کسانی که از نعمت سرپناه محروم هستند، این روزها شرایط سخت‌تری نسبت‌به دیگر اقشار جامعه تجربه می‌کنند. وضعیت نامناسب اقتصادی، آشفتگی بازار مسکن و افزایش نجومی اجاره‌بها باعث شده مستاجران برای رهن یا اجاره‌خانه ناچار به پرداخت مبالغی باشند که تا کمتر از سه سال پیش برای خانه‌دار شدن آنها کفایت می‌کرد. با وخیم شدن اوضاع مسکن، دولت از سال۹۹ در قالب مصوبه ستاد ملی کرونا، با هدف حمایت از مستأجران و کنترل التهاب بازار مسکن اقدام به پرداخت تسهیلاتی به نام «ودیعه مسکن» کرده است؛ وامی که دریافت آن به آرزوی دست‌نیافتنی اغلب متقاضیان تبدیل شده است.

ودیعه به‌موقع نرسید

آگاه: بیش از یک‌میلیون و ۶۰۰هزار متقاضی در صف انتظار برای دریافت تسهیلات ودیعه مسکن ۲۰۰میلیون تومانی هستند که طبق اعلام وزارت راه‌وشهرسازی این طولانی شدن صف به‌دلیل شرایط و استعلام‌های جدید بانک‌هاست. درحال‌حاضر با نزدیک شدن به فصل جابه‌جایی و نقل و انتقالات بازار اجاره مسکن هم کم‌کم داغ شده و میزان آگهی واحدهای اجاره‌ای در بین مشاوران املاک رو به افزایش است از بهمن‌ماه سال گذشته که تسهیلات ودیعه مسکن در تهران به ۲۰۰میلیون تومان رسید بسیاری از مستاجران در پشت صف‌های بانک‌ها برای دریافت تسهیلات ودیعه مسکن قرار گرفته‌اند، درصورتی‌که همین افزایش ۵۰میلیون تومانی تسهیلات طی چند ماه گذشته آثار و تبعات خود را روی بازار اجاره گذاشته است.

بررسی‌های میدانی هم حاکی از آن است که هنوز بسیاری از مستاجران نتوانسته‌اند این تسهیلات را دریافت کنند و به گفته بسیاری از متقاضیان، بانک‌ها برای پرداخت این تسهیلات سنگ‌اندازی‌های زیادی از جمله نداشتن اعتبارات، ابلاغ نشدن مصوبه تسهیلات ودیعه مسکن یا نداشتن بودجه می‌کنند. همین موضوع باعث شده بسیاری از مستاجران به‌دنبال راه‌های دیگر برای تامین مسکن اجاره‌ای خود باشند؛ به‌طوری‌که برخی از مستاجران به‌دلیل افزایش میزان نرخ‌های اجاره‌ای و متقاعد نشدن مالک، به محلات پایین‌تر یا حومه شهرها کوچ کرده‌اند. براساس این گزارش، در همین رابطه فاطمی، یکی از مستاجران که در منطقه هاشمی تهران و در یک واحد ۷۰متری اجاره‌نشین است به باشگاه خبرنگاران گفت: در سال گذشته ۳۰۰میلیون تومان ودیعه و ماهانه ۱۲میلیون تومان اجاره می‌دادیم اما از اسفندماه سال گذشته، مالک زمزمه‌های افزایش قیمت اجاره را داده بود که درحال‌حاضر به‌دلیل عدم تایید تسهیلات ودیعه مسکن و همچنین به‌دلیل نرسیدن حقوق مجبور به کوچ به مناطق پایین‌تر شده‌ایم.

وام ۱۸درصدی بگیریم سنگین‌تریم!

کریمی با بیان اینکه متاسفانه بسیاری نمی‌توانند از هفت‌خان دریافت ودیعه مسکن عبور کنند و عطایش را به لقایش می‌بخشند، ادامه داد: تعدادی از همکارانم هم بعد از دریافت پیامک تایید به بانک مراجعه کرده و با بهانه‌هایی مثل اعتبار پرداخت این وام هنوز جذب نشده، سایت وام بسته است و ... هر بار ناامید به خانه برگشته‌اند و همین باعث شده بعد از چند روز مراجعه پی‌درپی و عدم دریافت پاسخی شفاف، از ادامه پیگیری منصرف شوند و درنهایت برای گرفتن وام به‌ظاهر ۱۸درصد اقدام کنند! م. سلیمی که بازنشسته آموزش و پرورش است با انتقاد از روند سختگیرانه پرداخت وام ودیعه مسکن، توضیح داد: در شرایط فعلی که معرفی ضامن برای شاغلان هم کار ساده‌ای نیست، بازنشسته‌هایی که هنوز مستاجر هستند و ضامن ندارند چه باید بکنند؟

وقتی ناچاری ضامن بخری!

