افزایش تقاضا برای مکمل‌های غذایی، ورزشی و بهداشتی در سال‌های اخیر، به‌ویژه با رشد بازارهای آنلاین، موجب گسترش فروش محصولات تقلبی شده است. مکمل‌های تقلبی که فاقد موادموثر یا حاوی ترکیبات‌مضر هستند، سلامت مصرف‌کنندگان را تهدیدکرده و اعتماد به صنعت مکمل‌ها را کاهش می‌دهند. مکمل‌های تقلبی در فضای اینترنت به‌یک تهدید جهانی تبدیل شده‌اند که مقابله با آن نیازمند همکاری دولت‌ها، پلتفرم‌های فروش و مصرف‌کنندگان است. تنها با ترکیبی از قوانین سخت‌گیرانه، فناوری‌های پیشرفته و آموزش‌عمومی می‌توان از گسترش این معضل جلوگیری کرد و امنیت سلامت جامعه را تامین کرد.

زخمی بر پیکره سلامت و اعتمادعمومی

آگاه: دبیر سندیکای تولیدکنندگان مکمل‌های رژیمی و غذایی ایران در واکنش به اظهاراتی مبنی بر تقلبی‌بودن ۶۰ درصد مکمل‌های تغذیه‌ای عرضه‌شده در فضای مجازی، با اشاره به چالش‌های همیشگی در حوزه فروش‌آنلاین مکمل‌ها، گفت: تاکنون آمار رسمی یا مستند معتبری درباره درصد مکمل‌های تقلبی در این فضا منتشر نشده؛ اما مسلم و قطعی آن است که تمامی مکمل‌های عرضه‌شده در فضای مجازی که منشاء عرضه و فروش آن یک داروخانه نباشد، حتما تقلبی و قاچاق است.
دکتر ناصری در این‌ موضوع گفت: نبود نظارت بر کانال‌های تبلیغ و فروش در اینترنت و فضای آنلاین که متعلق به داروخانه‌ها نیست، موجب ورود مکمل‌های تقلبی، قاچاق و فاقد مجوز به بازار شده که می‌تواند سلامت مصرف‌کنندگان را با خطرات جدی مواجه کند. این درحالی است که مکمل‌های تولید داخل، با نظارت‌های مستمر وزارت بهداشت و رعایت استانداردهای علمی، از کیفیت و ایمنی بالایی برخوردارند.
دبیر سندیکای تولیدکنندگان مکمل‌های رژیمی و غذایی تاکید کرد: مصرف‌کنندگان باید مکمل‌های موردنیاز خود را تنها از داروخانه‌ها چه به‌صورت حضوری و چه به‌صورت خرید اینترنتی تهیه کنند. همچنین از نهادهای نظارتی انتظار می‌رود سازوکار دقیق‌تری برای پایش و کنترل فروش اینترنتی مکمل‌ها در نظر بگیرند تا امکان عرضه محصولات غیرمجاز کاهش یابد.
آمارها نشان می‌دهد که ۷۵ درصد مردان و ۳۳ درصد زنانی که بدنسازی را دنبال می‌کنند. از مکمل‌های ورزشی استفاده می‌کنند. طبق بررسی‌های انجام‌شده، عوارض مکمل بدنسازی تقلبی می‌تواند بسیار جدی باشد و به همین دلیل حتما باید از اصل‌بودن آنها اطمینان حاصل کنید. در این مطلب ابتدا در مورد وفور مکمل‌های تقلبی در بازار توضیح خواهیم داد و سپس به بررسی عوارض این دسته از مکمل‌ها خواهیم پرداخت.

