سرانجام وظایف شهرداری‌ برای پیشگیری از بیماری‌هایی که پشه آئدس ناقل آنهاست، ابلاغ شد تا به محل‌های بحران‌زایی مانند دپو زباله و آب‌های راکد سروسامانی داده شود.

آرادکوه بحران‌زاست

آگاه: علی نصیری، رییس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران در همایش تبیین وظایف شهرداری‌ها که با موضوع تهدیدهای ناشی از ناقل مهاجمین زیستی (پشه آئدس) در سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران برگزار شد، گفت: در موضوع کرونا، ما آبان‌ماه سال۹۸ هشدارهایی را اعلام کردیم، اما متاسفانه مورد تمسخر قرار گرفتیم تا اینکه در اسفندماه شاهد همه‌گیری کووید۱۹ بودیم و دیگر برای بسیاری از اقدامات دیر شده بود. امروز هم زمانی است که ما باید درباره این پشه و بیماری‌هایی که ایجاد می‌کند صحبت کنیم تا دیر نشود و اقدامات پیشگیرانه انجام شود.
رییس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران ادامه داد: براساس سخنان مقام معظم رهبری، ما یک مرکزیتی در بحران‌ها نداریم که مدیریت یکپارچه انجام دهند. نصیری با بیان اینکه شهر تهران در شب‌ها حدود ۹ و نیم میلیون نفر جمعیت دارد، گفت: در وسعت ۷۵۰کیلومتر این شهر، ما ۵۵مخاطره در سال۱۴۰۳ شناسایی کردیم که ۱۴مورد آن در سال۱۴۰۳ اولویت دارند که یکی از این موارد پشه آئدس است. این پشه سه بیماری معروف تب دنگی، چیکن گونیا و زیکا را به انسان‌ها منتقل می‌کند که هر کدام از آنها می‌تواند برای انسان خطراتی داشته باشد.
رییس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران ادامه داد: در تاریخ ۲۶خردادماه امسال برنامه ملی مقابله با و پیشگیری از پشه آئدس ابلاغ شد و وظایف شهرداری‌ها در این‌باره مشخص شده است. نصیری گفت: دستورالعملی در راستای وظایف شهرداری‌ها، طراحی، تهیه و پیاده‌سازی شد. همچنین برنامه عملیاتی پدافند زیستی شامل بهسازی و پاکسازی و رفع آلودگی در اماکن دارای آب و رطوبت نیز ابلاغ شد. همچنین مقرر شد سند آموزش شهروندی نیز ابلاغ و تهیه شود. وی با اشاره به وظایف شهرداری‌ها برای مقابله با پشه آئدس و بیماری‌های ناشی از آن نیز افزود: جمع‌آوری و دفع آب‌های شهری، سمپاشی محیط شهری، پاکسازی و رفع آلودگی کانون‌های تجمع زباله، بهسازی آب‌نماها، جمع‌آوری لاستیک‌ها و خودروهای فرسوده، تشدید نظارت بر آبیاری فضای سبز و جلوگیری از غرق‌آبی شدن از جمله وظایف شهرداری‌هاست.
رییس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران ادامه داد: آرادکوه می‌تواند شرایط را سخت کند و مکانی بحران‌زا باشد و باید هرچه سریع‌تر این محیط بهسازی شود. نصیری گفت: البته این نکته قابل ذکر است که در آذرماه۱۴۰۲ این موضوع مورد بحث قرار گرفت و دستورالعمل‌هایی درباره پیشگیری و مقابله با این پشه تهیه شد که موارد بسیاری را شامل می‌شود. جلوگیری از فروش و واردات گیاه لاکی بامبو، فرهنگ‌سازی به رانندگان میادین میوه و تره‌بار و جلوگیری از انباشت آب در خودروهای حمل میوه نیز ازجمله اقداماتی است که در ابلاغیه اولیه ذکر شده بود. باید دقت کنید که گیاه لاکی بامبو گیاهی است که شرایط زندگی این پشه را فراهم می‌کند؛ بنابراین باید از ورود و پرورش آن جلوگیری کرد. رییس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران ادامه داد: کلیه کارکنان شهرداری باید آموزش و مهارت کافی درباره این بیماری را دیده باشند. همچنین باید برای شهروندان نیز آموزش کافی ارائه شود. نصیری درباره استفاده از ظرفیت‌های مردمی گفت: ما از گروه‌های دوام خود که عوامل ارتباط ما در مناطق شهری هستند نیز برای پیشگیری از این بیماری استفاده می‌کنیم و جلساتی برای آموزش این افراد درحال برگزاری است. وی افزود: تمرین سراسری در شهر، برگزاری وبینار آموزشی در شهریورماه و برگزاری جلسات آموزشی برای پایانه‌های مسافربری نیز در دستورکار ما قرار دارد. رییس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران ادامه داد: متاسفانه در ماه‌های اخیر حوادث زیادی را تجربه کردیم. مانند سقوط بالگرد شهید رئیسی، شهادت مهمان عزیز ما اسماعیل هنیه، فروریزش در خیابان ولیعصر و آتش‌سوزی در منطقه۲۱ و همکاران من همیشه در صحنه بوده‌اند و امیدواریم این بیماری نیز کنترل شده و مشکلات زیادی ایجاد نکند.

