را دادهاند که کشور آنان محلی امن برای زندگی و کار یهودیان خواهد بود. آنها آستانه بالای تحمل خود را نسبت به زندگی و برگزاری آئینهای یهودی در همین چند ماه گذشته با فراغت کامل نشان دادهاند.
رژیم صهیونیستی پس از توافق عادیسازی روابط با امارات و بحرین «دری را برای یهودیان» در این منطقه از جهان گشوده است. فضایی گرم به همراه استقبال و اشتیاقی که مقامات و جامعه امارات در قبال حضور یهودیان و جایی دلنشین برای توسعه سنت و فرهنگ آنان نشان دادهاند، برای آنان دلگرمکننده است. با روندی که امیرنشینان امارات در پیش گرفتند، فضاسازی امن و عادیسازی و ایجاد زندگی اطمینانبخش همراه با رفاه و آرامش نهتنها در امارات و بحرین بلکه در تمام حوزه جنوبی خلیجفارس تسری خواهد یافت و رخ خود را برای تغییرات سیاسی و آینده منطقه نمایانتر خواهد کرد.
با اینکه معلوم نیست یهودیانی در کشورهای قطر، عربستان و کویت باقی مانده باشند، اما انجمن یهودیان خلیجفارس وظیفه خود را برای ارائه خدمات به یهودیان در هر ۶ امیرنشین خلیجفارس که شامل عمان، بحرین و امارات نیز هست تعیین کرده است. ازجمله خدماتی که انجمن یهودیان به ۶ امیرنشین خلیجفارس ارائه دادهاند شامل گواهی «کوشر» (غذای حلال در آئین یهودی) به هتلها، رستورانها، محصولات غذایی، اداره دادگاه مذهبی یهودیان و خدمات معنوی برای رویدادهای مانند میتسواها و ختنهسوران به سبک یهودی و خدمات کفن و دفن یهودیان است.
اما با وجود آغوش باز و گشاده و روی خندان سران امیرنشینهای خلیجفارس و بخشی از مردم این کشورها که شکوفایی برای زندگی نوپای یهودیان را در این کشورها به ارمغان آورده، هنوز برای بخش دیگری از افکار عمومی این کشورها، عادیسازی روابط با رژیم صهیونیستی جا نیفتاده و آنها این تحول را با ناخشنودی مینگرند.
جمعیت جامعه یهودیان امارات و بحرین، روندی شتابان و بهسرعت روبهافزایش است و ارزیابی میشود که شمار آنها به دلیل برخورداری از آزادی در دین و فرهنگ و داشتن نماینده در مجلس نمایندگان امارات و سبک زندگی خود بهزودی تا پایان سال ۲۰۳۰ به میلیونها تن برسد. رژیم صهیونیستی بعد از حدود پنج سال پس از توافق عادیسازی روابط با امارات طبق پیمان ابراهیم (سومین کشور در عادیسازی روابط بعد از مصر و اردن)، این کشور موافقت کرده که یک محله کاملا یهودی شامل کنیسه، خانهها، هتل، مرکز همیاری، دانشگاه، مدارس و دیگر موسسات مورد نیاز جامعه یهودیان ساکن در امارات ساخته شود.
به گزارش رسانههای رژیم صهیونیستی، یهودیان ساکن در امارات به عبادتگاه، مهدکودک، دانشگاه برای آموزش عالی، مدارس، میکوه (حمام ویژه یهودیان برای طهارت مذهبی) مجهز شدهاند و دولت امارات بهراحتی مجوز ساخت چنین مکانهایی را به یهودیان و سازندگان املاک اعطا کرده است. بخشی از جامعه تشکیل شده یهودیان در امارات از سرزمینهای اشغالی هستند و اما گروهی دیگر که اکنون در این کشور زندگی میکنند از کشورهایی همچون آمریکا، فرانسه، روسیه و از دیگر کشورها مهاجرت کردهاند و جذب شرایط کار و زندگی در امارات شدهاند و انتظار میرود این آمار افزایش یابد.
