آگاه: به گفته یک متخصص علوم و صنایع غذایی، با نگهداری حبوبات و خشکبار در محیط فریزر، میتوان سبب نابودی حشرات و غیرفعالشدن لارو و تخم این حشرات شد. اما اگر محصول پس از مدتی از محیط فریزر خارج شود، احتمال فعالیت مجدد لارو و تخم حشرات در شرایط مساعد محیطی و حشرهزدگی مجدد محصول دور از ذهن نیست. دکتر نسرین مویدنیا، متخصص علوم و صنایع غذایی، در گفتوگو با خبر آنلاین میگوید: اگر حبوبات و خشکبار دچار لارو زدگی و حشرهزدگی شدید شوند و عملا نتوان این آفات و تخمها را از محصول جدا کرد، باید محصول را دور ریخت. چراکه میزان آفتزدگی در حدی است که به احتمال زیاد به کیفیت و ارزش تغذیهای محصول نیز صدمه زده است. البته شاید بتوان برای جداکردن حشرات و لاروها، محصول را درون الکهای ریز با آب شستوشو داد و سپس در معرض جریان هوا در مجاورت با نور خورشید خوب خشک کرد. بهگونهای که رطوبت بهخوبی از محصول جدا شود، اما این اقدام نیز اصولا قابلتوصیه و پیشنهاد نیست.بعضا هم انجام اقدامات نادرستی از طرف برخی خانوادهها هنگام حشرهزدگی خشکبار و حبوبات دیده میشود که برای نابودی آفات، از برخی سموم آفتکش عرضه شده در عطاریها استفاده میکنند که این کار نیز بسیار نادرست است. زیرا احتمال نفوذ ترکیبات سمی آفتکشها به بافت محصول وجود دارد.
بهترین راه جلوگیری از حشرهزدن حبوبات و خشکبار
نگهداری ۴۸ ساعته در فریزر بیفایده است: در گذشته باور بر این بود که با نگهداری دوروزه حبوبات و خشکبار در دمای فریزر میتوان از حشرهزدگی و لاروزدگی این نوع محصولات پیشگیری کرد. دکتر مویدنیا میگوید: با نگهداری حبوبات و خشکبار در فریزر میتوان سبب نابودی حشرات و غیرفعالشدن لارو و تخم این حشرات شد. اما اگر محصول پس از مدتی از محیط فریزر خارج شود، احتمال فعالیت مجدد لارو و تخم حشرات در شرایط مساعد محیطی و حشره زدگی مجدد محصول دور از ذهن نیست. ـ یخچال چطور؟ با نگهداری خشکبار و حبوبات در محیط یخچال احتمال فعالیت حشرات و آفات و حتی میکروبها کم میشود، اما باید بدانید که رطوبت یخچال میتواند شرایط را برای کپکزدگی احتمالی محصول فراهم کند. ضمن اینکه نگهداری طولانیمدت مغزهای آجیلی در یخچال نهتنها میتواند به لحاظ رطوبت محیط یخچال سبب کپکزدگی احتمالی محصول شود، بلکه بخش روغنی این مغزیجات در معرض اکسیداسیون قرار گرفته و روغن این مغزها هم دچار آسیب و برگشت طعم و تندی میشود، مگر در ظرف یا بستهبندی مناسب و دربدار و در مدتزمان تعریف شده و نه چندان طولانی نگهداری شوند. در مورد میوهجات خشک هم اگر دچار حشرهزدگی و لاروزدگی شدید هستند، به دلیل افت کیفیت و ارزش تغذیهای باید دور ریخته شوند. این میوهها اگر به صورت خانگی خشکشده باشند، چون میزان رطوبت کنترل شدهای ندارند، در محیط یخچال احتمال کپکزدگیشان هم وجود دارد مگر در محیط فریزر نگهداری شوند.
نظر شما