تمرکز فعالان حوزه دارو بر فروش مکمل‌ها 
نکته قابل‌توجه در بازار مصرفی مکمل‌ها، وجود برخی محصولات تقلبی، وارداتی قاچاق و حتی تاریخ‌مصرف‌گذشته، به‌ویژه درباره مکمل‌های ورزشی یا محصولات کاهش‌وافزایش وزن است. فضای مجازی هم بستر اصلی تبلیغ این محصولات است و نمایش‌دهنده محصولاتی که در بسته‌بندی‌های پُر زرق‌وبرق ادعای وارداتی‌بودن دارد و مصرف‌کننده را به بهانه تاثیر بهتر از محصولات ایرانی ترغیب به خرید می‌کنند.
چندسالی است که دیگر مکمل‌های خارجی وارد کشور نمی‌شوند و در کنار قاچاق این گروه از مکمل‌ها، پای محصولات تقلبی هم به بازار بازشده است. محصولاتی که حتی پشت ویترین مغازه‌های لوازم آرایشی، بهداشتی یا حتی باشگاه‌های ورزشی و آرایشگاه‌ها، بدون هیچ ممانعت قانونی فروخته می‌شود و قیمت کمی هم ندارند، از ۵۰۰ هزار تومان به بالا.
همین چندروز پیش بود که دکتر سیدمحمد میرخانی، عضو هیات‌مدیره نظام‌پزشکی به تمرکز فعالان حوزه دارو بر فروش مکمل‌ها اشاره‌کرده و گفته بود که در ایران داروها به شکل یارانه‌ای و دستوری قیمت می‌گیرند، اما مکمل‌ها تعرفه آزاد دارند. به همین‌دلیل شرکت‌های داروساز و داروخانه‌ها برای اینکه مجبور به تولید و عرضه داروها با قیمت‌های دستوری هستند، بیشتر روی مکمل‌ها مانور می‌دهند. بازاریابی‌ این حوزه هم به‌دلیل سود قابل‌توجه‌، مورد تمرکز بلاگرها، سلبریتی‌ها، مربیان باشگاه‌های بدنسازی هم هست. برخی از این محصولات هم به بهانه اینکه مکمل‌های خارجی وارداتی یا تولیدشده با مواد اولیه خارجی هستند، با قیمت‌های بالاتر به مشتریان فروخته می‌شود و این درحالی است که بسیاری از مکمل‌هایی که تحت‌عنوان محصولات آمریکایی به مردم فروخته می‌شود، در همین شهرک‌های اطراف تهران درحال تولید هستند.
مهدی پیرصالحی، عضو هیات‌مدیره سندیکای تولیدکنندگان مکمل‌های رژیمی و غذایی کشور، پیش‌از این درباره عرضه مکمل‌های قاچاق و تقلبی در بازار کشور هشدار داده و گفته بود که مردم برای حفظ سلامت خود باید نسبت به تبلیغات حوزه مکمل‌ها به‌هوش باشند، چون به‌نظر می‌رسد سیستم‌های نظارتی بیش‌از این نمی‌خواهند یا نمی‌توانند جلوی مکمل‌های تقلبی و قاچاق را در بازار بگیرند.

عوارض مصرف خودسرانه
تاکید متخصصان برای استفاده از پودرهای ورزشی و مکمل‌های افزایش‌وزن هم خرید آنها از داروخانه‌ها و مصرف‌شان با توصیه‌های پزشکان است. چون کمترین عارضه پودرهای ورزشی فشار به کبد و بالابردن آنزیم‌های کبدی است که بدن را به‌سمت نارسایی کبدی می‌کشاند و مکمل‌های افزایش‌وزن هم حاوی کورتون هستند، که سیستم‌ایمنی افراد را ضعیف می‌کند و عوارض بسیار شدیدی برای فرد رقم می‌زند. ابتلا به فشارخون بالا، افزایش قندخون، بروز آب‌مروارید در چشم و خشکی پوست ازجمله مهم‌ترین عوارض مصرف کورتون است. این مکمل‌ها هچنین می‌توانند مشکلات استخوانی و سوءجذب مواد معدنی ایجاد کنند.

معرفی تعدادی مکمل تقلبی از سوی سازمان غذاودارو

دکتر قاسم حیدری، مدیرکل بازرسی سازمان غذا و دارو، با اعلام اسامی برند مکمل ورزشی تقلبی و غیرمجاز، از گسترش ورود این محصولات به کشور از طریق قاچاق و تولیدات زیرزمینی خبر داد. وی خواستار تشدید نظارت‌ها و بازرسی‌های ویژه برای جلوگیری از فروش این فرآورده‌ها در بازار و فضای مجازی شد.
حیدری تاکید کرد: این فرآورده‌ها یا از طریق قاچاق وارد کشور می‌شوند یا در کارگاه‌های زیرزمینی و بدون مجوزهای قانونی تولید می‌شوند و متأسفانه این محصولات به‌راحتی در بازار و حتی در فضای مجازی به فروش می‌رسند و بدون هیچ نظارتی در دسترس مصرف‌کنندگان قرار می‌گیرند که می‌تواند عوارض جبران‌ناپذیری برای سلامتی افراد داشته باشد. وی با اشاره به گزارشات متعدد از مصرف این محصولات تقلبی، افزود: «برخی از این مکمل‌های ورزشی، به‌ویژه آنهایی که در باشگاه‌های ورزشی و از طریق فضای مجازی فروخته می‌شوند، حاوی مواد مضر و خطرناکی هستند که می‌تواند سلامت ورزشکاران را به‌خطر بیندازد.»
مدیرکل بازرسی سازمان غذاودارو همچنین تاکید کرد که همکاری همه‌جانبه مسئولین مرتبط در سراسر کشور، به‌ویژه معاونین غذاودارو دانشگاه‌های علوم پزشکی، برای مقابله با قاچاق و تولید غیرمجاز این مکمل‌ها بسیار ضروری است؛ لذا انتظار می‌رود معاونین محترم غذاودارو دانشگاه‌ها و دانشکده‌های علوم‌پزشکی با اهتمام و جدیت بیشتری، با انجام بازرسی‌های منظم و ویژه، مانع از ورود و توزیع این فرآورده‌های غیرمجاز شوند.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.