خانه احزاب ایران یک سازمان مردم‌نهاد است که در سال۱۳۷۹ از احزاب قانونی ایران تشکیل شد و در تلاش است تا فاصله بین احزاب را کاهش دهد. از دوره نخست تا پنجم سیدحسین موسوی تبریزی، حسن غفوری‌فرد و حسین کاشفی ریاست نهاد صنفی احزاب را برعهده داشتند اما در دوره پنجم حاشیه بر متن غلبه کرد و کار به تعطیلی خانه احزاب رسید.

آرایش جدید نهاد صنفی احزاب

آگاه: ماجرا از آن قرار بود که کمیسیون ماده۱۰ احزاب قبل از مجمع عمومی دوره پنجم خانه احزاب که در مهر سال۱۳۸۸ برگزار شد، ایراداتی از اساسنامه این تشکل صنفی گرفت و کار به جایی رسید که وزارت کشور حضور نماینده خود به‌عنوان ناظر قانونی انتخابات شورای مرکزی خانه احزاب را منوط بر اصلاح اساسنامه آن کرد. در نهایت نماینده وزارت کشور در مجمع عمومی خانه احزاب شرکت نکرد و کمتر از یکسال بعد یعنی در مرداد۱۳۸۹، معاون سیاسی وزارت کشور فعالیت این تشکل صنفی را رسما غیرقانونی اعلام کرد.
در سال۱۳۹۰ هم خانه احزاب قصد داشت انتخابات شورای مرکزی دوره ششم خود را برگزار کند که وزارت کشور اجازه برگزاری آن را نداد و ساختمان خانه احزاب را به دلیل مشکلات قانونی پلمب کرد. با روی کارآمدن دولت تدبیر و امید حزبی‌ها و به‌ویژه خانه احزاب، جان تازه‌ای گرفتند و از کمای تشکیلاتی خارج شدند و با حمایت‌های دولت وقت و عبدالرضا رحمانی فضلی وزیر اسبق کشور فعالیت‌های تشکیلاتی خود را از سر گرفت. ساختمان جدید خانه احزاب هم سال۹۵ در خیابان وحدت اسلامی با حضور مسئولان وقت وزارت کشور برگزار و این نهاد صنفی حزبی‌ها دوباره صاحب خانه شد.
از آن زمان تاکنون گرایش‌های مختلف سیاسی (اصولگرا، اصلاح‌طلب و اعتدالی) سکانداری این خانه را برعهده گرفته‌اند که در این راستا می‌توان از حسن غفوری‌فرد: اصولگرا، قدرت‌علی حشمتیان: مستقل و اعتدال‌گرا، حسین کمالی: اصلاح‌طلب، عبدالحسین روح‌الامینی: اصولگرا و مجدد قدرتعلی حشمتیان نام برد.براساس تصمیم شورای مرکزی در دوره جدید (بعد از احیای خانه احزاب در دولت روحانی) مقرر شد هریک از سلایق سیاسی به‌صورت دوره‌ای خانه احزاب را مدیریت کنند؛ از این رو پس از پایان دوره قدرتعلی حشمتیان قرعه به نام اصلاح‌طلبان افتاد تا برکرسی ریاست خانه احزاب تکیه بزنند.حسین کنعانی‌مقدم، عضو شورای مرکزی خانه روزگذشته در گفت‌وگویی که با خبرگزاری‌ها داشت با اعلام این خبر، گفت که براساس آیین‌نامه، در این دوره رییس خانه احزاب از فراکسیون اصولگرایان، نایب‌رییس اول از فراکسیون مستقلین و اعتدالگرایان و نایب‌رییس دوم هم از اصولگرایان انتخاب شده‌اند. 
براساس معرفی که در جلسه با حضور اکثریت اعضای شورای مرکزی خانه احزاب انجام شد، حسین کمالی به‌عنوان رییس خانه احزاب برای دوره هشتم انتخاب شد.نایب‌رییس خانه احزاب با بیان اینکه از فراکسیون مستقلین و اعتدالگرایان قدرتعلی حشمتیان که قبلا رییس خانه احزاب بود به‌عنوان نایب‌رییس اول انتخاب شد، می‌گوید: البته آرای وی با آرای حسن بیادی برابر بود که در قرعه‌کشی آقای حشمتیان رأی آورد و تصویب شد. وی با بیان اینکه از جریان اصولگرایان هم تنها نامزد، خود من بودم که با اکثریت آرا به عنوان نایب‌رییس دوم انتخاب شدم، اظهار کرد: همچنین در این جلسه مسئولین کمیته‌ها از فراکسیون‌های مختلف معرفی و براساس رأی‌گیری انتخاب شدند.

