یکی از نقاط تاریک در کارنامه امپریالیستی آمریکا، ایفای نقش در کودتای ۲۸مرداد و سرنگونی دولت ملی محمد مصدق بود. پیش از این تاریخ، روابط دو کشور ایران و آمریکا به‌دلیل در پیش‌گرفتن سیاست انزوا ازسوی آمریکا (براساس دکترین مونروئه) همچنان به‌عنوان روابط دو کشور عادی که دخالتی در امور یکدیگر ندارند پیگیری می‌شد و جز موارد اندکی از برخی برخوردهایی که به‌ویژه در دوران رضاشاه بین دو کشور به وجود آمد، نکته قابل‌توجهی در روابط دو کشور به چشم نمی‌خورد اما مهم‌ترین مقطعی که به آغاز دخالت آمریکا در امور داخلی ایران منجر شد، دوران جنگ جهانی دوم بود که طی آن آمریکا نیز از سیاست انزوای خویش دست برداشته و سیاستی فعالانه در سطح جهان به‌منظور استیلا بر کل جهان و جایگزینی به‌جای استعمارگران کهنه‌کاری همچون انگلیس، روسیه و سایر دول غربی اتخاذ کرد.

بینی آمریکا به خاک مالیده می‌شود

آگاه: در این مقطع تاریخی، آمریکا که به همراه متفقین پس از کنارزدن رضاشاه از قدرت، از شاه جوان حمایت می‌کرد، به‌مرور پای خویش را در عرصه تحولات داخلی کشور ایران باز کرده و زمینه را برای انجام بزرگ‌ترین کودتای تاریخ ایران و بسط دیکتاتوری محمدرضاشاه فراهم کرد که نتیجه آن استعمار غیرمستقیم کشور ایران به‌دنبال وقایع پس از کودتای ۲۸مرداد ۱۳۳۲ ازسوی آمریکا بود که نقش این کشور در طراحی و اجرای این کودتا به قدری واضح بود که حتی وزیر اسبق امورخارجه آمریکا، «مادلین آلبرایت» حدود ۵۰سال پس از کودتا رسما به دخالت دولت متبوعش در کودتا اعتراف کرد و اسنادی که پس از سال‌ها ازسوی وزارت خارجه آمریکا و انگلیس از طبقه‌بندی سری و فوق‌سری خارج شده و انتشار عمومی یافته نیز موید همین مطلب است.

ساواک؛ ابزار آمریکا برای سرکوب مردم ایران
پس از کودتای ۲۸مرداد، سرعت نفوذ آمریکا در لایه‌های مختلف حکمرانی ایران به‌خصوص در بخش‌های امنیتی و نظامی فزونی گرفت. یکی از این بخش‌ها، توسعه سازوبرگ سرکوب در قالب تشکیلات «ساواک» بود. بنابر اسناد تاریخی، تاسیس ساواک مستقیما ازسوی سازمان «سیا» صورت گرفت.
«سازمان اطلاعات و امنیت کشور» به دستور آمریکایی‌ها ایجاد شد و خود آنها هم آموزش ساواک را برعهده گرفتند. از هنگام تاسیس ساواک در نیمه دهه ۳۰شمسی به بعد، این سازمان مخوف نه‌تنها به تعقیب و آزار مخالفان رژیم پهلوی پرداخت، بلکه به عنصر جاسوسی آمریکا تبدیل شد؛ به‌طوری‌که خود شاه هم می‌دانست ساواک، مستقیما ازسوی آمریکا اداره می‌شود. بنا به گفته اردشیر زاهدی، داماد محمدرضاشاه: «من و اعلیحضرت محمدرضاشاه از دوستان صمیمی و یکرنگ ریچارد هلمز بودیم و بعدها که هلمز به ریاست سازمان سیا رسید، به‌دلیل علاقه به ایران، کشور ما را مرکز عملیات منطقه‌ای سیا قرار داد.»

