آگاه: والدین ممکن است خود را با موقعیتهای دشواری مانند عصبانیت کودک سهسالهای که با اخم و صدای عصبانی رنجش خود را نشان میدهد مواجه شوند. اگرچه این رفتار ممکن است ناراحتکننده به نظر برسد، نمایانگر گامی مثبت در جهت یادگیری کودک برای ابراز احساسات خود بدون آسیب رساندن به خود یا دیگران است.
چرا آموزش مدیریت خشم دشوار است؟
تجربه ما از خشم براساس تجربیات دوران کودکی ما متفاوت است. برخی والدین ممکن است در محیطهایی بزرگ شده باشند که در آنها بزرگسالان تمایل به فوران خشم خود داشتند یا برعکس کاملا از نشاندادن آن اجتناب میکردند. بااینحال، درک اینکه خشم یک احساس طبیعی است، به تغییر این بینش کمک میکند. با درک این موضوع که خشم نباید سرکوب شود یا فوران کند، والدین میتوانند به فرزندان خود بیاموزند که چگونه آن را بپذیرند و به روشهای سالم آن را حلوفصل کند.
خشم و رشد مغز کودکان
مغز کودکان خردسال قادر به تجربه احساسات نیرومندی است اما هنوز مهارتهای لازم برای کنترل آنها را توسعه نداده است. کودک خشمگین اغلب در بیان احساسات خود بهوسیله کلمات مشکل دارد. این مسئله بهعلت تکاملنیافتگی بخشهایی از مغز است که مسئول خودمراقبتی و بیان است.
چگونه به کودک خود کمک کنید؟
۱ـ تنظیم هیجانی مشترک:هنگامی که کودک احساسات شدیدی مانند خشم را تجربه میکند، برای آرامکردن بدن و ذهن خود به کمک بزرگسالان نیاز دارد. این کار را میتوان از طریق آرامسازی فیزیکی (مانند نشستن در کنار کودک یا گرفتن دست او) و برقراری ارتباط کلامی آرام به دست آورد.
۲ـ پذیرش خشم بهعنوان یک احساس موجه: به کودک خود نشان دهید که عصبانیت یک احساس عادی و قابلقبول است. میتوانید بگویید: «میبینم که عصبانی هستی؛ زیرا به آنچه میخواستی نرسیدی و این سخت است». این کار این احساس را نزد او تقویت میکند که شما احساسات او را درک میکنید. این مسئله باعث میشود او راحتتر از آن احساسات عبور کند.
۳ـ آموزش راهبردهای بیان سالم: هنگامی که کودک آرام شد، او را تشویق کنید تا احساسی را که تجربه کرده توصیف کند و اینکه چگونه بر آن احساس غلبه کرده است. این کار میتواند از طریق نقاشی یا کلمات ساده متناسب با سن او باشد؛ مانند «من عصبانی بودم، زیرا آن اسباببازی را میخواستم.»
رسیدگی به خشم کودک نهتنها یک چالش بلکه فرصتی برای رشد مهارتهای هیجانی او است. از طریق پذیرش خشم بهعنوان یک هیجان طبیعی و آموزش روشهای سالم به کودکان برای ابراز آن، میتوان آنها را آماده کرد تا با اعتمادبهنفس احساسات خود را مدیریت کنند.
نظر شما