آگاه: محمدجعفر قائمپناه، معاون اجرایی پزشکیان ۲۹آبانماه در گفتوگویی تلویزیونی با اعلام اینکه اولین سفر استانی رییسجمهور به استان سیستان و بلوچستان خواهد بود، گفت که در سفرهای استانی این دولت، استقبال از فرودگاه و تجمعات در استادیوم نداریم و هزینههایی را که در این زمینه همچون بنر و نظایرش تحمیل میشد احصا میکنیم و به اقشار آسیبپذیر و زنان بیسرپرست اختصاص میدهیم.
هواپیمای حامل رییس دولت چهاردهم صبح پنجشنبه در فرودگاه بینالمللی شهدای زاهدان روی زمین نشست و پزشکیان در بدو ورود به استان سیستان و بلوچستان، هدف از انجام سفرهای استانی را شنیدن صدای مردم و دغدغههای آنها عنوان و تصریح کرد: هدف دولت پیگیری و حل مشکلات مردم است.
او سپس بدون وقفه، برنامهها و دیدارهای خود را در استان آغاز کرد. ابتدا در پارک علم و فناوری سیستان و بلوچستان حضور یافت و ضمن بازدید از شرکتهای دانشبنیان، در جریان تازهترین دستاوردها و فعالیتهای این شرکتها قرار گرفت.
دیدارهای جداگانه با فعالان اقتصادی، خانواده شهدا، فرهیختگان و نخبگان سیاسی، علما و سران طوایف، دانشجویان و تعدادی از جوانان و فعالان سیاسی، اجتماعی و فرهنگی از برنامههای آقای رییسجمهور در اولین سفر استانی خود بود؛ سفر رییسجمهور به سیستانوبلوچستان در سه دوره زمانی مختلف برنامهریزی شد. مرحله اول آن شامل سفر یکروزه به شهرستان زاهدان بود که در پنجشنبه اول آذرماه انجام شد و در ادامه دو سفر یک روزه به شهرستانهای چابهار و زابل نیز برنامهریزی شده است. بههرحال دولتِ وفاق ملی در نخستین سفر استانیاش نشان داد که نمیخواهد مسیر گذشته رؤسایجمهور را در سفرهای استانی ادامه دهد و با رویکرد جدید بنای ارتباطگیری با توده مردم را دارد. بالاخره تعامل هرچه بیشتر و بهتر دولتیها با مردم از مطالبات مهم رهبر انقلاب از دولت چهاردهم است.
سفرهای استانی؛ مطالبه رهبر انقلاب از دولتیها
۶شهریورماه رهبر انقلاب در دیدار با رییسجمهور و اعضای کابینه، ۱۳توصیه مهم را به آنها گوشزد کردند که اهمیت سفرهای استانی یکی از آن توصیهها بود.
حضرت آیتالله خامنهای، مسئولان دولت را به حضور در بین مردم سفارش کردند و فرمودند: «به این حرفها که اگر سفر استانی کردید بگویند پوپولیسم و عوامگرایی است، توجه نکنید چراکه اطلاع از متن زندگی مردم با کارتابل و گزارشهای کتبی امکانپذیر نیست، حتی اگر گزارشهای خوبی باشد؛ بنابراین سفر استانی و حضور در بین مردم ازجمله روستاها و تصمیمگیری براساس مشاهدات و شنیدهها را دنبال کنید.»
از این رو پزشکیان و همکاران و همیاران او در پاستور کوشیدهاند ضمن آسیبشناسی از سفرهای استانی در ادوار گذشته مسیری نو و جدید پیش روی خود ترسیم کنند تا ضمن حفظ کرامت مردم، آنها بتوانند مطالبات و دغدغههایشان را با مسئولان اجرایی در میان بگذارند. بااینحال چشمانداز ترسیمشده را نهایی نمیدانند و میگویند: منتظرم تا نتایج سفرها و بازتابهای آن را مشاهده کنیم، اگر مردم علاقه داشتند همین مسیر را ادامه میدهیم.
این مطلب را رییسجمهور در گفتوگوی تلویزیونی و بعد از پایان سفر یکروزهاش به سیستان و بلوچستان اعلام کرد و یادآور شد که «زمانی که من مدیر بودم و رؤسای جمهور دیگری بودند، علیرغم اینکه ما رییس دانشگاه بودیم از ما دعوت میکردند که در مراسم استقبال شرکت کنیم، برخوردهای نامناسبی حتی با مدیران میکردند و مردم را در شرایط نامناسب میآورند تا برایشان سخنرانی کنند، در این روش حرمت مردم حفظ نمیشد. از اینکه با من هم چنین برخوردهایی میشد خوشم نمیآمد. پروتکلهایی طراحی شده بود که ممکن بود در نتیجه اجرای آنها با مردم محترمانه برخورد نشود.»
او اظهار کرد: از این رو گفتیم ما میآییم و خدمت مردم میرویم. با صنوف و طبقات مختلف دیدار هم میکنیم. در اینجا شاید برخی صنوف را ندیدیم که اگر فرصت بود با همه ملاقات میکردیم و صحبتهایشان را میشنیدم و تلاش میکردیم مشکلاتشان را حل کنیم. این طوری هم کرامت آنها حفظ میشود و در عین حال سخنانشان را هم میشنویم، درحالیکه مردم معطل ما نشدند. درباره این شکل از سفرهای استانی بازخورد میگیریم، اگر مردم اینطور دوست داشتند، این را ادامه میدهیم. ما مثل مردم هستیم و حالا مسئولیتی به ما سپرده شده است، اما تلاش میکنیم تا آنجا که میشود مشکلاتشان را برطرف کنیم.
