آگاه: پنجشنبهشب منابع لبنانی اعلام کردند که مسیرهای منتهی به فرودگاه بینالمللی رفیق حریری بیروت به علت ممانعت از فرود هواپیمایی ایرانی ازسوی مردم معترض لبنانی بسته شد. این منابع افزودند ارتش لبنان پس از بستهشدن جاده فرودگاه بیروت ازسوی جوانان لبنانی در اعتراض به ممانعت از فرود هواپیمای ایرانی، برای بازکردن آن وارد عمل شد.
در روز پنجشنبه ویدئوهایی نیز از تجمع زائران لبنانی عتبات عالیات در ایران پس از ممانعت از بازگشت به بیروت در فرودگاه بینالمللی تهران در شبکههای اجتماعی منتشر شد. این هواپیما قرار بود ساعت ۱۴:۳۰ روز پنجشنبه به وقت تهران (۱۳ به وقت بیروت) پرواز کند. اما اقدام دولت لبنان در لغو مجوز پرواز هواپیمای ایرانی به بیروت که حامل زائران لبنانی بود، خشم مردم این کشور را برانگیخت.
بر این اساس، مردم خشمگین لبنان پنجشنبهشب جاده سلیم که یکی از جادههای اصلی منتهی به فرودگاه رفیق حریری است را بهطور کامل مسدود کردند. سازمان هواپیمایی لبنان نیز بیانیهای صادر و سعی در توضیحدادن موضوع و برقراری آرامش کرد.
تصاویر منتشرشده در شبکههای اجتماعی حضور گسترده مردم لبنان در خیابانها و اعتراض به سیاستهای دولت این کشور در جلوگیری از ورود هواپیمای متعلق به جمهوری اسلامی ایران را نشان میداد. طبق اعلام رسانههای لبنانی، علت ممانعت از فرود هواپیمای ایرانی حامل زائران لبنانی در فرودگاه بیروت، تهدید مستقیم رژیم صهیونیستی به هدف قراردادن این هواپیما بود؛ امری که خشم مردم لبنان را مضاعف کرد و آنها را نسبتبه بیکفایتی دولت این کشور در مقابله با تهدیدات دشمن صهیونیستی، خشمگین ساخت.
زیادهروی دشمن صهیونیستی در نقض حاکمیت لبنان
ابراهیمالموسوی، نماینده پارلمان لبنان و متحد حزبالله درباره اتفاقات رخ داده در فرودگاه بیروت و نقش رژیم صهیونیستی در آن بیانیهای صادر کرد و گفت: اصرار و زیادهروی دشمن صهیونیستی در نقض حاکمیت لبنان و همراهی جامعه بینالمللی، بهویژه ایالاتمتحده آمریکا در این راستا، باعث شده است که دشمن به گسترش و تنوعبخشیدن به نقضهای خود ادامه دهد. این اقدام بهطور کامل محکوم است و باید مورد محکومیت و انزجار همه مردم لبنان قرار گیرد. همچنین باید صدای اعتراض خود را بلند کنند و نهادها و سازمانهای بینالمللی مسئول را وادار به انجام وظایف خود کنند تا از حملات صهیونیستی علیه فرودگاه بینالمللی شهید رفیق حریری جلوگیری شود.
وی افزود: لبنانیهایی که به بازگشت فعالیت نهادهای قانونی امیدوار بودند، اکنون دولت را در برابر مسئولیتهایش قرار داده و از آن میخواهند اقدامات لازم را برای تضمین حفظ حاکمیت لبنان بر تمامی تاسیسات عمومی، بهویژه فرودگاه، انجام دهد تا دشمن تصور نکند که آزاد است هرگونه تجاوز و نقض حاکمیتی را انجام دهد. دولت لبنان با تمامی نهادهایش باید مسئولیتهای خود را برای پایاندادن به این وضعیت بپذیرد و تلاش کند تا شهروندان خود را فورا به کشور بازگرداند و تحت هیچ عنوان یا شرایطی به تهدیدات رژیم صهیونیستی تن ندهد.
الموسوی تاکید کرد: من همچنین از هموطنان عزیز و همه دلسوزان برای منافع کشور و مردمشان میخواهم که هوشیاری و تعقل عمیقی داشته باشند و فضای لازم را برای حل این بحران جدید فراهم کنند. همچنین بیان مخالفت با این نقضها و تجاوزات رژیم صهیونیستی علیه حاکمیت ما باید بهصورت مسالمتآمیز و مسئولانه انجام شود. اما ساعاتی پس از لغو پرواز تهران به بیروت و تظاهرات مردم خشمگین لبنان علیه این اقدام دولت، سازمان هواپیمایی لبنان با انتشار بیانیه توضیحی اعلام کرد که تغییر برنامه پروازها بهمنظور حفظ سلامتی مسافران انجام شده است.
در بیانیه سازمان هواپیمایی لبنان آمده است که «این سازمان در چارچوب تلاش برای تامین سلامت و امنیت فرودگاه بینالمللی رفیق الحریری، حریم هوایی لبنان، شهروندان و شرکتهای هواپیمایی و پس از هماهنگی با نیروهای امنیتی فرودگاه برخی اقدامات را در پیش گرفته است.» آن گونه که در این بیانیه ادعا شده «این اقدامات براساس قوانین و معیارهای بینالمللی و معیارهای سازمان بینالمللی هوانوردی (ایکائو) و قوانین کشور لبنان انجام شده است.»
