در پی کشف اجساد ۶اسیر اسرائیلی دربند مقاومت فلسطین در غزه، که در بین آن‌ها یک تبعه آمریکایی نیز وجود داشت، مطابق پیش‌بینی‌ها موجی از اعتراض‌ها در داخل و خارج از اراضی اشغالی علیه مقامات رژیم صهیونسیتی و در صدر آنها بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر این رژیم غاصب، به راه افتاد.

اضمحلال

آگاه: از روز یکشنبه موج اعتراضات کم‌سابقه‌ای در اراضی اشغالی به‌ویژه شهر تل‌آویو به راه افتاد و همه یک‌صدا کشته شدن اسرای صهیونیست را گردن نتانیاهو انداختند. یکشنبه‌شب تل‌آویو شاهد تجمع چند صدهزار نفری علیه نخست‌وزیر اسرائیل بود. یائیر لاپید، رییس اپوزیسیون رژیم اسرائیل روز دوشنبه نتانیاهو را به باد انتقاد داد و گفت که او با اقدام من‌درآوردی خود در اضافه کردن بند تداوم حضور نظامی در محور صلاح‌الدین (فیلادلفیا؛ بین غزه و مصر) توافق دست‌یابی به آتش‌بس و تبادل اسرا را به شکست کشاند تا مانع از فروپاشی کابینه‌اش شود.
اخیرا قاهره و دوحه قطر شاهد مذاکرات برای دست‌یابی به توافقی بودند که از دل آن تبادل اسرا و آتش‌بس محقق شود، ولی به دلیل سنگ‌اندازی‌های رژیم اسرائیل و شخص نتانیاهو بر سر حضور نظامی در محورهای صلاح‌الدین و نتساریم، به نتیجه‌ای نرسید. نتانیاهو در بحبوحه مذاکرات گفته بود: «اگر قرار باشد میان فیلادلفیا و بازگرداندن اسرای یکی را انتخاب کنم، فیلادلفیا را انتخاب خواهم کرد!»

کریدور فیلادلفیا؛ محل اختلاف
پس از چند روز مشاجره میان مقامات رژیم صهیونسیتی بر سر اینکه در مقطع زمانی فعلی اولویت اسرائیل نجات اسیران از طریق آتش‌بس است یا تداوم حضور نیروهای اسرائیلی در کریدور فیلادلفیا؛ تصمیم نتانیاهو مبنی بر عدم نرمش در این زمینه با پیدا شدن جسدهای ۶نفر اسیر همراه شد. یائیر لاپید، رهبر اپوزیسیون نیز با انتقاد از نتانیاهو، او را مسئول مرگ این ۶نفر دانست. این رویداد باعث شده تا از یکشنبه صدها هزار صهیونیست در شهرهای مختلف سرزمین‌های اشغالی اقدام به اعتراض نسبت به سیاست‌های کابینه بنیامین نتانیاهو کنند. تخمین زده شده است که ۳۰۰هزار نفر در تل‌آویو و ۲۰۰هزار نفر دیگر در شهرهای سرزمین‌های اشغالی در اعتراضات شرکت کردند. شرکت «راه‌حل‌های جمعیتی» نیز تخمین زد که حدود ۲۸۰هزار نفر در تظاهرات تل‌آویو شرکت داشته‌اند. این بزرگ‌ترین اعتراض در سرزمین‌های اشغالی از هنگام آغاز جنگ در ۷ اکتبر ۲۰۲۳ (۱۵ مهر ۱۴۰۲) به حساب می‌آید.

انضمام اعتصابات به اعتراضات
اعتراض در تل‌آویو با راهپیمایی از خیابان دیزن‌گف تا دروازه بگین ستاد ارتش اسرائیل آغاز شد و ۶تابوت «نمادین» به نشانه ۶جسدی که شب‌شنبه پیدا شدند، حمل شد. همزمان با این اعتراضات هیستادروث (اتحادیه کارگری اسرائیل) نیز از پیوستن به اعتراضات خبر داد و اعلام اعتصاب سراسری کرد. دیوید بار ایلان، رییس این اتحادیه عصر یکشنبه خواستار اعتصاب کلیه کارگران اسرائیلی برای اعمال فشار به کابینه نتانیاهو جهت تسریع در توافق آتش‌بس برای نجات جان اسیران شده بود.
از صبح دوشنبه نیز اعتصابات در مدارس، فرودگاه‌ها، شهرداری‌ها، بیمارستان‌ها و کشتی‌رانی آغاز شد و روبه افزایش حرکت کرد. برخی وزیران کابینه نتانیاهو با انتقاد از اعتراضات و اعتصابات، این اقدامات را سیاسی و دارای هدف ضربه زدن به کابینه خواندند. بتسلائل اسموتریچ، وزیر دارایی که در وزارت جنگ نیز دارای اختیارات است، با سیاسی دانستن اعتراضات، آن را به‌سوی یک توافق بد دانست و خواستار آن شد که همه کارگران به سر کار خود برگردند. اسموتریچ تهدید کرد هر کارگری که دست از کار بکشد، حقوق دریافت نخواهد کرد. ایتمار بن‌گویر، وزیر امنیت عمومی نیز در یک مراسم اعلام کرد با چنین توافقی مخالف است و اجازه نمی‌دهد، کابینه این توافق را تایید کنند.

