آگاه: پیش از این رهبر انقلاب سال۹۷ در دیدار با رییس و اعضای مجلس خبرگان رهبری در تببین بایدهای نقد منصفانه فرموده بودند: این دستگاههایی هم که مورد انتقاد قرار میگیرند، خب کارهای خوب هم دارند، آن کارهای خوب را هم باید گفت. کارهای مثبت را باید دید، کارهای منفی را هم باید دید؛ اینجور نباشد که ما همه کارهای منفی را ببینیم.
دولت، هم کارهای مثبت دارد، هم مشکلاتی دارد؛ مجلس همینجور، قوهقضاییه همینجور، دستگاههای گوناگون همینجور؛ همهمان اینجور هستیم که یک چیزهای مثبتی داریم؛ خَلَطوا عَمَلًا صالِحًا وَ ءاخَرَ سَیِّئًا عَسَی اللهُ اَن یَتوبَ عَلَیهِم، این خَلط عمل صالح و سیئه، یک چیزی است که در همه وجود دارد، در همهجا وجود دارد.
ما اگر عمل سیئه را ذکر میکنیم، عمل صالح را هم ذکر کنیم؛ این موجب میشود که مردم، هم متوجه بشوند که اینجا اشکال دارد، هم این موجب نشود که بهکلی مأیوس بشوند و بگویند «آقا! همه چیز از دست رفت»؛ این [طور] نباید باشد. کارهای خوب هست، کارهای بد هم هست؛ همه را باید انسان ببیند و بگوید.
نقد منصفانه و صادقانه دولت
ضمن آنکه دولتمردان هم بارها از نقد منصفانه استقبال کردهاند. مسعود پزشکیان، رییسجمهور که ۱۸مرداد به مناسبت روز خبرنگار در جمع اصحاب رسانه سخن میگفت با بیان اینکه رسانهها دولت را نقد کنند، تاکید کرده بود که اما انتقادات آنها باید صادقانه، منصفانه و برادرانه باشد. هیچکدام از ما بدون عیب و نقص نیستیم و باید با هم وفاق داشته باشیم. برای رسیدن به پیشرفت و موفقیت، بهجای اختلافافکنی باید طبق سیاستها و چشماندازهای پیشرو عمل کنیم.
حقیقتا هم دولتیها از زمانی که بر صندلی قوه مجریه تکیه زدهاند تا به امروز سعی کردهاند ارتباط خوبی با رسانهها برقرار کنند و پاسخگوی پرسشهای خبرنگاران بهعنوان رابط بین مردم و مسئولان باشند تا دیگر ابهامی برای افکار عمومی باقی نماند یا حداقل درصدی از آن ابهام کاسته شود؛ اما بااینحال برخی از رسانهایها و کنشگران سیاسی بیشتر ترجیح میدهند که در ریل انتقاد از دولتِ وفاق حرکت کنند، تا اینجا هم نمیتوان خدشهای به تحرکات آنها وارد کرد. بههرحال گرایش و نوع نگاه به مدیریت کشور متفاوت است و قطعا یک منتقد منصف میتواند «مشاور امین» برای مسئولان اجرایی باشد اما همانطورکه تاکید شد نباید به نام انتقاد، وارد بازیهای سیاسی شد و واقعیتها را کتمان کرد.
خط و نشان عارف برای منتقدان مغرض
نقدهای بیپروا نسبتبه عملکرد دولت چهاردهم چه از ناحیه اصولگرایان منتقدان دولت و چه از سوی اصلاحطلبان که حامی انتخاباتی پزشکیان بودند، در دو حوزه اقتصاد و انرژی بیان میشد، صدای معاون اول رییسجمهور را درآورد.
محمدرضا عارف، معاون اول رییسجمهور روز گذشته در هشتمین جلسه شورای اقتصاد با تشکر از صبوری مسئولان دولتی و وزرا که در این مدت، آگاهانه سکوت کردهاند، تصریح کرد: در این چند ماه که از آغاز دولت میگذرد، حتی اگر حمله غیرمنصفانهای هم به دولت صورت گرفت، پاسخ ندادیم، قصد ما این است که این مسیر را همچنان دنبال کنیم و این سکوت آگاهانه دولت و وزرای عزیز، بسیار پسندیده است اما اگر این بیانصافیها ادامه پیدا کند، در گام اول تذکر میدهیم اما اگر باز هم ادامه یافت، آنوقت مجبور میشویم که برای مردم بازگو کنیم که شرایط وزارتخانههایی که تحویل گرفتیم چگونه بوده است، ما نمیخواهیم کاری کنیم که مردم نگران شوند.او دوباره برای منتقدان مغرض خط و نشان کشید و تصریح کرد: افرادی بیانصافی میکنند و میگویند «معیشت مردم به حاشیه رفته است»، درحالیکه حداقل ۵۰درصد از زمان و وقت دولت بر معیشت مردم متمرکز شده است، افرادی که مسئولیت فرهنگی دارند، تریبون دارند و نقد میکنند راهکار هم ارائه دهند، وگرنه اگر بیانصافیها ادامه پیدا کند، شرایط کشور را به مردم اطلاع میدهیم.
نقد منصفانه چگونه ممکن است؟
البته این نکته را باید در نظر گرفت که انتقاد آقای معاون اول رییسجمهور بهمنزله توقف نقد نیست، بلکه تاکید او نقد منصفانه همراه با ارائه راهکار است اما باید پرسید که نقد منصفانه چگونه ممکن است؟ «کرسیهای آزاداندیشی» فرصتی برای برگزاری جلسات نقد منصفانه، علمی و تخصصی است. هرچند به نظر میرسد بهرغم تاکیدات مقام رهبری برگزاری این جلسات، آنچنان که باید و شاید صورت نپذیرفته است.برگزاری نشستها، جلسات و گردهماییهای مختلف برای ارزیابی عملکرد دولت نیز از جمله فعالیتهایی است که میتوانند به نقد منصفانه دولت کمک کند. از سوی دیگر میتوان از نقش سایر دولتمردان همچون سخنگوی دولت و دفتر رییسجمهوری برای مشارکت هرچه بهتر در این نشستها و جلسات نقد سخن به میان آورد تا منتقدان با همکاری منظم و منطقی با این دو بخش، جمعبندی مکتوب تحلیلها و تفسیرهای خود را در اختیار دولت قرار دهند؛ امری که میتواند وضعیت نقدها را بهصورت منظم درآورد.درعینحال برگزاری نشستهای فصلی و زمانبندیشده دولتمردان و بهویژه رییسجمهوری و اعضای کابینه با فعالان سیاسی، صنفی، متخصص یا حزبی نیز میتواند به انتقال هرچه بهتر انتقادات به دولت کمک کند که مسعود پزشکیان نشان داد در صد روز اخیر توانست ارتباط خوبی را با حزبیها و فعالان سیاسی برقرار کند و همین نشستها را هم در سفرهای استانی خواهد داشت، چنانچه در اولین سفرش به سیستانوبلوچستان پای صحبتهای اقشار مختلف نشست.بالاخره هم دولت و هم منتقدان آن، باید از بحث و گفتوگو استقبال کنند. دولت چهاردهم با پایان صدروزگی خود کارنامهای از عملکردش را پیش روی عوام و خواص جامعه گذاشت که برمبنای آن باید قضاوتش کرد؛ بنابراین موافقان و مخالفان دولت، باید بیش از هر چیز به گفتوگو بپردازند؛ گفتوگوهایی که به شرط صبر و بردباری هر دو طرف، میتواند مثبت و موثر باشد. صدای منتقد را باید شنید و از آن استقبال کرد.
نظر شما