آگاه: رهبری در این خصوص فرمودند: این کسانی که توانستند آن توطئه خباثتآلود آمریکا را در قضیه اورانیوم غنیسازیشده ۲۰درصد که مورد احتیاج کشور بود بشکنند، بسیجی بودند؛ شهید شهریاری بسیجی بود، شهدای هستهای ما، اساتید بسیجی کشور بودند. این یک داستان مفصلی دارد. ما اورانیوم غنیسازیشده ۲۰درصد را برای رادیوداروها احتیاج داشتیم؛ نیاز مبرم کشور بود. یک مقدار داشتیم که از سابق تهیه شده بود، داشت تمام میشد؛ باید میخریدیم. از چه کسی؟ از آمریکا. آمریکاییها گفتند که شما هر چه تولید ۳ونیمدرصد دارید به ما بدهید، ما در مقابل به شما ۲۰درصد میدهیم. دو رییسجمهور معروف آن روز دنیا را ــ که من نمیخواهم اسم بیاورم و با ما هم روابط خوبی داشتند ــ واسطه قرار دادند که این اتفاق و این معامله انجام بگیرد، مسئولان کشور ما هم قبول کردند؛ مال نیمه دوم دهه۸۰ است. وسط مذاکرات، دیده شد که آمریکاییها دارند کلک میزنند، فهمیدیم که آنها دارند کلک میزنند، جلویش گرفته شد. در همان حینی که اینها خیال میکردند بهخاطر نیاز کشور به ۲۰درصد، ایران تسلیم خواهد شد، در همان زمان، اساتید بسیجی ما در داخل، خودشان اورانیوم ۲۰درصد را تولید کردند! آمریکاییها باورشان نمیآمد که این اتفاق بیفتد. من یک وقتی چند سال پیش همینجا گفتم که در این فرآیند غنیسازی اورانیوم، آن بخش بسیار مشکلش رسیدن تا ۲۰درصد است، از آنجا به بعد خیلی آسان است. این بخش مشکل را درحالیکه دشمن درحال کلکزدن به ما بود، بچههای بسیجی ما، جوانهای بسیجی ما، دانشمندان بسیجی ما خودشان در داخل تولید کردند، از آنها بینیاز شدیم. بسیج در این میدانها کار کرده. در تعاملات جهانی، بسیج فعال بوده. پس هم در مسائل نظامی، هم در اجتماعی، هم در علمی، هم در سیاست بینالملل، نیروی بسیج فعال بوده، کارآمد بوده، تواناییهای زیادی داشته.
نقطه عطف در تاریخ فعالیت هستهای
اما موضوع نحوه دستیابی ایران به فناوری غنیسازی ۲۰درصد و نقش برجسته دانشمند بسیجی و برجسته هستهای کشورمان شهید شهریاری، از نقاط عطف تاریخ فعالیت صلحآمیز هستهای ایران اسلامی است.
در نیمه دوم دهه ۸۰ شمسی، غنیسازی ۲۰درصد از چند جهت برای ایران اهمیت داشت؛ اول آنکه غنیسازی در این مقیاس، نیاز ایران به کشورهای غربی برای تامین سوخت نیروگاه مهم تهران و در نتیجه نیاز بیماران به رادیو دارو را مرتفع میساخت. دوم آنکه ایران میتوانست براساس اختیاراتی که NPT برای کشورهای عضو در نظرگرفته، با فروش سوخت ۲۰درصد کسب درآمد کند. سوم آنکه ایران با استفاده از اورانیوم ۲۰درصد میتوانست غنیسازی در سطح بالاتر را نیز تجربه کند؛ برای مثال، برای سوخت برخی زیردریاییها و کشتیهای غولپیکر نیاز به اورانیوم ۴۵ تا ۵۰درصد است. برای بهدستآوردن اورانیوم در مقیاس بالاتر باید اورانیوم با غنای ۲۰درصد فرآوری شود و این امکان وجود ندارد که بتوان به یکباره اورانیوم پنج درصد را به اورانیوم بالاتر از ۲۰درصد رساند. چهارم آنکه اورانیوم ۲۰درصد قابلیت فرار هستهای ایران را بالا برده بود. هر چند ایران بارها بهصورت رسمی اعلام کرده بود که بهدنبال ساخت بمب اتم نیست اما توانایی ایران در تولید اورانیوم ۲۰درصد این ترس را در میان غربیها به وجود آورده بود که در صورت برخورد نامتعارف با ایران بهعنوان مثال، حمله رژیم صهیونیستی به تاسیسات هستهای ایران، جمهوری اسلامی کمتر از ۶ماه اورانیوم ۲۰درصد خود را به اورانیوم ۹۰درصد تبدیل میکند و بهدنبال ساخت بمب اتم میرود. درواقع فرار هستهای هیچگاه ازسوی ایران بالفعل نمیشد اما ایران با همین برگه میتوانست بزرگترین امتیازات را از غرب بگیرد.