پرهیز از وعدههای بایگانی پذیر
اما ارزیابیها از سفرهای استانی رییسجمهور چه بود؟ آنچه مشخص است با اولین سفر نمیتوان تحلیل جامع و منصفانهای از سفرهای استانی کاروانِ وفاق ملی ارائه داد اما اصل سفرها دو رویکرد را دنبال میکند. اولا، ارتباط رودرو و بدون روتوش مسئولان با مردم و ثانیا، پیگیری مشکلات و پاسخ به مطالبات و دغدغههای آنان، ضمن آنکه نباید وعدههایی هم داده شود که اجرایی نخواهد شد و فقط در بایگانی ریاستجمهوری باقی خواهد ماند. تا به اینجا شخص رییسجمهور از هرگونه وعدهای در سفرها پرهیز کرده و این جای تقدیر دارد.رییس دولت ۱۰شهریورماه در اولین گفتوگوی تلویزیونی خود با مردم با بیان اینکه سفرهای استانی را آغاز خواهیم کرد اما دو مسئله وجود دارد، گفته بود: ما بهعنوان دولت بودجه را به مجلس میبریم و مجلس آن را تصویب میکند، من بهعنوان رییسجمهور به استانی میروم و وعده میدهم کاری را انجام دهم، اما پول آن کجاست؟
وی تصریح کرد: «نتیجه این است که ۳۰ تا ۴۰هزار پروژه در استانها کلنگ خورده است و میلیاردها سرمایه بر زمین مانده اما قابل بهرهبرداری نیست و شاید هنگامی به بهرهبرداری برسد که از حیز انتفاع خارج شود. اینکه باید بین مردم باشیم، شکی در آن نیست اما اینکه وعدههایی بدهیم که پولی برای آن نداریم، از ابتدا گفتم که وعدهای نمیدهم که نتوانم عمل کنم.» بااینحال همانطور که تاکید شد، باید سفرها نتایج ملموس برای مردم به همراه داشته باشد.
عثمان سالاری، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس درباره سفرهای استانی رییسجمهور، میگوید: باتوجهبه اینکه الان در عصر ارتباطات و اطلاعات به سر میبریم، حضور رییسجمهور و اعضای کابینه در هر استانی باید هوشمندانه، حسابگرانه و مبتنیبر محاسبات عقلانی و عقلایی باشد و پیش از انجام هر سفری یک بررسی دقیق و دانشپژوهانهای صورت گیرد.
رییسجمهور و اعضای کابینه باید بهصورت هوشمندانه به سفرهای استانی بروند تا این مسافرت یک محصول، نتیجه و ما به ازای معقول و محسوسی داشته باشد. وی گفت: اینکه رییسجمهور در استانی حضور پیدا کند و بخواهد که صرفا در چندین خیابان راه برود و با چند نفر خوش و بش کند، مورد قبول نیست، وقت رییسجمهور ذیقیمت است و باید با اتخاذ تمهیدات و تدابیر عقلایی و هوشمندانه گرهگشایی و بنبستشکنی کند. به همین جهت تیم او در سفرهای استانی هوشمندانه عمل کنند و در این سفرها بهدنبال موضوعات اصلی بروند و نیازهای اصلی، اساسی و مهم و استراتژیک مردم را احصا کنند.اکنون که اولین پرونده سفر استانی رییس دولت بسته شد، مسئولان ذیربط در دولت باید پیامدهای این سفر را ارزیابی کنند تا پی ببرند با چه بازخوردهای مثبت و منفی روبهرو بود و آیا رییسجمهور با سازوکار جدیدی که طراحیشده میتواند با همه اقشار و تودههای مردم ارتباطگیری کند و همچنین به چه اندازه فعالیتهایی که روی زمین مانده بود دوباره در متن پیگیریها قرار گرفت؟
هرچند سفرهای استانی در ایستگاه چهاردهم دولت دیرهنگام کلید خورد اما با برنامهریزی دقیق میتواند پیامدهای خوب و قابلقبول هم برای دولتمردان و هم برای مردم داشته باشد.
حاشیه دیدنی سفر پزشکیان به زاهدان
دیدار رییس قوه مجریه با نخبگان و فرهیختگان سیستانوبلوچستان که روز پنجشنبه هفته گذشته در تالار فردوسی دانشگاه زاهدان برگزار شد، حاشیه جالبی داشت و آن، حضور و سخنرانی «مولوی عبدالحمید اسماعیل زهی» بود؛ او که پیش از این با مواضع جنجالی خود، بهخصوص بعد از اتفاقات سال۱۴۰۱، سوژه رسانههای لندننشین شده بود و ارتباط خوبی هم با مسئولان وقت نداشت و بر طبل تحریم حضور در مراسمهای دولتی میکوبید، اینبار، نخستین سفر استانی دولت چهاردهم را فرصت مناسبی برای بیان دیدگاههایش دانست و در مراسمی که شخص دوم کشور نیز حضور داشت ضمن تشکر از دولت برای انتخاب گزینه مناسب برای استانداری سیستانوبلوچستان، گفته بود: اعتماد به زنان و دادن مسئولیتهای کلیدی به زنان ایرانی مورد دیگری است که جای قدردانی از دولت وفاق ملی دارد و امیدواریم دکتر پزشکیان در این راستا با سرعت بیشتر گام بردارد. او درعینحال به وحدت شیعه و سنی هم اشاره کرد و گفت که مردم سیستانوبلوچستان همه در کنار یکدیگر با مسالمت، وحدت و برادری زندگی میکنند و همدل هستند، تفاوتی در بیانات شیعه و سنی وجود ندارد، بودن مردم در کنار یکدیگر مهم است.
نظر شما