نظر به سابقه شکل‌گیری و فعالیت انجمن‌ها و احزاب در ایران که برخی آن را حتی قبل از مشروطه جست‌وجو می‌کنند و نیز جایگاه ویژه انتخابات در نظام سیاسی جمهوری اسلامی، نمی‌توان تاثیرگذاری احزاب را در زمینه جلب مشارکت در کشور کتمان کرد اما نگاهی اجمالی به فضای سیاسی بیانگر این واقعیت است که احزاب به معنای حقیقی کلمه شکل نگرفته‌اند، بلکه برخی تشکل‌های سیاسی به نام حزب به‌صورت موسمی فعالیت داشته و بعد و قبل از آن غیر از کنگره‌های سالانه تحرکی از آنها مشاهده نمی‌شود؛ بنابراین، فضای تحزب در ایران هنوز هم با واقعیت وجودی خود فاصله دارد.

راهکار مهیا کردن فضا برای احزاب سیاسی

آگاه: این در حالی است که اگر آسیب‌ها و موانع پیش روی تحزب برطرف شود و حزب به معنای واقعی کلمه شکل بگیرد، احزاب علاوه‌بر کارکرد حلقه واسط میان مردم و حاکمیت، می‌توانند نظام را در طیف وسیعی از کارویژه‌های سیاسی از جلب مشارکت و ایجاد اتحاد ملی تا انواع همیاری و آموزش یاری کنند.
ازآنجاکه جوامع در هر شکلی، صحنه تکثر افکار و سلایق مختلف هستند، احزاب پایگاه‌های مناسبی برای گردهمایی افراد همسو و نزدیک با هم برای پیگیری یک فکر یا سلیقه و البته تلاش منسجم و تشکیلاتی برای کسب قدرت و اجرای برنامه‌های تدوین‌شده در مسیر اداره کشور هستند.
تربیت و آموزش کادرهای اجرایی از مزیت‌های سیستم حزبی است. احزاب ازآنجاکه ایدئولوژی یا مشی فکری و سیاسی خاصی را به‌صورت آشکارا دنبال می‌کنند، هم برای تدوین برنامه‌های اجرایی مدنظر خود ذیل چارچوب‌های فکری، مکانیزم‌هایی دارند و هم سیستم‌های تعریف‌شده‌ای برای آسیب‌شناسی خطاهای احتمالی و بررسی نقدهای واردشده بر عملکردها یا برنامه‌ها.
ازآنجاکه جابه‌جایی قدرت در نظام‌های دموکراتیک از کانال رقابت احزاب انجام می‌شود، این نهادهای مدنی خود را موظف می‌دانند که تحولات و تغییرات اجتماعی، سیاسی و بین‌المللی را رصد کنند و متناسب با تحولات برنامه‌ریزی‌ها یا مواجهه منطقی داشته باشند؛ بنابراین در یک کارزار انتخاباتی که میدان‌دار آن احزاب هستند، رأی‌دهندگان با وضعیت شفاف‌تر و آگاهانه‌تری روبه‌رو هستند. رئوس اصلی برنامه‌ها و خط‌مشی‌های احزاب روشن است. نامزدهای انتخاباتی هم عموما به اعتبار حزب و برنامه‌های مشخص آن شناخته می‌شوند.
با به‌روی‌کارآمدن دولت چهاردهم چشم‌اندازی بین احزاب و دولت ترسیم شده و آگاه در گزارش‌های جداگانه به واکاوی رابطه جدیدی که در عصر وفاق بین نهاد احزاب و قوه مجریه ایجاد شد، پرداخت، حال حزبی‌ها برای تاثیرگذاری بیشتر در فضای سیاسی باید چه کنند؟
سعید نورمحمدی، عضو شورای مرکزی حزب ندای ایرانیان در گفت‌وگو با خبرنگار روزنامه «آگاه» ابتدا از نگاه دولت پزشکیان به احزاب قدردانی می‌کند و با بیان اینکه رویکرد دولت نسبت‌به تعامل با احزاب بسیار ارزشمند است، می‌گوید: اگر این رویه را با دولت قبل و حتی دولت آقای روحانی مقایسه کنیم، نشان‌دهنده تفاوت رویکرد مثبت دولت جدید و رییس دولت نسبت‌به تحزب و کار حزبی است و به همین دلیل احزاب حتما باید قدردان این دولت باشند و دولت آقای پزشکیان را یک فرصت بزرگ برای خودشان بدانند. وی تاکید کرد: اما صرف جلسه گذاشتن با احزاب کفایت نمی‌کند و برای اینکه ما بتوانیم احزاب موثر در عرصه سیاسی و اجتماعی داشته باشیم باید فضا را برای آنها مهیا کنیم.
راهکار مهیاکردن فضا برای احزاب سیاسی
قائم‌مقام دبیرکل حزب ندای ایرانیان، مهم‌ترین راه مهیا کردن فضا برای احزاب سیاسی را اصلاح برخی قوانین از جمله قانون انتخابات دانست و تصریح کرد: دولت علاوه بر اینکه با احزاب جلسه می‌گذارد و این بسیار ارزشمند است، حتما باید به‌سمت اصلاح قانون انتخابات حرکت کند و تلاش شود که در این قانون احزاب سیاسی میدان‌دار اصلی انتخابات باشند.
نورمحمدی درحالی به اصلاح قانون انتخابات اشاره می‌کند که مجلس دوازدهم گام‌هایی برای اصلاح قانون انتخابات شوراهای شهر و روستا برداشته است و باید دید شورای نگهبان چه تصمیمی درباره آن اتخاذ می‌کند.
عضو شورای مرکزی حزب ندای ایرانیان با بیان اینکه درحال‌حاضر انتخابات در ایران از موضوع احزاب منفک شده است و به همین دلیل احزاب نمی‌توانند تاثیر و نقش واقعی در عرصه سیاسی و اجتماعی داشته باشند، اظهار کرد: از این‌رو مهم‌ترین کمکی که دولت می‌تواند نسبت‌به احزاب انجام دهد اصلاح این قوانین است.
سخنگوی حزب ندای ایرانیان، به ویژگی شخصیتی رییس دولت چهاردهم هم اشاره کرد و گفت: مهم‌ترین ویژگی دولت چهاردهم به‌دلیل ویژگی‌های شخصی رییس‌جمهور، صبوری و مداراست.