نزاع در میان صهیونیست‌ها
اعتراض حدود ۵۰۰هزار صهیونیست در سراسر سرزمین‌های اشغالی درحالی‌که جنگ در غزه ادامه دارد، نشان می‌دهد که این درگیری اثر انسجام‌بخشی موقتی خود را از دست داده و درون جامعه اسرائیل نیز اکثریت خواستار پایان یافتن جنگ هستند. ازسوی‌دیگر وضعیت اسیران اسرائیلی نیز برای جامعه رژیم صهیونیستی غیرقابل تحمل شده است. درحالی‌که آتش‌بس یک‌هفته‌ای در اواخر سال ۲۰۲۳، موفق به آزادی حدود ۵۰اسیر شد، اما نتانیاهو که پس از آن بر آزادی این گروه از طریق عملیات نظامی تاکید کرده است، در ماه‌های بعد تنها موفق به نجات پنج اسیر شده و به گفته رسانه‌های اسرائیلی ۳۵اسیر دیگر را نیز در جریان عملیات مختلف ازجمله حمله هوایی به کشتن داده است.
این وضعیت به حدی برای جامعه اسرائیل غیرقابل تحمل شده که حتی در خلال جنگ حاضر شده‌اند در این سطح گسترده به خیابان‌ها آمده و اقدام به اعتصاب کنند. آغاز شدن اعتراضات بزرگ در جریان جنگ نشان می‌دهد، درگیری نظامی اثر انسجام‌بخش خود را به‌دلیل طولانی شدن جنگ از دست داده است. باوجوداین دادگاه عالی کار در اسرائیل روز دوشنبه پس از برگزاری یک جلسه استماع، حکم به پایان یافتن اعتصاب داد. اتحادیه کارگری نیز این حکم را پذیرفت و از کارگران خواسته به اعتصاب پایان دهند.
در این میان اختلافات میان نتانیاهو و یواو گالانت، وزیر جنگ کابینه نیز بار دیگر بر سر اولویت اصلی اسرائیل تشدید شده است. گالانت نیز همچون دیگر سران امنیتی و نظامی رژیم صهیونیستی خواستار توافق آتش‌بس در ازای آزادی اسیران است و از نتانیاهو خواسته خروج نیروهای نظامی اسرائیل از محور فیلادلفیا را بپذیرد ولی نتانیاهو با بیان اینکه این محور رگ حیاتی حماس است و خروج از آن به حماس فرصت بازسازی و حمله مجدد به اسرائیل را می‌دهد، ماندن در فیلادلفیا را اولویت امنیتی اصلی اسرائیل دانسته است.
روز دوشنبه در جریان نشست کابینه، گالانت با حمله به نتانیاهو گفت: نخست‌وزیر همان فردی است که در سال۲۰۱۱، بالغ بر ۱۰۲۷زندانی ازجمله یحیی سنوار را در ازای یک نفر (گیلعاد شالیط) آزاد کرد ولی حالا حاضر به انجام هیچ اقدامی برای آزادی بیش از ۱۰۰اسیر اسرائیلی نیست. برخی رسانه‌های اسرائیلی خبرهایی درباره احتمال اخراج گالانت از وزارت جنگ را منتشر کرده‌اند. به نظر می‌رسد چنین اقدامی می‌تواند آتش خشم معترضان را دوچندان کند. در سال ۲۰۲۳ وقتی نتانیاهو اواخر ماه آوریل گالانت را به‌دلیل مخالفت با اصلاحات قضایی، اخراج کرد، اعتراضات خیابانی شدیدی شکل گرفت و اعتصابات هم به آن اضافه شد و نهایتا نخست‌وزیر را به عقب‌نشینی از تصمیم خود واداشت.
 

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.