۱۹ شهریور ۱۴۰۳ - ۱۲:۳۲
کد خبر: ۶٬۵۶۷

یک روانشناس کودک گفت: تشویق مثبت، به کودکان و نوجوانان انگیزه می‌دهد تا رفتارهای مفید را تکرار کنند. اما والدین نباید فراموش کنند که تحسین بیش‌ازحد می‌تواند مسیر رشد کودک را خراب کند.والدین باید بدانند که اگر فرزندی دارند، علاوه بر اینکه مسئول تامین نیازهای او هستند، باید مهارت‌های مختلف را نیز به او بیاموزند تا کودک در آینده، به بزرگسالی با رفتارهای مناسب تبدیل شود.

حد و حدود تحسین کودکان کجاست؟

آگاه: برای این منظور، والدین انتظارات خود را از رفتارهای مناسب تعیین کرده و سعی می‌کنند تا خود نیز الگوی رفتاری مناسبی داشته باشند. بسیاری از والدین بابت اطاعت‌ کردن و احترام‌ گذاشتن کودک، او را تشویق می‌کنند یا ممکن است برای اصلاح رفتارهای نامناسب کودک، از تنبیه به شیوه‌های نادرست استفاده کنند. روش‌های مناسب استفاده از تشویق و تنبیه کودکان ممکن است، دغدغه والدین زیادی باشد اینکه از این شیوه‌های تربیتی چگونه استفاده کنند. در همین خصوص با دکتر «مهسا ساداتی» روانشناس کودک و نوجوان به گفت‌وگو نشستیم که در ادامه می‌خوانید:
والدین چگونه می‌توانند رفتارهای مناسب را به کودک خود یاد دهند؟
والدین مسئول حفظ امنیت رفتاری و روانی کودک و همچنین هدایت‌کردن او به سمت رفتارهای مناسب و ایمن هستند. برای رسیدن به این هدف، شما به‌ عنوان والدین باید چارچوب، قوانین و روابط مناسب را برای فرزند خود ایجاد کنید و رفتارهای درست را به او آموزش دهید. 
آیا تشویق مداوم کودکان برای آن‌ها مفید است؟
شاید تصورش برای شما سخت باشد، اما تشویق کردن مکرر کودک برای رفتارهای خوب، چه هدیه مادی باشد و چه تعریف و تمجید شفاهی، به‌مرور زمان می‌تواند نتیجه عکس داشته باشد. 
تشویق کردن کودک زمانی بسیار مفید است که به مقدار کم و با تاکید ویژه انجام شود. پاداش دادن به کودک به میزان کم، باعث می‌شود که این راه بسیار موثرتر باشد و در کودکان ذهنیت رشد و اعتماد به نفس ایجاد می‌کند.
 میزان تشویق و تحسین به کودک باید چه حد باشد؟
فراموش نکنید که تشویق مثبت، به کودکان و نوجوانان انگیزه می‌دهد تا رفتارهای مفید را تکرار کنند. اما والدین نباید فراموش کنند که تحسین بیش‌ از حد می‌تواند مسیر رشد کودک را خراب کند. همچنین شما باید یک رفتار مشخص کودک را تشویق کنید و درباره توانایی‌ها و شخصیت کلی کودک قضاوت نکنید. بنابراین بهتر است یک دستاورد یا نتیجه خاص را تشویق کنید تا کودک بتواند در مسیر رشد و ریسک‌پذیری خود بهتر پیش برود.
 تشویق دائمی کودک چه معایبی دارد؟
والدین نقش مهمی در تربیت فرزند و آموزش رفتارهای مناسب به کودک دارند. در گذشته از روش‌های تشویقی برای آموزش کودکان بسیار استفاده می‌شد. اما روانشناسان به این نتیجه رسیده‌اند که تشویق کودکان اگر به‌طور مکرر و بیش‌ازحد باشد، اثرگذاری خود را از دست می‌دهد و کودک را شرطی می‌کند.
والدین به جای تشویق‌های مکرر، از چه شیوه تربیتی دیگری می‌توانند استفاده کنند؟
یکی از کارهایی که می‌توانید برای آموزش و تربیت فرزندتان انجام دهید، انگیزه دادن به کودک است. انگیزه باید حاوی یک پیام اساسی باشد و آن این است که «من به تو اعتماد دارم و می‌دانم که می‌خواهی با من همکاری کنی. ما یک تیم هستیم.» انگیزه‌ دادن ممکن است در نگاه اول به تشویق شبیه باشد. اما باید بدانید که انگیزه یک تفاوت قدرتمند با تشویق دارد و آن این است که به کودک حس حمایت و دلگرمی می‌دهد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.