موضوع دست پیدا کردن ایران به توانایی غنیسازی اورانیوم ۲۰درصد به سال۱۳۸۷ بازمیگردد. آن زمان که رآکتور تحقیقاتی تهران که مصرف صرفا تحقیقاتی و پزشکی داشت و ایزوتوپهای دارویی تولید میکرد با بحران اتمام سوخت مواجه شده بود. در سال۱۳۸۷ پس از اعلام نیاز ایران به کشور فروشنده برای دریافت اورانیوم ۲۰درصد، با مداخله آمریکا، این کشور فروشنده اورانیوم از در اختیار گذاشتن اورانیوم خودداری کرد و درنتیجه ایران در آن مقطع زمانی در شرایط حساسی قرار گرفت. از یکسو خاموش شدن هسته مرکزی رآکتور تهران بهعلت نبود سوخت، یک عقبگرد بزرگ در موضوع هستهای به حساب میآمد و از سوی دیگر، کشورهای غربی نیز با علم به احساس نیاز ایران، بهدنبال کسب امتیازات حداکثری و خالی کردن انبارهای ذخیره اورانیوم سهونیم و پنج درصد ایران بودند. از این دو مهمتر، آن بود که در صورت عدم تدبیر مناسب و ازکارافتادن رآکتور تهران، تهیه رادیودارو برای بیماران خاص متوقف و باتوجهبه نیاز همیشگی این بیماران به داروهای هستهای، عملا کشور با یک بحران مواجه میشد.
وحشت غربیها از حرکت ایران بهسمت غنیسازی ۲۰ درصد
در اواخر سال۱۳۸۸ باتوجهبه کارشکنی غربیها و در رأس آنها آمریکا در مسیر رسیدن اورانیوم ۲۰درصدی به ایران، مقامات کشورمان دستور تولید اورانیوم با غنای ۲۰درصد را به دانشمندان هستهای کشورمان صادر کردند. بلافاصله پس از اعلام ایران مبنی بر آغاز حرکت به سمت تولید اورانیوم با غنای ۲۰درصد، غربیها وحشت کرده و پیشنهاد مبادله سوخت را مطرح کردند. اواخر اردیبهشت سال۱۳۸۹ بود که پس از فریبکاری اولیه غربیها در قضیه تبادل سوخت، ایران برای تهیه سوخت رآکتور تهران طرحی را مطرح کرد که ترکیه و برزیل دو ضلع از چهار ضلع این طرح بودند. براساس این طرح که مبنای بیانیه تهران شد، ایران در ازای ۱۲۰۰کیلوگرم اورانیوم ۳.۵درصد که در ترکیه به امانت میگذاشت، ۱۲۰کیلوگرم اکسید اورانیوم ۲۰درصد تحویل میگرفت. این طرح ابتکاری ایران نیز با فریبکاری آمریکاییها به سرانجام نرسید، تا اینکه درنهایت در شهریورماه سال ۱۳۸۹ ایران اسلامی با مجاهدت دانشمندان بسیجی خود ازجمله شهید مجید شهریاری موفق به تولید اورانیوم ۲۰درصد شد.
پیش از این و در بهمنماه ۸۸ ایران از عزم خود برای تولید اورانیوم ۲۰درصد خبر داده بود و دوربینهای آژانس نیز چرخش سانتریفیوژها بهمنظور تولید اورانیوم با این غلظت را ثبت میکردند اما کشورهای غربی باتوجهبه تعداد کم سانتریفیوژها در نطنز و همچنین پیچیدگی غنیسازی ۲۰درصد در مقیاس صنعتی، این موضوع را جدی نمیگرفتند. بااینحال ایران به فناوری غنیسازی ۲۰درصد دست پیدا کرده بود. شهید شهریاری توانسته بود با اتصال دو آبشار ۱۶۴سانتریفیوژی به یکدیگر (۳۲۸سانتریفیوژ) و دستیابی به فرمول پیچیده تزریق اورانیوم پنج درصد به اولین سانتریفیوژ این دستاورد را برای ایران به ارمغان آورد. دکتر شهریاری همچنین با پیبردن به فرمول ساخت صفحات سوخت که برای تبدیل شدن اورانیوم ۲۰درصد به سوخت، وجود این صفحات لازم و ضروری بود عملا ایران را در تولید سوخت ۲۰درصد خودکفا کرد. این دانشمند هستهای در تاریخ هشتم آذر سال۸۹ ازسوی تیمهای تروریستی وابسته به رژیم صهیونیستی ترور شد.
نظر شما