انتخاب رؤسای کمیته‌های خانه احزاب
براین اساس، مصطفی کواکبیان رییس کمیته روابط بین‌الملل، فرج‌اله کمیجانی رییس کمیته آموزش و تحقیقات، فرید شهاب رییس کمیته اطلاع رسانی، محمدحسین عرب‌پور رییس کمیته حقوقی و داوری، جمشید ایرانی رییس کمیته انتخابات، بابک آذرباد رییس کمیته مالی و پشتیبانی انتخاب شدند. رییس کمیته زنان نیز که در این دوره سهمیه فراکسیون اصلاح‌طلبان است، در جلسه آینده شورای مرکزی خانه احزاب انتخاب می‌شود. شواهد و قرائن حاکی از آن است که خانه احزاب روزهای خوبی را می‌گذراند چنانچه اعضای شورای مرکزی آن اوایل آذر به پاستور دعوت شدند و با رییس‌جمهور دیدار و گفت‌وگو کردند.
پزشکیان در این دیدار به فعالان حزبی گفته بود که احزاب در ایجاد همگرایی و هم‌افزایی در جامعه و افزایش مشارکت و همراه کردن مردم با حاکمیت در مسیر پیشرفت کشور مهم هستند. همه انتقادها را با جان و دل می‌پذیریم اما معتقدم اگر اختلاف را کنار بگذاریم و به جای بهانه‌جویی‌ها دست در دست هم بدهیم، قطعا خواهیم توانست بر همه مشکلات غلبه کنیم.
 وی با بیان اینکه من ایرانی را دوست دارم که سربلند، سرافراز و برترین در دنیا باشد و برای رسیدن به این هدف والا و مهم به کمک همه نیازمندیم، تصریح کرد: هر که با ما در این مسیر همگام و هم‌قدم باشد دست او را به گرمی می‌فشاریم.
علاوه‌بر رییس‌جمهور که به عنوان بالاترین مقام اجرایی کشور، شناخته می‌شود، یک مقام مسئول در وزارت کشوری- وزارتخانه‌ای که ارتباط نزدیک با خانه احزاب دارد، چراغ سبزی به فعالیت‌های کنشگران سیاسی در این نهاد صنفی نشان داد. علی زینی‌وند، معاون سیاسی وزیر کشور ۲۹شهریور در نشست مشترک با خانه احزاب به ترسیم خطوط کلی راهبردهای این معاونت در حوزه احزاب پرداخت و با تاکید بر رویکرد غیرجناحی در حمایت از احزاب، خانه احزاب را از نهادهای اصلی تدوین چارچوب وفاق ملی دانست و تاکید کرد: فعالیت حزبی در ایران باید به جای ایجاد هزینه برای احزاب، به نمادی از رفتار اثربخش و توسعه‌یافته در فرهنگ سیاسی کشور تبدیل شود.
او درعین‌حال، خانه احزاب را مشاورین بی‌مزد و منتی دانست که دولت باید خود را از این مشورت‌ها محروم نکند و گفت: در این راستا وزارت کشور و معاونت سیاسی دوران همکاری خوبی را با خانه احزاب آغاز خواهد کرد.
«دولت چهاردهم عزم خود را جزم کرده تا فضا را برای تسهیل فعالیت احزاب مهیا کند.» این مطلب را ابوذر کوثری، مدیرکل دفتر سیاسی وزارت کشور سوم دی ماه در نشست خبری مطرح و تاکید کرد: بنا داریم چارچوبی برای گفتمان وفاق به‌عنوان گفتمان رییس‌جمهور تدوین کنیم که در قالب منشور حکمرانی در چارچوب گفتمان وفاق به استان‌ها ابلاغ خواهد شد؛ البته تحرک باید دوطرفه باشد. حال که دولت می‌خواهد یک گام برای تحزب‌گرایی بردارد انتظار می‌رود فعالان سیاسی و به‌خصوص خانه احزاب هم پالس مثبت به این اقدامات انجام دهند و از لاک انفعال خارج شوند. دیگر نمی‌توان ادعا کرد امروز روابط و مناسبات خوبی میان سامانه حزبی کشور با دولت برقرار نیست، این فضا اقتضا می‌کند نهاد صنفی احزاب ظهور و بروز پررنگ‌تری در رویدادها و مواضع داشته باشد. 
ضمن آنکه امید می‌رود در دوره‌های دیگر چهره‌های جدیدی بر صندلی ساختمان قدیمی وحدت اسلامی جلوس کنند و فقط اشخاصی که پیش از این مسئولیت خانه احزاب را عهده‌دار بودند و سوابقی از خود به جا گذاشته‌اند دوباره کلید دار نهاد احزاب نشوند. دیگران هم بخت خود را بیازمایند و تقویت و به ترویج تحزب‌گرایی در کشور کمک کنند.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.