وی اضافه کرد: با هزار دردسر دو کارمند رسمی برای ضمانت وام پیدا کردم ولی هریک از آنها به ازای ضمانت مبلغی را درخواست کرده‌اند. مگر کل وام چقدر است که افرادی مثل من باید بخشی از آن را برای ضامن بپردازند؟ این کارمند بازنشسته ابراز کرد: تازه بعضی از بانک‌ها در کنار ضامن چک هم می‌خواهند، آن هم چک همان بانک. با این شرایط اگر بگویند این وام سرکاری است، راحت‌تر با ماجرا کنار می‌آییم و الکی در راه رفت‌وآمد به بانک وقت و هزینه خود را هدر نمی‌دهیم. سلیمی با بیان اینکه بخشنامه‌های پیچیده پرداخت وام و شرایط سخت پذیرفتن ضامنین همیشه مشکلی بزرگ برای دریافت وام بوده، اظهار کرد: بانک‌ها بخش بزرگی از جمعیت کشور را برای ضمانت وام قبول نمی‌کنند و به‌سختی می‌توان فردی را پیدا کرد که شرایط تعیین‌شده ازسوی بانک‌ها را داشته باشد.

س. حیدری مادر سرپرست خانوار کرجی هم با گلایه از تورم افسارگسیخته بازار مسکن گفت: سال گذشته با هزار دردسر وام ودیعه گرفتم. اما امسال رهن دوبرابر شده و دوباره به وام نیاز دارم. وام سال گذشته جوابگوی اجاره امسال نیست و باید امسال هم به پول پیش خانه اضافه کنم. وی ادامه داد: صاحبخانه به هیچ قیمتی با شرایط من کنار نمی‌آید و می‌گوید یا پول بده یا خانه را خالی کن. در این شرایط، تکلیف من مستاجر چیست؟ با این همه گرانی با سه بچه قد و نیم‌قد چه کنم؟ ای کاش دولت لااقل شرایطی ایجاد می‌کرد تا افرادی مثل من بتوانند مجددا وام ودیعه مسکن بگیرند.

این در حالی است که طبق آخرین آماری که سیداحمد خادمیان، مدیرکل دفتر پایش طرح‌های مسکن وزارت راه و شهرسازی میزان پرداخت تسهیلات ودیعه مسکن را ازسوی بانک‌ها اعلام کرد و گفت: تاکنون بیش از یک‌میلیون و۶۰۰ نفر در سامانه tem.mrud.ir ثبت‌نام کرده‌اند. از متقاضیان ثبت‌نام‌شده، یک‌میلیون و ۴۱۶هزار و ۴۵۲ نفر حائز شرایط اولیه شدند و از این تعداد ۹۹۱هزار و ۶۵۸متقاضی به بانک‌ها برای دریافت تسهیلات ودیعه معرفی شدند.

مدیرکل دفتر پایش طرح‌های مسکن وزارت راه و شهرسازی ادامه داد: طبق آمارها، تسهیلات پرداخت‌شده ازسوی بانک‌ها به متقاضیان وام ودیعه به تعداد ۴۳۸هزار و ۵۵۸ فقره است که باتوجه‌به فصل نقل و انتقالات، انتظار داریم تا این میزان افزایش یابد و تعداد بیشتری از مردم بتوانند از این امکان برای فراهم کردن مسکن مناسب خود و خانواده استفاده کنند. بانک‌ها طبق بخشنامه شرایط پرداخت وام ودیعه را تسهیل کنند. وی توضیح داد: به‌تازگی گزارش‌هایی به وزارت راه و شهرسازی ارسال شده که بر اساس آن، برخی از شعب، مدارک مازاد از بخشنامه از متقاضیان تسهیلات ودیعه طلب می‌کنند و حتی استعلام‌هایی را مجددا بعد از حائز شرایط شناخته شدن متقاضی می‌خواهند که این موارد موردتایید وزارت راه و شهرسازی نیست. تمامی شعب بانک باید بر اساس بخشنامه پیش بروند و مدارک و استعلاماتی خارج از بخشنامه از متقاضیان طلب نکنند.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.