در سال گذشته شورای یهودیان حوزه جنوبی خلیجفارس با مرکزیت امارات برگزار شد که ریاست آن با خاخام عبادی بود و براساس گفتوگوها و طرحهای آینده این انجمن، هزاران یهودی دیگر نیز در کشورهای عربستان، قطر و کویت زندگی میکنند که امکانات رفاهی، مذهبی و آموزشی در این کشورها برای آنان مهیا شده است.
توافق برای ایجاد محله جدید یهودیها در امارات در حالی است که ابوظبی در قبال کشتار مردم فلسطین در سرزمینهای اشغالی که حتی صدای سعودیها را نیز درآورده، سکوت اختیار کرده است. براساس بانک مرکزی رژیم صهیونیستی، در ماه گذشته نشان داده است که در نخستین سال برقراری توافق عادیسازی رژیم صهیونیستی با امارات، تبادلات بازرگانی دو طرف به یک میلیارد و ۱۰۰ میلیون دلار رسیده است که ۷۷۱ میلیون دلار آن، صادرات صهیونیستها به امارات بوده است.
در تازهترین گزارشها بعد از پیمان ابراهیم، رژیم صهیونیستی ۷۹۱ میلیون دلار تسلیحات نظامی به کشورهای عضو این پیمان فروخته است که هفت درصد از صادرات ۱۱ میلیارد و ۱۰۰ میلیوندلاری آن، صادرات صهیونیستها به کشور امارات در سال ۲۰۲۲ بوده است . نفوذ صهیونیستها در حاشیه جنوبی خلیجفارس تحت پوشش اتحادیه یهودیان این منطقه، حالا خبر از مهاجرت هزاران نفر از یهودیان به امارات و بحرین، علاوه بر حضور نامشروع رژیم صهیونیستی میتواند توطئهای برای تخریب وضعیت امنیتی، اجتماعی این منطقه و عملیکردن شعار از نیل تا فرات رژیم صهیونیستی باشد.
در پایان این گزارش یادآور میشود؛ از سویی باتوجهبه بافت جمعیت امارات که بیشتر مهاجر هستند و بومیان این کشور به همراه ساکنان محلی و بومی بحرین که از نظر تعداد نیز از جمعیتی فقیر برخوردار هستند؛ این تهدید وجود دارد که صهیونیستها با مهیاکردن زمینه مهاجرت یهودیان سراسر جهان به این دو کشور و تغییر نسبی بافت جمعیتی، مدعی مالکیت این سرزمینها شوند و متعاقبا با تشکیل سندیکای مستقل و چاپ روزنامه و تاسیس رسانههای مختلف شنیداری و دیداری و تنگ کردن عرصه بر مهاجران خارجی و ساکنان بومی، به عرصه قدرت سیاسی این دو کشور چشم بدوزند.
کشورهای بحرین و امارات نمیتوانند بهسادگی از این تهدیدات عبور کنند؛ چرا که در مارس ۲۰۱۴ روزنامه صهیونیستی هاآرتص طرحی را فاش کرد که پیش از این از دولت انگلیس خواسته شده بود تا کمک کند یک کشور یهودی در حاشیه جنوبی خلیجفارس تاسیس شود و بهویژه اینکه فلسطین هم با این شیوه اشغال شد.
۷ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۲۳:۱۱
کد خبر: ۱۲٬۴۶۵
نسخه بدون داروی رژیم صهیونیستی برای حوزه جنوبی خلیجفارس
آئین یهود بهجای شریعت اسلام
علی معروفی آرانی ـ پژوهشگر حوزه صهیونیسم و یهودیت
جامعه یهودیان امارات و بحرین در روندی شتابان بهسرعت روبهافزایش است و ارزیابی میشود که شمار آنها به دلیل برخورداری از آزادی در سبک زندگی خود بهزودی به هزاران تن برسد.
نظر شما