احزاب می‌توانند صدای مردم را منعکس کنند
نورمحمدی با بیان اینکه رییس‌جمهور و دولت همواره سعی دارند گوش شنوای جامعه باشند، تاکید کرد: به‌طور طبیعی احزاب یکی از مهم‌ترین نهادهایی هستند که می‌توانند صدای مردم را منعکس کنند و این موضوع بسیار ارزشمند است. همین تغییر نگاه دولت آقای پزشکیان نسبت به دو دولت گذشته نشان‌دهنده تفاوت جدی در سیاست‌ها و رویکردهای سیاسی است.
باتوجه به اینکه انتخابات، بهار احزاب شناخته می‌شود از سخنگوی حزب ندای ایرانیان درباره زمان فعالیت‌های حزب ندا برای انتخابات شورای هفتم پرسیدیم که وی گفت: به‌زودی رییس ستاد انتخابات حزب ندای ایرانیان انتخاب خواهد شد.
سخنگوی این حزب اصلاح‌طلب، یادآور شد که در جلسه اخیر شورای سیاستگذاری حزب هم در مورد کلیات انتخابات شوراها بحث و گفت‌وگو صورت گرفت و اعضای شورای سیاستگذاری نسبت‌به تعویق انداختن انتخابات شوراها ابراز نگرانی کردند. او از این جهت به این نکته اشاره کرد که هنوز تکلیف انتخابات شوراها مشخص و نهایی نشده است و منتظر هستند تا مجلس به‌عنوان نهاد نظارت بر انتخابات نظر خود را رسما اعلام کند؛ البته وزارت کشور تاکید دارد که انتخابات سال آینده برگزار شود، باید نظاره‌گر بود و دید درنهایت چه تصمیمی اعلام می‌شود.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.