ماری کوندو، مشاور سازمان‌دهی اهل ژاپن و نویسنده کتاب «تحول در زندگی با جادوی نظم»، پس از تولد فرزند سوم خود اعلام کرد که رویکرد سخت‌گیرانه‌اش برای نظم‌دهی دیگر برای او اولویت نیست و گفت: «فهمیدم که گذراندن وقت با فرزندانم شادی بیشتری را برای من تضمین می‌کند و اشکالی ندارد آنها تمام اسباب‌بازی‌هایشان را در یک جعبه بگذارند به جای اینکه براساس طبقه‌بندی بسیار دقیق آنها را مرتب کنند.»

وسواس نظافت افراطی چه تاثیری بر سلامت روان دارد؟

آگاه: کوندو یکی از کارشناسان معروف «رویکرد رهایی از بی‌نظمی و زندگی کاملا سازمان یافته» به شمار می‌رود. این رویکرد یک رویکرد بین‌المللی است که از سال۲۰۱۹ شروع به گسترش کرد تا زمانی که وایرال شد و بیش از ۱۱۰.۴میلیارد بازدید در پلتفرم «تیک‌تاک» به دست آورد و به اصطلاح «وسواس نظافت» را در میان مردم تقویت کرد. اما چگونه رویکرد رهایی از بی‌نظمی بر سلامت روان ما تاثیر می‌گذارد و چگونه با ترندهای تمیزکاری آگاهانه‌تر برخورد کنیم؟

احساس کاذب از خود
شان پلِچی، رییس انجمن سازمان‌دهی حرفه‌ای به روزنامه «گاردین» گفت: «فشار مداوم برای همگام شدن با این رویکردهای سازمان‌دهی، بر سلامت روانی و جسمی ما تأثیر می‌گذارد و میل مداوم برای رسیدن به کمال و اشتیاق چنین خانه‌های بی‌عیب و نقصی را تقویت می‌کند.»
بر اساس آنچه در وبسایت «Health and Me» منتشر شده برخی اثرات منفی افراط در تمیزکاری و سازماندهی به شرح زیر است:
اضطراب و استرس: خلاص شدن از شر بی‌نظمی یا نظم و ترتیب دادن مداوم برای حفظ یک منزل بی‌عیب و نقص در تمام مدت، می‌تواند به افزایش اضطراب و استرس منجر شود.
ناکامی در تصمیم‌گیری: افراط در رهایی از بی‌نظمی مستلزم تصمیم‌گیری‌های فراوان در مورد این مسئله است که چه چیزی را نگه دارید یا از آن خلاص شوید و این امر ممکن است به‌عنوان «خستگی از تصمیم‌گیری» شناخته شود.
بار ادراکی: تمرکز بیش از حد بر نظم و سازمان‌دهی می‌تواند به بار ادراکی منجر شود، به گونه‌ای که ذهن شما با نیاز دائمی به مدیریت و طبقه‌بندی آیتم‌ها سنگین می‌شود و این امر بر تمرکز و وضوح ذهنی شما تاثیر می‌گذارد.
تاثیر عاطفی: تلاش برای دستیابی به کمال در رهایی یافتن از بی‌نظمی ممکن است به سرخوردگی و ناامیدی منجر شود.
تعادل و میانه‌روی: رسانه‌های اجتماعی باعث می‌شوند احساس بدی به خانه‌هایمان داشته باشیم؛ از این‌رو، هر کس باید خانه‌اش را به‌گونه‌ای تمیز نگه دارد که مناسب شرایط و زندگی‌اش است.
به حداقل رساندن وسایل: باید بدانیم که هر چیزی که وارد خانه می‌کنیم مقداری از زمان، انرژی و فضای ما را صرف می‌کند و هر چه وسایل کمتر باشد، سازماندهی آنها آسان‌تر است.
نظافت بدون استرس: به خودتان فشار نیاورید تا خانه خود را به یکباره تمیز کنید یا استانداردهای تعیین‌شده ازسوی اینفلوئنسرها را رعایت کنید.
اهداف قابل دستیابی: می‌توانید برنامه‌ای برای سازماندهی منزل خود براساس وظایف اساسی روزانه و برنامه‌ای دیگر برای وظایف بزرگ‌تر طراحی کنید و این ضرورت را در نظر بگیرید که هر وظیفه باید قبل از رفتن به وظیفه بعدی انجام شود.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.