حمایت از گروه‌های تجزیه‌طلب برای شکست انقلاب مردم ایران
با پیروزی انقلاب اسلامی ایران و سقوط مهم‌ترین هم‌پیمان آمریکا در منطقه یعنی رژیم پهلوی، منافع آمریکا به‌شدت ضربه خورد. بر همین اساس، آمریکایی‌ها پیش از واقعه ۱۳آبان و با حمایت از گروه‌های تجزیه‌طلب، سعی در نابودی انقلاب اسلامی داشتند. آمریکا در فکر تجزیه ایران به چند منطقه کوچک‌تر بود تا از این راه بتواند حاکمیت مرکزی را تضعیف کند و سپس انقلاب مردم ایران را به شکست بکشاند.
ازآنجاکه توطئه‌های ایالات‌متحده آمریکا علیه انقلاب اسلامی به نتیجه نرسید، آنها درقبال ایران به جنبه نرم‌افزاری روی آورده‌اند، یعنی از یک‌سو مقامات کاخ سفید در ایام نوروز به مردم ایران پیام تبریک ارسال و از سوی دیگر، تحریم‌های سنگین هم اعمال می‌کنند. هدف یک چیز است: حفظ منافع آمریکا در خاک ایران اسلامی!
این موضوع چهارشنبه هفته گذشته ازسوی رهبر انقلاب، در دیدار هزاران نفر از مردم قم که به مناسبت سالروز ۱۹دی با ایشان دیدار کردند، بیان شد. معظم‌له یکی از خواسته‌های استکبار و در رأس آن دولت آمریکا از همه کشورها ازجمله از مسئولان جمهوری اسلامی را رعایت‌کردن منافع و ملاحظات آنها در طراحی مسائل گوناگون خواندند و با تاکید بر اینکه تن دادن به این توقع بیجای آمریکا، تهدید مردم‌سالاری و جمهوریت در کشور است، گفتند: «مردم به مسئولان رأی داده‌اند که منافع آنها را محقق کنند، نه منافع آمریکا را؛ بنابراین تصمیم‌گیران در مسائل اقتصادی مانند تورم، تولید و ارز و مسائل فرهنگی ازجمله حجاب، در تصمیمات خود فقط به منافع ملت ایران و جمهوری اسلامی توجه کنند و به‌هیچ‌وجه منافع آمریکا و صهیونیست‌ها را ملاحظه نکنند؛ زیرا آنها از بن دندان با ملت ما و جمهوری اسلامی دشمن‌اند و آرزویشان ویرانی ایران است.» باتوجه‌به سخنان حضرت آیت‌الله خامنه‌ای حالا این سوال پیش می‌آید که چرا ایالات‌متحده به‌دنبال منافع خودش است؟

