۳۰ بهمن ۱۴۰۳ - ۱۲:۵۱
کد خبر: ۱۰٬۹۹۱

کاخ‌دژ زیویه، یکی از باارزش‌ترین آثار باستانی کشور عزیزمان با قدمتی از ۷۰۰سال قبل از میلاد مسیح(ع)، یکی از برترین مقاصد گردشگری در کردستان و نماد قدمت شهرستان سقز است.

کاخ‌دژ زیویه نماد قدمت تاریخی سقز

آگاه: سقز، دومین شهر پرجمعیت استان کردستان با جاذبه‌های طبیعی و تاریخی فراوان، هر سال میزبان گردشگران فراوان است. نام شهرستان سقز از نام قوم سکا، اسکیت و سکز مشتق می‌شود. این شهر در گذشته، محل سکونت اقوام مانائی و مادی بوده و بر سر راه کاروانی از همدان به آذربایجان، زنجان، قزوین و ری بوده و به‌دلیل موقعیت ویژه و راهبردی چهارراهی‌اش، از مراکز مواصلاتی دنیای قدیم به شمار می‌آمده است.
دژ باشکوه زیویه، ۴۰هکتار وسعت دارد و ارتفاع آن از سطح زمین‌های اطراف، بین ۹۰ تا ۱۱۰متر است. این کاخ‌دژ از تالارها، حیاط، اتاق‌های تودرتو و دوطبقه، تختگاه‌های گوناگون، یک تالار ستون‌دار با ۱۶پایه ستون سنگی، انبار غله، دروازه ورودی قلعه و پایه ستون‌های تاج دروازه ورودی تشکیل می‌شود. موقعیت کوهستانی و صخره‌ای زیویه، دسترسی به آن را بسیار سخت کرده است. تپه قلعه زیویه در تاریخ ۱۰مهر ۱۳۸۰ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید.
ورودی اصلی کاخ‌دژ زیویه در بخش شرقی با ۲۱پله سنگ‌چین قرار دارد. دو دروازه هم در شمال و جنوب این قلعه واقع شده‌اند که دروازه سمت قله کوه، مزین به کاشی‌کاری‌های تماشایی است.
ساختمان این کاخ‌دژ، سه طبقه بوده است. طبقه اول که قسمتی از دیواره‌هایش کماکان وجود دارد، به احتمال زیاد، یک عبادتگاه بوده است. همسطح بودن این عبادتگاه در دامنه تپه احتمالا به این خاطر است تا به‌آسانی در دسترس عموم مردم باشد.طبقه دوم به‌علت شیب زمین، روی یک سکوی مثلثی سنگی ساخته شده است و کاربری مسکونی دارد. 
طبقه سوم که آن را با عنوان حاکم‌نشین می‌شناسند، دارای انبار غله است و این یعنی جای امن برای روزهای محاصره و جنگ. 
زیویه از نظر معماری و از نظر آثار هنری یکی از مهم‌ترین و باارزش‌ترین مکان‌های این دوره تاریخی به حساب می‌آید. قلعه زیویه دارای حفاظی با دیواره‌های سنگی طبیعی است و با خشت‌های گلی خام به ابعاد ۱۴در۴۶در۴۶ سانتی‌متر در سه رنگ نخودی، قرمز و خاکستری ساخته شده است. ضخامت و قطر دیوارهای خشتی، بسته به عملکرد دیوارها بین دو تا هفت متر  است. ملاط بین خشت‌ها، از ترکیب نوعی خاک سفید موجود در اطراف تپه و کاه خردشده به دست آمده که درخشندگی آن بر سطح دیوارها، حالتی نقره‌ای‌شکل به سطح دیوارها اعطا کرده است.
یک چاه آب در حیاط قلعه وجود داشته است که آب باران را در آن جمع می‌کردند تا مصارف آبی ساکنان قلعه را تأمین کند. جالب است بدانید که کاخ‌دژ زیویه دارای سیاهچال و سیستم لوله‌کشی آب از چشمه‌های اطراف و همچنین تخلیه فاضلاب بوده که باتوجه‌به قدمت ۲۷۰۰ساله آن، واقعا خارق‌العاده است.
احتمالا برای ساخت سقف از روش تیرپوش چوبی استفاده شده است. در کف بخش‌های مختلف قلعه نیز بسته به نوع فضا و کاربری آنها از خاک کوبیده‌شده و سنگفرش استفاده شده است. کف تالار ستون‌دار کاخ‌دژ زیویه را با همان خشت‌های به‌کاررفته در ساخت دیوارها مفروش کرده‌اند که حالت موزائیک زینتی بسیار زیبایی را به آن اعطا کرده است.
کاخ‌دژ زیویه از مکان‌های دیدنی استان کردستان است و در بالای کوهی مرتفع در ۵۵کیلومتری جنوب‌شرقی شهر سقز و در ۳۵کیلومتری شهر دیواندره تکاب استان کردستان ایران قرار دارد. این کاخ‌دژ در یک‌کیلومتری شمال روستایی به همین نام در جنوب‌شرقی شهر سقز، روی تپه‌ای طبیعی واقع شده است و باشکوه خود، بیننده را شگفت‌زده می‌کند.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.