روز گذشته «مجمع گفت‌وگوی تهران»، با حضور نمایندگان سیاسی پنج کشور همسایه ایران در مرکز مطالعات وزارت امور خارجه آغاز به کار کرد تا وضعیت منطقه و تعاملات همسایگان در نشست دو روزه مورد بحث و بررسی قرار گیرد. 

نگاه به خاورمیانه؛ رصد مشکلات و راه‌حل‌ها

آگاه: حمد بن بدر بوسعیدی، وزیر امور خارجه سلطنت‌نشین عمان، سراج‌الدین مهرالدین، وزیر امور خارجه جمهوری تاجیکستان، نیچروان بارزانی، نخست وزیر اقلیم کردستان عراق، آرمن گریگوریان، دبیر شورای عالی امنیت ملی ارمنستان و امیرخان متقی، وزیر خارجه حکومت سرپرستی طالبان به دعوت ایران در مجمع گفت‌وگوی تهران شرکت کردند. «مجمع گفت‌وگوی تهران» (Tehran Dialogue Forum)  امروز (دوشنبه) نیز با حضور و سخنرانی مقامات عالی‌رتبه از کشورهای مختلف، از جمله وزرا و رؤسای اندیشکده‌ها و صاحب‌نظران بین‌المللی ادامه خواهد یافت.
در ابتدای نشست دیروز، پس از نواختن سرود جمهوری اسلامی ایران و قرائت آیاتی از کلام‌الله مجید، سعید خطیب‌زاده، معاون وزیر امور خارجه و رییس مرکز مطالعات سیاسی و بین‌المللی این وزارتخانه پشت تریبون رفت و در سخنانی با بیان اینکه «منطقه ما بیش از هر زمان دیگری نیازمند عقلانیت سیاسی و روایتی نو از همزیستی مسالمت‌آمیز است»، تاکید کرد که با چنین رویکردی می‌توان آینده‌ای متفاوت را رقم زد.
خطیب‌زاده، در ادامه یادآور شد: در مجمع گفت‌وگوهای بین‌المللی بیش از ۲۰۰ هیئت و ۲۵۰ شرکت‌کننده بین‌المللی و صدها تن از هموطنان من در حوزه‌های اندیشکده‌ای مقامات فعلی و سابق دو روز پر هیاهو را خواهند داشت. ان‌شاءالله با مشارکت فعال همه شما گرامیان مجمعی برای گفت‌وگو و تعامل حداکثری داشته باشیم.
پس از سخنان او، نوبت به رییس دستگاه دیپلماسی رسید. سیدعباس عراقچی که در هفته‌های اخیر سفرهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای در مسیر مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا داشته است، با اشاره به تلفات جنایت‌های صهیونیست‌ها در غزه گفت: از اکتبر ۲۰۲۳ تاکنون، بیش از ۶۰ هزار فلسطینی در نوار غزه جان باخته‌اند؛ که شمار زیادی از آنان زن و کودک بوده‌اند. میلیون‌ها نفر آواره شده و در شرایط محاصره و در شرایط قحطی کامل قرار داده شده‌اند. تاسف بار آن است که جهان نتوانست در برابر این جنایت واکنشی شایسته و مسئولانه از خود نشان دهد. سکوت سنگین و بی‌تحرکی قدرت‌هایی که خود را مدافع «وجدان بشری» می‌دانند، در کنار ناتوانی نهادهای بین‌المللی در مهار این فاجعه، حقیقتا تکان‌دهنده و زنگ بیدارباش جهانی است. وی با بیان اینکه آنچه در برابر چشمان ما فرو ریخته، مجموعه‌ای از «میثاق‌های اخلاقی، حقوقی و سیاسی» است که قرار بود پایه‌های نظم جهانی را شکل دهد، اظهار کرد: در واقع، آنچه شاهدش هستیم، فروپاشی بنیان‌های تعهد و مسئولیت‌پذیری جمعی در قبال صلح، کرامت انسانی و وجدان مشترک جهانی است. روشن است که این وضعیت نمی‌تواند ادامه یابد.