آمریکایی‌ها دنبال منفعت یک‌طرفه هستند
«آمریکا هرجا منافعش تامین نشود، تفسیرهای یک‌طرفه ارائه می‌دهد؛ این شاه‌بیت تحلیل یک استاد دانشگاه درباره آمریکایی‌هاست.»
ابوذر گوهری‌مقدم، عضو هیات‌علمی دانشگاه امام‌صادق(ع) در گفت‌وگو با پایگاه اطلاع‌رسانی KHAMENEI.IR با بیان اینکه آمریکایی‌ها دنبال منفعت یک‌طرفه هستند، گفته بود: توسل آمریکایی‌ها به شورای امنیت سازمان ملل برای بازگشت تحریم‌های تسلیحاتی ایران، آمریکا را در برابر بقیه اعضای شورای امنیت و حتی متحدان اروپایی خودش قرار داد. این تقابل یعنی اینکه آمریکا پایبند به حقوق بین‌الملل نیست یا هرجایی که احساس کند منافعش تامین نمی‌شود تفسیرهای یک‌جانبه و تفسیرهای به رأی دارد که می‌تواند اساس ساختار معادلات بین‌المللی را به‌خطر بیندازد.
 وی گفت: ناگفته نماند که مخالفت کشورهای همسو و متحدان آمریکا هم به‌خاطر اصل ماجرا نیست، بلکه به‌خاطر تاثیرات آن ماجرا بر بی‌اعتمادی و بی‌اعتباری قواعد و حقوق بین‌الملل است که عملا به‌شکل جدی ساختارهای حقوقی بین‌الملل را تهدید می‌کند.
استاد دانشگاه امام صادق (ع) تاکید کرد: آمریکایی‌ها برای این نوع رفتار سیاسی زورگویانه هزینه‌های زیادی پرداخت کرده‌اند که بی‌اعتباری و بی‌آبرویی بین‌المللی این کشور و ازدست‌دادن جایگاه در سیاست خارجی و قرارگرفتن آمریکا در مسیر افول ازجمله این هزینه‌هاست.
گوهری تصریح کرد: از طرف دیگر، عدم پایبندی آمریکا به تعهدات آن‌قدر از اعتبار نظام‌های بین‌المللی می‌کاهد تا اینکه بقیه کشورها به ساختارهای آن توجهی نمی‌کنند و حتی ممکن است رقبای آمریکا از این روش سوءاستفاده کنند؛ بنابراین آن حیثیتی که باید در مسائل حقوق بین‌الملل ازسوی متولیان و واضعان آن رعایت شود کاملا از بین رفته و به قدرت نرم آمریکا خدشه‌ای جدی وارد ساخته است.
 به‌خاطر همین بی‌اعتباری و بی‌حیثیتی، هر کشوری در هر سطحی، حتی متحدان نگران از امضای معاهده با آمریکا هستند؛ چون آمریکایی‌ها صراحتا اعلام می‌کنند ما هیچ تعهدی نداریم که به توافق خودمان پایبند باشیم. تاریخ آمریکا از ابتدای شکل‌گیری تاکنون، مملو از این نقض عهدها و عدم توجه به پیمان‌هایی است که موظف به رعایت آنها بوده است.
دولت آمریکا به‌دنبال منصرف کردن ایران
 از پیگیری منافع ملی خود است
آمریکا به‌دنبال منافع یک‌طرفه در ایران است، چراکه نمی‌خواهد در نقشه خاورمیانه، کشوری به نام «جمهوری اسلامی ایران» دیده شود؛ از این رو تلاش کرده و همچنان درحال تلاش است تا ایران از منافع ملی خود کوتاه بیاید.
ریچارد دالتون، سفیر اسبق انگلیس در ایران در سال۹۸ در گفت‌وگو با سی‌ان‌بی‌سی گفت: دولت آمریکا به‌دنبال منصرف‌کردن ایران از پیگیری منافع ملی و تغییر ماهیت نظام ایران است.
 اهدافی که پمپئو [برای مذاکره با ایران] مطرح کرده به معنی این است که ایران از تمامی منافع ملی خودش در خاورمیانه (غرب آسیا) دست بکشد و ماهیت نظام خودش را تغییر دهد. 
وی تاکید کرد: طرح چنین پیشنهادی برای ایران غیرقابل تحمل است و البته این مسئله عجیبی نیست.
عباس مقتدایی، نایب‌رییس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی نیز در گفت‌وگو با روزنامه «آگاه» با بیان اینکه استقلال ایران به برکت انقلاب اسلامی حادث شده و امروز ایران مستقل‌ترین کشور سیاسی جهان محسوب می‌شود، می‌گوید: ایران امروز خودش، منافع خودش را تشخیص می‌دهد؛ به‌عنوان مثال، ما در عرصه هوافضا و در زمینه‌های مختلف علم و فناوری، دستیابی به پیشرفت‌های پزشکی، دستیابی به صنعت هسته‌ای و بسیاری از موارد دیگر نشان دادیم که با خوداتکایی و استقلال و با تکیه بر توان بومی و درونی خود می‌توانیم استقلال، پیشرفت و دستیابی به آرمان‌های یک ملت را محقق سازیم.
 وی تصریح کرد: بنابراین رهبر انقلاب با تکیه بر چنین دیدگاهی است که در عرصه سیاسی نیز به مسئولان کشور این گونه رهنمود داده‌اند که می‌بایست ملاحظه ایران را بکنید، نه ملاحظه آمریکا و منافع قدرت‌هایی که در بیرون از خاک و مرز خودشان به‌دنبال غارت منابع و منافع ملت‌ها هستند.

پزشکیان درباره آمریکا چه گفت که دل مردم شاد شد؟
قطعا توجه به منافع ملی کشورمان اقتضا می‌کند که مسئولان صریح و قاطعانه دربرابر سیاست‌های استکباری آمریکا اعلام موضع کنند که مسعود پزشکیان، رییس‌جمهور این کار را انجام داد و با مواضع شجاعانه و بهنگام دل مردم را شاد کرد. او در پنجمین سالگرد شهادت حاج قاسم سلیمانی که با حضور مردم و مسئولان کشوری و لشکری در مصلای امام‌خمینی
(ره) برگزار شده بود، گفت: چنین انسانی [حاج قاسم] باید شهید می‌شد و نشان می‌داد که آمریکا، اسرائیل و اروپایی که دم از انسانیت و حقوق بشر می‌زنند، چقدر دروغگو و درحقیقت ضدبشر و وحشی هستند و الان هم در منطقه می‌بینید که چه جنایت‌هایی را مرتکب می‌شوند.
 ما برحق خواهیم ایستاد ما در این مسیر خواهیم ماند و با قدرت پوزه نامردها را به خاک خواهیم مالید. رییس‌جمهور به نمایندگی مردم ایران این پیام را به گوش جهانیان و به‌ویژه ساکنان فعلی و جدید کاخ سفید منتقل کرد.
حقیقت آن است که امروز بخش زیادی از قدرت نرم آمریکا از بین رفته، چراکه با همه سرمایه‌گذاری‌هایی که انجام داده نه‌تنها نتوانست سودی از آن ببرد، بلکه امروز این آمریکاست که در مسیر سراشیبی و افول قرار گرفته است. ما از منافعمان کوتاه نیامدیم و نخواهیم آمد.
 

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.