از پشه آئدس در امان باشیم
دکتر فلوریا انفرادی، مدیر گروه مبارزه با بیماری‌های معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی اعلام کرد: باتوجه‌به اینکه این پشه می‌تواند در هر ظرف یا جایی که مقدار آب جمع می‌شود، مانند لاستیک، قوطی کنسرو، قایق، گلدان شیشه‌ای و... تخم‌گذاری کند، تخلیه و تمیز کردن مرتب ظروف محتوی آب مانند گلدان‌های شیشه‌ای، ظروف زیر گلدان، ظروف آب پرندگان و حیوانات و... هر دو روز یکبار انجام شود.
انفرادی افزود: جلوگیری از تجمع آب در زیر کولرها، جلوگیری از تجمع آب راکد در زباله‌ها و ضایعات جامد مانند ظروف رهاشده، ضایعات اتومبیل، لنج و قایق، لاستیک از طریق پوشاندن یا جمع‌آوری آنها نیز باید انجام شود. به گفته وی، پوشیدن لباس‌های آستین بلند و شلوار بلند و جوراب از دیگر مواردی است که فرد را از گزش این پشه در امان نگه می‌دارد.
این مقام مسئول تصریح کرد: استفاده از قلم دافع حشرات روی مناطقی از پوست که با لباس پوشیده نمی‌شود در زمان مسافرت به مناطق همه‌گیری بیماری نیز باید انجام شود. وی استفاده از پشه‌بند درصورتی‌که طی روز در فضای باز استراحت می‌کنید، نصب توری روی در و پنجره‌ها و اطمینان از سالم بودن آن‌ها، پرهیز از بیرون رفتن در ساعات پرگزش روز (قبل از طلوع آفتاب و هنگام غروب) از دیگر نکاتی است که باید به آن توجه داشت.
مدیر گروه مبارزه با بیماری‌های معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی با اشاره به اینکه پشه آئدس با سایر پشه‌های موجود در دنیا یک‌سری تفاوت دارد که یکی از مهم‌ترین آنها زمان فعالیت آن‌هاست، بیان کرد: پشه آئدس روز فعالیت است و زمان فعالیت آن‌ها از زمان طلوع تا غروب آفتاب است و بیشترین زمان سیکل فعالیت این پشه، هنگام طلوع آفتاب است. وی افزود: آئدس برخلاف پشه‌های دیگر همچون زنبورعسل مهاجم هستند. سایر پشه‌ها صبر می‌کنند که فضا تاریک و شخص به خواب رود و سپس گزش را انجام دهند که آئدس اینگونه نیست. انفرادی ادامه داد: علاوه بر آن ظاهر پشه آئدس با پشه‌های دیگر متفاوت است و نوارهای تیره و روشن دارند. به گفته وی، آئدس به‌شدت این توانایی را دارد که خود را با محیطی که در آن قرار دارد، تطبیق دهد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.