سرنوشت منطقه نباید در گرو تصمیمات و اراده نیروهای فرامنطقه‌ای باقی بماند
رییس دستگاه دیپلماسی با تاکید بر اینکه بحران غزه بار دیگر ثابت کرد که علاوه بر ناتوانی ارکان‌ نظام بین الملل، سرنوشت منطقه نمی‌تواند و نباید در گرو تصمیمات و اراده نیروهای فرامنطقه‌ای باقی بماند، گفت: آنچه امروز به‌عنوان «واقعیت منطقه» توسط آنها معرفی می‌شود، در اصل بازتاب روایت‌ها و برداشت‌های عمیقا «برساخته»، آن هم صرفا بر اساس منافع آنها است که ضروری است از درون خود منطقه بازتعریف و اصلاح شوند. 
عراقچی با تاکید بر اینکه منطقه غرب آسیا نیازمند یک بازنگری بنیادین در نگاه به خود است، خاطرنشان کرد: تمرکز طولانی مدت بر رقابت‌هایی که از توهم تهدید دائمی ناشی شده‌اند، مانع از شکل‌گیری همکاری‌های موثر برای حل مسائل منطقه‌ای و جهانی شده و زمینه‌ساز دخالت‌های مخرب قدرت‌های فرامنطقه‌ای را فراهم آورده است . اکنون زمان آن فرا رسیده که این «شبه‌واقعیت برساخته و تحمیلی» را دگرگون کنیم و با تکیه بر تعامل، تفاهم و ارزش‌های مشترک، «نظمی واقعی، بومی و مطلوب» در منطقه پایه‌گذاری کنیم.

سه محور بنیادین سیاست خارجی دولت چهاردهم
وزیر خارجه افزود: در چنین شرایطی، جمهوری اسلامی ایران در دولت آقای پزشکیان، مسیر سیاست خارجی خود را در سه محور بنیادین تعریف کرده است: تعامل حداکثری با همسایگان، گسترش همکاری با کنشگران نوظهور و کشورهای جنوب جهانی و برقراری توازن در روابط با اقطاب و بلوک‌های قدرت‌ جهانی در شرق و غرب عالم. سیاست خارجی ما بر پایه توازن و واقع‌گرایی شکل گرفته است. صحبت‌های وزیر خارجه که پایان یافت، مجری مراسم از رییس‌جمهور کشورمان دعوت کرد، در جایگاه قرار گیرد و به ایراد سخنرانی بپردازد که متن سخنان مسعود پزشکیان را در گزارش زیر می‌خوانید. 

صف طولانی مقامات منطقه برای سخنرانی
 نوبت صبح مجمع پس از پایان سخنان رییس قوه مجریه پایان یافت و در نوبت عصر، وزرای امور خارجه عمان، تاجیکستان، سرپرست وزارت امور خارجه افغانستان، رییس اقلیم کردستان، دبیر شورای عالی امنیت ملی ارمنستان، دستیار رییس‌جمهور آذربایجان و رییس شورای راهبردی روابط خارجی ایران سخنرانی کردند. البته بعد از حضور وزیر خارجه عمان در تهران که نقش تاثیرگذاری در گفت‌وگوهای غیرمستقیم بین ایران و آمریکا ایفا می‌کند، اخباری مبنی بر ارائه پیام آمریکا از سوی او به ایران در فضای مجازی پخش شد، خبری که عراقچی آن را تکذیب کرد و در عین حال گفت: دور بعدی مذاکرات غیرمستقیم میان ایران و ایالات متحده به زودی تنظیم خواهدشد. 
به هرحال، برگزاری مجمع گفت‌وگوی تهران بار دیگر نشان داد، جمهوری اسلامی ایران همواره منادی تعامل و گفت‌وگو با کشورها به‌خصوص همسایگان است و راه حل مشکلات را شنیدن نظرات با آهنگ وفاق و نقش آفرینی دولت‌های منطقه، بدون دخالت‌های کشورهای فرامنطقه‌ای می‌داند. آنها (غربی‌ها و آمریکا) خیرخواه مردم منطقه نبوده و نخواهند بود و جنایت رژیم صهیونیستی در غزه به روشنی می‌تواند مُهر تایید بر این ادعا بزند

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.