تحولات سوریه، پازلی کوچک از طرح فراگیر رژیم صهیونیستی برای بسیاری از کشورهای عربی، امروزه نه‌تنها به‌عنوان بحرانی داخلی در این کشور بلکه به‌عنوان زنگ خطری برای تمام منطقه تلقی می‌شود. این تحولات از دید تحلیلگران بین‌المللی دارای دو بعد داخلی و منطقه‌ای است؛ از یک سو، تلاش برای تجزیه سوریه به دولت‌های کوچک فرقه‌ای و از سوی دیگر، گسترش این فتنه به سایر کشورهای عربی.

زنگ خطری برای حکام عرب

آگاه: در چهار روز گذشته اتفاقات عجیبی در کشور سوریه که گفته می‌شد بعد از سقوط دولت بشار اسد، آزاد شده است، در حال روی‌دادن است. اگرچه با روی کار آمدن عضو دیروز داعش و چهره سیاسی این روزها، احمد الجولانی، غرب و کشورهای عربی روی خوش به او نشان دادند اما حالا مشخص شده است که برنامه آمریکا و به‌خصوص رژیم منحوس صهیونیستی برای سوریه و منطقه چیز دیگری است. روزنامه‌های فرامنطقه‌ای مانند القدس العربی و لیبراسیون در تحلیل‌های خود بر نقش رژیم صهیونیستی در تشدید بحران سوریه تأکید کرده‌اند. این رژیم از سال ۲۰۲۴، پس از سقوط دولت بشار اسد، بیش از ۳۰۰ حمله هوایی را به پایگاه‌های نظامی، فرودگاه‌ها و انبارهای مهمات سوریه انجام داده است که هدف اصلی آن «ازبین‌بردن توان دفاعی سوریه» و نه فقط تغییر رژیم گزارش شده است. همزمان، صهیونیست‌ها از فتنه‌های فرقه‌ای در مناطقی مانند السویداء (قلعه جمعیت دروزی سوریه) سوءاستفاده کرده‌اند تا مداخله‌های خود را در این کشور توجیه کنند. براساس گزارش‌ها، تل‌آویو سعی دارد با «سرمایه‌گذاری روی شکاف‌های نژادی و مذهبی»، نقشه جدید خاورمیانه تحت حاکمیت خود را شکل دهد. این استراتژی ابتدا سوریه را هدف گرفته، اما قصد دارد تا مصر، عربستان، الجزایر و ترکیه را نیز درگیر کند.
شکست یا پیروزی؟ 
عبدالباری عطوان، تحلیلگر فلسطینی، در مقاله‌ای با اشاره به شکست احتمالی این سناریو تاکید کرد: «فتنه آمریکایی - اسرائیلی - ترکی در سوریه دچار خطا و مقاومت داخلی شده است.» وی افزود: «جولانی (سرکرده گروه تحریر الشام) با انجام تعهدات خود نسبت به عادی‌سازی روابط با اسرائیل، تمامی شرایط لازم برای جلوگیری از حملات را فراهم کرده بود، اما تل‌آویو به دنبال «تغییر هیئت سوریه» و نه فقط رژیم است.»
در همین راستا، برخی منابع بین‌المللی نیز به شکست استراتژی رژیم صهیونیستی در سوریه اشاره کرده‌اند. به گفته کارشناسان، ورود نیروهای امنیتی سوریه به السویداء بدون مخالفت واشنگتن و خواستاری آمریکا از اسرائیل برای «عدم‌دخالت»، نشانه‌ای از تردید بین‌المللی در قبال این سناریو است.

پیامد منطقه‌ای: آینده‌ای تاریک؟
تحلیلگران هشدار می‌دهند که فتنه سوریه می‌تواند الگویی برای سایر کشورهای عربی باشد. ویژه‌نویس الرأی الیوم در این رابطه نوشت: «این بحران محلی در السویدا، نقطه آغازی برای بازآرایی خاورمیانه به سبک آمریکایی - اسرائیلی است.» وی خاطرنشان کرد: «حتی کشورهایی که با آمریکا هم‌پی‌مان یا با اسرائیل عادی‌سازی کرده‌اند، در برابر این فتنه امنیتی نیستند.» 
در نهایت، هرچند رژیم صهیونیستی و آمریکا از منافع مشترک در این بحران برخوردارند، تردیدهای داخلی و مقاومت‌های محلی مانع از پیروزی کامل آنها شده است. این در حالی است که شهروندان سوری و منطقه‌ای از هر قوم و مذهبی، به‌عنوان تنها سد محکم در برابر «نقشه جدید خاورمیانه»، شناخته می‌شوند.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.