در بخش دیگری از بیانیه آمده بود: «ازآنجاکه اجرای این قوانین ازسوی برخی شرکتهای هواپیمایی نیازمند زمان بیشتر است، جدول پروازهای برخی شرکتهای هواپیمایی ازجمله برخی پروازهای ورودی از جمهوری اسلامی ایران، بهصورت موقت تا تاریخ ۱۸فوریه (۳۰بهمن) تغییر کرده است. این تغییر از روز پنجشنبه به اطلاع شرکتهای هواپیمایی موردنظر رسید تا بتوانند با اعلام به مسافران خود، فرصت تغییر بلیتها را داشته باشند.»
واکنش ایران به اتفاقات فرودگاه بیروت
سعید چلندری، مدیرعامل شهر فرودگاهی امام(ره) با اشاره به توقف پروازهای بین ایران و لبنان اظهار کرد: قرار بود صبح روز جمعه ساعت ۷:۳۰دقیقه پرواز تهران به بیروت انجام شود که سازمان هواپیمایی کشوری لبنان مجوز این پرواز را صادر نکرد.
وی افزود: لبنان اعلام کرده که پروازهای ایران به این کشور را تا ۱۸فوریه ۲۰۲۵ میلادی (۳۰بهمن ۱۴۰۳) متوقف خواهد بود و مسافرانی که قصد سفر به این مسیر را دارند، باید با پروازهای لبنانی جابهجا شوند. وی ادامه داد: طبیعتا با این درخواست آنها موافقت نمیکنیم، زیرا اگر قرار است پروازی بین دو کشور باشد، باید دوطرفه باشد. «مجتبی امانی» سفیر ایران در بیروت نیز طی مصاحبهای تاکید کرد: به شرطی با درخواست پرواز خطوط هوایی لبنانی به ایران موافقت میکنیم که در پرواز هواپیماهای ایرانی مانعگذاری نشود.
سفیر ایران در لبنان گفت که پنجشنبهشب مجوز دو پروازی که بهصورت هفتگی و منظم از ایران به سمت بیروت میرفتند از سوی دولت لبنان در پنجشنبه و جمعه لغو شد. سفیر ایران در لبنان افزود: پیگیریهایی در این زمینه انجام دادیم؛ البته دولت لبنان قول داده بود که این پروازها انجام شود اما لغو این پروازها منجر شد تا مسافران لبنانی که در قالب کاروانهای زیارتی هستند، در فرودگاه تهران معطل شدند.
امانی اظهار کرد: ناگفته نماند که لغو این پروازها همزمان شد با اظهارات سخنگوی رژیم صهیونیستی و ادعای او مبنی بر اینکه این دو هواپیما حامل کالاهای غیرقانونی است. سفیر ایران گفت: دولت لبنان تقاضا کرده است که یک هواپیمای دیگر جایگزین هواپیمای ایرانی شود؛ البته ما از برقراری پروازهای خطوط لبنانی استقبال میکنیم اما نه به این شکل که پرواز ایرانی لغو شود. وی در ادامه گفت: ما با درخواست دولت لبنان موافق هستیم به شرطی که دولت لبنان نیز مانعگذاری در برابر پروازهای ایرانی نداشته باشد، درحال تلاش هستیم که برقراری پرواز خطوط پروازی ایران و لبنان مانند گذشته برقرار شود. وی در ادامه گفت: لغو پرواز تهران به بیروت موجب شده بود تا مردم لبنان و دوستداران حزبالله لبنان به گونهای تفسیر کنند که دولت لبنان میخواهد مانع از حضور ایرانیها در مراسم تشییع سید مقاومت شود، همین امر موجب خشم مردم لبنان طی ساعات گذشته شده است، بااینحال امیدواریم با اقدام حکیمانه دولت لبنان این مشکل بهزودی برطرف شود.
«اسماعیل بقایی» سخنگوی وزارت امورخارجه نیز با اشاره به تهدید هواپیمای مسافری ایرانی حامل شهروندان لبنانی ازسوی رژیم صهیونیستی که موجب اختلال در پروازهای عادی کشوری به فرودگاه بیروت شده است، گفت: این اقدام رژیم اشغالگر را در ادامه نقضهای فاحش و مستمر اصول و قواعد حقوق بینالملل و نقض حاکمیت ملی لبنان میدانیم و خواستار اقدام جدی سازمانهای ذیصلاح بینالمللی ازجمله سازمان بینالمللی هوانوردی کشوری (ایکائو) برای توقف رفتارهای خطرناک اسراییل علیه ایمنی و امنیت هوانوردی کشوری هستیم. در تحول دیگری در حوزه لبنان، طبق اعلام برخی رسانهها، حضور اشغالگرانه رژیم صهیونیستی در خاک این کشور حداقل تا ۱۰اسفند تمدید شده است. همچنین از قرار معلوم پیشنهادی مطرح شده که حضور اسراییل به پنج تا هفت تپه استراتژیک در جنوب لبنان منحصر شود و اسراییل از سایر مناطق خارج شود؛ البته به تصریح تحلیلگران، احتمال اشغال دائمی این نقاط ازسوی رژیم صهیونیستی زیاد است.
نظر شما