آگاه: احمد اسماعیلزاده، مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، با اشاره به آغاز سال تحصیلی جدید و اهمیت تغذیه در سلامت دانشآموزان، با تاکید بر تهیه میان وعده سالم و مغذی که علاوه بر حفظ و تامین سلامتی دانش آموزان، بر یادگیری آنان نیز اثر مثبت داشته باشد، گفت: خوراکیهایی که در کیف دانشآموزان به عنوان میان وعده مدرسه برای زنگ تفریح میگذارید، بهتر است ترکیبی از انواع مواد پروتئینی، غلات کامل، میوهها و سبزیجات باشند. وی افزود: میوهها و سبزیجات، یکی از انتخابهای مناسب برای میانوعده در مدرسه، محسوب میشوند که سرشار از ویتامین، آنتیاکسیدان و فیبر هستند و میتوانند علاوه بر تامین بخشی از نیاز دانشآموزان به ویتامینهایی چون، ویتامین A، C و ویتامینهای گروه B و مواد معدنی همچون پتاسیم، به تقویت سیستم ایمنی دانشآموزان کمک کنند.
تهیه ساندویچ سالم
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت ادامه داد: خیار، گوجهفرنگی و کدو حلوایی نیز از گزینههای مناسب برای میان وعده هستند؛ خیار و گوجه را میتوان به صورت ساندویج سالم برای دانشآموز آماده کرد، منظور از ساندویج سالم یعنی ساندویجهایی که حاوی پنیر یا مغزیجات مانند گردو، پسته یا بادام یا سبزی خوردن و کاهو، تخم مرغ، کتلت، انواع کوکو، فلافلهای خانگی یا الویه و همبرگر، باشد.
وی گفت: بهتر است برای تهیه ساندویچ سالم از نانهای سبوسدار مانند سنگک و بربری استفاده کنید و تا حد امکان از نان لواش و باگتهای سفید برای ساندویچ استفاده نکنید. همچنین، از پنیر خامهای به دلیل چربی بالا نیز استفاده نکنید.
پرهیز از تهیه ساندویچهای سوسیس و کالباس
وی با تاکید بر پرهیز از تهیه ساندویچهای سوسیس و کالباس، بیان کرد: یکی از مواد غذایی که این روزها بسیاری از کودکان و نوجوانان طرفدار آن هستند، کره بادام زمینی است که توصیه میشود مصرف این کره به هفتهای یکبار محدود شود، چراکه کره بادام زمینی کالری بالایی دارد و باتوجهبه کمتحرکی در کودکان، میتواند منجر به اضافه وزن و چاقی شود. باید متذکر شد که اگر کودکی دچار اضافه وزن و چاقی است، باید کره بادام زمینی به ماهی یکبار محدود شود.
اسماعیلزاده افزود: سمنو هم سرشار از ویتامینهای گروه B است و میتواند به تامین بخشی از نیازهای دانشآموزان کمک کند؛ کدو حلوایی بهصورت بخارپز شده با کمی دارچین نیز گزینه خوبی برای میان وعده دانشآموزان است. با توجه به اینکه فصل سرما فراخواهد رسید و میزان ابتلای به آنفلوآنزاهای فصلی و سرماخوردگی تشدید میشود، مصرف منابع غنی از ویتامین A و C مانند کدو حلوایی، پرتقال، نارنگی، هویج، خرمالو، انار و موز، به پیشگیری از ابتلا به بیماریهای فصلی کمک میکنند؛ بنابراین سعی کنید از این مواد غذایی هر روز برای میان وعده فرزندتان استفاده کنید.
استفاده از شیر ساده و بیسکوییت سبوسدار
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت خاطرنشان کرد: همچنین بهتر است از شیرهای ساده به جای شیرهای طعم دار، ماءالشعیر و نوشابه به دلیل میزان قند بالا و بهجای کیک و بیسکویتها به خصوص کرم دار، از بیسکویتهای سبوس دار استفاده شود.
صبحانه، مهمترین وعده غذایی روزانه
وی با بیان اینکه صبحانه مهمترین وعده غذایی روز است، افزود: بسیاری از کودکان و نوجوانان بهطور منظم وعده غذایی صبح را از دست میدهند. خوردن یک صبحانه مغذی میتواند به دانش آموز کمک کند تا عملکرد بهتری در مدرسه داشته باشد.
نقش والدین در الگوی تغذیهای فرزندان
اسماعیلزاده به نقش والدین در انتخاب تغذیه سالم برای کودکان، اشاره و عنوان کرد: تغذیه سالم و فعالیت بدنی، به رشد کودکان، یادگیری، استخوانبندی و تقویت عضلات آنها کمک میکند. پدر، مادر یا معلم میتوانند یک الگوی مناسب برای ایجاد رفتارهای سالم و شیوه مطلوب زندگی برای کودکان باشند. کودکان با مشاهده و تمرین، یاد میگیرند؛ بنابراین یک الگوی مناسب برای فرزندتان باشید و به همراه فرزندان خود وعدههای غذایی و میانوعدههای سالم مصرف کنید.